![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 09 September 2006 Skąd: ARS Serwis 4x4 ![]() |
heh tak też myślałem... nic pozostaje dzwonić i szukac gdzie mi napełnią a jak nie znajdę to męczyć się z co2...
-------------------- ...
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 24 March 2003 Skąd: Niepolska ![]() |
Szukaj firm pod tytułem "Rozlewnia gazów technicznych".
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 09 December 2006 Skąd: Katowice ![]() |
Zamiast czystego argonu lepsza bedzie mieszanka Ar 98% CO2 2%
Spawanie w czystym CO2 to prehistoria i nie ma sensu sie meczyc. Dobor gazu i drutu i tak zalezy od konkretnego gatunku stali. A jaki masz drut?? |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 25 September 2005 ![]() |
CYTAT("Samcrk":711abeaz) heh tak też myślałem... nic pozostaje dzwonić i szukac gdzie mi napełnią a jak nie znajdę to męczyć się z co2...
To sobie zobacz http://www.linde-gaz.pl/International/web/...=[RegionCode]=7 |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 13 November 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Co powiecie o takim TIG-u, jest AC/DC z zajarzaniem, cena w miarę rozsądku jak dla majsterkowicza. Miał ktoś z tym doczynienia, warto to kupić czy samemu składać. Co do tych płytek z allegro to czytałem gdzieś na forum elektronicznym że są problemy przy małych prądach spawania ale przy spawaniu AC to nie istotne.
http://allegro.pl/item263023467_spawark ... fv_gw.html -------------------- www.monsterstodola.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 23 December 2004 Skąd: Gdansk ![]() |
Trochę tańsza i o ciekawszych parametrach jest ta
http://allegro.pl/item262671537_spawark ... bonus.html a tu zestaw z chłodnicą http://allegro.pl/item263956628_spawark ... gwar_.html Ostatnio sporo czytałem i szukałem na temat spawania i nic ciekawszego w rozsądnej cenie nie znalazłem, sporo regulacji i zasilanie na 230. Tylko nie wiem jak z jakością. EDIT a tu jeszcze taniej http://allegro.pl/item263951623_spawark ... _puls.html |
|
|
![]()
|
|
Ten MAGNUM cenowo jest bardzo konkurencyjny ale dość gabarytowo duży i nie widze HF, Gysmig jest 3krotnie mniejszy i bardziej moblny.
Policzyłem tak na szybko koszt zrobienia TIG-a AC (odpada koszt diód prostowniczych) spawarka transformatorowa ok - 350 zeta płytka sterownika TIG - 300 płytka jonizatora - 200 uchwyt Tig - 300 zaworek gazu - 30-40 obudowa do płytki - 20-50 przewody, wtyczki, gniazda i inne - 100-200 ??? wychodzi około 1/4 nowej spawarki (tylko AC) ale pozostaje kwestia uruchomienia i poprawnej pracy -------------------- www.monsterstodola.pl
|
|
|
![]()
|
|
Tylko, że spawarka transformatorowa nie podejdzie ot tak... Wszystkie obecnie w sprzedaży zgodnie z normami mają za niskie napięcie pracy jałowej. Będzie trzeba dowinąć uzwojenie żeby uzyskać wyższe napięcie jałowe.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 09 September 2006 Skąd: ARS Serwis 4x4 ![]() |
dzięki chłopaki za rady, w poniedziałek podzwonię i poszukam rozlewni.
Ktoś się o druty pytał, do tiga drutu nie potrzebuje, prawie wszystko na spawach wklęsłych jadę, jeziorko i zlewamy, drut do zwykłej stali to poprostu zwykły stalowy drut ze złomu ... a do nierdzewki to w CentroMecie kupiłem pręty do nierdzewki... dali gratis do rękawić do tiga bo wziąłem cztery -------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 09 December 2006 Skąd: Katowice ![]() |
A to chodzi o TIG, a nie MAG.
Do TIGa TYLKO czysty Argon. Do MAGa do nierdzewki raczej 2% CO2. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Kefirsky":2u89os4i) Tylko, że spawarka transformatorowa nie podejdzie ot tak... Wszystkie obecnie w sprzedaży zgodnie z normami mają za niskie napięcie pracy jałowej. Będzie trzeba dowinąć uzwojenie żeby uzyskać wyższe napięcie jałowe.
A już myślałem że będzie tak łatwo. Ewentualnie można poszukać jakiejś starej spawarki z pokrętłem do regulacji prądu. Jakie powinno być napięcie wyjściowe transformatora ? Co do spawania to mam najprostszy inwerter i dokupiłem do niego uchwyt TIG na elektrodę 1.6 mm, gaz najczęściej kupuje "techniczny" argon. Drut wypełniający do kwasówki ze względu na możliwość długiego grzania bez powstawania wulkanów. ![]() Tak mi wyszło wspawanie króćca w miskę -------------------- www.monsterstodola.pl
|
|
|
![]()
|
|
Mylisz prąd z napięciem... Pokrętło nie ma znaczenia. I tak będzie pominięte jak dołożysz elektronikę. Napięcie jałowe ma mieć jakoś tak 60-70V, a obecne spawarki maja około 48V. Trzeba dowijać.
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 25 September 2005 ![]() |
CYTAT("Kefirsky":3mswllth) Mylisz prąd z napięciem... Pokrętło nie ma znaczenia. I tak będzie pominięte jak dołożysz elektronikę. Napięcie jałowe ma mieć jakoś tak 60-70V, a obecne spawarki maja około 48V. Trzeba dowijać.
A podczas spawania tig-iem to coś koło 18V powinno być. |
|
|
gość_turbo_maniac_* |
![]()
|
![]() |
nie chciałem zakładać nowego tematu, a ten jest o spawaniu aluminium, wobec tego chciałbym zapytać, czy jesteście w stanie mi powiedzieć ile orientacyjnie może kosztować wykonanie takiego kolektora ssącego?
Wersje są 2: pierwsza zakłada wykorzystanie części dolnej oryginalnego kolektora ssącego i dorobienie góry : ![]() ![]() druga to wykonanie całości od początku do końca razem z flanszą : ![]() ![]() bardziej interesuje mnie pierwsza opcja (bo tańsza ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 23 December 2004 Skąd: Gdansk ![]() |
Hej
Odnośnie spawania nierdzewki to najtańszy przyzwoity sprzęt jaki znalazłem to ten http://www.allegro.pl/item260438151_inw ... _nowa.html koleś ma aktualnie jeszcze taki na 200A |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 08 March 2005 Skąd: Lublin ![]() |
mam zosie 160 a kumplowi kupilem 200
wbrew nazwie jest to produkt chinski ale jak narazie sprawdza sie super |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("ROTOR":1a22um9d) jest to produkt chinski
No nie miałeś chyba złudzeń... Ale słyszałem że są ok. Zwłaszcza że przy tej cenie mają HF. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 24 July 2009 ![]() |
panowie jezeli ktos twierdzi ze migomatem nie spawamy nierdzewki to niech sie doszkoli i poczyta ospawaniu metodą MAG a nie opowiada głupoty
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 13 May 2007 Skąd: z Kosmosu ![]() |
panowie jezeli ktos twierdzi ze migomatem nie spawamy nierdzewki to niech sie doszkoli i poczyta ospawaniu metodą MAG a nie opowiada głupoty Ty sie doszkol i popatrz kiedy ostatni post zostal napisany ![]() -------------------- Ciach...Babkę w piach.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Uno Racing Dołączył: Fri, 19 September 2003 Skąd: Opole ![]() |
Odgrzeję ponownie
![]() O spawaniu nierdzewki już było. Może ktoś coś poradzić jak ciąć, czym czyścić, co robić, a czego nie robić przed i po spawaniu ? Jakie ma znaczenie używanie tarcz do cięcia lub szlifowania specjalnych do stali nierdzewnej ? Widziałem dolot spawany TIGiem ze stali nierdzewnej i cały był poktyty rdzawym nalotem. Kiepska stal czy jakiś błąd w sztuce ? Druga sprawa, spawanie alu bez dodawania drutu. Na YT widziałem film, że się da. Mi nie wychodzi, kwestia doskonalenia zdolności manualnych czy może trzeba odpowiednio przygotować materiał i ustawić spawarkę ? -------------------- Be smart, drive safe, stay legal.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 25 July 2025 - 23:53 |