![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 18 November 2018 ![]() |
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 08 April 2005 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
W takim wypadku nie wiem czy nie lepiej zdecydować się na harness bar + xbar zamiast pół-klatki, 30 letnia honda z głośnym wydechem prowokuje już sama w sobie bardzo wiele rutynowych kontroli drogowych... wtedy uda się zachować kanapę na miejscu.
Tylko kurde dlaczego my musimy tak kombinować a w UK Panowie z Bad Obsession Motorsport mają wyprutego Citroena C1 z klatką, zapinkami na masce (za które mi raz poleciał dowód i zmieniałem na aerocatch) i on jest "road legal"... |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 13 September 2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Tylko kurde dlaczego my musimy tak kombinować a w UK Panowie z Bad Obsession Motorsport mają wyprutego Citroena C1 z klatką, zapinkami na masce (za które mi raz poleciał dowód i zmieniałem na aerocatch) i on jest "road legal"... Można zapytać - a dlaczego mają tam ten puchar C1/Aygo/107, a my nie? Dłuższe tradycje motorsportowe, 100 razy więcej torów, dojrzalsze społeczeństwo, przepisy frontem do obywatela - też mi z tego powodu przykro... |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 08 April 2005 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Można zapytać - a dlaczego mają tam ten puchar C1/Aygo/107, a my nie? Dłuższe tradycje motorsportowe, 100 razy więcej torów, dojrzalsze społeczeństwo, przepisy frontem do obywatela - też mi z tego powodu przykro... Ja nawet miałem sobie 6 miesięcy tego civica w UK kilka lat temu, byłem na kontrakcie i nim dojeżdżałem do pracy. Coś tam kilka osób mi powiedziało, że nie wolno itp. bo mam opłacić podatek drogowy (próbowałem ale nie dało się bez przerejestrowania na ich tablice i olałem temat bo wiedziałem, że nie zostanę tam). No i w sumie to łącznie miałem 0 kontroli drogowych. W naszym pięknym kraju mam tak z jedną na miesiąc czy dwa. Ciągłe tłumaczenie, że pasy mają homologację, że są przykręcone w fabrycznych punktach, że ten samochód nigdy nie miał poduszki powietrznej i kierownica oraz naba mają homologację drogową... na stacjach diagnostycznych też cyrki, raz mi kazali dowieźć certyfikat (?) jakiś do kierownicy. |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
ja mam seryjna kierownice 32cm ktora wychodzila seryjnie z autem (tylko takie bylo i zadnych innych) i mam problem juz z przegladami bo polskie przepisy mowia o mimimalnej srednicy 35cm a co dopiero jakies modyfikacje
![]() -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Ja niestety ale w oparciu o te wszystkie przepisy rezygnuję z klatki i będziemy trochę to inaczej robić. Musi to być zrobione tak, że nie może się rzucać w oczy ale dla mnie najważniejsze że ma działać.
Dla swojego bezpieczeństwa zrobię chyba odkręcany rollbar, który będzie mocowany do stopek wstawionych na stałe w nadwozie. Tak żeby na jakąś imprezę można było wrzucić szelki. Tylny wózek "jakoś" się umocuje tak żeby było mocno i heja. Wyjdzie w praniu niedługo jak będziemy działać w firmie od klatek. Najlepsze jest to, że wszystko inne da się dopuścić do ruchu i tak mam zapowiedziane, że to wszystko zrobimy. Ale żadnych rur i widocznych klatek. |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Ja niestety ale w oparciu o te wszystkie przepisy rezygnuję z klatki i będziemy trochę to inaczej robić. Musi to być zrobione tak, że nie może się rzucać w oczy ale dla mnie najważniejsze że ma działać. Dla swojego bezpieczeństwa zrobię chyba odkręcany rollbar, który będzie mocowany do stopek wstawionych na stałe w nadwozie. Tak żeby na jakąś imprezę można było wrzucić szelki. Tylny wózek "jakoś" się umocuje tak żeby było mocno i heja. Wyjdzie w praniu niedługo jak będziemy działać w firmie od klatek. Najlepsze jest to, że wszystko inne da się dopuścić do ruchu i tak mam zapowiedziane, że to wszystko zrobimy. Ale żadnych rur i widocznych klatek. A przyciemnione szyby i zamaskowana klatka, tak,żeby na fotkach nie było widać? Jak rozumiem, ma być rzut na samochód do fotogalerii, a nie na wnętrze. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Nie o to chodzi.
Głównie chodzi o sytuację w razie dzwona. Klatka nie jest zabroniona ale jak już komuś stanie się przez nią krzywda to jest afera - i dla właściciela samochodu i dla rzeczoznawcy, który to dopuścił. Chodzi o to żeby w momencie badania samochodu podczas dopuszczania do ruchu nie "było się do czego doczepić" ale również potem żeby podczas każdej kontroli nie było przegadywania się z policmajstrem. |
|
|
![]()
|
|
Nie o to chodzi. Głównie chodzi o sytuację w razie dzwona. Klatka nie jest zabroniona ale jak już komuś stanie się przez nią krzywda to jest afera - i dla właściciela samochodu i dla rzeczoznawcy, który to dopuścił. Chodzi o to żeby w momencie badania samochodu podczas dopuszczania do ruchu nie "było się do czego doczepić" ale również potem żeby podczas każdej kontroli nie było przegadywania się z policmajstrem. Klatkę można założyć w 1 dzień, to co może na to diagnosta? Na przeglądzie nie było. Co do dzwona i winy klatki to nie znam realiów, ale wydaje się idiotyczne szukanie winy w klatce. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Klatkę można założyć w 1 dzień, to co może na to diagnosta? Na przeglądzie nie było. Co do dzwona i winy klatki to nie znam realiów, ale wydaje się idiotyczne szukanie winy w klatce. Na kolejny przegląd nie będę wycinał klatki przecież ![]() Wina w klatce jest jak najbardziej - zmieniasz strefy zgniotu lub całkowicie je usuwasz. |
|
|
![]()
|
|
Na kolejny przegląd nie będę wycinał klatki przecież ![]() Wina w klatce jest jak najbardziej - zmieniasz strefy zgniotu lub całkowicie je usuwasz. A to Ty chcesz klatkę montować do przedniego i tylnego zderzaka? https://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_zgniotu -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 11 June 2011 Skąd: lublin ![]() |
Misior z całym szanunkiem ale co Ty kombinujesz
![]() Z tego co gdzieś widziałem i czytałem to postawiłes budę łady na podwoziu bmw, i tu problemu nie ma, a martwisz się strefami zgniotu po zamontowaniu klatki i tym że po,(Tfuu) kolizji ktoś się do niej przy... ![]() To auto to i tak jest przypal i freek, trzeba się z tym pogodzić, że nie raz nie dwa pewnie dowód poleci, będą problemy na bt itd. -------------------- GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
RS4 B5 SPORTEC -family cars S3 8l ABT ,BAM ,Imola Gelb -wife car GOLF MK2 RALLYE R32 4M...-toys |
|
|
![]()
|
|
Nie no ja się nie martwię o strefy zgniotu ani nie będę robił klatki od zderzaka do zderzaka. Ale zastrzały do zawiasu z przodu miały być
![]() ![]() ![]() To jest stanowisko rzeczoznawcy. 16vg60 - no właśnie to auto będzie na tyle przypałowe, że nie ma co dokładać jeszcze więcej przypałów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 10 November 2020 ![]() |
przecież samochody biorące udział w każdym rajdzie w którym są dojazdówki muszą być dopuszczone do ruchu/mieć ważne badanie techniczne, czy wszystkie zespoły robią to "na lewo"? W tym te bardziej faryczne (Subaru Poland itp), samochody oferowane do wypożyczenia itp. Klatka klatką, ale pasy z klamrą okrągłą też są chyba nie homologowane.
|
|
|
![]()
|
|
przecież samochody biorące udział w każdym rajdzie w którym są dojazdówki muszą być dopuszczone do ruchu/mieć ważne badanie techniczne, czy wszystkie zespoły robią to "na lewo"? W tym te bardziej faryczne (Subaru Poland itp), samochody oferowane do wypożyczenia itp. Klatka klatką, ale pasy z klamrą okrągłą też są chyba nie homologowane. Ja mam jakieś dziwne pasy z klamrą okrągłą i mają naszyte E4 ![]() -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 10 November 2020 ![]() |
Ja mam jakieś dziwne pasy z klamrą okrągłą i mają naszyte E4 ![]() wyczytane na https://www.rallyshop.pl/index.php?i15,poradniki-pasy "Najdroższe na rynku wielopunktowe i najbezpieczniejsze pasy sportowe to te w układzie "X" z homologacją FIA. Niestety, dla początkujących kierowców, których nie stać na wynajęcie lawety lub płacenie mandatów, nie jest to rozwiązanie korzystne. Polskie prawo wymaga od samochodów poruszających się po drogach publicznych tzw. homologacji drogowej ECE. Niestety pasy w układzie "X" z bardzo restryktywną homologacją FIA nie spełniają norm ECE" |
|
|
![]()
|
|
przecież samochody biorące udział w każdym rajdzie w którym są dojazdówki muszą być dopuszczone do ruchu/mieć ważne badanie techniczne, czy wszystkie zespoły robią to "na lewo"? W tym te bardziej faryczne (Subaru Poland itp), samochody oferowane do wypożyczenia itp. Klatka klatką, ale pasy z klamrą okrągłą też są chyba nie homologowane. Niestety ale większość tych profi rajdówek jest zarejestrowana za granicą. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 24 April 2010 ![]() |
Niestety ale większość tych profi rajdówek jest zarejestrowana za granicą. a pozostałe to oczywiście nielagal po znajomości ![]() ![]() -------------------- ST205 street & ST185 rally & GSXR1000 K7 street & GSXR600 K4 track & ZXR400 track
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 28 March 2019 ![]() |
a pozostałe to oczywiście nielagal po znajomości ![]() ![]() Tak się zmieni, że nie da rady podbić przeglądu zupełnie, bo będą wymagali wszystkiego zgodnie z homologacją i cokolwiek co zobaczy, że nie zgodne z serią będzie musiało mieć papier. Czyli amatorów to nie zbawi, dalej będą problemy tak jak były. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 11 June 2011 Skąd: lublin ![]() |
A coś takiego jak opinia rzeczoznawcy że to pojazd unikatowy...
Tak się składa że w poniedziałek był umnie rzeczoznawca z PZM, zrobić wycenę auta sprowadzonego uszkodzonego... Opisla porobił foty i zauważy ze stoi Golf 2 i zaczął wypytywał co to, czy place cały czas OC itd.., bo może wydać mi opinie że to auto unikatowe Nie zabytek, nie zotle tablice, tylko jest coś takiego jak auto unikatowe, i można OC wykupować tylko na miesiąc jka mamy zamiar nim jeździć... Ja się zasmialem i mówię że ma ponad 25lat, ale tak jak sam widzi to jest zmota, klatka wspawana, motor 3.2,koła 18",hamulce 390mm 8pot itd,, że tak, dla mnie to unikat ![]() ![]() Wczoraj jak byłem u niego odebrać wycenę to pokazal mi na kompie jak wygląda taka opinia, był to jakiś 126p też klatka z innymi felgami, itd., był opis i zdjęcia rzeczoznawcy, środek, zew. Itd. I kurcze teraz tak myślę,zawsze z przeglądami sobie radziłem i nie było problemów, ale policja i tak nie raz dowód zabierała,tylko to były inne "tuningi", koło gdzieś trochę wystawało , głośny wydech, szyby przyciemnione.. , że gdyby zrobić taką opinie rzeczoznawcy, mieć ja przy sobie, to i na przeglądzie powinno być łatwiej jeśli ktoś nie ma znajomości bo mamy w końcu opinie rzeczoznawcy, potwierdzona zdjęciami, do tego policja raczej nie powinna się już przy...bo opis rzeczoznawcy i na przeglądzie był w takiej postaci jak na foto Ja tak czy inaczej robię taka opinie, jak poskładam dziada, choćby po to żeby nie płacić OC przez kolejna lata jak i tak nim nie jeżdżę, jak coś 250zl taka opinia kosztuje. -------------------- GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
RS4 B5 SPORTEC -family cars S3 8l ABT ,BAM ,Imola Gelb -wife car GOLF MK2 RALLYE R32 4M...-toys |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 19 June 2025 - 07:47 |