![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 28 November 2008 ![]() |
A coś takiego jak opinia rzeczoznawcy że to pojazd unikatowy... A OC na taki unikatowy nie jest dużo droższe od takiego na zwykłe auto? -------------------- Nie ma takiego okrucieństwa, do którego nie posunie się rząd, kiedy braknie mu pieniędzy
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 11 June 2011 Skąd: lublin ![]() |
Nie mam kpl. pojęcia, muszę zgłębić temat, ale ja i tak bym wykupował na góra 2mc w roku..., a z tego co się orientuję jak znajomi sprowadzają auta i wykupują OC na miesiąc żeby klient mógł do domu zjechać to nie są to duże kwoty
-------------------- GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
RS4 B5 SPORTEC -family cars S3 8l ABT ,BAM ,Imola Gelb -wife car GOLF MK2 RALLYE R32 4M...-toys |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 26 October 2015 ![]() |
Też już parę razy słyszałem o rejestracji unikatu, raz mi babka opowiadała że 10letnie V70 rejestruje jako unikat i że ma 8 samochodów tak zarejestrowanych. Informacji jest tyle co nic więc stwierdziłem że to urban legend.
-------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM Praca: Rimac <TBD> |
|
|
![]()
|
|
Z tym że 10letnie auto jako unikat to wątpię, na stronie nawet jest konkretnie napisane że min. 25lat
![]() -------------------- GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
RS4 B5 SPORTEC -family cars S3 8l ABT ,BAM ,Imola Gelb -wife car GOLF MK2 RALLYE R32 4M...-toys |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 08 February 2016 Skąd: Piła ![]() |
Ta, zniżka PZU
![]() @16vg60 A z tym wykupowaniem OC na 2 miesiące ma to sens? Taki gofer to przecież 200zł/rok, jak wylicza jakąś składke miesięczna to już dobre 100 pewnie wyjdzie. Chyba że ma stać z 5 lat bez OC to może się opłacić wtedy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Stoi już kilka lat
![]() Zniżek pzu za auta +25l i członkostwo w PZM nie ma już od jakiś 2lat, niby compensa to przejęła ale coś chyba nie tak... OC w normalnej ubezpieczalni płaciłem najtaniej przeważnie +400zl na rok, ze zniżka pzu było ok 160, wiec nie jest tak jak piszesz, bo coś tam jednak taniej bylo i to nie tylko u mnie... Ale kpl. nie o to chodzi bo tak jak zauwazyles koszta takiego sztrucla na rok żadne, chodzi bardziej że taki kwit z opinia rzeczoznawcy z PZM że to unikat, opisem, zdjęciami może być jakaś "karta przetargowa" z diagnosta lub policjantem podczas kontroli -------------------- GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Ktoś rozszerzy to pojęcie samochodu unikatowego? Czy to jest gdzieś podpięte w jakimś oficjalnym kodeksie (czy jak to tam zwał) czy raczej kolejny urban legend i jeden rzeczoznawca to robi ale i tak na pół legalnie?
|
|
|
![]()
|
|
Istnieje jak najbardziej, widać to np w tej definicji "pojazdu zabytkowego"
CYTAT 3) pojazdy mające mniej niż 25 lat, o ile są egzemplarzami unikalnymi, z racji wyjątkowych rozwiązań konstrukcyjnych i jednostkowej produkcji, powinny się charakteryzować przynajmniej jedną z niżej wymienionych cech: a ) posiada unikalne rozwiązania konstrukcyjne, b ) dokumentuje ważne etapy rozwoju techniki motoryzacyjnej, c ) związany był z ważnymi wydarzeniami historycznymi, d ) użytkowany był przez osoby powszechnie uznane za wyjątkowo ważne, e ) miał związek z ważnymi osiągnięciami sportowymi, f ) posiada oryginalne wykonanie lub został odrestaurowany na bazie oryginalnych elementów, g ) został odtworzony wiernie, zgodnie z technologią z okresu jego produkcji. Aczkolwiek sama "unikalność" to widzimisię rzeczoznawcy, tak więc więcej dowiesz się dzwoniąc pewnie do wybranego. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
No to regułka już jest. Tylko weź w to wkomponuj klatkę itp jak tu chodzi o ten jedyny unikat a nie taki sam jak unikat
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale ten cytat wklejony wyżej jest kpl. z czapy i nijak ma się do tego o czym pisałem
Nie mówimy o autach zabytkowych, klasycznych, a unikatowych i kategorie określające takie auta są zupełnie inne Ja podeslalem jakis trop bo przypadkiem rzeczoznawca sam o nim powiedział, może warto się tym zainteresować i najlepiej podjedź do rzeczoznawcy PZM i sam się dopytaj, bo zaraz terori będzie na kilka stron znając to forum.... Ja szczegółów tego zapisu nie znam bo narazie i tak tego nie będę robił, więc nie dopytywałem, wnikalem i dopoki nie poskładam wszystkich elementów na auto nie będę robił takiej opinii bo najzwyczajniej chce mieć już wszystko na foto i opisie -------------------- GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
|
|
![]()
|
|
Ten fragement wstawiłem jako potwierdzenie "mniej niż 25" i że unikat istnieje bo rejestracja na zabytek o nim wspomina. Ale wszystko sprowadza się do rzeczoznawcy co jest unikatem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 24 April 2010 ![]() |
Auto unikatowe, historyczne w prawie to jest to samo, masz tak na prawdę 2 drogi, albo idziesz w zabytek czyli żółte tablice i tutaj nie trzeba oc ani przeglądu albo idziesz w auto historyczne/unikatowe czyli standardowe tablice, nie trzeba płacić oc ale żeby jeździć po drogach publicznych standardowo przegląd co roku musi być, więc w tym temacie nic to nie zmienia
-------------------- ST205 street & ST185 rally & GSXR1000 K7 street & GSXR600 K4 track & ZXR400 track
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 10 November 2020 ![]() |
a pozostałe to oczywiście nielagal po znajomości ![]() ![]() chcecie powiedzieć że wszyscy co startują mp w RSMŚ, Tarmac to albo zagraniczne blachy albo " na lewo"? Mnie zastanawia co w przypadku wypadku na drodze publicznej, jak do tego podejdzie ubezpieczyciel, czy może odmówić pokrycia kosztów z naszego OC? (zakładam że wypadek z naszej winy), czy można wtedy podciągnąć naprawę drugiego samego z np. OC w życiu prywatnym itp. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 10 November 2020 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 August 2009 Skąd: Białystok ![]() |
Jeśli chodzi o ten artykuł, to, że PZM się kontaktuje z ministerstwem to prawda. Gorzej tylko, ze wg znajomego z PZMu to już się kontaktują któryś kolejny raz. Może tym razem będzie skutecznie
-------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 26 October 2015 ![]() |
Nie wiem czy otwierać nowy temat czy tutaj lecieć : jak wygląda zmiana liczby miejsc w dowodzie(z 4 na 2) i montaż pasów z homologacja drogową do rury za siedzeniami?
-------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM Praca: Rimac <TBD> |
|
|
![]()
|
|
No jeśli chodzi o zmianę na dwie osoby to wczoraj na oskp mi wydali odpowiedni dokument. Teraz muszę z tym iść do urzędu, który oczywiście nikogo nie przyjmuje do połowy grudnia bo covid
![]() ![]() -------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 26 December 2012 ![]() |
Do urzędu jeszcze musisz mieć kwit wystawiony przez zakład który ci demontował siedzenia i ich krs.
-------------------- Był Peugeot 106 S16 Turbo - Tor Poznań 1.53:5
Jest BMW e36 Compact m54b25 + GTX3076 + 8hp50 by TajnyGarazBobra |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Do urzędu jeszcze musisz mieć kwit wystawiony przez zakład który ci demontował siedzenia i ich krs. Kurde, niedługo dna wymiane żarówki trzeba będzie mieć papier z firmy ![]() -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Mam też taki dokument, zapomniałem napisać
-------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 19 June 2025 - 03:46 |