Shoutbox 0 nowych PW 

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Closed TopicStart new topic
> Smart roadster z ciekawszym silnikiem?, albo inny podobny, docelowo szybki, mały, lekki i otwarty "bzyk
camil_q
post Tue, 16 Feb 2016 - 14:09
Post #21

User

60 to dużo, ale i 30 nierealne... teraz jest ładny i to z Wwy za 50... pomyślę.

Co do Audi TT, to kojarzy mi się jakimś chełmem, krótko mówiąc nie podoba mi się smile.gif Z resztą za wyglądem Z3 też nie przepadam... jest już po prostu archaiczny... ale za to jakąś małą benzynkę można tanio kupić i później przełożyć też jakiś większy motor... a może Z4 i tu coś podłubać? Skomplikowane są SWAPy w tych BMW? Ktoś coś może przerabiał takiego już na forum? Kojarzycie?

--------------------
Pozdrawiem
Camil
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 16 Feb 2016 - 14:09
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
ju-by
post Tue, 16 Feb 2016 - 14:14
Post #22

Forum Clubber

Tanszy pod SWAPa od Opla bedzie Pontiac. LS nawet siada bez wiekszego problemu.

+Quote Post
QbaqBA
post Tue, 16 Feb 2016 - 18:33
Post #23

Super User

Padła propozycja Fiata X1/9 i z własnych doświadczeń sugeruję ją odrzucić wink.gif
No, chyba że jesteś mechanikiem, masz zaplecze, dużo czasu, pieniędzy i cierpliwości.

+Quote Post
Kras
post Tue, 16 Feb 2016 - 19:18
Post #24

Forum Clubber

W ogole jakikolwiek klasyk w tych zalozeniach jest bez sensu. Doprowadzic go do wlasciwego stanu, przygotowac na wieksze moce itp. to bardzo drogie i czasochlonne zabawy.

--------------------
Kra$
And JDM again... :)

+Quote Post
lukaszzsch
post Tue, 16 Feb 2016 - 19:20
Post #25

User

jakby co to kolega własnie na sprzedaż zetkę wystawił, bo przesiada się do giulietty QV.
możesz spróbować:

http://olx.pl/oferta/nissan-350z-torun-CID5-IDdYCx5.html

+Quote Post
HMP_inc
post Tue, 16 Feb 2016 - 19:21
Post #26

Forum Killer

Opel Speedster nawet z 2.2 ekokiblem to bardzo szybki pojazd. Po co Ci więcej? Seryjne auto bez żadnych swapów, które robi 100km/h w 6s. W życiu nie wziąłbym Smarta zamiast Speedstera, poroniony pomysł. Szukaj czegoś uderzonego z D/CH/FR, chyba że nie boisz się przekładki. Czasami pojawiają się porobione Elise lub Ople po przekładce w dobrych pieniądzach.

+Quote Post
ju-by
post Tue, 16 Feb 2016 - 19:32
Post #27

Forum Clubber

CYTAT(Kras @ Tue, 16 Feb 2016 - 20:18) *
W ogole jakikolwiek klasyk w tych zalozeniach jest bez sensu. Doprowadzic go do wlasciwego stanu, przygotowac na wieksze moce itp. to bardzo drogie i czasochlonne zabawy.

Przy zalozeniu jakiejkolwiek uzytecznosci codziennej nic oprocz MX5 ew. MX5 + T, MR2 Spider lub Boxstera (byle nie 2,5), TT, 350Z nie ma sensu.

+Quote Post
Pietrek.L
post Tue, 16 Feb 2016 - 21:54
Post #28

Forum Killer

http://www.engineswapdepot.com/?p=8903
http://www.c2club.co.uk/showthread.php?151...with-VTR-ENGINE
Jak ktoś wkłada silnik od moto, to przydał by się reverse kit http://www.eliteracingtransmissions.com/pr...torbike-engine/

--------------------
Viki`B powered by y/z16xe (ruda tańczy jak szalona :D )

+Quote Post
camil_q
post Wed, 17 Feb 2016 - 13:54
Post #29

User

CYTAT(ju-by @ Tue, 16 Feb 2016 - 14:14) *
Tanszy pod SWAPa od Opla bedzie Pontiac. LS nawet siada bez wiekszego problemu.

Yyyy, ale czemu miałbym robić SWAPa w Oplu, pogubiłem się smile.gif Jeśli w GT to nie ma sensu nic SWAPować, ten silnik ma wyjściowo 260KM i lekko ponad 5s do 100kmh.

CYTAT

Zdecydowanie się zgadzam, o tym zupełnie nie myślałem.

CYTAT
jakby co to kolega własnie na sprzedaż zetkę wystawił, bo przesiada się do giulietty QV.

Zetka tylko otwarta wchodzi w gręsmile.gif

CYTAT
Opel Speedster nawet z 2.2 ekokiblem to bardzo szybki pojazd. Po co Ci więcej? Seryjne auto bez żadnych swapów, które robi 100km/h w 6s. W życiu nie wziąłbym Smarta zamiast Speedstera, poroniony pomysł. Szukaj czegoś uderzonego z D/CH/FR, chyba że nie boisz się przekładki. Czasami pojawiają się porobione Elise lub Ople po przekładce w dobrych pieniądzach.

Tu zdecydowanie będę się rozglądał, ale podaż jest niestety znikoma... poza tym tutaj przy sprowadzaniu jest minus w postaci silnika powyżej 2 litrów co dodaje kilka tys. pln samej akcyzy sad.gif

CYTAT

No to jest właśnie coś takiego o czym myślałem na początku... napisałem do gościa, zobaczymy czy odpowie smile.gif

Oglądałem dziś Opla GT w Waw i całkiem fajne autko... to do czego można się przyczepić to jakość materiałów we wnętrzu, plastiki po prostu fatalne, nie ma co smile.gif Ale w sumie jest wszystko o co mi chodzi, no może poza bagażnikiem. Mam Alfę Spider, tam też wiele miejsca nie ma, ale w GT nie ma go po prostu WCALE... bagażnik jest tylko do przewożenia dachu, za fotelami również całkowity brak miejsca... to może być czasem uciążliwe - chociażby przewieźć torbę z laptopem jadąc z kimś to już problem smile.gif Ale jeździ przyjemnie, nie powiem smile.gif

--------------------
Pozdrawiem
Camil

+Quote Post
Kras
post Wed, 17 Feb 2016 - 14:13
Post #30

Forum Clubber

CYTAT(camil_q @ Wed, 17 Feb 2016 - 13:54) *
Tu zdecydowanie będę się rozglądał, ale podaż jest niestety znikoma... poza tym tutaj przy sprowadzaniu jest minus w postaci silnika powyżej 2 litrów co dodaje kilka tys. pln samej akcyzy sad.gif

Co nie powinno byc wielkim problemem, bo celnik sprawdzi ewentualna akcyze wg tabelki. A speedster to jedno z tych aut, ktore sa duzo mniej warte wg tabelek niz na rynku.
No chyba zebys tak naprawde solidnie zanizyl smile.gif

--------------------
Kra$
And JDM again... :)

+Quote Post
ju-by
post Wed, 17 Feb 2016 - 14:29
Post #31

Forum Clubber

Pontiac Solstice wystepowal m.in ze slabszym silnikiem 2,4 - sorry, zawiesilem sie na tym ciekawszym silniku z tytulu tematu.

+Quote Post
Boris86
post Mon, 29 Feb 2016 - 15:24
Post #32

Super User

http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopi...=29&t=19387 to ja tak konkretem. I 10 k na dalsze mody zostaje.

--------------------
RX-7 FD3s // Viper // Soarer // JZS147 // 325i // 523i // 323 BG 2,5V6 // Kadett C QP

+Quote Post
camil_q
post Mon, 29 Feb 2016 - 15:55
Post #33

User

CYTAT(Boris86 @ Mon, 29 Feb 2016 - 15:24) *
http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopi...=29&t=19387 to ja tak konkretem. I 10 k na dalsze mody zostaje.

Już zarezerwowana z tego co widzę... poza tym przyznać muszę, że MX-5 jakoś wyjątkowo kobieco mi się kojarzy i o ile zwykle nie dzielę tak aut, to w tym przypadku jakoś tak mam... fakt faktem ta z posta ładnie wygląda na foto, ale jednak nie mój typ... żałuję, bo GT, którego oglądałem już się sprzedał, a była to naprawdę fajna sztuka... no nic, będę szukał dalej na spokojnie, póki co mam czym jeździć, więc stresu nie mam smile.gif

A co do sprowadzania Speedstera, to niestety nawet od załóżmy 20k akcyza to prawie 4k, więc niestety odczuwalna kwota (jakby nie było prawie 19% ceny, nawet tabelkowej:( )... chyba, że by się udało znaleźć 2.0 Turbo, ale to już musiałby cud się zdarzyć pewnie smile.gif Ale właśnie taki Speedster 2.0 Turbo na tą chwilę to byłby ideał smile.gif

--------------------
Pozdrawiem
Camil

+Quote Post
WojtekMR
post Mon, 29 Feb 2016 - 17:12
Post #34

Forum Killer

http://otomoto.pl/oferta/opel-speedster-ID6yfqh3.html jakiś miesiąc temu był jeszcze za 38000zł -cóż wiosna idzie tongue.gif

--------------------
_http://forum.mr2cp.pl/index.php

+Quote Post
camil_q
post Mon, 29 Feb 2016 - 17:18
Post #35

User

CYTAT(WojtekMR @ Mon, 29 Feb 2016 - 17:12) *
http://otomoto.pl/oferta/opel-speedster-ID6yfqh3.html jakiś miesiąc temu był jeszcze za 38000zł -cóż wiosna idzie tongue.gif

dobrze wiedzieć... w razie czego smile.gif

--------------------
Pozdrawiem
Camil

+Quote Post
camil_q
post Tue, 19 Apr 2016 - 23:59
Post #36

User

Odkopuję temat, ponieważ wpadł mi nowy pomysł do głowy, a nawet dwa...

1. Z tego co widzę, za ~25k pln można już kupić Mazdę MX-5 NC, czyli już tą, która mi się podoba. I teraz pytanie, jeździłem chwilę taką prawie nówką sztuką i jednak mimo całego tego zachwalania MX-5, jej filozofii itp., nie zaznałem jakiejś mega ekscytacji, najzwyczajniej w świecie była za słaba i za wolna. Niemniej, gdyby tak jak ktoś z Was już proponował wstawić do niej turbo, to myślę, że dawało by to radę smile.gif Tylko teraz pytanie, czy orientujecie się jakie są koszty uturbienia MX-5 i jeśli już kupować, to z silnikiem 1,8 czy 2,0 wyjściowo? I jakie to w takiej konfiguracji generuje osiągi?

2. Toyota Supra... MK4 mi się bardzo podoba, ale ich dostępność w wersji EU Targa jest prawie zerowa, a jeśli nawet, to koszty będą zabójcze podejrzewam, więc odpada... ale pomyślałem jeszcze o MK3. Znów, za 20-25k widzę, że można coś kupić, co wyjściowo powinno mieć już fajne osiągi, a dodatkowo w sieci widziałem, że potencjał tych silników jest ogromny. Oczywiście, kosmiczne 700KM to nie mój target, ale myślę, że gdyby było ich 300-350, to zapewniało by już naprawdę niezłe sprinty... tylko nie ukrywam, że tutaj boję się tematu klasyka i kosztów z tym związanych... czyli auto 25 letnie, mimo, że jest to Supra, będzie pewnie generować koszty bez porównania większe niż chociażby taka uturbiona MX-5 czy chociażby podobnych gabarytów/masy/mocy kilkuletni 350Z?

3. Ewentualnie jak to w ogóle jest z instalowaniem turbiny/kompresora w samochodach, w których ich nie było? Mam tu na myśli czy to Mx-5, czy 350Z, czy BMW Z4 powiedzmy? W sensie, czy są jakieś "widełki" cenowe, które można zakładać, jeśli chodzi o koszty, jeśli tak to jakie?

Z góry dzięki za cierpliwość i ewentualne podpowiedzi! smile.gif

--------------------
Pozdrawiem
Camil

+Quote Post
xpl1337
post Wed, 20 Apr 2016 - 00:11
Post #37

Frequent User

z 15k licz jak chcesz uturbic takie mx5 w miare bez drutowania

+Quote Post
ZiG
post Wed, 20 Apr 2016 - 01:34
Post #38

Frequent User

W poniedziałek kolega kupił smarta roadstera dużo poniżej tego tego co średnio kosztują na rynku. Ze swapem i innymi modami ma się zmieścić sporo poniżej zakładanego budżetu z pierwszego posta. Jak to wyjdzie w praktyce to zobaczymy. Ale patrząc na inne projekty pomysłodawcy będzie to na pewno bardzo szybka zabawka smile.gif

--------------------
Uzależniony od motoryzacji, techniki i rajdów :)

+Quote Post
lightman
post Wed, 20 Apr 2016 - 13:00
Post #39

Forum Killer

heheheh Honde S2000 miałeś ale oddałeś (co ty wypożyczasz auta czy je kupujesz?) póżniej jak piszesz żałowałeś inne auta oglądałeś nie kupiłeś bo coś tam też żałowałeś ja się pytam WTF ? moja kobieta jak kupuje kiecke jest bardziej zdecydowana chyba, że właściciele Alf tak mają wink.gif

+Quote Post
camil_q
post Thu, 21 Apr 2016 - 15:13
Post #40

User

CYTAT(xpl1337 @ Wed, 20 Apr 2016 - 00:11) *
z 15k licz jak chcesz uturbic takie mx5 w miare bez drutowania

no to była by to akceptowalna kwota, pod warunkiem wymiernych efektów... no nic, w tej sprawie napiszę na jakimś forum mazdy, wydaje mi się, że mx-5 turbo to nie jest jakiś super egzotyczny temat... mam nadzieję przynajmniej smile.gif

CYTAT(ZiG @ Wed, 20 Apr 2016 - 01:34) *
W poniedziałek kolega kupił smarta roadstera dużo poniżej tego tego co średnio kosztują na rynku. Ze swapem i innymi modami ma się zmieścić sporo poniżej zakładanego budżetu z pierwszego posta. Jak to wyjdzie w praktyce to zobaczymy. Ale patrząc na inne projekty pomysłodawcy będzie to na pewno bardzo szybka zabawka smile.gif

o widzisz, to już brzmi sensownie smile.gif czy ten kolega będzie to wszystko robił sam, czy komuś będzie to zlecał? może jakoś można było by z tym kolegą pogadać? smile.gif

CYTAT(lightman @ Wed, 20 Apr 2016 - 13:00) *
heheheh Honde S2000 miałeś ale oddałeś (co ty wypożyczasz auta czy je kupujesz?) później jak piszesz żałowałeś inne auta oglądałeś nie kupiłeś bo coś tam też żałowałeś ja się pytam WTF ? moja kobieta jak kupuje kiecke jest bardziej zdecydowana chyba, że właściciele Alf tak mają wink.gif

wydaje mi się, że nie zależy to od auta jakim ktoś jeździ... smile.gif

--------------------
Pozdrawiem
Camil

+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Closed TopicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 07 July 2025 - 01:20