Shoutbox 0 nowych PW 



2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> BMW e36 2jz-ge ~ na-t non vvti (strojenie)
Mateo.R
post Sun, 28 Jan 2018 - 10:06
Post #1


Rookie
Dołączył: Thu, 17 December 2015





Witam. Od dwóch lat jeżdżę e36 z wolnossącym 2jz od supry i jak to zwykle bywa zabrakło mocy.Cel to ok 500~550km. Mój obecny zasób części wygląda następująco :

- 2 tarczowe sprzęgło 1000nm 1000km K64
- Skrzynia zf bmw 328 z e36
- Pompa paliwa 044 ( jak trzeba dokupić drugą to nie ma problemu)
- wtryski siemens deka 850cc
- turbo GT45 z kolektorm
- wastegate 60mm hks
- 2 metalowe uszczelki 1,25mm (odprężam pod stopień gte 8,5.1 )
- MAC boost controll
- 4 barowy MAP
- Bosch LSU 4.9
- Interooler do 800km
- kolektor ssący będzie prawdopodobnie custom...( jeszcze nie posiadam )
Do tego wtyczki,jakieś drobiazgi itp.Wiem że trzeba będzie jeszcze trochę dokupić ale to na luźno.

Wszystko jest ok ale mam problem z zapłonem-rozdzielacz...Wyczytałem i widziałem jak w EN latają na nich supry do 600 km wspomagane " HKS TWIN POWER DLI " Myślałem stroić to DET3 ale NIGDZIE nie wyczytałem na ten temat nic sensownego co pokierowało by mnie w stronę jego zakupu z moim ECU angry.gif Jak myślicie DET3 ogarnął by mi tego kompa z rozdzielaczem wspomaganym DLI ? Wiem że lepiej jest wrzucić EMU ale koszta w tedy rosną diametralnie .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 28 Jan 2018 - 10:06
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
CaliforniaKid
post Sun, 28 Jan 2018 - 12:27
Post #2


Frequent User
Dołączył: Fri, 10 June 2016
Skąd: Kraków





Panie, na te moce GT45 to zły wybór. Lepiej jakieś GT35
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mateo.R
post Sun, 28 Jan 2018 - 12:42
Post #3


Rookie
Dołączył: Thu, 17 December 2015





*CaliforniaKid Dla czego zły ? Możesz uzasadnić ? Turbo jak i wtryski kupiłem ze sporym zapasem żeby była możliwość po jakimś czasie wrzucić kute tłoki i korby jak się znudzi smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al Ed Upek
post Sun, 28 Jan 2018 - 12:49
Post #4


Super User
Dołączył: Tue, 11 January 2011





Jeśli 2jz ma zewnętrzny moduł zapłonowy to det powinien ogarnąć, ale to trochę rzeźba w gównie. Lepiej poczekać i zrobić to jak należy, choćby na Easy Ecu.


--------------------
Z pozdrowieniami,
Szymon
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pinin
post Sun, 28 Jan 2018 - 15:58
Post #5


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 24 November 2004
Skąd: Warszawa - Wawer





Kładąc taką monetę na graty i mając na uwadze późniejszy rozwój auta, tylko SA.
EMU jest dość tanie, warto wydać te 2-3kpln aby uchronić silnik przed zniszczeniem.


--------------------
| Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace |
'00 Cento 1298ccm 8vt
'04 Crazy vacuum cleaner
www.facebook.com/dragracingsafety
Go to the top of the page
 
+Quote Post
farmer91
post Sun, 28 Jan 2018 - 16:01
Post #6


Super User
Dołączył: Sun, 24 April 2011
Skąd: wlkp





Na twój target mocy wybrałeś turbo 2x za duże które będzie późno wstawać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lightman
post Sun, 28 Jan 2018 - 16:08
Post #7


Forum Killer
Dołączył: Sun, 03 December 2006
Skąd: łódzkie





Przy takim projekcie dobry komp to podstawa...kwota 2-3kzł zwróci się z nawiązką. Masz polski SA, który jest juz znany na zachodzie w smiesznej cenie jak na swoje możliwości. To nie te czasy gdy dobry SA kosztowal polowe wartosci auta. Poza tym możliwosci SA są duże a całe narzedzie na tyle proste, że samemu można sporo zrobic


--------------------
S2 500KM
330D + 530D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mateo.R
post Mon, 29 Jan 2018 - 00:51
Post #8


Rookie
Dołączył: Thu, 17 December 2015





Takie opinie szanuję ,krótko,zwięźle i na temat! wink.gif Decyzja pada na EMU,za dużo zainwestowałem żeby 2jz mi od tak spłynął . Teraz pytanie jaki EMU wybrać tak aby nie pchać się w kosmiczne koszta? (o ile nie jest to konieczne) Wyczytałem też że cewki cewkom nie równe i chciałbym wiedzieć od specjalistów jakie najlepiej dobrać .

Jestem tego świadomy że turbo nie będzie wstawało zbyt wcześnie ale sądzę że jakoś to przeżyję a tragedii również nie będzie smile.gif
Compressor: A/R 0.70 -- Inducer:66.6mm ---Exducer:82mm
Turbine: A/R 1.00 ---Inducer:73.6mm ---Exducer:64.5mm

Zawsze mogę zmienić wirniki i muszle na inne A/R jak już bardzo mnie to wkurzy wink.gif


Go to the top of the page
 
+Quote Post
pinin
post Mon, 29 Jan 2018 - 11:47
Post #9


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 24 November 2004
Skąd: Warszawa - Wawer





CYTAT(Mateo.R @ Mon, 29 Jan 2018 - 00:51) *
Takie opinie szanuję ,krótko,zwięźle i na temat! wink.gif Decyzja pada na EMU,za dużo zainwestowałem żeby 2jz mi od tak spłynął . Teraz pytanie jaki EMU wybrać tak aby nie pchać się w kosmiczne koszta? (o ile nie jest to konieczne) Wyczytałem też że cewki cewkom nie równe i chciałbym wiedzieć od specjalistów jakie najlepiej dobrać .

Jestem tego świadomy że turbo nie będzie wstawało zbyt wcześnie ale sądzę że jakoś to przeżyję a tragedii również nie będzie smile.gif
Compressor: A/R 0.70 -- Inducer:66.6mm ---Exducer:82mm
Turbine: A/R 1.00 ---Inducer:73.6mm ---Exducer:64.5mm

Zawsze mogę zmienić wirniki i muszle na inne A/R jak już bardzo mnie to wkurzy wink.gif


EMU Classic z powodzeniem obsłuży Tobie ten setup. Jak go mocno rozbudujesz, to wtedy bym się zastanawiał nad blackiem, ma więcej wyjść. Jednakże jak nie chcesz pchać kasy za dużo, to idź w classic.


--------------------
| Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace |
'00 Cento 1298ccm 8vt
'04 Crazy vacuum cleaner
www.facebook.com/dragracingsafety
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al Ed Upek
post Tue, 30 Jan 2018 - 21:29
Post #10


Super User
Dołączył: Tue, 11 January 2011





Classic w zupełności wystarczy. Cewki standardowo TFSI albo p65, w zależności co będzie Ci łatwiej pożenić z pokrywą zaworów (P65 są dość krótkie i muszą być przykręcone). Pamiętaj też że będziesz musiał dorobić trigger czytelny dla sterownika. Turbo straszy nazwą, ale powinno znośnie wstawać.


--------------------
Z pozdrowieniami,
Szymon
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeeMiX
post Wed, 31 Jan 2018 - 01:28
Post #11


Moderator
Dołączył: Sat, 23 July 2005
Skąd: Nowy Jork / Choszczno





Dobra to zacznijmy od początku smile.gif Najpierw zmieniasz pompę oleju i kółko napędu rozrządu na to z GTE, bo u Ciebie nie ma czujnika położenia wału. Jak już zdejmujesz i tak głowice to założył bym czapkę z VVTi, nie jest to duży koszt znaleźć a VVTi znąco poprawia spool. Plus ma czujnik położenia wałka dzięki czemu będziesz mógł zrealizować zapłon i wtrysk w pełnej sekwencji.
Ja mam tak jak u Ciebie seryjny dół GE nonVVTi tyle że luźniej pasowany i bez problemu póki co przyjął 500hp i 1.5b boostu.
Co do uszczelki pod głowicą to co dokladnie planujesz ?? Nałożyć dwie na siebie ?? Ja mam uszczelke 1.75mm plus z bloku i glowicy było zebrane po setce. Jest CR w okolicach 9.0:1 i spisuje się spoko. Jeśli chcesz uszczelkę Cometica 2.5mm to mój znajomy ma taką na sell.


--------------------
97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500
08 S500L
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CaliforniaKid
post Wed, 31 Jan 2018 - 08:17
Post #12


Frequent User
Dołączył: Fri, 10 June 2016
Skąd: Kraków





Ja i tak na miejscu właściciela chyba bym myślał o GT35 rolleyes.gif

@BeeMiX na to 500hp nie wsadzałeś kutych korb?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeeMiX
post Wed, 31 Jan 2018 - 09:47
Post #13


Moderator
Dołączył: Sat, 23 July 2005
Skąd: Nowy Jork / Choszczno





Seryjna gruba korba jest dobra do 800Nm. Progresywny boost oczywiście tez pomaga. Seryjne tłoki jak jest złożone z głowa i wystrojone z głowa tez przyjmą ponad 600. Ja mam seryjna korbę

To turbo moim zdaniem tez bez sensu. Nie wiem czy mówimy o oryginale czy o chinczyku, ale chiński gtx35 wstaje w tym silniku świetnie i dmucha po 700hp


--------------------
97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500
08 S500L
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al Ed Upek
post Wed, 31 Jan 2018 - 11:28
Post #14


Super User
Dołączył: Tue, 11 January 2011





Ale to turbo ma koło kompresji jak gt35, tylko wirnik wydechowy jest nieco większy, no i ar spory.


--------------------
Z pozdrowieniami,
Szymon
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeeMiX
post Wed, 31 Jan 2018 - 12:56
Post #15


Moderator
Dołączył: Sat, 23 July 2005
Skąd: Nowy Jork / Choszczno





No i po co? Gt35 z ar .82 jest stworzona dla tego motoru.

W każdym przypadku włożył bym tez śruby ARP w korbę. Nie jest to duży koszt a eliminuje najsłabszy element


--------------------
97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500
08 S500L
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mateo.R
post Wed, 31 Jan 2018 - 19:06
Post #16


Rookie
Dołączył: Thu, 17 December 2015





W takim razie leci EMU Classic i cewki p65-najbardziej polecane smile.gif Tylko nie wiem za bardzo o co chodzi z trigger'em,może ktoś trochę rozwinąć ?
* BeeMiX
Z kołem rozrządu na wale,czujnikiem i wymianą pompy nie będzie żadnego problemu. Problem mam z tym że wolał bym zostawić moją głowicę bo jest pancerniejsza od vvti ale nie posiada właśnie czujnika położenia wałka...

Zaczerpnąłem dziś trochę informacji od specjalisty i powiedział że można modulować położenie wałka rozrządu z czujnika położenia wału (sam ma taki setup i śmiga ) ale pewnie są tego jakieś wady ?

Co do uszczelek chcę właśnie nałożyć jedną na drugą,są metalowe więc nie powinno ich wydmuchać smile.gif ew. ile kosztuje taki gotowy cometic ?

Myślę właśnie wrzucić też konkretniejsze panewki jak już będę miał silnik na stole,konieczne jest luźniejsze pasowanie przy + 500hp ? I sam o ile luźniejsze zarzuciłeś ? Nad ARP'em na korbach nawet się nie zastanawiam smile.gif

Turbo to replika,leży na stole i jak na razie czeka.Jak będzie to będzie,trochę na niej pojeżdżę i zastanowię się nad zmianą na gt35 jak będzie bardzo uciążliwie smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mateo.R
post Wed, 31 Jan 2018 - 19:17
Post #17


Rookie
Dołączył: Thu, 17 December 2015





Ps. Zastanawiałem się też czy nie można by było po prostu pociągnąć sygnału położenia wałka z dystrybutora. Jest tam czujnik,tylko...Nie jestem pewien czy dystrybutor ma przełożenie 1:1 z wałkiem . Same wałki są połączone paskiem 1:1 więc czy to z ssącego czy z wydechowego ( jak w 2jz-GE ) nie powinno być różnicy na moje oko.Może ktoś się gdzieś spotkał z takim modem ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CaliforniaKid
post Wed, 31 Jan 2018 - 19:19
Post #18


Frequent User
Dołączył: Fri, 10 June 2016
Skąd: Kraków





CYTAT(BeeMiX @ Wed, 31 Jan 2018 - 12:56) *
No i po co? Gt35 z ar .82 jest stworzona dla tego motoru.

W każdym przypadku włożył bym tez śruby ARP w korbę. Nie jest to duży koszt a eliminuje najsłabszy element


Masz na myśli panewki? Możesz rozwinąć tą kwestię, coś się dzieje przy mocach +400 na seryjnych śrubach?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeeMiX
post Wed, 31 Jan 2018 - 19:24
Post #19


Moderator
Dołączył: Sat, 23 July 2005
Skąd: Nowy Jork / Choszczno





Trigger jest w kółko rozrzadu wiec temat już masz z głowy smile.gif

Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi z ta głowica?? Głowa VVTi to jest ten sam odlew minus EGR plus zmienna faza, cała reszta 1:1 a efekty warte zmiany

Tak pomysł z dwiema uszczelkami jest fatalny. Grubszy cometic załatwi sprawę i będzie tańszy. Spytam o cenę

Mój blok był przehonowany o 0.20-0.30mm uzyskałem pasowanie w górnej granicy pasowania dla GTE. Jeśli rozbierana silnik do zera to polecam taki zabieg. Pierścienie wrzuciłem w standardowym rozmiarze przez co luz na zamkach tez jest luźniejszy. To wszystko zapobiega pękaniu półek tłoków. Mało osób to robi i silniki żyją, ale napewno jest to zabieg na plus.

Panewki nominał jak wał nominał, tutaj się nic nie zmienia. Jak silnik w dobrej kondycji to OEM panewka będzie pewnie w idealnym stanie

To teraz już wiesz ze warto wrzucić ARP smile.gif

CYTAT(Mateo.R @ Wed, 31 Jan 2018 - 19:17) *
Ps. Zastanawiałem się też czy nie można by było po prostu pociągnąć sygnału położenia wałka z dystrybutora. Jest tam czujnik,tylko...Nie jestem pewien czy dystrybutor ma przełożenie 1:1 z wałkiem . Same wałki są połączone paskiem 1:1 więc czy to z ssącego czy z wydechowego ( jak w 2jz-GE ) nie powinno być różnicy na moje oko.Może ktoś się gdzieś spotkał z takim modem ?


Można, robi się tak. Ale lepiej głowa vvti smile.gif

CYTAT(CaliforniaKid @ Wed, 31 Jan 2018 - 19:19) *
Masz na myśli panewki? Możesz rozwinąć tą kwestię, coś się dzieje przy mocach +400 na seryjnych śrubach?



Panewki?

Śruba w korbie po prostu potrafi pęknąć smile.gif


--------------------
97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500
08 S500L
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mateo.R
post Wed, 31 Jan 2018 - 19:54
Post #20


Rookie
Dołączył: Thu, 17 December 2015





Super cool.gif Wczytałem na zagranicznych forach że głowice z vvti (oczywiście 2jz-GE ) są wykonane ze słabszego stopu aluminium i to na nie jednym forum - dla tego nadmieniłem bo często była jakaś wzmianka właśnie o tym . Wiem że vvti to fajna sprawa ale pomyślę o tym jak pojeżdżę trochę i się nacieszę póki nie zabraknie mocy smile.gif Myślałem że masz na myśli luźniej pasowane panewki bo są takie dostępne w ofercie i byłem ciekawy czy ktoś na nich jeździ. Dużo od dłuższego czasu wertowałem po forach ale nigdzie nie trafiłem na luźniej pasowane tłoki w GTE,jestem trochę w szoku smile.gif Jak myślisz,ograniczając koszta,na zamierzoną moc honować tuleje czy może sobie to na razie odpuścić ? W przyszłości chciałbym wrzucić wossnera na kutych korbach więc w tedy mógłbym to zrobić już przy okazji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 19 July 2019 - 18:57