![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 01 January 2019 ![]() |
Mam obecny samochód od nowości, poprzedni tak samo.
I następny będzie już 2-3 letni - C400, albo C43. Jeszcze nie wiem co dokładnie, ale na pewno nie nowy. Ale mimo to chcę mieć dodatkowo kilkunastoletnie gruzy bo jazda nimi daje autentyczną frajdę. No i obecne silniki z turbo są jakie są. Kompresor jak dla mnie sorry kładzie wszystko. Może to wina 500KM i 700 Nm, ale tak jak to ciągnie od dołu to sorry. Wsiadam do Arteona i nie mogę się przestawić. Tak jak pisałem zniechęca do dynamicznej jazdy. Pewnie 3 czy 4 litrowe silniki doładowane to inna bajka. Mam porównanie do kosiarki 2.0. Tym się nie da jeździć żeby mieć frajdę jeszcze przez zawieszenie, strasznie ciężko wprowadzić to w jakikolwiek poślizg. Jedzie jak po sznurku.. Nuuuda.. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 17 December 2009 Skąd: Kruszwica ![]() |
No i tak trzymać, chociaż co najmniej jeden forumowicz by Ci zamienił E90, arteona i CLa na nowego Talismana, bo jak to tak, nierozsądnie stare premium auta używać?! ![]() Heh... ![]() Popieram podejście Rkacza, mnie jeszcze nie stać na fajne, starsze, luksusowe auto, ale mam takie marzenie. Nowe auta są fajne, ale frajdy (czyt. prawdziwej przyjemności prowadzenia) z jazdy nie dają. -------------------- Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.
B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad Punto Evo 1.4T |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 09 June 2012 ![]() |
Jak wsiądziesz do nowego amg gt 4.0 turbo, też będzie jechał fajnie od dołu. Rozumiem, że amg v8 kompresor duża pojemność, ale to stare kapryśne wymagające auto - worek studnia bez dna.
|
|
|
![]()
|
|
Ale ja nawet nie polemizuję że to są spore koszty. I chyba dla takich ludzi jest ta zabawa. Jak ktoś dusi każdy grosz to zamiast frajdy motoryzacyjnej powinien się przestawić na bierki.
AMG GT? Może kiedyś. Ciekawe czy obecne samochody będą w stanie obecnych 15-20 letnich czy będą się nadawały do śmietnika. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
Nie mówcie, że nowe auta nie potrafią dostarczyć masy emocji:
http://www.wykop.pl/ramka/5346579/kupilem-...jny-blad-zycia/ |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 09 June 2012 ![]() |
Jedno auto wiosny nie czyni
![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
I sądzisz, że Audi wypuściło przypadkiem tylko jedno takie auto
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
Nie mówcie, że nowe auta nie potrafią dostarczyć masy emocji: http://www.wykop.pl/ramka/5346579/kupilem-...jny-blad-zycia/ Co mają wnieść te prostackie wypociny jakiegoś oszołoma? Ludzie to przecież kłuję w oczy jakąś celową intrygą albo prowokacją okraszoną wulgaryzmami. Żenujące to jest. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
Mam VAGa z 2018 roku. Dość ostro ujeżdżany i nie potwierdzam bzdur z wykopu. Leję wachę, zmieniam klocki i tarcze zmieniam olej w silniku co 15kkm, w DSG i moście co 30 kkm. I poza wymianą pompy paliwa (błędne wskazanie poziomu) nic się nie dzieje. Przebieg 87 kkm w niecałe 2 lata. Zjeżdżona prawie cała Europa. Także albo prowokacja albo gość ma mega pecha (w co szczerze wątpię).
|
|
|
![]()
|
|
Ale to że ASO zbywa klienta który reklamuje usterki to w dużej mierze prawda, znam przypadek gdzie w B9 na gwarancji padała skrzynia i mimo kilku wizyt nie naprawili jej aż do chwili gdy klient oddał auto po leasingu na lawecie.
-------------------- Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
Ale to że ASO zbywa klienta który reklamuje usterki to w dużej mierze prawda, znam przypadek gdzie w B9 na gwarancji padała skrzynia i mimo kilku wizyt nie naprawili jej aż do chwili gdy klient oddał auto po leasingu na lawecie. Co to znaczy padała? Nie chcieli naprawić i sama się naprawiała?Powiem tak. Bardzo często znamy tylko część prawdy, która jest wygodna dla jednej strony. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
https://a4-klub.pl/uploads/monthly_2019_05/...4f42a2ab5fd.mp4
ASO nie naprawiło, a były już wcześniej zdaje się 2 lub 3 reklamacje. Nie chodzi o to aby na siłę oczerniać ASO, ale kiedy walą w ch... to trzeba uczciwie przyznać że tak jest. Koniec off. -------------------- Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.
|
|
![]()
|
|
Wracając do tematu. Wymieniony przewód kompresor - serwo. Właśnie testuję przed pomiarami nowych adapterów zacisków.
Przejechałem 200 km i jest zajebiście. W końcu na wolnych obrotach ten silnik chodzi aksamitnie a nie jakby miał czkawkę. Ale żeby nie było za różowo - po odpaleniu pojawił się i nie znika błąd SRS (nie było) i przy tankowaniu zauważyłem że nie zamykają się zamki drzwi. Czyli puszka Pandory otwarta na nowo.. ![]() Myślałem że może powietrze (sprężarka) ale zagłówki tylne chodzą i drzwi czy bagażnik się dociągają. Ehh.. |
|
|
![]()
|
|
Wyjąłem akumulator, naładowałem prostownikiem i wszystko się uspokoiło.
![]() Kalibracja szyb, ustawienie świateł na stałe i gra muzyka. Rano sprawdzę ile jest na aku. Po zgaszeniu było 12.33V. I do ilu spadnie przy rozruchu. |
|
|
![]()
|
|
Po akcji z aku okazało się, że SD nie łączy się z modułami ESP oraz ABC.
W czasie diagnostyki i "naprawy" CANa wyszło, że jakiś czujnik ciśnienia ABC z tyłu pokazuje złą wartość. Wymieniono go i... padła pompa ABC, lało się z niej jak ze świniaka. Do wymiany. ![]() Jak widać wszystko co gumowe w takim starym gruzie prędzej czy później będzie do wymiany bo pada. Heble właśnie się upgradują, od razu dałem do sprawdzenia czemu lewa lampa przednia jest schowana i opuszczona. Także licznik PLNów bije dalej i końca nie widać na razie. W tym tempie nawet moją cierpliwość może nadwyrężyć. Choć pocieszam się że w sumie poza poduszką silnika nic nie jest wymienione 2 razy. Ale to też obstawiam że od nierównych wolnych obrotów, a nie sama z siebie. ![]() Pytanie - domykanie drzwi kierowcy działa mi ok, ale coś syczy i przez dłuższą chwilę nie podnosi szyby. Nie kończy zapewne jakiejś procedury i czeka na jakiś czas, aby można było w ogóle jechać. Mam błędy od obiegu powietrza w lewych drzwiach, pytanie: zamek drzwi z anglika? Będzie pasował czy nie? Prawy u mnie działa bez zarzutu. Zakładam że w zasadzie może pracował 10% tego co lewy. Zakładam że w angliku będzie podobnie. Mam wymieniony zestaw naprawczy - 2 części plastikowe - ale pomogło o tyle że dociąga drzwi, ale syczy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 02 July 2025 - 09:34 |