![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 14 July 2008 Skąd: LBN ![]() |
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 September 2005 Skąd: Katowice / Banja Luka ![]() |
Chętnie. Budżet odstaje
![]() -------------------- #włoszczyzna
|
|
|
![]()
|
|
Wiem, dlatego nie napisałem również w pierwszym poście np o M340i i kilku innych samochodach, których nie biorę pod uwagę właśnie ze względu na budżet.
P.S. W tym momencie moje możliwości są, jakie są i chcę je jak najlepiej wykorzystać, oczywscie mógłbym naciągnąć budżet i akurat na M340i 2020-2021 by wystarczyło ale nie chcę tego robić bo mam też inne wydatki i potrzeby, niż tylko samochód, który nie jest głównym i jedynym priorytetem, a poza tym są jeszcze perspektywy przyszłości, które obecnie kreślą się tak, że za 3-4 lata bardzo prawdopodobna będzie przesiadka na roczne RS4 lub BMW M3. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Przecież to inna skrzynia. Tu jest Aisin, który podobno d... nie urywa. no tak do poprzecznego silnika ZF z trojki nie podejdzie. A starsze M2? -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Starszego M2 nie chcę bo to takie „pseudo M”. Już się kiedyś do niego przymierzałem (2018 lub 2019 chyba) i ten silnik jest bardzo „panewkolubny”. Na warsztacie stały 2 sztuki-jedna z przebiegiem 17tys km, druga niecałych 40tys km. Podziękowałem…
Nowe M2 owszem bo to już technologia z M3 ale i budżet ok 350k PLN, poprzednie to bardziej „M wanna be”, niż pure M. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
a F20 M140i z końca produkcji? Wiem, że nie łapie się rocznikowo, ale 1er z b58 i 8hp.. Można dość łatwo do 500km podejść modyfikacjami: https://www.youtube.com/watch?v=85rimysIRao
F40 bym w ogóle nie rozważał, jeździłem nową f44 - zawieszeniowo jeździ się jak passatem b8. Może z xdrive lepiej, ale dalej baza to już nie BMW jakie znamy i lubimy |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli tak rozpatrujemy prawdziwe M, to oczywiście
![]() |
|
|
![]()
|
|
a F20 M140i z końca produkcji? Wiem, że nie łapie się rocznikowo, ale 1er z b58 i 8hp.. Można dość łatwo do 500km podejść modyfikacjami: https://www.youtube.com/watch?v=85rimysIRao F40 bym w ogóle nie rozważał, jeździłem nową f44 - zawieszeniowo jeździ się jak passatem b8. Może z xdrive lepiej, ale dalej baza to już nie BMW jakie znamy i lubimy Myślałem o nim ale rocznik mnie nie puszcza bo chce to na 3-4 lata wrzucić w leasing i tak realnie nie chciałbym nic starszego, niż 2021. Co raz bardziej dociera do mnie, że chyba nic sensowniejszego, niż S3 8Y nie wydumam ze swoimi założeniami i budżetem… |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
Jeżeli tak rozpatrujemy prawdziwe M, to oczywiście ![]() ??? S55 z wersji Competition z DKG to rasowe M z jej zawiasem, poszerzeniem, układem kierowniczym i hamulcami, nie ma problemu z panewkami i prowadzi się bdb, DP+ soft i jesteś w okolicach 550ps. |
|
|
![]()
|
|
Competition zgadza się ale tu z kolei ograniczeniem jest budżet bo za ca 140k PLN nie jest to do wyjęcia.
|
|
|
![]()
|
|
Niewiele ponad budżet, ale auto zdecydowanie przewyższa oczekiwania. Zwykłe M2 tylko silnikiem odstaje, skrzynia i reszta jest minimalnie pod tymi z M2C.
|
|
|
![]()
|
|
Podrzuć link albo jakieś info bo sorry ale ja żadnego M2 min 2020r za ok 140k, czy nawet 150k PLN brutto nie widzę...
|
|
|
![]()
|
|
Nie siedzę w ogłoszeniach, a tych aut po rocznikach się nie kupuje, rozbawiło mnie tylko jakie to M2 jest "mało" M i jakieś urban legend o silnikach
![]() Widać, że raczej szukasz przyklepania dla S3, stąd dziwne kręcenie nosem. |
|
|
![]()
|
|
Nie, absolutnie nie szukam przyklepania dla S3 (chociaż nie ukrywam, że na obecną chwilę najbliżej mi do niego pod każdym względem). M2 kiedyś chciałem kupić, był to samochód z 2017 roku i już byłem bardzo blisko ale skutecznie odwiodły mnie od zakupu informacje, które wtedy uzyskałem. Być może w kolejnych rocznikach coś poprawili (?), natomiast w kwestii „urban legend”, to nie do końca, ogólna opinia akurat o tej generacji M2 jest taka, że to takie trochę oszukane M i bardziej M Performance, niż prawdziwa M-ka, odpowiednik f20 M140i w coupe.
Tak, czy inaczej nie biorę tego samochodu pod uwagę, gdyż wg mojego rozeznania 2020r to kasa rzędu 200k PLN+, a nie 140k PLN i rzeczywiście, masz rację-tego typu samochodów nie kupuje się po rocznikach ale w moim przypadku starszy odpada ze względu na leasing 3-4 lata. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
jak szukasz firmy leasingującej która Ci coś starszego przyklepie to polecam zobaczyć na ofertę EFL. Ja u nich mam auto w leasingu z 16 roku, leasing wziąłem na początku zeszłego roku. Do tego fajne warunki przy leasingu komfortowym (200zł netto rok).
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 18 April 2011 Skąd: Gdańsk ![]() |
M2 kiedyś chciałem kupić, był to samochód z 2017 roku i już byłem bardzo blisko ale skutecznie odwiodły mnie od zakupu informacje, które wtedy uzyskałem. Być może w kolejnych rocznikach coś poprawili (?), natomiast w kwestii „urban legend”, to nie do końca, ogólna opinia akurat o tej generacji M2 jest taka, że to takie trochę oszukane M i bardziej M Performance, niż prawdziwa M-ka, odpowiednik f20 M140i w coupe. Na pewno mówisz o M2, nie o jakimś M235i lub M240i? Przecież tam jest poszerzona buda, szpera, edc, dkg, wszystko co w M najlepsze i wszyscy spuszczają się, że to najlepsza emka ostatniej dekady? Co do leasingu, jak dobrze poszukasz to można wziąć na o wiele starsze auto niż 2020, bez ustępstw w atrakcyjności oprocentowania. |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli chodzi o leaisng, to w momencie jego zakończenia auto nie może być starsze, niż 10 lat więc przy aucie z 2016r leasing musi Ci się kończyć max w 2026r. Ja ogólnie nie chce starszego samochodu, niż 2020-2021, a najlepiej młodszy.
|
|
|
![]()
|
|
Na pewno mówisz o M2, nie o jakimś M235i lub M240i? Przecież tam jest poszerzona buda, szpera, edc, dkg, wszystko co w M najlepsze i wszyscy spuszczają się, że to najlepsza emka ostatniej dekady? Ok, widocznie jestem niedoinformowany ale nie zmienia to faktu, że takie M2 nawet z 2018 przekracza założony przeze mnie budżet o ponad 30% więc nie biorę go pod uwagę, nawet gdybym miał zejść rocznikiem samochodu o 3 lata w dół… |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 01 July 2025 - 09:50 |