![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 14 September 2015 ![]() |
... Poza tym na tych fajnych filmikach nikt nie wykorzystuje tanich maszyn tylko przemysłowe sprzęty, którymi o wiele łatwiej się spawa... Do tego pokazują to kolesie co na tym zęby zjedli, doświadczenie level master. -------------------- AGU 1,8t + det3 PB , gsxf 1200 + speeduino
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
poszukując różnych opcji zaczynam zastanawiać się czy jednak nie dołożyć do Rebela EMP 205ic AC/DC. Znalazłem w pl za 13500, niby dużo, ale lekki, mały, prawdziwy kombajn co spawa wszystko. Trochę poza budżetem, ale ilość użytecznych rzeczy i przemyślanych rozwiązań. Kocur. Obsługa taka, że wręcz wyręcza z myślenia. Na początek bardzo dobre (nie potrafię dobierać parametrów z palca, bo nigdy takim rozbudowanym urządzeniem nie spawałem). Ale z czasem przez podgląd parametrów i praktykę można dużo się nauczyć.
https://www.youtube.com/watch?v=a6s1zp6hr5s https://www.youtube.com/watch?v=MSjQT2JrAOA TIG chcę żeby mieć na czym ćwiczyć i rozwijać się, bardziej na chwilę obecną zależy mi na dobrym mig/mag. I na doskonałej mobilności ![]() Chińczyka nie sprawdzonego boję się. Niby tańszy przez pół, więc mógłbym na start np kupić szlifierkę do elektrod (łatwiej będzie na dobrze zaostrzonej się uczyć). Z drugiej strony wtopić trochę kasy i się denerwować.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 07 March 2009 Skąd: Czechy ![]() |
Ja tam karoserie spawałem Tigiem ale nie widzę w tym większego sensu, z ciekawości co działo się nie tak? Jak przepalało Ci dziury to trzeba było dać grubszą elektrodę. CO bylo nie tak? E30 ![]() Serio, Tig bywa mega upierdliwy i tak faktycznie, jak wezmiesz dwa nowe nierdzewne kolanka, posadzisz w uchwycie, usiadziesz sobie to nawet w pokoju pospawasz bo metoda jest ultra czysta. Sprobuj jednak zrobic to samo, lezac pod autem, przy lekko "zardzewialym" wydechu, majac malo miejsca ![]() Elektrode to musisz miec zawsze ostra inaczej kupa nie spawanie. Na tym filmiku powyzej, no super to wyglada, jak masz ZAWSZE idealny, czysty material i w ch.. miejsca ![]() Wniosek z mojej strony, ze ani Tig ani Mig nie jest urzadzeniem ktorym pospawasz wszystko "idealnie" latwo, szybko i przyjemnie. Dlatego tez sporo rzeczy nadal spawa sie zwykla elektroda ![]() |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 26 November 2016 Skąd: Poznan ![]() |
nomad66 jak kasa pozwala to kup zwróć uwagę czy uchwyt TIG jest regulowany, jak pracuję na bardzo odgiętym na standardowym łamie sobie nadgarstek.
|
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
CO bylo nie tak? E30 ![]() Serio, Tig bywa mega upierdliwy i tak faktycznie, jak wezmiesz dwa nowe nierdzewne kolanka, posadzisz w uchwycie, usiadziesz sobie to nawet w pokoju pospawasz bo metoda jest ultra czysta. Sprobuj jednak zrobic to samo, lezac pod autem, przy lekko "zardzewialym" wydechu, majac malo miejsca ![]() Elektrode to musisz miec zawsze ostra inaczej kupa nie spawanie. Na tym filmiku powyzej, no super to wyglada, jak masz ZAWSZE idealny, czysty material i w ch.. miejsca ![]() Wniosek z mojej strony, ze ani Tig ani Mig nie jest urzadzeniem ktorym pospawasz wszystko "idealnie" latwo, szybko i przyjemnie. Dlatego tez sporo rzeczy nadal spawa sie zwykla elektroda ![]() Spawałem TIGiem wydech, ręce w górze, słaby dostęp. Ale się nakląłem. Drugi raz wziąłem pomocnika i cały wydech zdjąłem z auta ![]() -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 14 September 2015 ![]() |
Spawałem TIGiem wydech, ręce w górze, słaby dostęp. Ale się nakląłem. Drugi raz wziąłem pomocnika i cały wydech zdjąłem z auta ![]() Przeciez to sie chwyta puntowo w paru miejscach, sciąga i spawa "na stole" . ![]() -------------------- AGU 1,8t + det3 PB , gsxf 1200 + speeduino
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 08 February 2016 Skąd: Piła ![]() |
W TIG'u ważne aby zanieczyszczonych miejsc nie spawać w argonie, a jeśli w argonie to odpalić A/C, nie wiedzieć czemu ludzie nazywają to trybem do aluminium, jak to po prostu do czyszczenia służy, i zrywa luźny tlenek żelaza tak jak i tlenek aluminium ki inne śmieci. Argon ma małą masę cząsteczki i potrzebuje ładnego lądowania, ja zardzewiały czopuch do pieca 4mm leciałem TIGiem, elektroda i materiał 3mm 30%Co2+argon(W tym momencie to wsumie nazewnictwo na TAG się zmieniło). Prąd 160-120 na pulsie 70%. Tempo wcale nie było mniejsze niż MAG'iem, spoina ładniejsza, na łeb nie leciało i nie wyszedłem z piwnicy cały czarny
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
W TIG'u ważne aby zanieczyszczonych miejsc nie spawać w argonie, a jeśli w argonie to odpalić A/C, nie wiedzieć czemu ludzie nazywają to trybem do aluminium, jak to po prostu do czyszczenia służy, i zrywa luźny tlenek żelaza tak jak i tlenek aluminium ki inne śmieci. Argon ma małą masę cząsteczki i potrzebuje ładnego lądowania, ja zardzewiały czopuch do pieca 4mm leciałem TIGiem, elektroda i materiał 3mm 30%Co2+argon(W tym momencie to wsumie nazewnictwo na TAG się zmieniło). Prąd 160-120 na pulsie 70%. Tempo wcale nie było mniejsze niż MAG'iem, spoina ładniejsza, na łeb nie leciało i nie wyszedłem z piwnicy cały czarny ![]() Ciekawe to spawanie czarnej stali AC. Wypróbuję ![]() -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 08 February 2016 Skąd: Piła ![]() |
@jackkpl Śmiało tylko trzeba uważać bo dość szybko elektroda się obklei syfem, ewentualnie potestować z innymi stopami elektrod. Praktycznie tylko używałem tego patentu przy wypierdzianych wydechach których nie było jak obczyścić w bruzdach, wole po prostu DC i mieszanke z CO2, mniej parametrów do ustawiania, a przez takie zendry farby i inne ocynki i tak się przetopi.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 01 September 2025 - 02:30 |