Shoutbox 0 nowych PW 

34 Stron V  « < 28 29 30 31 32 > »   
Reply to this topicStart new topic
> --Civic Ufo 1.8 Type-S Turbo--
sadam55
post Fri, 01 Jul 2016 - 15:18
Post #581

Forum Killer

Na zlocie co prawda mocno nie sledziłem czasów, bo słabo sie akurat tego dnia czułem, ale Windykator w pierwszym przejezdzie nowym Type'rem zrobił 14,3. Co było dalej nie wiem.
Ale 14,9 to mega słabo jak na to wszystko.
Dużo chyba czynników do poprawy, nie tylko opony.

--------------------
yaris TS 120hp ---> Tjet Ess
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 01 Jul 2016 - 15:18
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
kamilgt
post Fri, 01 Jul 2016 - 22:01
Post #582

Frequent User

14,3 nowego typera to dopiero mega slabo smile.gif

+Quote Post
Winni
post Fri, 01 Jul 2016 - 23:47
Post #583

Super User

Ja widziałem tylko przejazd 14.6 nowego Type-R, pozatym w trakcie zlotu wylądował na lawecie bo rozsypała się skrzynia biggrin.gif
Wygląda na to że jakaś wada fabryczna, pojawiają się kolejne przypadki z problemami ze skrzynią, szkoda...

Co do aktualnego postępu prac:

Calły czas walczę z autem bo niestety nie jedzie tak, jak na poprzednim GT2860RS ( akualne turbo GT2560R) mimo mniejszej turbiny później wstaje i u góry nie ciągnie jak powinien, a chodzi na większym doładowaniu.

Wiowajcą jest prawdopodobnie kiepskie spasowanie wirnika i gorącej strony, dosyć duża szpara jest przez co ciężko spalinom napędzić wirnik. W GT2860RS spasowanie jest dużo ciaśniejsze, jedyny problem że w moim egzemplarzu GT2860RS którzy leży w piwnicy jest według jednego speca od turbo walnięte łożysko (luz wzdłuż wirnika) + łączenia zimnej strony skraplał się na dole olej.

Dlatego zastanawiam się oddać GT2860RS do regeneracji (tutaj mi mówią że nie da rady bo na kulce, ale widziałem firmy które takie zabiegi niby oferują) i ją spowrotem zamontować.

Auto zostało pozatym w ostatni weekend wystrojone z nadzieją, że uda się jeszcze coś ugrać na 0.7 bara, niestety wysrał się prawdopodobnie MAP-Sensor bo zawiesza się powyżej 0.7 bara i nie pokazuje większych wartości, będę musiał zainwestować w wydajniejszy sensor.

Jutro do tego montaż NS-2R na przednią oś, najmiększa mieszanka TW120, zobaczymy jak będzie kleić smile.gif

+Quote Post
kamilgt
post Sat, 02 Jul 2016 - 11:28
Post #584

Frequent User

Być może to jest max seryjnego map sensora tak jak w starszych hondach. smile.gif

+Quote Post
Winni
post Sat, 02 Jul 2016 - 16:17
Post #585

Super User

To fakt, jest do 11psi, problem w tym że mam zaprogramowanego Boost-cuta i działał normalnie odcinając zapłon, teraz przez to że się zawiesza powyżej 0.7bara nie aktywuje boost-cuta, prawie 1bar dla testów podkreciłem na chwile i nie odcina tongue.gif

Pożyczę MAPa od kolegi i podmienie, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dzisiaj wpadły NS-2R na auto, byłem w szoku jak szeroko wyszło, dużo mniej jest opona naciagnięta ( 225/40/ na 8,75cala):

Słychać że jest wyraźnie głośniejsza od Advanów ale przejechałem dopiero 5km, czytałem że po kilkuset km cichną trochę. Wydech tak czy siak jest głośniejszy więc spoko.

Ścianka jest super twarda, reakcja na ruch kierownicy natychmiastowa, co innych do właściwości jezdnych narazie nic nie mogę powiedzieć, narazie jeżdżę delikatnie przez 2-3 dni póki smar między oponą/felgą "wyschnie" żeby opon na feldze przy Launch-Control nie poprzekręcać tongue.gif

+Quote Post
afro89
post Sun, 03 Jul 2016 - 15:13
Post #586

User

Odnośnie nowego TR dla mnie masakra

https://www.facebook.com/UnitronicPoland/ph...245680518777488

+Quote Post
Winni
post Sun, 03 Jul 2016 - 15:49
Post #587

Super User

To może tłumaczyć kiepskie czasy na 1/4 Type-Ra, było dosyć ciepło więc miał pewnie tylko te 260 koni wink.gif

+Quote Post
Winni
post Wed, 06 Jul 2016 - 00:16
Post #588

Super User

Nowy MAP-Sensor już w drodze, oponki launch-control i zapitalaniem po zakrętach "delikatnie" docieram, robią szał smile.gif

Parę nowych fotek z Time-Attack i 1/4, wielkie dzięki dla Framerange Photography za super fotki smile.gif

+Quote Post
Winni
post Wed, 06 Jul 2016 - 19:40
Post #589

Super User

A tak siedzą na feldze NS-2R, dużo szersze niż Advany:

+Quote Post
markzo
post Sat, 09 Jul 2016 - 00:16
Post #590

Super User

Tarcza hamulcowa widoczna na ostatnich fotach jest zamontowana w dobrą stronę?

+Quote Post
Winni
post Sat, 09 Jul 2016 - 09:32
Post #591

Super User

Dowiadywałem się, że jak są nacięcia proste nie ma to znaczenia ( n. p. Stoptech montuje się tak jak u mnie) a przy zaokrąglonych nacięciach muszą być odwrotnie niż u mnie, inaczej nie działa przez nacięcia dodatkowe odprowadzanie gorąca z tarczy.

+Quote Post
STELMI
post Sat, 09 Jul 2016 - 10:58
Post #592

Forum Killer

CYTAT(Winni @ Sat, 09 Jul 2016 - 09:32) *
Dowiadywałem się, że jak są nacięcia proste nie ma to znaczenia ( n. p. Stoptech montuje się tak jak u mnie) a przy zaokrąglonych nacięciach muszą być odwrotnie niż u mnie, inaczej nie działa przez nacięcia dodatkowe odprowadzanie gorąca z tarczy.

przy obecnym sposobie montażu rowki nie odprowadzają pyłu na zewnątrz tylko do środka

--------------------
Frezowanie, cięcie CNC

https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978

+Quote Post
RasPL
post Sat, 09 Jul 2016 - 11:44
Post #593

Forum Homee

Chyba jakby to klocki sie po nieruchomej tarczy krecily. Z lekcji fizyki pamietam o sile odsrodkowej. Kierunki i ksztalt rowkow zmieniaja jedynie kierunek i predkosc odprowadzania.

--------------------
Golf II 2.0 16VT BW9180 4Motion DSG on emublack

+Quote Post
Winni
post Sun, 10 Jul 2016 - 14:28
Post #594

Super User

Brzmi logicznie to co piszesz RasPL, przy prostych rowkach przez siłę dośrodkową nie ma to raczej znaczenia.

Z czym jeszcze się ostatnio męczyłem przy Civicu to geometria.

Czytając na forach polecano rozbieżność w FWD do szybkiej jazdy na zakrętach, przez mniejszą podsterowność w trakcie pokonywania zakrętu.

Najpierw ustawiono mocny negatyw około 2,35 z lekką rozbieżnośćią ( 0.09), autem nie dało się jeździć.

Przy przyspieszaniu szpera (60%) tak auto wciagała w koleiny/ wnętrze zakrętu że ledwo mogłem utrzymać się na swoim pasie.

Pojechałem gdzie indziej i znalazłem dosyć ogarniętego typa, który polecił i ustawił inaczej geometrie, teraz jestem bardzo zadowolony.

Teoria:

wyrównać zużycie opon przez zbieżność ( duży negatyw zużywa opony wewnątrz, mocna zbieżność zużywa opony na zewnątrz) oraz przez zbieżność zmniejszyć wciąganie auta we wnętrze zakrętu przez szpere.
Przy zbieżności auto przy wejściu w zakręt jest mniej podsterowne, za to podczas pokonywania zakrętu robi się bardziej podsterowne niż przy rozbieżnośći.
Jednak dlatego, że mam szpere, większa zbieżność bardzo dobrze wyrównała za mocne wciąganie w zakręt, rozbieżność niestety potęgowała ten efekt zbyt mocno.

Teraz przy negatywie 2 Stopnie, zbieżność dosyć mocna bo 0.20 jeździ się naprawdę super, auto jest bardzo stabilne podczas jazdy wprost, opona nie zużywa się mocno wewnątrz oraz jedzie się dużo stabilniej w zakręcie, bez potrzeby otwierania kierownicy żeby nie wjechać na przeciwległy pas.

Czyli: przy mocnym FWD ze mocno spinającą szperą oraz negatywem, lepiej w moim przypadku jeździ się na zbieżności w zakręcie smile.gif

+Quote Post
Tomek89
post Sun, 10 Jul 2016 - 15:23
Post #595

Super User

Nie mam styczności z mocnym FWD, ale 2,35 na przodzie to dla rwd jakoś dużo nie jest smile.gif

Przy zbieżności/ rozbieżność rozchodzi się o stabilność podczas przyśpieszania/hamowania.
Koła przy mocnym przyśpieszaniu idą w kierunku zbieżności, niweluje sie to rozbieżnością Podczas hamowania koła idą w rozbieżność,korekta zbieżnością.

Negatyw ma za zadanie niwelować odkształcenia opony i przechyłu koła.
Miałeś może wcześniej zbieżność na 0 ?

+Quote Post
Winni
post Sun, 10 Jul 2016 - 15:29
Post #596

Super User

Tak, miałem też na 0 ale z mniejszym negatywem, sytuacja podobna do lekkiej rozbieżnośći, strasznie ściągało go w koleinach na bucie oraz w zakrętach.

Teraz zbyt mocne wciąganie szpery niweluje zbieżność, bez szpery przy tych 0.20 zbieżnośći napewno by wyjeżdżał przodem w zakręcie, ale ze szperą jest idealnie smile.gif

+Quote Post
!markos
post Sun, 10 Jul 2016 - 18:01
Post #597

prawie jak integra

Dobrze zrozumiałem z tego powyższego, nieco przekombinowanego wywodu, że aktualnie masz przód zbieżny na 20 minut? Arcydziwne ustawienie, a jeszcze że dobrze Ci się z tym jedzie, to już w ogóle dla mnie niezrozumiałe.

Może jednak szpera była tu kompletnie zbędnym dodatkiem...?

+Quote Post
Winni
post Wed, 17 Aug 2016 - 22:12
Post #598

Super User

Mały update, szczególnie ludzie mi źle życzący się ucieszą tongue.gif

Silnik zaliczył panewkę/sworzeń lub półkę tłoka, w każdym razie klepie sobie lekko przy delikatnym wciśnięciu gazu w pewnym przedziale obrotów wink.gif
Dokładna diagnoza niedługo,postaram się pocykać parę fotek.

Biorąc pod uwagę przebieg 15.000km z turbo bez oszczędzania auta nie ma tragedii.

Rozważam 3 opcje:

1. Wrzucić słupek uzywke i cieszyć się przez następne 15-20.000km (słupki do R18 są tanie jak barszcz).

2. Zakuć słupek używke ( tłoki CP Pistons z CR 8.5:1 + korby Brian Crower) i ładować 1.2-1.3 bara.

3. Pójść po bandzie, zeswapować K20 i też uturbić wink.gif

Zobaczymy co wyjdzie w praniu smile.gif

+Quote Post
Fawor
post Wed, 17 Aug 2016 - 22:46
Post #599

Forum Clubber

Półka tłoka nie stuka. 15 czy dużo czy mało...ciężko stwierdzic. Niektóre softy padają szybciej, niektóre jeżdzą po 50k bez awarii. Co dalej...jesli zakujesz i załadujesz 1,2 bara to ile wyjdzie, 300? W końcu nawet nie wiadomo jaką masz turbinę, ale nawet 28RS po prostu nie jest duże. Jesli jezdzisz tym trasy to włozyć po prostu K24 NA...

P.S. a jesli na prawde sądzisz, że są tu ludzie, którzy szczerze życzą Ci fuckup'u to ała...współczuję takie postrzegania swiata wink.gif

--------------------
Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.

+Quote Post
m6nj
post Wed, 17 Aug 2016 - 22:48
Post #600

Super User

Tylko pierwsza opcja jest bez sensu.

+Quote Post

34 Stron V  « < 28 29 30 31 32 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 27 June 2025 - 04:21