Shoutbox 0 nowych PW 

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Nowe otwarcie Jaguara, minimalistyczna stylistyka glamour i nowe logo
Murphy
post Tue, 03 Dec 2024 - 14:43
Post #1

Frequent User

Co sądzicie o nowym rozdziale marki która wręcz porzuciła swe kocie dziedzictwo i celuje w kierunku luksusowej marki w stylu glamour dla milionerów z klasą, hollywoodzkich gwiazd, zdziwaczałych artystów art-deco, modeli, renomowanych projektantów wnętrz, prezesów domu mody, itp. Nawet stylistykę zmienili, przez dekady Jaguar kojarzył się z połączeniem elegancji z pazurem, a teraz to takie glamour ze stylistyką wpisującą się w applowskie produkty iPhona, minimalistyczne kształty, salonowe wykończenie wnętrz jak w miesięczniku projektantów wnętrz. Ewidentnie oni celują w stworzenie własnego stylu który miałby się stać modny i pożądany wśród milionerów otaczających się glamour a logo przypomina brand jakiegoś domu mody. Oczywiście ukoronowaniem marki jest całkowite przejście na elektromobilność. Oczywiście jest tam dużo "smaczków" mających podkreślić ekskluzywność auta, np. drzwi otwierane do góry, automatycznie wysuwane kamerki boczne, automatyczne wysuwana klapa bagażnika zamiast tylnej szyby, automatycznie wysuwane wyświetlacze oddzielnie dla kierowcy i oddzielnie pasażera i wiele innych wysuwanych schowków. Dostrzegam sporo nawiązań do tego nowego Cybercab'a od Tesli tylko w bardziej luksusowym wydaniu, dlatego Cybercab jest bardziej cyberpunk a ten bardziej cyberglamour, ale obydwa prezentują ostre linie i proste kształty.

Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 03 Dec 2024 - 14:43
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Tommo
post Tue, 03 Dec 2024 - 15:43
Post #2

Forum Clubber

Szukają niszy rynkowej dla siebie

--------------------
A110S

+Quote Post
Murphy
post Tue, 03 Dec 2024 - 20:19
Post #3

Frequent User

Słyszałem że tym autem chcą podpierdzielić klientelę RR Spectre, tylko RR nie odcina się od swego dziedzictwa, stylistyki ani loga. Gdybym bym zamożnym klientem automotive miałbym ten cały rebranding na względzie, bo to tak jakby na gruzach starej stworzono zupełnie nową markę o nazwie Jaguar, bez swego kociego charakteru z czym od zawsze się kojarzyła. Bądź co bądź RR, Bentley i Aston mają już jakieś dorobek w segmencie marek luksusowych z czym się dobitnie kojarzą, ponadto w przeciwieństwie do Jaguara będą produkować spalinówki od czego Jaguar dobitnie się odcina.

+Quote Post
Tommo
post Wed, 04 Dec 2024 - 08:12
Post #4

Forum Clubber

Pamiętaj że proporcjonalnie ze wszystkich grup zawodowych na Świecie, to najbogatsi się rozrastają. Więc otwiera się rynek i pole do zagospodarowania. Jaguar musi zmienić swój image bo do tej pory był kojarzony z ludźmi wyższej ale średniej klasy. Teraz atakuje wyższe sfery. Na pewno nie będzie to łatwe, a wręcz karkołomne zadanie. Ale Pagani czy Koeniggseg też zaczynali od zera w zasadzie i jakoś istnieją całkiem nieźle.

--------------------
A110S

+Quote Post
Murphy
post Thu, 05 Dec 2024 - 14:11
Post #5

Frequent User

Najbogatsi i najubożsi, z tym że najubożsi 100 razy szybciej. rolleyes.gif

Wysokie segmenty automotive nie rezygnują z silników spalinowych a wręcz na nich stoją. Jaguar będzie tam wchodził z pozycji wyłącznie EV, podobnie jak Lotus który całkowicie przestawił się na EV choć nie powiedziałbym że to ten sam ultraluksusowy segment co RR czy Bentley, raczej Maserati i Porsche. Jaguara też bardziej widzę w segmencie z Maserati i Porsche, gdyż klientela RR i Bentleya przywiązuje mocną uwagę do detali, a w tym koncepcie Jaguara tego nie widać. Klient RR to przede wszystkim konserwatywny starszy milioner który otacza się detalami najwyższej jakości wykonania i stawia na klasyczne, monumentalne piękno co RR prezentuje, a ten koncept Jaguara jest raczej modernistyczny, minimalistyczny.

Pagani czy Koenigsegg to taki segment mariażu ultraluksusu z hypercarami (szczególnie Pagani) więc trudno mi powiedzieć czy koncept Jaguara wpisuje się w te klimaty. Tamte samochody przede wszystkim opierają się na ICE i wnoszą coś od siebie przez co są charakteryzują się odpowiednio: Pagani wysoką jakością wykonania w detalach (przede wszystkim w carbonie), Koenigsegg sporo autorskich nowinek technicznych. To właśnie wyróżnia te marki, tak samo jak osobowość ich twórców. Tutaj Jaguar co najwyżej może być opcją trzeciego, czwartego, piątego wyboru wśród możnych tego świata. Sprzedać to na pewno się sprzeda bo każdy miliarder posiada prywatny garaż drogich aut w którym coś nowego zawsze musi się znaleźć, z tym że wśród nowobogackich Jaguar raczej nie będzie opcją pierwszego wyboru, ani nawet drugiego.

+Quote Post
Lincoln e30ix
post Thu, 05 Dec 2024 - 18:30
Post #6

Forum Killer

Idealnie trafiają w "gusta" mężczyzn w sukienkach patrząc po reklamie wink.gif

+Quote Post
Murphy
post Fri, 06 Dec 2024 - 19:12
Post #7

Frequent User

i nie są to księża ani Szkoci tongue.gif

+Quote Post
WLD_Wlodi
post Sun, 08 Dec 2024 - 21:12
Post #8

Frequent User

Wyobraźcie sobie gościa dobrze zbudowanego pod krawatem, kieszenie pełne pieniędzy, na lunch szklanka whisky, po lunchu 3 kochanki, i taki gość ma jeździć autem którego reklamują faceci w sukienkach wink.gif

+Quote Post
Tommo
post Sun, 08 Dec 2024 - 21:37
Post #9

Forum Clubber

CYTAT(WLD_Wlodi @ Sun, 08 Dec 2024 - 21:12) *
Wyobraźcie sobie gościa dobrze zbudowanego pod krawatem, kieszenie pełne pieniędzy, na lunch szklanka whisky, po lunchu 3 kochanki, i taki gość ma jeździć autem którego reklamują faceci w sukienkach wink.gif

Jak kupujesz jakiś samochód zawracasz uwagę na to jak był czy jest reklamowany?

--------------------
A110S

+Quote Post
Type-R
post Mon, 09 Dec 2024 - 11:57
Post #10

Super User

CYTAT(Tommo @ Sun, 08 Dec 2024 - 21:37) *

Ale niektórzy biorą pod uwagę to jak jest on pozycjonowany przez producenta/postrzegany przez otoczenie.

Jedni chcą być kojarzeni ze stadem pląsających ciot, inni nie... A jeszcze inni mają na to wywalone.

+Quote Post
Joker
post Mon, 09 Dec 2024 - 11:58
Post #11

Forum Clubber

CYTAT(Tommo @ Sun, 08 Dec 2024 - 21:37) *

Ten, co zechce go kupić zwróci uwagę na dużo większą otoczkę i renomę auta/marki, więc bardzo możliwe : )

+Quote Post
Tommo
post Mon, 09 Dec 2024 - 12:39
Post #12

Forum Clubber

CYTAT(Type-R @ Mon, 09 Dec 2024 - 11:57) *
Ale niektórzy biorą pod uwagę to jak jest on pozycjonowany przez producenta/postrzegany przez otoczenie.

A to nie zawsze się pokrywa.
Poza tym nie sądzę żeby producent ustawił materiał promocyjnych w taki sposób żeby ten działał na niekorzyść jego popytowi. To się z nikąd nie bierze. Są instytucje badające intensywnie rynki i ich zapotrzebowanie, które cały czas się zmienia i ewoluuje.

--------------------
A110S

+Quote Post
Type-R
post Mon, 09 Dec 2024 - 12:56
Post #13

Super User

CYTAT(Tommo @ Mon, 09 Dec 2024 - 12:39) *
A to nie zawsze się pokrywa.
Poza tym nie sądzę żeby producent ustawił materiał promocyjnych w taki sposób żeby ten działał na niekorzyść jego popytowi. To się z nikąd nie bierze. Są instytucje badające intensywnie rynki i ich zapotrzebowanie, które cały czas się zmienia i ewoluuje.

No no, dlatego taki oszałamiający sukces odnosi ostatnimi laty chociażby taki Disney. Chyba konsumenci nie wyewoluowali dostatecznie szybko :-)
Ale nie dziwi mnie że akurat Tobie reklama Jaguara podeszła......

+Quote Post
Tommo
post Mon, 09 Dec 2024 - 13:38
Post #14

Forum Clubber

Sugerujesz że chodzę w sukienkach? haha
To nie jest reklama produktu tylko materiał promocyjny mający wzbudzić zainteresowanie i ogólną dyskusję na temat nowej wizji marki. I trzeba przyznać że cel osiągnęli. Bo najgorsze co by ich teraz dotknęło to cisza i brak reakcji świata automotive. Ja mam ambiwalentny stosunek do tej marki, nigdy nie łączyło mnie z nią nic głębszego. Natomiast zawsze dobrze służy wszystkim nowe, świerze rozdanie i podejście do klienta. Aczkolwiek jak już mówiłem obarczone dużym ryzykiem.

--------------------
A110S

+Quote Post
Type-R
post Mon, 09 Dec 2024 - 14:12
Post #15

Super User

CYTAT(Tommo @ Mon, 09 Dec 2024 - 13:38) *
Sugerujesz że chodzę w sukienkach? haha
"....... Natomiast zawsze dobrze służy wszystkim nowe, świerze rozdanie i podejście do klienta. Aczkolwiek jak już mówiłem obarczone dużym ryzykiem.

No właśnie na tym polega problem, ze nie zawsze, i nie wszystkim. Zwłaszcza w dobie woke'owego i "progresywnego" bullshitu.

+Quote Post
Tommo
post Mon, 09 Dec 2024 - 14:39
Post #16

Forum Clubber

Nigdy wszystkich nie zadowolisz a myślę, że ci co najwięcej narzekają i tak płaczą za dawnym image firmy,to co najwyżej potencjalni klienci starych parchów, więc mało interesujący segment klientów dla tej marki biggrin.gif

--------------------
A110S

+Quote Post
Type-R
post Mon, 09 Dec 2024 - 15:11
Post #17

Super User

CYTAT(Tommo @ Mon, 09 Dec 2024 - 14:39) *
Nigdy wszystkich nie zadowolisz a myślę, że ci co najwięcej narzekają i tak płaczą za dawnym image firmy,to co najwyżej potencjalni klienci starych parchów, więc mało interesujący segment klientów dla tej marki biggrin.gif

Akurat "płaczą" praktycznie wszyscy, w tym nobliwi panowie będący dotychczasowymi klientami. Nie odniosłeś się do wskazanego przeze mnie casusu Disneya - tam też okazało się że to klienci nie dorośli biggrin.gif

Ale doceniam Twoje, nieco desperackie próby zracjonalizowania i afirmacji w co drugim temacie wszystkiego co ostatnio progresywne i uśmiechnięte biggrin.gif

+Quote Post
Tommo
post Mon, 09 Dec 2024 - 16:03
Post #18

Forum Clubber

CYTAT(Type-R @ Mon, 09 Dec 2024 - 15:11) *
Akurat "płaczą" praktycznie wszyscy, w tym nobliwi panowie będący dotychczasowymi klientami. Nie odniosłeś się do wskazanego przeze mnie casusu Disneya - tam też okazało się że to klienci nie dorośli biggrin.gif

Ale doceniam Twoje, nieco desperackie próby zracjonalizowania i afirmacji w co drugim temacie wszystkiego co ostatnio progresywne i uśmiechnięte biggrin.gif

Nie mam statystyk z wyników finansowych Jaguara z ostatnich lat natomiast nie trzeba być ekspertem żeby mieć świadomość że firma powoli acz sukcesywnie się zwija z rynku i być może jest to jakaś desperacka próba ratowania tego co zostało. Nie wiem.
A co do tego płaczu i lamentu za tym co jest i się kończy to ja mam bardzo luźny stosunek pamiętając te krokodyle łzy ludzi np. po zakończeniu produkcji wiatrakowych Porsche czy bobrów BMW zwiastujących niechybny ich upadek. I jakoś nic z tych rzeczy sie nie wydarzyło. Więc poczekajmy i w tym przypadku co przyniesie przyszłość i czy to był dobry ruch zarządu jaguara czy może gwóźdź do motoryzacyjnej trumny.

--------------------
A110S

+Quote Post
Bio
post Mon, 09 Dec 2024 - 19:32
Post #19

Forum Killer

CYTAT(Tommo @ Mon, 09 Dec 2024 - 16:03) *
Nie mam statystyk z wyników finansowych Jaguara z ostatnich lat natomiast nie trzeba być ekspertem żeby mieć świadomość że firma powoli acz sukcesywnie się zwija z rynku i być może jest to jakaś desperacka próba ratowania tego co zostało. Nie wiem.

Z którego roku jest ostatni nowy jaguar? Odpowiedź na to pytanie, może być i odpowiedzią dlaczego się Jaguar nieco zwijał.

--------------------
Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind
Insta: @tqmmpl
Twitter: @tqmmpl

+Quote Post
piwo
post Mon, 09 Dec 2024 - 20:43
Post #20

I live here !

Wygladaja jak produkty chinskie dla malych kobietek