![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
Bez przesady. Yariska tez swoje sukcesy ma
https://www.toyota-knedler.com.pl/swiat-toy...g-w-monte-carlo https://www.toyotanews.eu/pl/aktualnosci/36...producentow-wrc -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
Z praktyki napisać muszę, że lakiery w nowych Toyotach to totalny dramat. Potrafią nawet odpadać od mycia Kercherem. Mój przyjaciel prowadzi firmę detailingową i widziałem co przyjeżdża na lawecie z prosto z salonu. W środku plastik fantastik. Miałem wszystkie Toyoty na weekend jak leci włącznie z Hyluxem [ zakochałem się w jeździe po terenie ] I ogólnie te auta są chujowe nijakie. Camry jest świetne ale materiały udają drogie. Elementy zawieszenia (belki) w seryjnych Yarisach GR tez są bardzo słabej jakości. Korodują bardzo szybko, zwłaszcza wokół spawów które też bardzo często pękają. -------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 25 August 2016 ![]() |
Dobra. Z obowiązku kronikarskiego.
Sprzed nosa zniknął mi ładny Lancer Evo 8 i grubo doposażony Yaris (KW v4, kubły Sparco, drugi komplet kół itp). Ostatecznie wybrałem sercem i ... trochę potrfelem. Pod domem stoi bardzo zdrowa Calibra Turbo nietknięta tuningiem, z przebiegiem 136k km. Przywrócenie jej do życia po ponad 10 latach stania w garażu nie było łatwe. Teraz trzeba trochę pojeździć, usunąć resztę drobnych usterek, a potem się zobaczy. Na razie na półce czekają torseny na przód i tył od Quaife, a w drodze są regulowane top mounty od K-mac. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 18 April 2006 Skąd: podkarpacie ![]() |
Można to jakoś porównać do tytułowych bohaterów ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 September 2005 Skąd: Katowice / Banja Luka ![]() |
Ma AWD i doładowaną benzynę pod maską
![]() Wybór, wbrew pozorom, ciekawy. -------------------- #włoszczyzna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 July 2010 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 30 April 2006 ![]() |
to były czasy ech...., choć ten link nieco tendencyjny. Było parę fajnych projektów tego auta. http://www.racingforum.pl/index.php?showto...12452&st=20 http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=82028&st=0 |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
ja jeszcze odnośnie Yarisa GR i rozmowach z albo właścicielami albo ludźmi którzy je naprawiają/ modyfikują.
Ogólnie z tych rozmów to auto w serii nie daje rady na torze. Potrafi się przegrzać aż do wylania płynu przez korek i to w nie najcieplejszy dzień a pierwsze dni stycznia (to akurat widziałem osobiście, auto przebieg 8tkm a gość nawet nie cisnął konkretnie bo wyprzedziłem go swoim 205 1.4 ![]() ![]() To wszystko tłumaczy przewagę modzonych GRów nad tymi totalnie seryjnymi na dzień dzisiejszy na torach wyścigowych. I nagle się okazuje że to EVO co takie było kiedyś drogie w serwisie i obsłudze wcale nie wychodzi już tak drogo. Natomiast wiadomo - nie jest tak bardzo konkurencyjne ze względu na swoją wielkość i masę. Z drugiej strony ta wielkość poprzez przykład Mistrza Profesora w klapkach pokazuje że można takie EVO z seryjnym środkiem z rana zapakować oponami na tor które zmieszczą się w bagaju, pojechać na jakiś Puchar gdzie w zależności od dyspozycji zajmuje 1-3 miejsce w generalce a następnie w klapeczkach pojechać do rodziny na obiad i z tą rodziną w środku i oponami w bagażniku wrócić do domu. No i brzmi obłędnie. A tego GR nie potrafi. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
Kurcze, zupełnie inna bajka. Nie miałem okazji nigdy prowadzić tej wersji, tylko słabsze. Wydaje mi się, że to fajna opcja pod youngtimera i lokowanie kasy, ale na ten moment sądzę, że na torze się nie sprawdzi, a na pewno nie w porównaniu z takimi wyjadaczami jak Mitsu czy Yaris GR. Ale... jakbyś przygotował furę, ogarnął to daj znać, przytargam coś fajnego, nowożytnego i pokażesz jak to jeździ, bo jeden gangus przyjeżdżał kiedyś do mnie na osiedle taką wersją (20 lat temu) i robiło to na mnie mega wrażenie.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 16 October 2011 ![]() |
Co do Evo vs gr to zastąpić 9kę 10ką i temat jangtajmeriści z bani. W 10tce wystarczy komp z kilkoma mapami moc/als itd, hydrołapka, szperka i zapitalamy.
9ka niestety ale do serwisu na tą chwilę przekichana bo gratów brak a i ceny są b.wysokie. |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
To wszystko tłumaczy przewagę modzonych GRów nad tymi totalnie seryjnymi na dzień dzisiejszy na torach wyścigowych. A znasz jakikolwiek inny samochód gdzie ta reguła się nie sprawdza? Prawda jest taka że w pieniądzach za jakie nabywa się teraz YGR nic lepszego się nie kupi. A seryjne auto zawsze wymaga jakiś modyfikacji żeby dawało radę na torze, niestety. Pomijam topowe Porsche itp. za górę pieniędzy. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
A znasz jakikolwiek inny samochód gdzie ta reguła się nie sprawdza? Prawda jest taka że w pieniądzach za jakie nabywa się teraz YGR nic lepszego się nie kupi. A seryjne auto zawsze wymaga jakiś modyfikacji żeby dawało radę na torze, niestety. Pomijam topowe Porsche itp. za górę pieniędzy. jakoś przyjeżdża Miko Marczyk seryjną SKodą z salonu albo innym Audi, nic tam nie przerabia, nawet nie ma slików na kołach i tłucze się z modzonymi GRami na full slikach. A dlaczego nie ma seryjnych ? Bo nie wyrabiają. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Ale że co? Sugerujesz że Miko w seryjnym YGR jeździłby gorzej?
Dobrze jeździ bo umie a nie, że seryjną Skodą ![]() -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
Ale że co? Sugerujesz że Miko w seryjnym YGR jeździłby gorzej? Dobrze jeździ bo umie a nie, że seryjną Skodą ![]() przyjeżdża, jeździ naprawdę szybko co wymaga wykorzystania auta na 100% bo konkurenci "przyszli z karabinami na bitwę na noże" a mimo tego nic nie psuje i wraca na kołach do domu. Pozostali wozy muszą przerabiać żeby były szybkie i chciały dojechać do mety. No i Miko chyba nie jest jedyny w tym kraju co umie jeździć ? To że coś trzeba przerobić wiadoma sprawa ale do jednego auta trzeba wrzucić 5 tyś, do drugiego 20 a do trzeciego 100 tysiaków. No to chyba jest różnica ? -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 14 February 2009 Skąd: Oborniki Śląskie ![]() |
Coś tam chyba jednak te seryjne yarisy jeżdżą, skoro w okół racecup/classicautocup stworzyli puchar dla GRów wraz z osobną klasą dla pojazdów cywilnych. I to na torze Poznań.
-------------------- `05 Renault Sport Megane 225 5d
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 29 January 2007 Skąd: Z Mercedesów i Hond ![]() |
Szacun za odwagę. Zamurowało mnie
![]() No poka tą Calibrę ![]() ![]() -------------------- Hondy i Mercedesy
Diagnozujesz czy zgadujesz ? Elektronika Diagnostyka i Serwis Mechaniczny. Współpraca z Monster Garaż-kompleksowe remonty silników. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 25 August 2016 ![]() |
Co tu dużo mówić - naoglądałem się tych Yarisów, trochę porozmawiałem z użytkownikami i Yaris to taki wybór zdroworozsądkowy. Ale jakbym się nie starał - nie przemawia do mnie. Lancer natomiast to temat mocno deficytowy - na pewno zagości kiedyś u mnie, tylko musi się tafić okazja. A Calibra - stara miłość.... i okazją. Kosztowała niecałe 7k EUR, z pakietem startowym wychodzi na razie ~40k PLN i rośnie
![]() A odnośnie podobieństw do powyższych, to chyba - masa porównywalna do Yariski, - 4 miejsca i 3 drzwi jak w Yarisce - Torsena trzeba dokupić jak w pierwszej Yarisce - 4 cylindry jak w Evo - gabaryty podobne do Evo - 4wd jak w obu ![]() Fotki wrzucę jak znajdę chwilę - na razie sprawdziłem, że Fotosik jeszcze mi działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
Porównanie calibry do Evo to porównanie kompletnie z du*@*, calibra to opel vectra czyli auto z lat 90 które sie kompletnie nie prowadzi przy evo, jedyne co tam fajne to dobry pancerny 2 litrowy silnik z turbo. Ogólnie to fajny ten wątek, hej. co lepiej wybrać merola czy bmw? no bmw, no merola, no bmw, no merola, no bmw itd...wkoncu na koncu gosciu piszę wybrałem ładę bo się trafiła fajna za 7K euro
![]() ![]() ![]() -------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
Porównanie calibry do Evo to porównanie kompletnie z du*@*, calibra to opel vectra czyli auto z lat 90 które sie kompletnie nie prowadzi przy evo, jedyne co tam fajne to dobry pancerny 2 litrowy silnik z turbo. Ogólnie to fajny ten wątek, hej. co lepiej wybrać merola czy bmw? no bmw, no merola, no bmw, no merola, no bmw itd...wkoncu na koncu gosciu piszę wybrałem ładę bo się trafiła fajna za 7K euro ![]() ![]() ![]() a tymczasem na torach super prowadzące sie evo jest objeżdżane przez Meganki z belką z tyłu ![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
a tymczasem na torach super prowadzące sie evo jest objeżdżane przez Meganki z belką z tyłu ![]() Ale coś z niej zostało seryjnego poza przednią szybą i gołym dachem? ![]() Evo to legenda rajdów. I ile byś się nie napocił z przykładami, że jakaś Meganka je objechała czy Golf z mnóstwem przeróbek, tego nie zmieni. -------------------- A110S
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 03 July 2025 - 06:03 |