![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 11 January 2005 Skąd: łódzkie ![]() |
Prędzej zakażą rajdów w ogóle niż PZMot przeforsuje legalną klatkę w samochodzie
![]() W Polsce jest za dużo sprzecznych przepisów, za dużo biegania za papierkami, za dużo uznaniowości. I nie wydaje się, żeby ktoś chciał z tym zrobić porządek. Sprawa z Audi jest jasna - wydech na złą stronę, brak rejestracji przebiegu - policjant musi zakazać dalszej jazdy, nie ma pola manewru. Jedyne co mógł zrobić, to odwrócić wzrok i udawać, że nie widzi. Tylko nie na tym polega praca policjanta. -------------------- Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07) |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 22 August 2006 Skąd: Rzeszów ![]() |
Tylko ta sama policja wcześniej musi wydać zgodę na organizację każdego rajdu czy to rsmp czy kjs.
-------------------- 306 GTI-6
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 08 May 2005 Skąd: mam? Nie powiem ![]() |
Sugerujesz, że sam PZM prosząc o zgodę na zorganizowanie rajdu wskazał, że poza terenem imprezy będą poruszały się samochody niedopuszczone do użytku na drodze publicznej?
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem, jak wygląda sam dokument, ale na pewno komendant wyrażający zgodę jest świadomy, że rajdówki będą poruszać się w ruchu drogowym.
-------------------- 306 GTI-6
|
|
|
![]()
|
|
To jest wybiórczość prawa, gościa z sokratesa powinni uniewinnić bo też był jakiś wyścig tego dnia i właśnie wyjechał z serwisu sprawdzić nowe ustawienia i auto nie wyposażenie bez homologacji drogowej.
Zawsze jak jest rallysprint na Bemowski autodromie AKP to organizatorzy powtarzają żeby nie wyjeżdżać poza teren imprezy bo Policja może kontrolować stan techniczny auta i przypominają o stosowaniu się do obowiązujących przepisów ruchu drogowego, a i tak uczestnicy na swoją odpowiedzialność wyjeżdżają czy dogrzewają opony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 03 November 2013 Skąd: Warszawa ![]() |
Nie wiem, jak wygląda sam dokument, ale na pewno komendant wyrażający zgodę jest świadomy, że rajdówki będą poruszać się w ruchu drogowym. No niekoniecznie. Na zawody strzeleckie też wyrażana jest zgoda ale to nie oznacza, że zawodnicy chodzą po ulicy z bronią na wierzchu. |
|
|
![]()
|
|
Zawsze jak jest rallysprint na Bemowski autodromie AKP to organizatorzy powtarzają żeby nie wyjeżdżać poza teren imprezy bo Policja może kontrolować stan techniczny auta i przypominają o stosowaniu się do obowiązujących przepisów ruchu drogowego, a i tak uczestnicy na swoją odpowiedzialność wyjeżdżają czy dogrzewają opony. Rozumiem, że to impreza na autodromie, więc całkiem inna sytuacja. No niekoniecznie. Na zawody strzeleckie też wyrażana jest zgoda ale to nie oznacza, że zawodnicy chodzą po ulicy z bronią na wierzchu. A na zawodach strzeleckich chodzisz między strzelnicami po mieście? -------------------- 306 GTI-6
|
|
|
![]()
|
|
Wiesz, wyścig to wyścig, a jak masz auto niedopuszczone do ruchu to nim nie jeździsz po ulicy i tyle w temacie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 August 2009 Skąd: Białystok ![]() |
Regulamin rajdów wymaga właśnie jazdy po ulicy między odcinkami. Ile razy trzeba to kolejnym tłumaczyć, że startując w rajdzie NIE MOŻESZ POD GROŹBĄ DYSKWALIFIKACJI wozić auta między odcinkami na lawecie? Tak, jest to pojebane i tak, sprzeczne z polskim prawem. Z pretensjami do PZM który wymaga od zawodników rzeczy prawnie niedozwolonych bo do tej pory jakos to działało.
-------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
![]()
|
|
Jestem zaznajomiony z patem prawnym, tylko dlaczego inne załogi mając pojazd niedostosowany do poruszania się po drogach publicznych nie miały z tym problemu, dostały mandat i pokwitowanie zabrania dowodu rejestracyjnego, które de facto pozwala na dalsze użytkowanie pojazdu na drogach publicznych, tylko ta pilotka co rozkręciła aferę dostała wezwanie na komendę i zakaz dalszej jazdy?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
zmoswi ty chyba jestes z milicji.
-------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 16 August 2014 ![]() |
A ktoś się orientuje od kiedy wchodzą zapowiadane zmiany na przeglądach z fotografowaniem pojazdu? Bo pierwotnie (po tym jak przesunęli o rok) miały być od stycznia 2022 ale coś ucichło ostatnio...
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 11 June 2011 Skąd: lublin ![]() |
-------------------- GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
RS4 B5 SPORTEC -family cars S3 8l ABT ,BAM ,Imola Gelb -wife car GOLF MK2 RALLYE R32 4M...-toys |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 12 November 2016 Skąd: Stolica ![]() |
Jestem zaznajomiony z patem prawnym, tylko dlaczego inne załogi mając pojazd niedostosowany do poruszania się po drogach publicznych nie miały z tym problemu, dostały mandat i pokwitowanie zabrania dowodu rejestracyjnego, które de facto pozwala na dalsze użytkowanie pojazdu na drogach publicznych, tylko ta pilotka co rozkręciła aferę dostała wezwanie na komendę i zakaz dalszej jazdy? jak ci zabiorą dowód to nie masz możliwości dalszej jazdy... i jak są zawzięci to czekają z tobą na lawetę, która zabierze pojazd. -------------------- Sleeper R30T 744KM 789Nm
0-100 2.99 100-200 5.8 ET 10.539 |
|
|
![]()
|
|
jak ci zabiorą dowód to nie masz możliwości dalszej jazdy... i jak są zawzięci to czekają z tobą na lawetę, która zabierze pojazd. Jesteś w błędzie, sprawdź art. 132 pkt 2 prawo o ruchu drogowym ![]() "W razie zatrzymania dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) policjant, funkcjonariusz Straży Granicznej albo funkcjonariusz Służby Celno-Skarbowe wydaje kierowcy pokwitowanie. Może on zezwolić na używanie pojazdu przez czas nieprzekraczający 7 dni, określając warunki tego używania w pokwitowaniu." |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
Może
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
A ktoś się orientuje od kiedy wchodzą zapowiadane zmiany na przeglądach z fotografowaniem pojazdu? Bo pierwotnie (po tym jak przesunęli o rok) miały być od stycznia 2022 ale coś ucichło ostatnio... Fotek w przyszłym roku nie bedzie. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 18 April 2006 Skąd: podkarpacie ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 August 2009 Skąd: Białystok ![]() |
O, to jest właśnie to co wspominałem, zmiany takie, ze juz ta obecna patologia wydaje się lepsza
-------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 20 June 2025 - 15:25 |