Shoutbox 0 nowych PW 

33 Stron V  « < 17 18 19 20 21 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Klatka i legalny przegląd. Czy coś się zmieniło?
kylo
post Thu, 09 Dec 2021 - 07:41
Post #361

Super User

Powinno być jasno w przepisach , że jak jest klatka wbita w dowód (ozdjęciowana i opisana np żeby nie było potem zmian) to jest legal i tyle i żadna ubezpieczalnia sie nie ma do czego czepiać.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 09 Dec 2021 - 07:41
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
soltyk
post Thu, 09 Dec 2021 - 08:38
Post #362

Super User

Bawicie się w detektywów, czego to nie robiła załoga Sierry. A jakie to ma znaczenie? Mogli nawet jechać 110 na zabudowanym, na czerwonym świetle i wyprzedzać na ciągłej. Za takie coś jest mandat, punkty i utrata prawka. Żeby zabrać dowód w rajdówce - i to jeszcze za klatkę - trzeba zrobić to złośliwie. No chyba że to była para przygłupów, co zabrałaby papier każdej kontolowanej rajdówce. Z tłumaczenia policji ciężko to wywnioskować, a w moich stronach nie brakuje jednych i drugich.

Przepis, o wydechu z prawej strony, już chyba nie istnieje. Są ciężarówki (ciągniki siodłowe) z wydechem na prawo. A dostać w nos kłębęm sadzy, to trochę inna przyjemność.

+Quote Post
zmoświ
post Thu, 09 Dec 2021 - 08:58
Post #363

Super User

soltyk to swoje "chyba" możesz między bajki włożyć, sprawdź rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
Tak samo jak za przekroczenie prędkości jest mandat, tak samo za jazdę bez obowiązkowego wyposażenia policja zabiera dowód rejestracyjny, a w tym konkretnym przypadku bez detektywa widać, że dowód mogli zabrać za co najmniej 5 innych rzeczy.
Teraz to Ty gdybasz bo nie wiesz co tak naprawdę się wydarzyło podczas kontroli i nie wiesz za co faktycznie dowód został zabrany czy za klatkę czy za brak innego wyposażenia, z wklejonego kwitu na fb wynika, że pojazd stwarzał zagrożenie w ruchu i za ten fakt policja zabrała dowód.

+Quote Post
Maciek1234
post Thu, 09 Dec 2021 - 10:04
Post #364

Forum Homee

CYTAT(kylo @ Thu, 09 Dec 2021 - 08:41) *
Powinno być jasno w przepisach
przecież jest jasno napisane w przepisach, że nie wolno w przestrzeni pasażerskiej mieć wspawanych rur metalowych. Bardziej wyraźnie się tego napisać nie da.

Jak się ludzie przez lata dogadywali z diagnostami, którzy przymykali oko i podbijali dowód rajdówce z klatką zarejestrowaną na 5 osób, no to potem jest wielkie zdziwienie, że niedobra policja zabiera dowód.

Po to są samochody specjalne, żeby móc sobie zamontować w nich klatkę rajdową, dźwig, wyciągarkę, sprzęt gaśnicy i tak dalej. Masz kategorię samochód specjalny: inny, i tam możesz sobie instalować klatkę, osprzęt rajdowy i być w zgodzie z prawem. Tylko nikomu się nie chce, bo trzeba złożyć papiery, mieć fakturę na robotę i tak dalej. Ścieżka prawna jest, ale ponieważ wciąż da się wszystko załatwić z diagnostą po znajomości za pięć dyszek, to wciąż pokutuje mit, że rajdówki zarejestrować się nie da. Da się, tylko to kosztuje więcej niż flaszka dla kolegi i zajmuje więcej czasu niż wizyta w SKP.

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
piwo
post Thu, 09 Dec 2021 - 10:15
Post #365

I live here !

CYTAT(jackkpl @ Wed, 08 Dec 2021 - 18:22) *
Ktoś nie kłamie, jest fotka jak zawracali jadąc przez przejście dla pieszych. To że zawracali to fakt. Ale nie tylko ta Sierra, bo są na fotce dwie smile.gif.
Dziś wracając do domu widziałem, jak ktoś sobie skrócił drogę na osiedlowej uliczce przejezdajac samochodem pzez ścieżkę dla rowerów. Kryminalista....

powinni mu dla przykladu dwie rece obciac by nigdy nie dotknal kierownicy. takie zagrozenie dla zycia i smierci innych.
a ja woze dzieci bez fotelikow

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
matteusz
post Thu, 09 Dec 2021 - 10:19
Post #366

Forum Homee

CYTAT(Maciek1234 @ Thu, 09 Dec 2021 - 09:04) *
przecież jest jasno napisane w przepisach, że nie wolno w przestrzeni pasażerskiej mieć wspawanych rur metalowych. Bardziej wyraźnie się tego napisać nie da.

Zacytujesz?

Ja tylko dodam, że da się legalnie (tj. bez zasłaniania oczu diagnoście Wladysławem Jagiełło) zrobić badanie techniczne w aucie z klatką, ale nie jest to ani łatwe, ani przyjemne (bo SKP to państwo w państwie, diagnosta może powiedzieć "nie zrobię badania i wuj" i można mu naskoczyć, bo do kogo się odwołać od niewykonanego badania?), na szczęście da się jeszcze znaleźć normalnych diagnostów.

--------------------
'84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień
'00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor
'05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend

+Quote Post
rado00
post Thu, 09 Dec 2021 - 10:38
Post #367

Frequent User

CYTAT(Maciek1234 @ Thu, 09 Dec 2021 - 10:04) *
Po to są samochody specjalne, żeby móc sobie zamontować w nich klatkę rajdową, dźwig, wyciągarkę, sprzęt gaśnicy i tak dalej. Masz kategorię samochód specjalny: inny, i tam możesz sobie instalować klatkę, osprzęt rajdowy i być w zgodzie z prawem.

Rozmawiałem z kilkoma diagnostami z OSKP w Warszawie i okolicy - każdy powiedział to samo - ta kategoria nie jest dla aut rajdowych i nie podpisze mi się pod takim dokumentem

CYTAT(matteusz @ Thu, 09 Dec 2021 - 10:19) *
Zacytujesz?

też jestem ciekawy tego konkretnego zapisu w prawie, prośba o namiary - jaka ustawa itd.

CYTAT(matteusz @ Thu, 09 Dec 2021 - 10:19) *
Ja tylko dodam, że da się legalnie (tj. bez zasłaniania oczu diagnoście Wladysławem Jagiełło) zrobić badanie techniczne w aucie z klatką, ale nie jest to ani łatwe, ani przyjemne

nie ma czegoś takiego jak legalny przegląd auta z klatką... nie ma żadnego przepisu prawnego, który wprost zakazuje czy też pozwala na takie modyfikacje jak klatka bezpieczeństwa, wszystkie te problemy są przez "widzi mi się" diagnostów oraz policjantów, jedni pozwalają, a inni nie, jednak prawo polskie w żaden sposób nie normuje tych kwestii (dlatego też diagności odmawiają powołując się na ogólne przepisy typu "zasłanianie pola widzenia", "niebezpieczne dla pasażerów i kierowcy" i inne bzdety, a nie na jakiś konkretny wprost mówiący o klatce bezpieczeństwa)

jeśli uważasz inaczej to podaj proszę konkretny zapis w prawie, który pozwala legalnie wspawać klatkę beżpieczeństwa...

wracając do wątku - fajnie, że zrobiła się wrzawa o ten temat, po raz kolejny jest głośno, tak jak już kilka razy to było, jednak teraz różnica jest taka, że po pierwsze dotknęło to najdroższy KJS w PL czyli Barbórkę, a dwa załoga z forda nie przyjęła mandatu, a to oznacza, że sprawa trafi do sądu i tutaj jestem bardzo ciekawy finału tej sprawy, jeżeli sąd będzie po stronie załogi z forda to mamy prawny punkt zaczepienia do "legalnego" przeglądu auta z klatką...

--------------------
ST205 street & ST185 rally & GSXR1000 K7 street & GSXR600 K4 track & ZXR400 track

+Quote Post
Maciek1234
post Thu, 09 Dec 2021 - 10:54
Post #368

Forum Homee

polecam strony od 3 do 5 - tam mi się chciało rozpisywać na ten temat. Zalegalizowanie klatki jest możliwe, tylko trzeba chcieć i nie oczekiwać, że chłopek z SKP załatwi tę sprawę.

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
rado00
post Thu, 09 Dec 2021 - 11:22
Post #369

Frequent User

CYTAT(Maciek1234 @ Thu, 09 Dec 2021 - 10:54) *
polecam strony od 3 do 5 - tam mi się chciało rozpisywać na ten temat. Zalegalizowanie klatki jest możliwe, tylko trzeba chcieć i nie oczekiwać, że chłopek z SKP załatwi tę sprawę.

czyli legalnie ale o kant du*y rozbić bo tyle samo zachodu co zalegalizowanie własnoręcznie wyrzeżbionego buggy czy innego cuda... a to chyba nie o to w tym chodzi

--------------------
ST205 street & ST185 rally & GSXR1000 K7 street & GSXR600 K4 track & ZXR400 track

+Quote Post
matteusz
post Thu, 09 Dec 2021 - 11:28
Post #370

Forum Homee

CYTAT(rado00 @ Thu, 09 Dec 2021 - 09:38) *
nie ma czegoś takiego jak legalny przegląd auta z klatką... nie ma żadnego przepisu prawnego, który wprost zakazuje czy też pozwala na takie modyfikacje jak klatka bezpieczeństwa, wszystkie te problemy są przez "widzi mi się" diagnostów oraz policjantów, jedni pozwalają, a inni nie, jednak prawo polskie w żaden sposób nie normuje tych kwestii (dlatego też diagności odmawiają powołując się na ogólne przepisy typu "zasłanianie pola widzenia", "niebezpieczne dla pasażerów i kierowcy" i inne bzdety, a nie na jakiś konkretny wprost mówiący o klatce bezpieczeństwa)

jeśli uważasz inaczej to podaj proszę konkretny zapis w prawie, który pozwala legalnie wspawać klatkę beżpieczeństwa...

Jeśli coś nie jest zabronione to jest dozwolone. Zapisu w prawie oczywiście nie podam, bo takowy nie istnieje. Mogę jedynie pokazać Ci dowód rejestracyjny z aktualnym BT, zdjęcie auta na którym widać, że posiada klatkę i moje słowo, że nie zapłaciłem za to BT więcej niż 99 zł (no dobra, 100, kazałem diagnoście nie szukać reszty, ale post factum biggrin.gif ) ani, że diagnosta nie jest żadnym moim kolegą ani znajomym.

Oczywiście masz rację, że 99% diagnostów zasłania się czym się tylko da, ale nie wszyscy.

--------------------
'84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak

+Quote Post
zmoświ
post Thu, 09 Dec 2021 - 11:58
Post #371

Super User

CYTAT(rado00 @ Thu, 09 Dec 2021 - 10:38) *
wracając do wątku - fajnie, że zrobiła się wrzawa o ten temat, po raz kolejny jest głośno, tak jak już kilka razy to było, jednak teraz różnica jest taka, że po pierwsze dotknęło to najdroższy KJS w PL czyli Barbórkę, a dwa załoga z forda nie przyjęła mandatu, a to oznacza, że sprawa trafi do sądu i tutaj jestem bardzo ciekawy finału tej sprawy, jeżeli sąd będzie po stronie załogi z forda to mamy prawny punkt zaczepienia do "legalnego" przeglądu auta z klatką...

Tak btw to dowód zgodnie z kwitem z fb został zabrany z art. 92 par 2 (za prowadzenie na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu) i 97 (za wykraczanie przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym lub przepisom wydanym na jej podstawie), a nie za klatkę wink.gif
Jak sąd ma być po stronie załogi forda jak wszystkie portale motoryzacyjne wskazują, że policja działała zgodnie z prawem? najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki, że po konsultacji prawnej jak sprawa przycichnie załoga poczuje się do winy i przyjmie zaocznie karę finansową, ponieważ nie są w stanie nic ugrać, a jedynie udupić diagnostę, który podbił przegląd jak zaczną weryfikować książkę samochodu sportowego.

+Quote Post
Maciek1234
post Thu, 09 Dec 2021 - 12:28
Post #372

Forum Homee

CYTAT(matteusz @ Thu, 09 Dec 2021 - 12:28) *
Mogę jedynie pokazać Ci dowód rejestracyjny z aktualnym BT, zdjęcie auta na którym widać, że posiada klatkę i moje słowo, że nie zapłaciłem za to BT więcej niż 99 zł (no dobra, 100, kazałem diagnoście nie szukać reszty, ale post factum biggrin.gif ) ani, że diagnosta nie jest żadnym moim kolegą ani znajomym.
pokaż ten dowód patrolowi drogówki biggrin.gif

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
rado00
post Thu, 09 Dec 2021 - 12:59
Post #373

Frequent User

CYTAT(Maciek1234 @ Thu, 09 Dec 2021 - 12:28) *
pokaż ten dowód patrolowi drogówki biggrin.gif

dokładnie, pokręć się tym autem trochę po Warszawie, może trafisz na tych samych miłych policjantów co załogi z barbórki i wtedy zweryfikujesz swoje argumenty...

CYTAT(zmoświ @ Thu, 09 Dec 2021 - 11:58) *
Tak btw to dowód zgodnie z kwitem z fb został zabrany z art. 92 par 2 (za prowadzenie na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu) i 97 (za wykraczanie przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym lub przepisom wydanym na jej podstawie), a nie za klatkę wink.gif

92 par 2 brak dopuszczenia do ruchu? przeciez przeglad mieli... 97 to wszystko i nic, podejrzewam, że jak będą kierowali sprawę do sądu to będą musieli coś więcej uzasadnić niż te ogólne przepisy z kwitu...

--------------------

+Quote Post
matteusz
post Thu, 09 Dec 2021 - 13:41
Post #374

Forum Homee

CYTAT(rado00 @ Thu, 09 Dec 2021 - 11:59) *
dokładnie, pokręć się tym autem trochę po Warszawie, może trafisz na tych samych miłych policjantów co załogi z barbórki i wtedy zweryfikujesz swoje argumenty...

Akurat policja w Wawie jest dużo bardziej wyrozumiała niż w pipidówach, gdzie niektórzy próbują pokazać jaką to mają władzę, bo się do policji dostali. Z resztą dowód mogą Ci zabrać za "uzasadnione podejrzenie czegokolwiek", więc to żaden argument. Mam opinię rzeczoznawcy ze zdjęciami auta, w której jest wyraźnie napisane, że samochód spełnia wymagania PoRD, więc nie sądzę żeby zwykły krawężnik miał odwagę ją podważać. Z resztą nie piszę tego, żeby pokazać jaki jestem zaje$&sty, tylko żeby każdy wyciągnął jakieś wnioski dla siebie, może ktoś przymierza się do zakupu takiego auta/wspawania klatki i zastanawia się czy jest szansa na przejście BT.
Nie twierdzę oczywiście, że nie ma w tej kwestii patologii i że nie powinno to zostać jakoś jednoznacznie uregulowane - wręcz przeciwnie.

--------------------

+Quote Post
zmoświ
post Thu, 09 Dec 2021 - 14:05
Post #375

Super User

CYTAT(rado00 @ Thu, 09 Dec 2021 - 12:59) *
92 par 2 brak dopuszczenia do ruchu? przeciez przeglad mieli... 97 to wszystko i nic, podejrzewam, że jak będą kierowali sprawę do sądu to będą musieli coś więcej uzasadnić niż te ogólne przepisy z kwitu...

sama pilotka w filmie wklejonym w innym wątku wskazała świadomie, że jej auto nie spełnia 5 wymogów dopuszczenia do ruchu, jakby zaczęli auto prześwietlać to spokojnie znajdzie się więcej rzeczy niezgodnych z rozporządzeniem, co do przepisów to mają pełną swobodę działania.

+Quote Post
soltyk
post Thu, 09 Dec 2021 - 16:06
Post #376

Super User

CYTAT(zmoświ @ Thu, 09 Dec 2021 - 08:58) *
soltyk to swoje "chyba" możesz między bajki włożyć, sprawdź rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
Przecież znam. Tylko że już kilka lat temu, spotkałem pierwszą ciężarówkę z prawym wydechem. Pytałem kierowcę, jak robi przeglądy (z tym wydechem), a on kompletnie nie czaił, o co mi chodzi. Dzisiaj jest ich pełno.

CYTAT(matteusz @ Thu, 09 Dec 2021 - 13:41) *
Mam opinię rzeczoznawcy ze zdjęciami auta, w której jest wyraźnie napisane, że samochód spełnia wymagania PoRD, więc nie sądzę żeby zwykły krawężnik miał odwagę ją podważać.
Zwykły krawężnik nie. A pojedź na przegląd do innego diagonosty, pokaź mu ten papier. On cię uświadomi, ile dla niego jest wart i co możesz z nim zrobić.

+Quote Post
matteusz
post Thu, 09 Dec 2021 - 16:32
Post #377

Forum Homee

CYTAT(soltyk @ Thu, 09 Dec 2021 - 15:06) *
Zwykły krawężnik nie. A pojedź na przegląd do innego diagonosty, pokaź mu ten papier. On cię uświadomi, ile dla niego jest wart i co możesz z nim zrobić.

To wiem, dlatego napisałem, że nie jest łatwo, ale się da. Ten jeden normalny diagnosta plus opinia i można się czuć w miarę bezpiecznie na drodze IMO.

--------------------

+Quote Post
error.
post Thu, 09 Dec 2021 - 17:02
Post #378

Super User

Ciężko przebrnąć przez te przepychanki, więc zerknąłem tylko pobieżnie.
Ktoś podpowie (może być w wiadomości prywatnej) jak wygląda proces przeglądu/rejestracji auta z półklatką, tzw rollbarem?

+Quote Post
done4
post Thu, 09 Dec 2021 - 17:28
Post #379

Forum Killer

Jest prosty sposób, zdejmujesz przed przeglądem.
Tak samo pełna klatka, najlepiej skręcana żeby sobie nie robić problemów.

+Quote Post
[Yossarian]
post Thu, 09 Dec 2021 - 20:59
Post #380

Forum Homee

Wbite w dowód że auto dwuosobowe + zmiany konstrukcyjne to i ja mam. I jeżdzę do tego co mi to wpisywał bo jakbym pojechał gdzie indziej to nawet nie zdążę powiedzieć że mam to prawnie jakoś ogarnięte bo od razu mi każą sie wynosić. Z poprzendnim autem to nawet raz miałem sytuacje ze chciałem na jednym SKP sprawdzić hamulce czy mi równo działają - diagnosta jak tylko się pojawiłem zaczał krzyczeć, że u niego nie przejdzie tongue.gif. Dopiero jak go przekrzyczałem, że ja tylko chcę hamulce sprawdzić to wpuścił i sprawdził biggrin.gif

--------------------
_http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder
Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16
było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra"

+Quote Post

33 Stron V  « < 17 18 19 20 21 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 21 June 2025 - 03:03