![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
Nie no, na padzie to nitkę toru można pewnie poćwiczyc, a i to pobieżnie, bo bez podbić z tarek, dziur itd. te kierownice z feedback'iem nawet starsze Logitech ( nie pamiętam numerkow ale gracze się pozbywali bo do nowo wchodzących konsol nie pasowały, g27 chyba) naprawdę dają fajne wrażenia .
A auto to auto, wiadomo, ale koszt zestawu ( kierownica, pedały, drążek, asseto corsa), do komp podpianego to koszt jednego trackday'a z grubsza. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 02 December 2016 ![]() |
Tyle, że to co napisałeś w większości można na padzie ogarnąć i nie potrzeba do tego kierownicy, fotela i reszty ![]() ![]() Tak ci się wydaje. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 11 January 2005 Skąd: łódzkie ![]() |
no to zostają kosmiczne konstrukcje z siłownikami, etc. Bo bez tego - dostajesz info tylko przez kierownicę + to co widzisz. I najczęściej ludziom nie idzie, bo brakuje im "informacji z reszty ciała" (plecy, zadek, przeciążenie...) nie do końca tak jest. Generalnie symulatorem nie da się odtworzyć realnej jazdy, nawet jeśli zastosujesz siłowniki. Te siłowniki z filmu, to najniższa półka. Są tylko dwa, o bardzo mizernym skoku, mogą symulować tylko 2 stopnie swobody (przechylenie i pochylenie) - nie mogą symulować obrotów (czyli nie poczujesz, gdy ucieka tył). Ale zastosowanie 6 siłowników, o dużym skoku (tzw. platformy Stewarta) również nie rozwiązuje problemów. Owszem, masz 6 stopni swobody (czyli wszystkie, które występują w przyrodzie), ale sposób ich działania jest nierzeczywisty (przy przechyleniu platformy, siła gwałtownie narasta i nagle narastać przestaje - dlatego w tych najlepszych symulatorach (za +1 mln USD) stosuje się wózki, które mogą jechać kilkadziesiąt metrów w przód i w boki, by wytracać te siły niezauważalnie - ale to wymaga umieszczenia symulatora w pomieszczeniu wielkości hali sportowej). Ale nawet jak to wszystko zrobisz, to i tak masz pecha, bo istnieje coś takiego, jak choroba symulatorowa. Im lepiej jesteś wjeżdżony w samochody w rzeczywistości, tym bardziej jesteś na nią podatny. Objawia się ona tak samo, jak choroba morska. A przyczyną jej jest to, że te wszystkie obliczenia, w jakim tempie podnieść określony siłownik trwają i ten czas nie pokrywa się z momentem wyświetlania obrazu. Zawsze masz rozsynchronizowane siły względem tego, co widzi oko o kilka, kilkadziesiąt milisekund, a to wystarcza, by błędnik zaczął szaleć, bo jest przyzwyczajony do czegoś innego. Ciężko wytrzymać w takim symulatorze więcej niż 20-25 minut. A, tak informacyjnie - koszt prawdziwej kierownicy, ze wszystkimi siłownikami symulującej realną kierownicę, jakieś 2 lata temu wynosił około 30 tysięcy brutto (nie mylić z Logitechami G25-29, czy Thrustmasterami, bo to się sprawdza w domowej rozrywce, natomiast nie w prawdziwych symulatorach). Sumując - symulator to symulator, a rzeczywistość, to rzeczywistość. Nie ma tu zamienności i nie można się szkolić na symulatorze, potem wsiąść w prawdziwy samochód i nie odczuć różnicy, choćby nie wiem jak drogi i skomplikowany symulator mieć. Natomiast do nauki toru, jak najbardziej (choć i tak nie, jak przejechać tor w rzeczywistości - wg mnie, szybciej się go nauczy w realu, niż w symulatorze). -------------------- Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07) |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 29 September 2007 Skąd: Łosice ![]() |
Podpisuje sie pod tym rekami i nogami
![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 30 January 2019 ![]() |
Pilotów i astronautów, gdzie przeciążenia są ogromne w porównaniu do samochodów, można wyszkolić na symulatorach. Ale biednych kierowców już nie
![]() A co do choroby lokomocyjnej to polecam przejażdżkę na VR ![]() ![]() Na symulatorach jak najbardziej można się uczyć jeździć. W takim Assetto wszystko mi się zgadza z rzeczywistością i szczerze gdybym wiedział wcześniej a gram dopiero od 2 lat, to bym już dawno zainwestował zamiast gruzować kilka samochodów ![]() Ja w ten sposób szkole młodszego brata i jestem pod wrażeniem wyników, chłopak który się nic nie interesuje ściąganiem nauczył się lekkiego latania bokiem w realu, właśnie w assetto ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 12 April 2007 Skąd: Karczew ![]() |
Ja tych całych symulatorów nie kupuje, ale coś musi w tym być skoro cała masa osób je chwali. Z normalnym autem nie mam problemu, zabawa klawiaturą też sprawia jakąś przyjemność. Pożyczoną kierownicę oddałem dosyć szybko , nie potrafiłem się wczuć. Ale tak jak mówicie, może potrzebowałem więcej czasu.
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 08 April 2014 ![]() |
The Driver- zgadzam sie z Toba w 100%. Sam od wielu lat jezdzilem w gran turismo 6 na dobrej kierownicy, od paru miesiecy posiadam assetto corsa i powiem szczerze...omg! W 95% reakcje z gry przenosza sie do rzeczywistosci! Bardzo wiele mozna sie nauczyc...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 10 May 2008 Skąd: inąd ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
Nie manipuluj, bo dla pilotów to tylko jeden z wielu elementów szkolenia. Dokladnie, uczy ogarniecia całej awioniki, miliona wskaźniczków zegarów etc. zeby sie nie pomylić wahadłowcem za miliony czy samolotem z 250osobami na plecach. -------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 15 July 2008 Skąd: Katowice ![]() |
Dajcie spokoj to nie ma nic wspolnego z rajdowaniem. Zdrowy czlowiek do 25 roku zycia wyrasta z tego typu glupot. Jezeli w wieku pozniejszym marnuje na to czas to mamy gotowa diagnoze.
-------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
The Driver- zgadzam sie z Toba w 100%. Sam od wielu lat jezdzilem w gran turismo 6 na dobrej kierownicy, od paru miesiecy posiadam assetto corsa i powiem szczerze...omg! W 95% reakcje z gry przenosza sie do rzeczywistosci! Bardzo wiele mozna sie nauczyc... jak rekcje z gry moga miec odzwierciedlenie w rzeczywistosci. czlowiek za kiera reaguje blednikiem, cialem. czucie ma tu najwieksze znaczenie. bo cialem wychwytujesz czy auto juz jedzie w poslizgu czy nie. co ma do tego obraz. obraz nie powie ci czy auto skreca bo skrecasz kierownica czy skreca bo dupa zarzuca. jedynie czego moze nauczyc symulator to szybkiego i odpowiedniego krecenia kierownica i tyle. -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Piwo nauki toru lub trasy jego wydaje sie najwieksza jak nie jedyna zaleta.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 17 February 2006 Skąd: warszawa ![]() |
Myśle, ze jednak można się czegoś nauczyć. Ja dzięki rbr miałem dużo szybsze wdrożenie w Lancera na szutrach.
-------------------- www.youtube.com/radzioFLATOUT
www.youtube.com/motoLAB www.facebook.com/radzioFLATOUT www.patronite.pl/radzioFLATOUT |
|
|
![]()
|
|
Z pewnoscia tak jak i z literatury dotyczacej zawieszen.
|
|
|
![]()
|
|
Dajcie spokoj to nie ma nic wspolnego z rajdowaniem. Zdrowy czlowiek do 25 roku zycia wyrasta z tego typu glupot. Jezeli w wieku pozniejszym marnuje na to czas to mamy gotowa diagnoze. Już sobie podbudowałeś ego panie doktur? ![]() PS. To rozrywka, całkiem nieźle odwzorowana, że tak to ujmę. Ale nadal rozrywka. Wystarczy śledzić proces powstawania takiej gry jak AC, żeby ocenić poziom oddania rzeczywistości, co niektórym tutaj mogłoby zawalić pewien światopogląd. |
|
|
![]()
|
|
No i prosze jakie mamy potwierdzenie diagnozy
![]() -------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
Strasznie się wysiliłeś. Wiesz o mnie tyle ile ci się wydaje.
Ale z czystej ciekawości - podaj mi proszę tę twoją diagnozę. |
|
|
![]()
|
|
Kazdy moze przeczytac co napisales i Ty rowniez. Popros rodzicow moze Ci pomoga i wytlumacza. Moze zona, dzieci. Nie trzeba od razu biec do psychiatry, ale sprawa nie wyglada dobrze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() Takie tanie chwyty erystyczne to nie do mnie. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 08 August 2010 Skąd: Busko Zdrój ![]() |
oho, MadeInPoland weź wyślij może Kubicy tą diagnozę, bo Robert sam śmiga i jakoś jego opinia na ten temat jest trochę inna. Miko Marczyk bardzo chwali taką formę treningu, ale pewnie on też nie wie o czym mówi i tylko traci czas
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 12 July 2025 - 21:08 |