Shoutbox 0 nowych PW 

33 Stron V  « < 30 31 32 33 >  
Reply to this topicStart new topic
> Klatka i legalny przegląd. Czy coś się zmieniło?
w0jta5
post Fri, 14 Feb 2025 - 10:42
Post #621

User

manej nie rozumie, że młodzi kierowcy budują auta cegiełka po cegiełce, startują w KJSach, a w międzyczasie uzbrajają sprzęt w miarę posiadanych środków, żeby wystartować w końcu w RO - pokazać się, złapać sponsorów, realizować pasję - trudną i kosztowną pasję.
No cóż, rajdy w Polsce tylko dla paydriverów.
Beton z PZMotu nabiera coraz młodszego wyglądu.

--------------------
...w poszukiwaniu odpowiedniego auta
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 14 Feb 2025 - 10:42
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
piwo
post Tue, 04 Mar 2025 - 17:35
Post #622

I live here !

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
done4
post Sun, 09 Mar 2025 - 18:15
Post #623

Forum Killer

Takie pytanie.
Zostaję zatrzymany przez drogówkę w "cywilnym" samochodzie wyposażonym w skręcaną klatkę bezpieczeństwa, jakie obecnie grożą mi konsekwencje (głównie finansowe) w najbardziej pesymistycznym scenariuszu?

+Quote Post
Rezor
post Mon, 10 Mar 2025 - 10:17
Post #624

Forum Killer

do 300zł mandatu, zatrzymanie DR i laweta najbardziej pesymistyczne. Kiedyś mnie jedna parówa straszyła mandatem 5000 czy tam 8000 za stan techniczny ale nie pamiętam podstawy i nawet nic takiego nie znalazłem. Nie chciałem przyjąć i coś zmyślał byleby mnie zniechęcić do skierowania sprawy do sądu. Sprawa nie dotyczyła klatki ale harness bara i braku tylnych siedzeń, skończyło się na 100zł, czasowym zezwoleniu na poruszanie się i skierowanie na powtórne BT

--------------------
Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM
Praca: Rimac <TBD>

+Quote Post
kontrolm
post Mon, 10 Mar 2025 - 10:36
Post #625

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(Rezor @ Mon, 10 Mar 2025 - 10:17) *
do 300zł mandatu, zatrzymanie DR i laweta najbardziej pesymistyczne. Kiedyś mnie jedna parówa straszyła mandatem 5000 czy tam 8000 za stan techniczny ale nie pamiętam podstawy i nawet nic takiego nie znalazłem. Nie chciałem przyjąć i coś zmyślał byleby mnie zniechęcić do skierowania sprawy do sądu. Sprawa nie dotyczyła klatki ale harness bara i braku tylnych siedzeń, skończyło się na 100zł, czasowym zezwoleniu na poruszanie się i skierowanie na powtórne BT

przecież normalnie mogę wyjąć siedzenia żeby np. krowę przewieżć laugh.gif czegoś się opił misiaczek

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
Rezor
post Mon, 10 Mar 2025 - 22:04
Post #626

Forum Killer

Pasów nie było i płyta przykręcona smile.gif No ale od roku testuje żółte blachy i mam spokój z kontrolami rolleyes.gif

--------------------
Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM
Praca: Rimac <TBD>

+Quote Post
racesupport
post Tue, 22 Apr 2025 - 21:31
Post #627

Super User

ja mam w fure przyinwestowane jakieś 150tysi i też się zastanawiam co to się dalej z tym wszystkim stanie biggrin.gif generalnie jak kolega wyżej, prawdopodobnie będę próbował podpiąć się do czyjejś kolekcji samochodów i na żółte smile.gif

--------------------
Audi 80 B4 Competition Vr5T

+Quote Post
Tommo
post Wed, 23 Apr 2025 - 17:47
Post #628

Forum Clubber

CYTAT(kontrolm @ Mon, 10 Mar 2025 - 10:36) *
przecież normalnie mogę wyjąć siedzenia żeby np. krowę przewieżć laugh.gif czegoś się opił misiaczek

Niestety nie możesz prawnie tego zrobić. Możesz złożyć fotele jeśli mają taką funkcję. Demontować nie.

--------------------
A110S

+Quote Post
done4
post Wed, 23 Apr 2025 - 23:26
Post #629

Forum Killer

Gdy wyjmę z Berlingo (poprzez pociągnięcie jednej dźwigni) tylne siedzenia aby przewieźć większy ładunek to prawnie takie działanie jest nielegalne?

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 24 Apr 2025 - 06:26
Post #630

Forum Clubber

Ikona grupy

A co z wieloma Vanami gdzie możesz sobie fabrycznie wyjmować siedzenia ?

jeżdżę często na wyścigi z wymontowanymi tylnimi siedzeniami a nawet i przednim fotelem. Parę razy miałem kontrolę i nigdy nie było problemu.

https://www.auto-swiat.pl/czasowy-demontaz-...chodzie/ykcl7qz

--------------------

+Quote Post
Tommo
post Thu, 24 Apr 2025 - 08:41
Post #631

Forum Clubber

CYTAT(done4 @ Wed, 23 Apr 2025 - 23:26) *
Gdy wyjmę z Berlingo (poprzez pociągnięcie jednej dźwigni) tylne siedzenia aby przewieźć większy ładunek to prawnie takie działanie jest nielegalne?

Piszesz o poskładniu tylnych foteli czy ich cały demontarz?

https://www.youtube.com/watch?v=7CNIo5JjWRA

Nie znam osobiście przypadku gdzie w samochodzie osobowym jednym pociągnięciem czy ruchem dźwigni można wymontować fotele czy kanapę.

Na jednym ze szkoleń diagnostów zapytany instruktor o trzeci rząd siedzeń "dla dzieci" w jakie niektóre samochody są wyposażone a ich właściciele często je demontują mimo, że się składają do podłogi, czy są wymagane na badaniu, odpowiedź była jednoznaczna. Ilość miejsc siedzących i pasów do nich przypisanych musi być zgodna z wpisem w dowodzie rejestracyjnym.

CYTAT(kontrolm @ Thu, 24 Apr 2025 - 06:26) *
A co z wieloma Vanami gdzie możesz sobie fabrycznie wyjmować siedzenia ?

jeżdżę często na wyścigi z wymontowanymi tylnimi siedzeniami a nawet i przednim fotelem. Parę razy miałem kontrolę i nigdy nie było problemu.

https://www.auto-swiat.pl/czasowy-demontaz-...chodzie/ykcl7qz

Ustalmy jedną rzecz. Czy dyskutujemy o aspektach prawnych i przepisach jakie obowiązują czy o tym czy się da i co podpowiadają realia życia.
To prawnie nie można wymontowywać fabrycznych foteli niezależnie jak trudna czy łatwa jest to operacja.
Kup sobie autobus turystyczny albo miejski, dowolnie. Wymontuj wszystkie siedzenia i używaj jak ciężarówkę. A jak cię zatrzymają na kontrolę użyj argumentu że często wyjmowałeś fotel z osobówki żeby przewieźć opony i nic nie mówili smile.gif

--------------------
A110S

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 24 Apr 2025 - 08:57
Post #632

Forum Clubber

Ikona grupy

to jeżeli chodzi o aspekty prawne to z tego co się orientuję liczą się punkty mocowania foteli a nie same fotele. Stąd producenci vanów montują w nich fotele wyciągane pociągnięciem jednej czy dwóch dźwigni i takie auto przechodzi u nas homologację. Bo fotel możesz wyjąć a punkty mocowania zostaną.
I jest spora różnica pomiędzy podejściem na przeglądach do autobusów a do samochodów osobowych - to inna kategoria pojazdów i w autobusach nie wolno tego robić a w aucie osobowym można.
A na koniec jeszcze zawsze jak to w naszym ustawodawstwie pozostaje kwestia osobistej interpretacji przepisów przez Władzię.

--------------------

+Quote Post
Tommo
post Thu, 24 Apr 2025 - 10:32
Post #633

Forum Clubber

Mylisz wiele kwestii. Punkty mocowania foteli dotyczyły przróbek niefabrycznych i to zakazano. Mogą być tylko fabryczne mocowania foteli. Chyba że zrobisz oddzielną homologację ale to ogromne koszta.

Przepis jest jednoznaczny. Samochód który ma homologację na przewóz X liczby osób jest sprawny technicznie jeśli jego wyposażenie umożliwia w sposób bezpieczny tyle osób przewozić.
jak mam sprawdzić na badaniu busa który ma wymontowane fotele i uchwyty pasów czy są sprawne, czy są zagłówki w oparciach, czy można w sposób łatwy opuścić wnętrze pojazdu kiedy już są zamontowane? Tak samo policja. Nie da się tego zrobić kiedy fizycznie nie sa na swoim miejscu.

--------------------
A110S

+Quote Post
Andrzejsr
post Thu, 24 Apr 2025 - 23:29
Post #634

Forum Clubber

Jak nie ma fotel / kanapy to nikt osób które by musiały opuszczać auto nie wiezie bo jak?
Btw czasem trzeba naprawić fotel kanape więc zdemontować do tej naprawy. I w takim przypadku auto jest nielegalne? A naprawy potrafią trwać dluuuugo.
Bądźmy szczerzy - ilość miejsc jest chyba ostatnim punktem do przyczepiania się w pomodyfilowanym aucie i raczej do zignorowania. Ktoś komuś sprawdzał przy byle kontroli ilość miejsc ? (W osobówce )

--------------------
Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com

+Quote Post
kontrolm
post Sat, 26 Apr 2025 - 07:17
Post #635

Forum Clubber

Ikona grupy

Według mnie Tommo mylisz wymagania przeglądu technicznego na którym należałoby się pojawić z wszystkimi fotelami żeby diagnosta tak jak piszesz mógł wszystko sprawdzić kontra to z czym możesz potem wyjechać na drogi i nie wpaść przy ew. kontroli policji.

--------------------

+Quote Post
Tommo
post Sun, 27 Apr 2025 - 08:08
Post #636

Forum Clubber

CYTAT(kontrolm @ Sat, 26 Apr 2025 - 07:17) *
Według mnie Tommo mylisz wymagania przeglądu technicznego na którym należałoby się pojawić z wszystkimi fotelami żeby diagnosta tak jak piszesz mógł wszystko sprawdzić kontra to z czym możesz potem wyjechać na drogi i nie wpaść przy ew. kontroli policji.

Hehe. Ale po to są badania techniczne żeby eliminować z ruchu drogowego pojazdy nie spełniające wymogów ustawy. Czyli ustawodawca wymaga od użytkowników pojazdów aby te na drogach publicznych spełniały wymagania jakie obowiązują na badaniu okresowym. Przy twoim rozumowaniu po wyjeździe ze stacji można sobie zdjąć lusterko wsteczne bo go nie używa, wyjąć gaśnice bo komuś nie zależy na samochodzie w razie pożaru. A innym zdejmie pasy bo i tak ich nie zakłada, hipotetycznie.

--------------------
A110S

+Quote Post
Andrzejsr
post Sun, 27 Apr 2025 - 23:38
Post #637

Forum Clubber

Nie wolno, ale można , cytując Szwejka. I co jest w zasadzie kwintesencja i wyników Motorsportu btw - vide dyskusje nt. co jest samochodem a co nie jest w temacie np best lap tor Łódż smile.gif .
Ustawodawca tyyyle przewidział, a nie przewidział jakoś dziwnie oczywistości jak okresów niezdatności auta do poruszania się po drogach w czasie naprawy (czasowe wyrejestrowanie i niepotrzebne wtedy OC) czy już tak oczywistych jak OC na kierowcę a nie na auto (trudno kilkoma na raz w tym samym czasie jeździć raczej )
Jakoś martwym stał się przepis z czasów mojego zdawania na PJ o konieczności wymiany żarówki spalone przy patrolu . Ouć czemu.
Ilość miejsc ma znaczenie przy NADMIARZE pasażerów w wozie do tego nie przystosowanym . Odwrotnie to absurd bo kto wozi 5 osób mając 1 fotel. Mimo że ma w papierze 5. O to chodzi w tym przepisie.
Zresztą to ten sam absurd jak w spr DMC holownika i lawety. Choćby pusta jechała czy z wydmuszka i realna masa nikogo nie obchodzi a jej potencjalna DMC. Przypomina się mi z jakiegoś filmu cytat - za gwałt też będę aresztowany bo potencjalne mogę?

Biedne nasze dzieci.. my jeszcze "możemy choć nie wolno" ale one.. od jakiegoś czasu cieszę się i one rowerami 1000W (poza drogami oczywiście..). Nie zdziwię się jak w imię poprawności i rowery (każde ) będą miały wymóg rejestracji i co za tym idzie i jest tego sensem OC na przedmiot a nie użytkownika.

Przepraszam, ale naprawdę jaki ma wpływ na bezpieczeństwo usunięcie foteli jak nikt w nich nie siedzi - bo nie może, bo ich fizycznie nie ma?

--------------------
Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com

+Quote Post
Tommo
post Mon, 28 Apr 2025 - 13:50
Post #638

Forum Clubber

CYTAT(Andrzejsr @ Sun, 27 Apr 2025 - 23:38) *
Przepraszam, ale naprawdę jaki ma wpływ na bezpieczeństwo usunięcie foteli jak nikt w nich nie siedzi - bo nie może, bo ich fizycznie nie ma?

Takie samo jakbyś w upalny, bezchmurny dzień jechał bez wycieraczek szyby przedniej albo zdemontował światła odblaskowe z samochodu bo nigdy nie jeździsz nim w nocy.
Andrzej...zawsze w przepisach prawa znajdziesz jakiś ułamek absudu i niedożeczności. Bo w innym przypadku trzeba by je rozbudowywać w nieskończoność tak długo jak zmienia się nasza złożoność i komplikacja życia. Dlatego łatwiej, prościej jest uogólnić a że padają niektóry tego ofiarą...życie.

--------------------
A110S

+Quote Post
The Driver
post Mon, 28 Apr 2025 - 16:06
Post #639

Frequent User

"Komisarz Tomasz Bratek z Wydziału Ruchu Drogowego KGP Katowice wyjaśnił, że jeśli pojazd i sposób przewozu osób oraz rzeczy nie stwarzają zagrożenia, to nie ma przeciwwskazań, by zdemontować siedzenia. Do tego ta funkcja służy i jeśli kierowca potrzebuje więcej miejsca na bagaże, to może tak jechać. Podkreśla jednocześnie, że w takim przypadku można przewozić tylu pasażerów ile jest siedzeń, a nie tylu, na ile zezwala dowód rejestracyjny."

Takie coś znalazłem w necie.

https://autokult.pl/duze-auto-nie-przejdzie...25343247317920a

+Quote Post
Tommo
post Mon, 28 Apr 2025 - 21:11
Post #640

Forum Clubber

Stwierdzenie " nie stwarza zagrożenia" jest nieprecyzyjne i różnie interpretowane. A przepisy powinny być proste i jednoznaczne.

--------------------
A110S

+Quote Post

33 Stron V  « < 30 31 32 33 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 19 June 2025 - 06:00