Shoutbox 0 nowych PW 

18 Stron V  « < 12 13 14 15 16 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Westfield SEiW Aerorace Ford Zetec 2.0, ( i czasem trochę o Alfa 156 Cup )
StanZee
post Mon, 08 Jul 2024 - 16:57
Post #261

User

CYTAT(kontrolm @ Mon, 08 Jul 2024 - 16:36) *
i na tym slicku dojeżdżałeś ?

Powolutku i z przerwami na pomiar ciśnienia, no ale tak. Niestety, nawet jedna felga nie mieści się w bagażniku, a lawetowanie jakoś mi nie po drodze. Najlepiej, gdy ODS jest na torze, wtedy oni biorą koła ze slickiem i zmieniają na miejscu, no ale nie zawsze są.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 08 Jul 2024 - 16:57
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
cybuch
post Mon, 08 Jul 2024 - 18:25
Post #262

User

CYTAT(StanZee @ Mon, 08 Jul 2024 - 16:57) *
Powolutku i z przerwami na pomiar ciśnienia, no ale tak. Niestety, nawet jedna felga nie mieści się w bagażniku, a lawetowanie jakoś mi nie po drodze. Najlepiej, gdy ODS jest na torze, wtedy oni biorą koła ze slickiem i zmieniają na miejscu, no ale nie zawsze są.

Wg mnie to największa bolączka tego modelu. Kiedyś jadać na wulkanizację, 2 koła zmiesciłem po wyrzuceniu pianek z baganizka, a druga na fotelu spieta pasem transportowym, ale mysle ze na trasie w razie dzwona to raczej by mnie zabiło to koło ;/

+Quote Post
Andrzejsr
post Mon, 08 Jul 2024 - 19:02
Post #263

Forum Clubber

Wielgachne te koła, ale jakoś można sobie radzić :

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=yfhi9n9Bhs8

https://my350z.com/forum/attachments/exteri...zpsff2f7f7a.jpg

--------------------
Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com

+Quote Post
kontrolm
post Mon, 08 Jul 2024 - 19:03
Post #264

Forum Clubber

Ikona grupy

ja w swoim "wyścigowym" 205 wożę w środku ileś tam kompletów kół, lewarki, paliwo, płyny, skrzynie serwisowe i w takim komplecie zaliczyłem rozwałkę na trasie zakończoną zawiśnięcięm nad głębokim rowem wykopanym przez koparkę. Nic mnie nie zabiło a właśnie wtedy jedyny raz pojechałem na slickach na tor i wpadłem w błyskawiczny obró tylnej osi na cieniutkiej strużce wody przepływającej przez trasę laugh.gif

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
StanZee
post Mon, 08 Jul 2024 - 20:27
Post #265

User

CYTAT(cybuch @ Mon, 08 Jul 2024 - 18:25) *
Wg mnie to największa bolączka tego modelu. Kiedyś jadać na wulkanizację, 2 koła zmiesciłem po wyrzuceniu pianek z baganizka, a druga na fotelu spieta pasem transportowym, ale mysle ze na trasie w razie dzwona to raczej by mnie zabiło to koło ;/

Tutaj tylko pozazdrościć właścicielom np. M2, że wystarczy złożyć tylną kanapę i mogą przewieźć koła na zmianę.
CYTAT(Andrzejsr @ Mon, 08 Jul 2024 - 19:02) *

Nie chciałem Tobie dalej zaśmiecać wątku, ale faktycznie są takie wózki. Nawet mam jeden. Kupiłem go od kolegi, ale miał niestety nieco węższe felgi i jeździł na węższych oponach. Mój zestaw się już tam nie mieści i muszę go jakoś poszerzyć. Takie coś faktycznie rozwiązuje problem i muszę to pilnie ogarnąć.

+Quote Post
Andrzejsr
post Mon, 08 Jul 2024 - 21:32
Post #266

Forum Clubber

O, i da się zrobić prawdziwego Sport UTILITY Vehicle wink.gif

--------------------

+Quote Post
Andrzejsr
post Wed, 10 Jul 2024 - 19:08
Post #267

Forum Clubber

Na Vtec Cup był b. dobry fotograf ! smile.gif :

--------------------

+Quote Post
kontrolm
post Wed, 10 Jul 2024 - 21:12
Post #268

Forum Clubber

Ikona grupy

fajne foty - dobrze widać co sie z zawiasem dzieje

--------------------

+Quote Post
Andrzejsr
post Wed, 10 Jul 2024 - 23:26
Post #269

Forum Clubber

A jak oceniasz ? Mi się zdaje że ok zewnętrzne obciążone kola są w pionie w zakrecie i przylegają płasko do nawierzchni. Statycznie głupio camber ujemny wygląda ale ta rama Westfielda tak się widać ugina że te 3 stopnie (plus ) statycznego cambera w zakręcie realny robi się okolice zera - pionu.

--------------------

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 11 Jul 2024 - 06:27
Post #270

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(Andrzejsr @ Wed, 10 Jul 2024 - 23:26) *
A jak oceniasz ? Mi się zdaje że ok zewnętrzne obciążone kola są w pionie w zakrecie i przylegają płasko do nawierzchni. Statycznie głupio camber ujemny wygląda ale ta rama Westfielda tak się widać ugina że te 3 stopnie (plus ) statycznego cambera w zakręcie realny robi się okolice zera - pionu.

+1

--------------------

+Quote Post
Andrzejsr
post Mon, 09 Sep 2024 - 20:33
Post #271

Forum Clubber

Mój ulubiony trackday na który staram się jeździć - nie dość że Jastrząb - hotel , prąd, cień itd, to jeden wyjazd a dwie zupełnie inne pod wzgl i aut , podejścia , taktyki, itd imprezy - sobota RaceCup - 6 sesji po 10 min , trzy najlepsze czasy liczone . Niedziela - Classicauto Cup - 6 przejazdów, suma wszystkich liczona . Boleśnie to odczułem łapiąc w ostatnim przejeździe spina przez zbyt wczesną redukcję i zblokowanie kół tylnych, a (dłuższy temat) przez bolącą jak połamana stopę i cholernie twarde sprzęgło w tym Westfieldzie ( na moje życznie po części - bez sensu wzmocniony docisk założyłem, do tego skrócona łapa wysperzęglika bo sterczy w dół poniżej podłogi i może stara linka (jeszcze sprzed moich przeróbek) . No więc spin bez wysprzęglenia zagszony silnik, jakieś moje nieporadne mocowanie się z powrotem na tor żeby kary nie zaliczyć i .. kilkanaście sekund straty wzgl innych przejazdów :-/ Jeszcze starczyło na 3cie miejsce ale kurcze.. No w timeattackach to nie problem i z czasów na RaceCup całkiem zadowolony jestem :

https://protimer.pl/bio/export/results_online/1215/13493

A, i na Racecup nie ma potrzeby w taką pogodę stosowania kocy, na CAC używałem, i nawet z nimi i mimo podjeżdżania w miarę sprawnie na start (wiadomo , nie od razu) - nie to auto jak po rozgrzaniu kilkoma kółkami na timeattacku. Ale i tak mega pomoc w porównaniu jak jeździłem takie jednoprzejazdowe próby bez nich. Tylko to podnoszenie- zakładanie - podłączenie...odłączanie-zdejmowanie-opuszczanie... Ale w sumie między OSami jest sporo czasu.

No i nagrałem jak przednie zawieszenie pracuje (prawy przód od przodu patrząc) . Zdaje mi się że ok , że zakres pracy amortyzatora chyba ok? opiera się czasem o ogranicznik amortyzatora ale on jest dość miękki i do granic nie dochodzi/ (wahacze nie są wygięte- szeroki kąt kamery)

https://www.youtube.com/watch?v=Iu4LjcbTxPA

A dziś zauważyłem flaka prawy tył, chyba po tym spinie w tarki i trawę ale cholera wie, opony i tak staruszki jeszcze z zeszłego sezonu to nie szkoda.

--------------------

+Quote Post
KarolMR2
post Wed, 11 Sep 2024 - 12:41
Post #272

Frequent User

Gratki! Szkoda, że nie mogłem tam być, Jastrząb też zawsze mi leżał. Na RaceCUP była taka sama nitka jak w zeszłym roku?

--------------------
Toyota MR2 ZW30

1ZZ: Tor Łódź 1.01.55, Tor Poznań 1.57.82
2ZZ: Tor Łódź 1.00.11

+Quote Post
Andrzejsr
post Wed, 11 Sep 2024 - 14:17
Post #273

Forum Clubber

Dzięki !
Na Racecup była taka sama jak na Classicauto (jak na filmie) tylko zamiast przed starem w lewo na metę - jazda prosto do początku górki i a piat.

Nitka ta sama, a kolegę w klasie na racecup wyprzedzałem (ja najleopszy 1:35 , on 1:37 ) , a na Classicauto najlepsze co miałem to zrównanie z nim (1:42) i 1-2 sek gorzej (nie licząc mega straty ze spinem i zgaszeniem) .

--------------------

+Quote Post
Yaca
post Wed, 11 Sep 2024 - 20:44
Post #274

Super User

Andrzej gratuluje wyników!

--------------------
insta: @blackcartel.pl

+Quote Post
Andrzejsr
post Thu, 12 Sep 2024 - 22:47
Post #275

Forum Clubber

Dzięki ! Choć za każdym razem Westfield coś przywozi , to za każdym razem tez widzę swoje braki kierowcy aby go jak należy wykorzystać ... Raczej lepiej nie będzie a gorzej , tu i tam coś boli , tam się nie chce, indziej uważa bo ostrożność z wiekiem narasta itd..ale frajda kurde jest że nie chce z niego rezygnować jeszcze smile.gif

W naszych okolicach szykuje się tor Biłgoraj może w nast sezonie zadziała..

--------------------

+Quote Post
Andrzejsr
post Tue, 24 Sep 2024 - 22:15
Post #276

Forum Clubber

W Westfieldzie torowym wymyśliłem, że przerobię sprzegło z "na linkę" na hydraulikę/
Jest naprawdę twarde, dla zdrowej stopy ujdzie, ale wyhodowałem sobie złamanie zmęczeniowe II k śródstopia (jeździłęm z tym tą ostatnią dwudniówkę... :-/ )
I po wspomaganiu kierownicy, zmianie pomp hamulcowyuch na wiiększy skok - lżejszy nacisk , wymyśliłem że spróbuję Westfieldowi ucywilizować jeszcze to sprzęgło nieszczęsne.

Zbieram części i opiszę co z tego wyszło czy faktycznie lżej (sprawdziłem linkę, lozyskowanie pedału - lekutko chodzą, tylko nie ma za brdzo jak wydłużyć pedału czy ramienia wysprzęglika żeby mechanicznie to przełożenie zmienić) . BEz sensu chyba założyłem docisk wzmocniony Helix . Ale zeby go wymienic trzrba silnik i skrzynię wyciągać.. Sprobuję tej hydrauliki i róznych pompek przy pedale, może pomoże.

A w międzyczasie jeżdżę drogowym Westfieldem prawie codziennie , kurde ale fajnie wink.gif (tam zaponbiegawczo docisk cywilny dalem , pedał sprzęgła dłuższy ) , zresztą przy tej wadze można wszędzie 3ką jeździć wink.gif

A tu do działu "dowcip " może bardziej - wóz co nazywa się MINI przy Westfieldzie wink.gif

--------------------

+Quote Post
kontrolm
post Wed, 25 Sep 2024 - 06:45
Post #277

Forum Clubber

Ikona grupy

nie lepiej zmienić docisk na normalny ? Przecież to zwykły wolnossak i żadne wzmocnione sprzęgło nie jest mu potrzebne. Założyć najbardziej miękki docisk i nie potrzeba więcej przeróbek.

Co do Mini - ono już dawno nie ma nic wspólnego z Mini laugh.gif

--------------------

+Quote Post
flapjck1
post Wed, 25 Sep 2024 - 08:11
Post #278

Forum Homee

To też, ale lotus 7 to nawet przy mini jest mały

+Quote Post
[Yossarian]
post Wed, 25 Sep 2024 - 09:54
Post #279

Forum Homee

CYTAT(kontrolm @ Wed, 25 Sep 2024 - 06:45) *
nie lepiej zmienić docisk na normalny ? Przecież to zwykły wolnossak i żadne wzmocnione sprzęgło nie jest mu potrzebne. Założyć najbardziej miękki docisk i nie potrzeba więcej przeróbek.

Przy kłówce i zmianach biegów z samym tylko odpuszczeniem gazu lepiej jednak coś mocniejszego - sprzęgło dostaje wtedy mocny łomot

--------------------
_http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder
Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16
było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra"

+Quote Post
kontrolm
post Wed, 25 Sep 2024 - 10:13
Post #280

Forum Clubber

Ikona grupy

to można założyć spieka ale nadal na oryginalnym docisku. Zakładając że ory docisk w wolnossaku potrafi znieść minimum 50% więcej niż zaprojektowała to fabryka (po dołożeniu turbo czyli w h wiecej momentu) to naprawdę nie ma sensu psuć sobie stopy i rozwalać panewek bocznych/oporowych. Szczególnie w tak lekkim sprzęcie gdzie sprzęgło ma jednak duuużo lżej niż w ciężkim wozie o 4x4 nie wspominając. Ja wręcz robię odwrotnie czyli wkładam mniejsze sprzęgła do rajdowozów żeby było lżej i nadal dają radę - ory docisk i tarcza. Żyją krócej ale to nie problem dla wyścigówki używanej jednak okazjonalnie w porównaniu do dupowozu.

--------------------

+Quote Post

18 Stron V  « < 12 13 14 15 16 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 20 June 2025 - 13:29