![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Cześć,
Moi teściowe przymierzają się do zakupu auta - ostatnio jeździli Peugeotem 508 2.0 Hybrid (+Citroen do lasu). Oba idą do nowego właściciela, chcą zostać przy jednym, w miarę ekonomicznym aucie. Segment - mniejszy niż 508 (Focus, Kia, etc.) Na auto chcą poświęcić do 70.000 - stąd piszę do 65.000 bo zaraz wpadną te, do których warto dołożyć i dać 80.000 - jak zwykle na forum ![]() - auto robi niekiedy krótsze odcinki, stąd diesel to raczej ostateczność - automat - min. 150 KM lub 130-140 w turbo - możliwość założenia haku (lekka przyczepka "na drewno" z lasu) - 5-6 letnie (graniczy z cudem?) do 150 tys. km 1. Czy są jakieś hybrydy w segmencie mniejszym niż Fusion itp. w takiej cenie? 2. Co to za automat 7b dwusprzęgłowy w KIA? Sypie się tak jak DSG VAG, że przy 150k km trzeba taczkę forsy szykować? Z góry dziękuję, nie wiem nawet w którą stronę się rozejrzeć... |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 03 November 2013 Skąd: Warszawa ![]() |
w Kii jest 7 DCT - dwusprzęgłówka, sporo negatywnych opinii w internecie, choć kolega upala (nie da się inaczej tego nazwać) Kię Pro'ceed od 4 lat i przy 140 tys km zero problemów. Zmienia olej co 60 tys km.
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 14 February 2009 Skąd: Oborniki Śląskie ![]() |
Mam nowego X-Ceeda 1.5 7DCT z przelotem 16tys km. Patrząc jak ta skrzynia pracuje to tym sprzęgłom nie wróże więcej jak 100tys przelotu. W porównaniu do DSG nawet tych na suchych sprzęgłach, to DCT jest banalnie prostym urządzeniem. Wszystko jest sterowanie 4 actuatorami eletkrycznymi (żadnej magistrali olejowej). Wymiana kompletu sprzęgieł w ASO na ten moment to 10-12tys, gdzie podobno zestaw sprzęgieł można za 3k kupić. Jeśli chodzi o pałowanie, to w trybie sport i z cięższą nogą, ta skrzynia lepiej zmienia biegi i mniej ślizga sprzęgła niż przy jeździe miejskiej/spokojnej - szczególnie w moim roczniku gdzie standardowo bije biegi praktycznie co 10 km/h.
Tak btw. jak już jesteśmy przy temacie i ktoś mądry będzie czytał - robienie programów w ECU/TCU tego koreańskiego wynalazku możliwe już? -------------------- `05 Renault Sport Megane 225 5d
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 11 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Subaru XV 2,0 Lineartronic. Kompakt a jednak podniesiony. Dla dziadyg idealny. AWD, uciąg wystarczający na czyczepkę z gnojówką. Zakładany budzet starczy na MY18 salon Polska.
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
Po co mniejsze auto od 508?
Lexus gs450h? -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Subaru XV 2,0 Lineartronic. Kompakt a jednak podniesiony. Dla dziadyg idealny. AWD, uciąg wystarczający na czyczepkę z gnojówką. Zakładany budzet starczy na MY18 salon Polska. jezdziles tym subaru? dla mnie auto glosne, osiagi dramatyczne, do tego rozpedzanie na 50% gazu to od razu bardzo wysokie obroty. Sam go nie mam, ale jest w rodzinie. Do tego po 3 latach problemy z katalizatorem/wydechem, nastepnie po naprawie gwarancyjnej powtarzajace sie bledy sondy lambda, ktorego nie potrafili naprawic. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 23 November 2002 Skąd: Słupsk ![]() |
W manualu Kuga 1.5
W automacie jednak coś z VAG, Skoda, Seat, VW, masz tam tego od wyboru do koloru. Nie znam nikogo kto po 150 tys musiałby grzebać skrzynię w nowożytnym VAG- powyżej 2016-17 rok. Fajny wóz to Bklasa MB W246FL np B200 ale za niskie zawieszenie do lasu. -------------------- S3,
A4 |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
Fiat 500x to zobaczenia, da radę coś kupić w budżecie i z wymaganiami. Miałem krótki kontakt z autem ale na plus
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 03 October 2009 Skąd: Oświęcim ![]() |
Mam Kamiqa od Skody. 1.5, 4 cylindry, turbo, DSG.
Jestem mega pozytywnie zaskoczony. Auto jest lekkie (bo słabo wyciszone) i szybciej i komfortowo to tak 120. Przy 140 już jest głośno. Jak skrzynia w standardzie to lekki lag, na sport jest znacznie lepiej. Jazda podmiejska - odcinki 20km - spalanie +/- 6 - 6,5 L. Światła LED (zwykłe) - bardzo dobre. Jest parasolka w drzwiach, skrobaczka w klapce od wlewu paliwa, wyczepiana lampka w bagażniku co robi wtedy za latarkę. I takie tam cuda. Haka nie mam to nic nie napiszę. Z wad (dla mnie) - układ kierowniczy ma takie wspomaganie, że jest za lekko. Miałem KIA Ceed'a z tym DCT. Skrzynia jest bardzo płynna i wymaga dynamicznego jeżdżenia. Miasto i takie emeryckie jeżdżenie powoduje, że jeździ się na pół sprzęgle i wtedy 60kkm wymiana kompletu. Wg mnie NIE nadaje się do przyczepki. Komplet oryginalny do wymiany to koszt około 4500-5500. Te zestawy chyba robi też Valeo i wtedy można to kupić za 4000-5000. Poza ASO wymiana 1000 - wymagany ktoś, kto może zrobić kalibrację mechaniczną aktuatora - chociaż na YT jest pokazane jak to się reguluje i cudów tam nie ma (ale jest 'specjalny' przyrząd - gdzieś znalazłem wymiary jak go samemu zmontować) Natomiast po samym złożeniu na nowych częściach i dobrze ustawionym aktuatorze musi być możliwość wykonania kalibracji software'owej. (wiem to z doświadczenia bo zmieniałem te sprzęgła) Z tego powodu ja to zleciłem. Znalazłem też opinię w Internecie, że te sprzęgła tak padają, bo na UE jest inny soft - aby było smuklej. Więc może wystarczyłoby jakiś soft z Korei czy innego kraju wrzucić. Dodam jeszcze, że tych sprzęgieł to jest N rodzajów o takim samym wyglądzie lub bardzo trudnych do rozróżnienia. Trzeba szukać po numerach. |
|
|
![]()
|
|
Po co mniejsze auto od 508? Lexus gs450h? Takie? https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/lexus...s-ID6FyzVx.html 2012 rok, reszta grubo poza budżetem. Ile to pali tak z ciekawości i co jest "bolączką" motoru/baterii/samego modelu? |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 16 October 2011 ![]() |
Takie? https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/lexus...s-ID6FyzVx.html 2012 rok, reszta grubo poza budżetem. Ile to pali tak z ciekawości i co jest "bolączką" motoru/baterii/samego modelu? Pali 9l wartkiej jazdy bez specjalnych korków, bolączek brak. Budżet bardziej na gs mk3 FL. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 16 October 2011 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 11 June 2013 ![]() |
Metryki nie oszukasz ![]() ![]() Można też wg tej zasady dołożyć tipo z 22 roku, ale z salonu bez przebiegu. Gdzieś za około 70 był nawet z jakimś tam wyposażeniem nie tak dawno. Tylko wtedy to oczywiście manual. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 11 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
jezdziles tym subaru? dla mnie auto glosne, osiagi dramatyczne, do tego rozpedzanie na 50% gazu to od razu bardzo wysokie obroty. Sam go nie mam, ale jest w rodzinie. Do tego po 3 latach problemy z katalizatorem/wydechem, nastepnie po naprawie gwarancyjnej powtarzajace sie bledy sondy lambda, ktorego nie potrafili naprawic. Tak, znam dwie sztuki 2012 i 2020 tych samych wlascicieli (65+). Pierwszym w 8 lat przejechali wprawdzie jakies 80-90k km za to zupelnie bezawaryjnie. Tyle, ze byl to manual. W drugim byli w ASO ze skrzynia, ale niestety nie znam szczegolow |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
Ja z racji wieku wiem / ekstrapoluje co ważne dla Seniora
![]() Ba nawet przeglądów nie będą musieli robić bo olej i filtry tak banalnie dostępne do wymiany że im sam zmienisz w pół godziny czy byle serwis za rogiem tak samo hamulce czy pl hamulcowy. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
![]()
|
|
No właśnie nad CX-50 i CX-30 też się pochylaliśmy, ceny poszły do góry ale modelowo widzę się spodobał - i to chyba z niskim przebiegiem, nawet jako niegroźny rozbitek z USA jakoś pojeździ.
Dziękuję wszystkim za porady. Co do metryki - no tak, ale ja nie mówię o 2022+ tylko 2017+ z przebiegiem poniżej 200.000. Nadal pozostawiam pytanie - jakie Hybrydy są obecnie do zniesienia? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 02 July 2025 - 05:11 |