![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Audi. Turbo. quattro. Dołączył: Sat, 12 October 2002 Skąd: Opalenica ![]() |
uznaniowość w tym kraju mnie rozpierdala.
-------------------- Audi Coupe S2 @ GT3071R
400KM 440Nm and the life goes on... --Audi way of life-- Suzuki V-Strom DL1000 www.AudiKlub.org |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 13 November 2010 Skąd: Łódź ![]() |
Teoretycznie rollbar przy zmianie na 2 osoby i mocowaniu go na śruby staje się być "legalny" oczywiście jak nie próbujesz założyć do niego szelek - bo wtedy to tak jak byś jechał bez pasów wg policjanta xD A czemu w cudzysłowie legalny? Bo tak naprawdę jak trafisz na typowego psa który po prostu będzie chciał Ci ten dowód zabrać czy w inny sposób wpłynąć by utrudnić Ci życie to on ten cel i tak osiągnie. W ten czy inny sposób.
-------------------- E46Turbo || M50TUB25 @ 1.25bar
https://www.facebook.com/E46Turbo |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 September 2005 Skąd: Katowice / Banja Luka ![]() |
A co z autami które mają fabryczną klatkę, jak np. Porsche GT3RS?
-------------------- #włoszczyzna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa ![]() |
Były z klatką homologowane, więc nikt się nie przyczepi. Chociaż mi raz zabrali dowód m.in. za brak nakładki antypoślizgowej na pedale hamulca, a miałem OEM aluminiowe nakładki, więc już nic mnie w tym kraju nie zdziwi.
-------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
A co z autami które mają fabryczną klatkę, jak np. Porsche GT3RS? Rury w przestrzeni pasażerskiej, zabrać dowód ![]() -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa ![]() |
Ja bym zabierał nawet jak ktoś luzem rury wiezie
![]() -------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Chociaż mi raz zabrali dowód m.in. za brak nakładki antypoślizgowej na pedale hamulca, a miałem OEM aluminiowe nakładki, więc już nic mnie w tym kraju nie zdziwi. Nie można złożyć skargi na takiego "policjanta"? W przepisach jest chyba, że jeśli podejrzewa (poprawcie mnie jeśli się mylę), że coś jest nie tak (głośność itp) to może zabrać dowód. Ale jeśli ewidentnie zabiera dowód za coś o czym nie ma pojęcia to niech oddaje kasę za przegląd i stracony czas. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 02 December 2016 ![]() |
Jest prosty sposób, zdejmujesz przed przeglądem. Tak samo pełna klatka, najlepiej skręcana żeby sobie nie robić problemów. Nie no, takie sposoby to ja znam. ![]() Chodziło mi raczej o sytuację przejścia przeglądu w ten sposób, żeby pyciarz miał jak najmniej powodów do czepialstwa. Rejestracja na dwie osoby + montaż na śruby, powiedzmy że o tym pamiętam. Zastanawia mnie sytuacja w której customowy rollbar, dobrze wykonany ale jednak - zamieniam na coś pokroju Wiechersa, który posiada certyfikaty itd. Znając nasze realia, to pewnie i tutaj pyciarz ma ostatnie zdanie? Szelki raczej nie wchodzą w grę |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 24 April 2010 ![]() |
Nie wiem czy to coś da ale jak ktoś ma ochotę to może się wpisać
https://sites.google.com/view/zalegalizujmyrajdowki -------------------- ST205 street & ST185 rally & GSXR1000 K7 street & GSXR600 K4 track & ZXR400 track
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
Oby nie skonczylo sie to tym ze wiekszosc aut sportowych befxie teraz udupiana za byle co przez policje bo nie maja ksiazeczki jakiejs tam . Jakos mam obiekcje do takich pism bo rzad,acy raczej nic dobrego nie wymysla a jak sie juz czyms zajma to tylko by udupic ludzi. Wiec moze siedziec cicho. A tak poza tym skrzydlo na bagazniku jest legalne?
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 08 May 2005 Skąd: mam? Nie powiem ![]() |
Apel w takiej formie jest anonimowy (można dowolnie składać podpisy) i nikt go nie potraktuje poważnie, niech lepiej złożą petycję zgodnie z wytycznymi na stronie ministerstwa.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie o to chodzi. Oby nie skonczylo sie to tym ze garstka za kase odpowiednio da rade sobie zalatwic legalbie papiery a wiekszosc przez brak mozliwosci wladowania worka pieniedzy i zrobienia auta na jedno kopyto czytaj klatka szelki kubel wszystko fia za opor pieniedzy bedzie lekcewazaco zapchnieta na zlomisko bo sie nie nadaje. Tego sie boje w tej petycji
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 24 April 2010 ![]() |
Siedzieć cicho i liczyć na szczęście czy dobry humor policjanta/diagnosty tak jak do tej pory? To jest dopiero bez sensu...
-------------------- ST205 street & ST185 rally & GSXR1000 K7 street & GSXR600 K4 track & ZXR400 track
|
|
|
![]()
|
|
Obawiam sie tylko ze ta petycja zrobi wiecej zlego niz dobrego no ale moze moje przeczucia sa bledne
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 29 September 2007 Skąd: Łosice ![]() |
Lepiej zrobic cokolwiek niz nic nie robic. Jakikolwiek szum ktory powstal chociaz maly trzeba wykorzystac…
|
|
|
![]()
|
|
Nie można złożyć skargi na takiego "policjanta"? W przepisach jest chyba, że jeśli podejrzewa (poprawcie mnie jeśli się mylę), że coś jest nie tak (głośność itp) to może zabrać dowód. Ale jeśli ewidentnie zabiera dowód za coś o czym nie ma pojęcia to niech oddaje kasę za przegląd i stracony czas. Można i nawet miałem to zrobić, ale był to tylko jeden z trzech punktów, za które poleciał dowód, więc już nie chciało mi się użerać i odżałowałem te 20 zł więcej za badanie cząstkowe. -------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 22 August 2006 Skąd: Rzeszów ![]() |
Siedzieć cicho i liczyć na szczęście czy dobry humor policjanta/diagnosty tak jak do tej pory? To jest dopiero bez sensu... Tylko, że w takiej formie udupią amatorów. Da się założyć KSS nie startując w imprezach rangi mistrzostw Polski? -------------------- 306 GTI-6
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 August 2009 Skąd: Białystok ![]() |
Da się, zalożyłem do swojej Hondy jeżdżącej Time Attack i KJSy
-------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
Tak odnośnie jeszcze wracających aut z klatkami z fabryki, wydechami z prawej etc - jeśli auto było w takiej formie homologowane przez producenta to może tak jeździć po drogach. Kiedyś podobny problem był z Alfami - tablica rejestracyjna musiała być na środku lub z prawej strony, a alfy miały z lewej
![]() A co ustaw, przepisów, zmian itd... To myślę, że PZM nie powinien mieć nic do gadania w tej kwestii. Nie w przypadku, gdzie siedzą tam od kilkudziesięciu lat ci sami ludzie. Trochę świeżości i realnego podejścia do tematu trzeba - przykładowo, jak moim zdaniem mogłoby to mieć ręce i nogi(ale i wymagać czegoś od zawodników) - jest auto z klatką, kubłami, i innymi podobnymi(poza pasami - bo te lepiej, żeby jednak miały ECE) i dopóki jest to zgodne z załącznikiem J lub homo FIA(i ją ma) to nie ma przeszkód do podbicia przeglądu. Oczywiście jeszcze wypadałoby mieć papier od jakiejś firmy, która taką klatkę montowała(żeby tego kaziu nie spawał elektrodą w szopie), żeby było wiadomo, że ma to ręce i nogi i tyle... Wiadomo, że spawał to ktoś, kto umie, zmiany przeprowadzone zgodnie z homologacją do rajdów(wymyśloną przez mądre głowy, nie wiesia ze stefanem) i wio. Tylko niech ma to komplet świateł, cywilizowany wydech, nie sra marchewami na drogach czy nie jeździ z włączonym als... No i jeździ na jakichś normalnych oponach - ale to temat rzeka, bo ciężko to sklasyfikować w jakikolwiek sposób co jest normalną oponą, co zdatne do jazdy(a co nie) itd. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 31 October 2010 ![]() |
Tak odnośnie jeszcze wracających aut z klatkami z fabryki, wydechami z prawej etc - jeśli auto było w takiej formie homologowane przez producenta to może tak jeździć po drogach. Kiedyś podobny problem był z Alfami - tablica rejestracyjna musiała być na środku lub z prawej strony, a alfy miały z lewej ![]() Jesteś pewien? Z tego co pamiętam, to ten przepis brzmiał w stylu 'tablica ma być tam, gdzie producent zrobił ci na nią dziure. Jak tej dziury nie ma, to masz ją zamontować po środku. Jak po środku nie możesz bo się nie da, to masz ją zamontować z boku." No i wydaje mi się, że to 'z boku' to miała być po strona kierowcy - bo sam w swoim dupowozie przekładałem, bo przez fmic poprzedni własciciel zamontował ją po stronie pasażera. Chyba, że po prostu była zmiana ![]() PS. Według mnie homologacja nie ma nic do tego, czy auto może miec klatke (bo jest homo), czy nie. Auto homologowane może po prostu nie odpowiadać polskim warunkom technicznym i nic z tym nie zrobisz. Przykład? 3ci zagłówek w autach z DE. Tam nie trzeba, u nas trzeba. Jeden diagnosta cie kopnie, drugi nawet nie zauwazy ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 21 June 2025 - 09:19 |