![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 February 2014 ![]() |
a samochody z klatką, już od wielu lat nie mogły mieć przeglądu ... więc?
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
Pięknie te dziady z pzm forsują żeby im bulić tysiaka co roku za licencje, w większości zbędną Plus jeśli przepchają taka durnotę jak to, ze można się poruszać tylko pomiędzy odcinkami to będzie cudowne kuriozum prawne: rajdówka nie może jechać po drodze publicznej bo to niebezpieczne, no chyba ze jest rajd organizowany przez PZM w okolicy to wtedy jednak jest bezpieczne. Cyrk To samo masz z ubezpieczeniami. Może pamiętacie jakie było uzasadnienie płacenia OC za auto które latami stoi rozebrane w garażu ? "Bo nawet w tym garażu może na kogoś spaść i zrobić mu kuku". Ale już auto zabytkowe z czasowym OC nie może nikomu zrobić kuku jak stoi akurat bez OC ![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 18 November 2020 ![]() |
Dziwię się, że Wy się jeszcze czemukolwiek dziwicie w Polsce. Ja na przykład przechodzę właśnie przez następujący problem. Prawie czterdziestoletni youngtimer sprowadzony z DE. Auto do odbudowy, niesprawne. Wg. przepisów muszę je zarejestrować w ciągu 30 dni od przekroczenia granicy. Aby to zrobić muszę przejść przegląd, którego to auto na dzień dzisiejszy nie przejdzie. Jak nie zarejestruję w terminie, to czeka mnie kara $. Pytałem w urzędzie jak z tego inaczej, legalnie, wybrnąć. Nie wiedzą.
|
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Dziwię się, że Wy się jeszcze czemukolwiek dziwicie w Polsce. Ja na przykład przechodzę właśnie przez następujący problem. Prawie czterdziestoletni youngtimer sprowadzony z DE. Auto do odbudowy, niesprawne. Wg. przepisów muszę je zarejestrować w ciągu 30 dni od przekroczenia granicy. Aby to zrobić muszę przejść przegląd, którego to auto na dzień dzisiejszy nie przejdzie. Jak nie zarejestruję w terminie, to czeka mnie kara $. Pytałem w urzędzie jak z tego inaczej, legalnie, wybrnąć. Nie wiedzą. mozesz zarejestrowac na blachy tymczasowe, nie potrzebujesz przegladu do tego. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
mozesz zarejestrowac na blachy tymczasowe, nie potrzebujesz przegladu do tego. i dlatego piszesz sobie glejt że granicę przekroczyłeś 1,5 roku po zakupie ![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 26 May 2012 ![]() |
Dziwię się, że Wy się jeszcze czemukolwiek dziwicie w Polsce. Ja na przykład przechodzę właśnie przez następujący problem. Prawie czterdziestoletni youngtimer sprowadzony z DE. Auto do odbudowy, niesprawne. Wg. przepisów muszę je zarejestrować w ciągu 30 dni od przekroczenia granicy. Aby to zrobić muszę przejść przegląd, którego to auto na dzień dzisiejszy nie przejdzie. Jak nie zarejestruję w terminie, to czeka mnie kara $. Pytałem w urzędzie jak z tego inaczej, legalnie, wybrnąć. Nie wiedzą. A nie wystarczy samo zgłoszenie nabycia pojazdu (bez rejestracji)? |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 18 November 2020 ![]() |
mozesz zarejestrowac na blachy tymczasowe, nie potrzebujesz przegladu do tego. Tylko to mi nic nie da (chyba). Tablice razem z warunkowym przedłużeniem ważne są 44 dni. Po tym czasie zostanę bez tablic i przeglądu. Zakładam, że odbudowa zajmie jednak około dwóch lat. i dlatego piszesz sobie glejt że granicę przekroczyłeś 1,5 roku po zakupie ![]() Niestety, sami zmuszają naród do kombinatoryki ![]() A nie wystarczy samo zgłoszenie nabycia pojazdu (bez rejestracji)? Mój urząd twierdzi, że zgłoszenie odnosi się tylko do aut już zarejestrowanych w kraju. Sprowadzone rządzą się innymi zasadami. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
Dziwię się, że Wy się jeszcze czemukolwiek dziwicie w Polsce. Ja na przykład przechodzę właśnie przez następujący problem. Prawie czterdziestoletni youngtimer sprowadzony z DE. Auto do odbudowy, niesprawne. Wg. przepisów muszę je zarejestrować w ciągu 30 dni od przekroczenia granicy. Aby to zrobić muszę przejść przegląd, którego to auto na dzień dzisiejszy nie przejdzie. Jak nie zarejestruję w terminie, to czeka mnie kara $. Pytałem w urzędzie jak z tego inaczej, legalnie, wybrnąć. Nie wiedzą. dostajesz czerwone tablice, teoretycznie wazne miesiac, w praktyce jak skonczysz robic fure to cykniesz przeglad i wtedy zrobisz i wymienisz na czarne blaszki mam to samo, tylko przeskoczylem 3 dni z rejestracja.... wiec czeka mnie kara, ale pani w WK na pocieszenie powiedziala ze kara bedzie dopiero jak podejme czarne blachy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 26 May 2012 ![]() |
Mój urząd twierdzi, że zgłoszenie odnosi się tylko do aut już zarejestrowanych w kraju. Sprowadzone rządzą się innymi zasadami. Mój urząd świeżo po wprowadzeniu nowych przepisów twierdził że u nich nie można zgłosić nabycia, można jedynie auto przerejestrować, to napisalem proste zawiadomienie o nabyciu pojazdu, spakowałem w koperte i puściłem poleconym na adres WK. |
|
|
![]()
|
|
Tylko to mi nic nie da (chyba). Tablice razem z warunkowym przedłużeniem ważne są 44 dni. Po tym czasie zostanę bez tablic i przeglądu. Zakładam, że odbudowa zajmie jednak około dwóch lat. Już nie pamiętam, jak kiedyś sprowadzałem samochód, ale nie było obowiązku przejścia przeglądu. Na dodatek sam Pan z urzędu celnego, gdzie opłacałem podatek powiedział mi, że mogę kupić samochód i postawić w ogródku, bo lubię. Opłacenie podatku, a rejstracja to 2 różne rzeczy i nie musisz przejść przeglądu, żeby opłacić należności. Na dodatek OC możesz wykupić nie mając przeglądu. Na bank ubezpieczenie na próbne wykupisz, a po przejściu przeglądu i docelowych numerach robisz korektę danych w ubezpieczeniu. Coś się zmieniło z obowiązkiem rejestracji? Ja pamiętam tylko obowiązek celno-skarbowy. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
Nie ma obowiązku rejestracji. Wystarczy zgłoszenie w WK.
-------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
Już nie pamiętam, jak kiedyś sprowadzałem samochód, ale nie było obowiązku przejścia przeglądu. Na dodatek sam Pan z urzędu celnego, gdzie opłacałem podatek powiedział mi, że mogę kupić samochód i postawić w ogródku, bo lubię. Opłacenie podatku, a rejstracja to 2 różne rzeczy i nie musisz przejść przeglądu, żeby opłacić należności. Na dodatek OC możesz wykupić nie mając przeglądu. Na bank ubezpieczenie na próbne wykupisz, a po przejściu przeglądu i docelowych numerach robisz korektę danych w ubezpieczeniu. Coś się zmieniło z obowiązkiem rejestracji? Ja pamiętam tylko obowiązek celno-skarbowy. Zgadza się. Cło (bo z UK) , VAT, i nic do WK nie zgłaszałem, prawie rok robiłem auto (jak niby zarejestrować auto bez silnika sklrzyni niezdatne itd (inna spr ze to samo z krajowymi powinno być) , dopiero zrobione jak było z tymi papierami z przed roku - do WK po czerwone tablice, na nich do przeglądu takiego "dużego" i dopiero po ostateczne tablice. EDIt - może dlatego że to spoza UE bo już po Brexicie? O ile pamiętam auta kupione w kraju czy nawet darowane to trzeba w terminie zgłosić przez internet wystarczy. Ale z zza granicy - po roku żadnej kary.( a wcześniej miaem karę za zapomnienie zgłoszenia darowizny ... żonie (i ona też ) ) -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
![]()
|
|
i dlatego piszesz sobie glejt że granicę przekroczyłeś 1,5 roku po zakupie ![]() nie do konca, zeby rejestrowac musisz oplacic akcyze, a na oplacenia akcyzy masz 14???? dni po przewiezieniu auta przez polska granice ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
zmienilo sie w tym roku ze przy sprowadzonych trzeba rejestrowac Kolejny debilizm... -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 December 2021 ![]() |
Mój urząd świeżo po wprowadzeniu nowych przepisów twierdził że u nich nie można zgłosić nabycia, można jedynie auto przerejestrować, to napisalem proste zawiadomienie o nabyciu pojazdu, spakowałem w koperte i puściłem poleconym na adres WK. Można tez zrobić zgłoszenie online, wtedy masz nawet potwierdzenie, list zwłaszcza jak nie zrobiłeś potwierdzenia odbioru mogą sobie "zgubić" w niszczarce. Kolejny debilizm... Spełnia swoje zadanie-utrudnia życie ludności, a na ty najbardziej zależy okupantowi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 01 February 2010 Skąd: Toruń ![]() |
Doprecyzujowując - obowiązek rejestracji dotyczy aut z UE. Auta z UK, Szwajcarii czy Norwegii rejestrować nie trzeba. Debilizm. Z kolei krajowe podlegają tylko zgłoszeniu nabycia.
-------------------- Civic EJ2_K20
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 February 2014 ![]() |
Mamy więcej debilizmów, niż spodziewałem się.
A co, jeśli kupiliśmy w Niemczech samochód na części, albo do sportu, driftu itp.? wtedy nie trzeba rejestrować? |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
No jak nie był tam zarejestrowany to nie. A jak był to jakoś trzeba wyrejestrować. Tylko że na zawsze.
Debilizmem (raczej celowym prawem) jest brak możliwości wyrejestrowania na życzenie na dowolny czas. Sprowadzonego czy nie auta. Swoją drogą jakiś czas temu była zapowiadana możliwość wyrejestrowania, choć w okrojonej formie nic nie dającej - coś raz na 3 lata i później gruby przegląd czy jakoś tak. w UK mają SORN i załatwione, zgodnie z logiką i rozsądkiem auto nie jeździ - nie wymaga opodatkowania drogowego i ubezpieczenia. Kiedyś znów będzie - to znów jest wprowadzane na drogi . -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 01 February 2010 Skąd: Toruń ![]() |
Mamy więcej debilizmów, niż spodziewałem się. A co, jeśli kupiliśmy w Niemczech samochód na części, albo do sportu, driftu itp.? wtedy nie trzeba rejestrować? Wtedy trzeba się nigdzie nie wychylać, że się coś przyprowadziło i zniszczyć szczęśliwy numerek. -------------------- Civic EJ2_K20
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 03 July 2025 - 22:11 |