Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> wypadek na Nurbie
Tommo
post Wczoraj, 13:34
Post #21

Forum Clubber

0:14 sekunda filmu, ujęcie z kamery toru. Oba auta się zrównują na prostej przed lewym zakrętem. Zakładając (w co wątpię) że kierowca M2 jechał na limicie przyczepności w zakręcie, gdzie nie mógłby sobie pozwolić na oddanie miejsca Porsche, bo inaczej wypadłby z toru, to mógł już tam, przed zakrętem lekko się dohamować, co pozwoliłoby bezpiecznie przejechać zakręt. Natomiast bardzo wątpię, że zrobił to (wjechał w Porsche) tylko dlatego bo inaczej wypadłby z łuku.
Moim zdaniem był tak zajarany tym co robi że nie patrzył w lusterka. Często to obserwuję w Jastrzębiu u mniej doświadczonych kierowców.

--------------------
A110S
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wczoraj, 13:34
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Tommo
post Wczoraj, 13:35
Post #22

Forum Clubber

dubel

--------------------
A110S

+Quote Post
The Driver
post Wczoraj, 15:56
Post #23

Frequent User

CYTAT(Tommo @ Wed, 09 Jul 2025 - 13:34) *
Często to obserwuję w Jastrzębiu u mniej doświadczonych kierowców.

I powiedz, czy z tym doświadczeniem że ludzie nie patrzą z czego żyją, poszedł byś tym Prosiakiem w tej sytuacji BMW pod pache ? biggrin.gif

+Quote Post
Tommo
post Wczoraj, 16:28
Post #24

Forum Clubber

CYTAT(The Driver @ Wed, 09 Jul 2025 - 15:56) *
I powiedz, czy z tym doświadczeniem że ludzie nie patrzą z czego żyją, poszedł byś tym Prosiakiem w tej sytuacji BMW pod pache ? biggrin.gif

Niestety tak dry.gif
Koleś w M2 ewidentnie zjechał na prawy pas, jechał wolniej więc podobnie jak kierowca GT3 uznałbym ten manewr, że mnie puszcza.

--------------------
A110S

+Quote Post
piwo
post Wczoraj, 17:07
Post #25

I live here !

on nie jechal wolniej. rozpedzal sie na 100% czyli tylko ciut wolniej niz rs. jakby wciskal gaz na 50% to porsche by go lyknelo ale tak nie bylo. ten z porschaka myslal ze bedzie na prostej znacznie szybszy ale sie przeliczyl, bo nie zdazyl byc przed bmw przed zakretem.

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
Tommo
post Wczoraj, 17:45
Post #26

Forum Clubber

CYTAT(piwo @ Wed, 09 Jul 2025 - 17:07) *
on nie jechal wolniej.

Nie wiem może inne filmy oglądamy ale Porsche dochodzi to M2 jakby gość z BMW nie ogarniał jazdy albo miał już lipne opony. W każdym razie GT3 było znacznie szybsze. Podobne wnioski napisał w komentarzach Kuba Giermaziak w kontrze to Lemparta który znowu krytycznie ocenia kierowcę Porsche.

--------------------
A110S

+Quote Post
emtees
post Wczoraj, 22:54
Post #27

Super User

Pozwolę sobie napisać rzecz oczywistą. W tej sytuacji zabrakło dwóch rzeczy. W BMW zabrakło patrzenia w lusterka, w Porsche zabrakło myślenia za innych. Manewr wyprzedzania w tym miejscu był raczej słabo przemyślany - wygląda to tak jakby kierowca prosiaka podjął decyzję o wyprzedzaniu dużo dużo wcześniej, z zamiarem wyprzedzenia przed tym zakrętem, lecz prosta była zbyt krótka, różnica w przyspieszeniu obu aut zbyt mała i jakoś tak słabo zadziałał instynkt samozachowawczy. Oglądając ten film można dużo wcześniej wyczuć, że taki manewr może pójść bardzo źle.

--------------------
Civic EJ2_K20

+Quote Post
MadeInPoland
post Wczoraj, 23:26
Post #28

Forum Clubber

Na 199% ta dziewczyna z BMW miała w trakcie jazdy typowe zawężenie pola widzenia do kąta +/- 15st, w którym nie widać lusterek i to jest wg mnie cała i jedyna przyczyna zdarzenia.
Chyba nie sądzicie, że gdyby zachowała się jak uczą koledzy i spoglądała w lusterka to wbiłaby się w to jadące ZNACZNIE SZYBCIEJ Porsche?

Sam czasem gdzieś jadę na torze i wiem i patrzę w lusterka bardzo bardzo często szczególnie kiedy jadę w trybie turystycznym albo chłodzącym albo po prostu dysponuję sporo wolniejszym autem od innych. I wiem, że to nie zawsze jest łatwe i wymaga doświadczenia torowego.

I ten brak doświadczenia torowego dziewczyny z BMW jest przyczyną tego wątku. Kolo w Porsche jechał co chciał i jechał po swoje, ale trafił na nowicjuszkę.
Druga strona medalu jest taka, że ja na miejscu gościa w Porsche mam ochotę po zjechaniu z toru iść i zwyczajnie sprzedać bombę w maskę takiemu nowicjuszowi, ale na torze odpuszczam.
Ostatnio dublowałem na 2 pomiarowym jakiegoś gościa w formule, który miał tempo ciągnika serwisowego na torze i oczywiście zero lusterek zero rozumu. I 2 sesje tak. Dla mnie taki gość powinien zapłacić sowitą karę finansową organizatorowi za głupotę (albo mi smile.gif ) i to mogłoby go zmusić do spoglądania w lusterka w przyszłości i unikać takich zdarzeń jak to tytułowe.
No ale NS to nie 4km Silesii czy TP, że za minutę kolejna szansa.

Dobrze byłoby gdyby taka dziewczyna z BMW mogła nakleić na klapę naklejkę jaskrawego koloru, która oznaczałaby: typowy drajwer niedzielny, nie ma kierunków i nie ma lusterek.
Wówczas być może taki rozjuszony byku w Porsche wiedziałby, że jest spore ryzyko.

--------------------
Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy

+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 10 July 2025 - 02:18