![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 27 July 2017 ![]() |
Cześć wszystkim,
aktualnie poruszam się Audi A3 2.0TDI 170 koni ze skrzynią DSG. Stoję przed wyborem samochodu, po głowie od dłuższego czasu chodzi mi dwójka (trójka) kandydatów czyli Golf MK6 w wersji GTI ED35 bądź wersja R tylko i wyłącznie DSG. Drugim kandydatem jest Astra J OPC - niestety dostępne są tylko z manualną skrzynią. Samochody całkowicie różne, Golf dość niepozorny, Astra od razu rzuca się w oczy designem. Mocowo porównywalne w przypadku R i OPC. Orientuje się ktoś jak z awaryjnością? Jak z możliwością modów w przypadku Astry, bo wiadomo że Golf jest rozgrzebany na wszystkie możliwe elementy przez naszych tunerów? Chciałbym się zmieścić w okolicach 70k Z góry dzięki! |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 12 March 2009 ![]() |
R
-------------------- moment i moc by www.rperformance.pl
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 07 November 2017 ![]() |
OPC
bardziej oryginalnie się prezentuje silnik nie stwarza problemów typu olej i jego branie/łańcuszek/napinacz itp układ hamulcowy Brembo dobre światła zawieszenie o zmiennej charakterystyce (podobnie jak działanie układu kierowniczego i pedału gazu) świetne fotele .... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Wygląd kwestia gustu ala można powiedzieć, że Opel się lepiej prezentuje i bardziej okazale ale lepiej i szybciej jeździ R-ka.
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 16 September 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Pomyśl jeszcze nad Megane RS.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Najpierw okresl czy chcesz automat 4x4 czy manual fwd. Potem bedzie juz latwiej
-------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 13 February 2017 ![]() |
Pomyśl jeszcze nad Megane RS. Dokładnie, Megane RS/RS Trophy itd wciąga nosem każdego Golfa GTI/R, jest też dużo trwalsze. Natomiast z tych dwóch jak na prostą to Golf R będzie dobry. A co do awaryjności- niestety tutaj TSI w Golfie jest na szarym końcu, bardzo cienki silnik i mało trwały. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 02 December 2016 ![]() |
Dokładnie, Megane RS/RS Trophy itd wciąga nosem każdego Golfa GTI/R, jest też dużo trwalsze. Natomiast z tych dwóch jak na prostą to Golf R będzie dobry. A co do awaryjności- niestety tutaj TSI w Golfie jest na szarym końcu, bardzo cienki silnik i mało trwały. Gdzie i w jakich warunkach go tak "wciąga"? ![]() ![]() Miałka opinia jak ta o awaryjności. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 13 February 2017 ![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=DDXeJ-l1k7Y
Właśnie dobry kierownik pokazuje jaka jest różnica. A co do awaryjności, no pewnie że miałka opinia, w końcu wymieniane silniki na gwarancji i kilka opcji naprawy znane w ASO na branie oleju to drobiazg + sypiące się skrzynie DSG Niestety VAG przestał mieć monopol na szybkie auta. Fakt są S...RS ale konkurencja nie śpi już od dawna i praktycznie Renault, Ford czy Opel robią tak samo dobre a nawet bym się pokusił o stwierdzenie że lepsze, trwalsze auta. Golf R jest dobry do dragów za Biedronką a tak niczego ponad konkurencję nie oferuje. A poza tym dla mnie bezsensu dyskusja.. auto już jest dawno wybrane więc po co dyskutować.. w każdym temacie to samo..szybkie auto do 30 tys - Golf V GTI Golf R czy Focus RS? wiadomo Golf R szybkie rodzinne auto na trasy - Golf R Variant itd... |
|
|
![]()
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=DDXeJ-l1k7Y Właśnie dobry kierownik pokazuje jaka jest różnica. A co do awaryjności, no pewnie że miałka opinia, w końcu wymieniane silniki na gwarancji i kilka opcji naprawy znane w ASO na branie oleju to drobiazg + sypiące się skrzynie DSG Ale pytanie brzmi czy ty jesteś taki dobry? ![]() Z tą awaryjnością to masz na myśli np. nową Foke RS? ![]() Od zawsze i na zawsze na to auto będzie sypał się hejt, niezależnie co by szwaby nie zrobili. Może dlatego, że auto jest "zbyt" uniwersalne dla ortodoksów. Ode mnie głos na nudną, awaryjną, nieprowadzącą się Rkę. ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
a w którym koreańczyku trzeba wymieniać olej w silniku łącznie z tym w skrzyni ?
|
|
|
![]()
|
|
Szkoda mi na ciebie czasu. Mógłbym wyjaśnić co dokładnie miałem na myśli, ale jeśli mogę być szczery, to nie powiem koło czego mi lata wymiana zdań z tobą.
|
|
|
![]()
|
|
sam sobie wystawiasz świadectwo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Miałem nie mówić koło czego mi to lata. Nie zmuszaj mnie. ![]() |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 06 September 2017 ![]() |
Bierz "R", przyzwoite auto bez efekciarstwa...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 03 October 2005 Skąd: Gdansk ![]() |
Jesli to ma byc typowe daily "z pazurem" bierz "R" - tanim kosztem zrobisz z tego szybkie auto a malo kto zobaczy roznice na parkingu (somsiada nie beda łoczy piekły
![]() Jesli chcesz naprawde cos charakterem bierz Megane RS, cholera to jest swietne auto jak chcesz sie wyzyc i ma w sobie to cos... Oplem w tej specyfikacji nie jezdzilem. -------------------- TUNE-UP - Tuning Serwis Gdansk
AUTOHOLICY - Nowy kanał moto na YouTube |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 27 July 2017 ![]() |
Panowie, dzięki za odpowiedzi - te merytoryczne i te mniej...
6R i GTI ED35 nie rzucają się w oczy, z wyglądu taki zwykły golf z lekkim pazurem. Astra J OPC - od razu widać, że coś jest nie tak, że to nie jest zwykła astra. Stylistycznie wygrywa Opel, w dodatku na naszych drogach jest ich co kot napłakał. W mojej opinii jest to typowy hothatch - duża moc, napęd na przód i manual. Jako daily chyba może być męczący... Golf 6R jest już trochę oklepanym samochodem, tunerzy znają go na wylot, silnik podobno w sporej części jest kuty i prawie pancerny jako seria, do tego DSG i 4x4 co daje super praktyczne daily. Tylko tu się pojawia pytanie czy nie będzie nudno... więc w grę wchodzi też GTI ED35, czyli argumenty jak w przypadku OPC - rzadki, duża moc, napęd na przód choć niekoniecznie manual ale czy mocna ośka nie będzie męcząca na codzień? "I być tu mądry" ![]() Teraz mam A3 8P 2.0 TDI 170 koni DSG i często na deszczu czy śniegu zrywa przyczepność... Brat śmiga aktualnie S3 8P Sportback DSG - jest zachwycony, a ja też uważam, że jeździ genialnie, więc taka R na pewno mnie nie rozczaruje jeśli chodzi o radość z jazdy Chyba pozostało spróbować się przejechać każdym okazem z powyższych Dzięki! |
|
|
![]()
|
|
Zobacz też Focusa RS
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 29 May 2009 ![]() |
Jakiego RS do 70tyś ? Może zobacz za 135i..przy nim wyżej wymienione to dziadkowozy
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |