![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 08 April 2005 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Witam, silnik jak w temacie, ogólną koncepcję mam, nie będzie wymyślania koła od nowa tylko pełny wydech z kolektorem, wtryskiwacze z neona i może snorkel jak będę go topił (obiecuję sobie, że nie będę
![]() Są jednak sprawy małe które mnie męczą, silnik sobie pluje odmą olejem prosto na filtr powietrza, nie podoba mi się to zbytnio. Kupiłem oct i jest w drodze, zakupiony oct ma 2 króćce a odma rozwiązana jest tak: ![]() Wychodzi sobie z pokrywy zaworów w dwóch miejscach i w dwóch wchodzi w dolot. Chciałem dać trójnik przy puszce (oil catch tank) i wpiąć w niego oba przewody z pokrywy a do dolotu poprowadzić jeden wąż, drugi w puszcze filtra zaślepić, tak będzie ok? Pytanie nr. 2, widziałem jak jeden koleś przeniósł czujnik temperatury powietrza z kolektora dolotowego - który mocno grzeje się od wydechowego - tuż za puszkę filtra aby odczyt był jak to ujął "bardziej realny", czy to ma jakikolwiek sens? Roboty dużo przy tym nie ma. Pytanie nr. 3, sprzedają do tego bardzo tanio dystans pod przepustnicę wysokości około 1 cala, w innym wypadku bym nawet na to nie spojrzał ale tutaj kolektor dolotowy wydaje mi się tak spieprzony że autentycznie się zastanawiam. Jak bardzo zły pomysł to jest? Zbliżam się do poziomu wiary w magnetyzery? ![]() ![]() Dzięki za pomoc. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 28 April 2008 Skąd: Drag Racing Strip ![]() |
ad 1. będzie ok
ad 2. przesuwanie czujnika dalej od temperatury kolektora ssącego powoduje dolanie więcej paliwa przez komputer bo myśli że jest zimniej niż faktycznie jest przy głowice, daje to trochę mocy ale raczej nie zauważalnie, tak samo spalanie wzrośnie ale raczej nie zauważalnie ad 3. podkładka pod przepustnicę ma sens bo podnosi nieznacznie objętość kolektora dolotowego a co za tym idzie odrobinę niuta dojdzie. w połączeniu z modem z punktu 2 poczujesz odrobinę poprawy elastyczności wozu z dołu i odrobinę większe spalanie, my na warsztacie te podkładki stosujemy w wielu samochodach pzdr -------------------- American Muscle.
Pontiac Firebird Esprit '77 z LS1 |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Te silniki nie miały takich problemów
|
|
|
![]()
|
|
Te silniki nie miały takich problemów To był żart, uszczelki są w drodze bo cieknie jak sito ten silnik, będę zrzucał dekiel to pooglądam sobie jak to wygląda. Z tego co czytałem i widziałem na youtube to jednak walenie olejem z odmy jest dosyć powszechne w nich więc puszka wpada mimo wszystko. |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
Jak będziesz miał sprawny silnik to nie będzie walić olejem.
poważnie |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 14 June 2009 Skąd: ściecin ![]() |
To był żart, uszczelki są w drodze bo cieknie jak sito ten silnik, będę zrzucał dekiel to pooglądam sobie jak to wygląda. Z tego co czytałem i widziałem na youtube to jednak walenie olejem z odmy jest dosyć powszechne w nich więc puszka wpada mimo wszystko. Heh, silnik cieknie, olej wali w filtr, bo masz maly problem ![]() W tym silniku przewietrzanie zaczyna sie OD filtra, przechodzi gora i wychodzi drugim wezykiem - z tylu dekla - potem wchodzi z powrotem w dolot. Myk polega na najprawdopodobniej zabitych syfem wezykach - zdejmij i przetkaj cienkim drutem, tam sa male srednice wewnatrz - oraz sprawdz, czy prawidlowo dzialaja i sa drozne same plastiowe krocce na deklu - ma to puszczac w 1 strone zgodnie z kierunkiem przeplywu j/w a zwie sie zawor pvc. Moze byc tez taka masa nagarow pod deklem, ze zakleja od wewnatrz i przeplyw siada. Zrob j/w wyczysc lub wymien te krocce i silnik naprawiony ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 14 June 2009 Skąd: ściecin ![]() |
Aha, jeszcze ta podkladka przepustnicy - olej, guzik daje. Lepiej dokup se rezonator dolotu z wersji EU bo widze, ze nie masz. Ew jak masz przed 97 to kup kolektor dolotowy z wtryskami po 97-99, tu juz sa roznice in plus. Chcesz tuningow to rob jeszcze glowice i kolektor wydechowy plus walek. To jest prymitywny, prosty zeliwny kloc
![]() |
|
|
gość_hexx_* |
![]()
|
![]() |
W tym silniku przewietrzanie zaczyna sie OD filtra, przechodzi gora i wychodzi drugim wezykiem - z tylu dekla - potem wchodzi z powrotem w dolot. Myk polega na najprawdopodobniej zabitych syfem wezykach - zdejmij i przetkaj cienkim drutem, tam sa male srednice wewnatrz - oraz sprawdz, czy prawidlowo dzialaja i sa drozne same plastiowe krocce na deklu - ma to puszczac w 1 strone zgodnie z kierunkiem przeplywu j/w a zwie sie zawor pvc. Moze byc tez taka masa nagarow pod deklem, ze zakleja od wewnatrz i przeplyw siada. zgadza się |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 23:16 |