Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Czy opony 195 beda pasowac na felgi 7,5 J ???
Elberoth
post Thu, 07 Apr 2005 - 01:39
Post #21

Forum Clubber

Nie zadne tem kolega ma zalozone i inne lamerskie patenty, tylko idziesz do gumiarza, prosisz o katalog z danymi technicznymi interesujacej cie opony i sprawdzasz dopuszczalne przez producenta rozmiary felgi do danego rozmiaru opony. Powinnna byc podana szerokosc minimalna, zalecana i maksymalna. Jezeli jest to ok, jak nie ma to sobie oduszczasz.

--------------------
2021 Audi R8 V10
1991 Ferrari Testarossa
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 07 Apr 2005 - 01:39
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
pilachgt
post Thu, 07 Apr 2005 - 02:20
Post #22

Forum Killer

CYTAT("Scirocco":2pbdyo1y)
Daniel nie napisales waznej rzeczy czy interesuje Cie wyglad czy prowadzenie auta. Pewnie bedziesz jezdzil sporo tym samochodem, a w Lbn mamy sporo kolein i dziur. Naciagnieta opona super wyglada , dobrze prowadzi sie na rownym asfalcie, ale koleiny to masakra. Musisz zdecydowac czy samochod ma wygladac czy byc praktyczny , bo zabawke do wsciekania sie masz (S2). Kiedys byl juz topic o naciagniu opon na szerokie felgi, pisalem wtedy ze mam 195 na 7 calowej feldze i ze jest super poza koleinami. Odpisal mi wtedy Ren o ile dobrze pamietam mial podobny problem zmienil gume z 195 na 205 i sciaganie w koleinach bardzo sie zmiejszylo.

Samochod ma byc dupowozem i ma tez wygladac . Felgi sa zamowione, dupa bedzie jak sie nie zmieszcza. Jezeli bedzie tragicznie sie prowadzic po naszych dziurach to w garazu sa 14 a na punciaku w tym momencie 15 wiec cos sie wymysli. Narazie czekam na felgi. Zobacze czy sie zmieszcza.

--------------------
taniekola.pl

+Quote Post
lukasz
post Thu, 07 Apr 2005 - 12:55
Post #23

User

CYTAT("Elberoth":263c9g5k)
Nie zadne tem kolega ma zalozone i inne lamerskie patenty, tylko idziesz do gumiarza, prosisz o katalog z danymi technicznymi interesujacej cie opony i sprawdzasz dopuszczalne przez producenta rozmiary felgi do danego rozmiaru opony. Powinnna byc podana szerokosc minimalna, zalecana i maksymalna. Jezeli jest to ok, jak nie ma to sobie oduszczasz.

Gdyby było do konca tak jak mówisz to wiekszosć samochodów tuningowanych w niemczech niepowinna byc wogole dopuszczona do ruchu .... a jednak są np. TEN

On ma felgi 7x15 z przodu i 7,5x15 z tyłu z oponą 165/45

To że dana szerokosc felgi w katalogu nie pasuje do danej opony to jeszcze nie koniec świata . Poprostu opona sie naciagnie i wcale nie uwazam tego tak jak ty za " lamerskie patenty "
Pomijam fakt ze na na kołach z moco naciagnieta oponą jezdzi sie strasznie i trzeba bardzo uwazac , ale coś za coś i napewno kazdy kto to robi jest tego świadomy.

--------------------
kadett gsi cabrio

+Quote Post
Quattro Pete
post Thu, 07 Apr 2005 - 15:13
Post #24

Frequent User

CYTAT("lukasz":u1l7rkp6)
To że dana szerokosc felgi w katalogu nie pasuje do danej opony to jeszcze nie koniec świata.

Ale może być koniec świata jak przy ostrzejszym zakręcie mu się zsunie z felgi.

Producenci opon nie podają rekomendowanych szerokości felg dla jaj, tylko żeby zapewnić bezpieczeństwo i prawidłowe funkcjonowanie opony. Oczywiście, nikt nikogo nie zmusi do przestrzegania tych rekomendacji. Zawsze znajdą się tacy, co wiedzą lepiej.

A swoją drogą, tragicznie to wygląda, no ale to kwestia indywidualnego gustu...

--------------------
e39 530i

+Quote Post
lukasz
post Thu, 07 Apr 2005 - 15:40
Post #25

User

W dirftingu też naciagaja specjalnie i jakos opony z felg nie spadają ....
Co do wygladu to co kto lubi, fakt ze jest to mało praktyczne ..

--------------------
kadett gsi cabrio

+Quote Post
-=Majkel=-
post Thu, 07 Apr 2005 - 20:31
Post #26

User

Moj znajomek ma podobnie nalozona oponke w golfie i po kilku dniach jezdzenia pokrzywil felge i zniszczyl opone.
Sam mam felgi 17" 7,5 cala i na nich oponki przod 215, tyl 235, nie wyobrazam sobie zeby wsadzic 195...
Bezpieczenstwo najwazniejsze.

--------------------
Baza wyjściowa: 226KM/347Nm
Aktualnie: 246KM/346Nm
Docelowo: ?
Bemowo 28.04.2007: 13.97 sek ET

+Quote Post
K...
post Thu, 07 Apr 2005 - 21:23
Post #27

Forum Killer

bez najmniejszego problemu
zakladaj.
a co poniektore wypowiedzi to..............

+Quote Post
ziuko
post Thu, 07 Apr 2005 - 21:45
Post #28

User

szkoda felg porysujesz strasznie felgi o krawezniki... 205 to ninimum na 7.5' calowa felge
ja mam 205 na 7.5' a zastanawialem sie czy nieleprze bedzie 6.5'

+Quote Post
Artic
post Thu, 07 Apr 2005 - 22:14
Post #29

Forum Killer

nie przesadzajcie z tym rysowaniem felg - jak ktos jest zdolny to i przy oponie 225 na feldze 6,5 ja porysuje....

--------------------

+Quote Post
lukasz
post Thu, 07 Apr 2005 - 23:25
Post #30

User

CYTAT("Artic":30klbtk2)
nie przesadzajcie z tym rysowaniem felg - jak ktos jest zdolny to i przy oponie 225 na feldze 6,5 ja porysuje....

Dokladnie , widze nieraz jak ludzie napieraja po kraweznikach jakby jechali Żukiem wiaząc ziemniaki na targ i potem sie dziwia ze felgi sie rysuja , opony za niskie itp to smiać mi sie chce ...

--------------------
kadett gsi cabrio

+Quote Post
Gotti_
post Thu, 07 Apr 2005 - 23:49
Post #31

Super User

W temacie nie ma pytania czy jest to praktyczne, tylko czy będą pasowały...

--------------------
996 tt / M. Gransport

+Quote Post
-=Majkel=-
post Fri, 08 Apr 2005 - 02:59
Post #32

User

to otrzymal odpowiedz: będą!
tylko kilka osob wskazalo plusy i minusy takiego rozwiazania

--------------------
Baza wyjściowa: 226KM/347Nm
Aktualnie: 246KM/346Nm
Docelowo: ?
Bemowo 28.04.2007: 13.97 sek ET

+Quote Post
pilachgt
post Fri, 08 Apr 2005 - 03:20
Post #33

Forum Killer

Chyba mnie przekonaliscie do 205. Felgi beda nowe i szkoda bedzie mi pokrzywic je odrazu. A jak patrze na zdjecie tego golfa to rzeczywiscie mocno rant jest odsloniety przy 165(moze przy 195 tak nie bedzie . Nie to ze mi sie nie podoba, tylko ze jak to zwiecie ten tuning niemiecki jest dobry na niemieckie drogi. Tak wiec wniosek wysnulem taki ze opony wejda, ale felgi(a dokladnie rant) chyba na pierwszej dziurze skrzywie. Czekam na felgi i jak przyjda to bede kombinowal z oponami. Na tyl i tak raczej mialy isc 205. Wiec jak zaloze 205 na jedna oś i zobacze ze jest jeszcze troche zapasu to moze sproboje ze 195 poekperymentowac.
Dziekuje wszystkim za pomoc

--------------------
taniekola.pl

+Quote Post
lukasz
post Fri, 08 Apr 2005 - 12:33
Post #34

User

Najpierw to poczekaj az ci te felgi przyjdą i je przymiez bez opon czy one wogole wejdą z oponą 205 - bo jak masz je potem pociąć na wybojach o ranty błotników to tylko szkoda zachodu ... Przymiez , zobacz ile jest miejsca jeszcze w nadkolu i sie wyjasnie jaka potrzebujesz opone .

Moj brat jezdził na felgach 7x16 z oponą 195/40/16 i tak to wygladało :

PS. Ta 165 to jest przypadek ekstremalny i ta opona niejest juz dostepna w continentalu bo nikt tego nie kupował ...

--------------------
kadett gsi cabrio

+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 27 June 2025 - 13:00