Shoutbox 0 nowych PW 

34 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> --Civic Ufo 1.8 Type-S Turbo--
Winni
post Tue, 12 Jan 2016 - 20:38
Post #141

Super User

Nie, nie rezygnuje, po prostu jeszcze nie doszły smile.gif

Gadałem z moim tjunerem, dopływ oleju do turbo będzie jednak poprowadzony z miejsca, gdzie jest OEM czujnik cisinienia oleju, tam będzie trójnik.

Drugi trójnik będzie tuż przed chłodnicą, tam wepnę czujnik temperatury oleju.

CYTAT(jackkpl @ Tue, 12 Jan 2016 - 20:35) *
A masz gdzies termostat w chlodnicy albo podstawce?

Chciałem kupić podstawkę z termostatem ale nie podejdzie rozmiarami niestety... Chciałem narazie zamontować bez termostatu i sprawdzić, jak długo będzie się olej nagrzewał, jak za długo to kupię termostat.

Czy będzie na 100% potrzebny?
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 12 Jan 2016 - 20:38
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
jackkpl
post Tue, 12 Jan 2016 - 20:44
Post #142

I live here !

CYTAT(Winni @ Tue, 12 Jan 2016 - 20:38) *
Nie, nie rezygnuje, po prostu jeszcze nie doszły smile.gif

Gadałem z moim tjunerem, dopływ oleju do turbo będzie jednak poprowadzony z miejsca, gdzie jest OEM czujnik cisinienia oleju, tam będzie trójnik.

Drugi trójnik będzie tuż przed chłodnicą, tam wepnę czujnik temperatury oleju.

Chciałem kupić podstawkę z termostatem ale nie podejdzie rozmiarami niestety... Chciałem narazie zamontować bez termostatu i sprawdzić, jak długo będzie się olej nagrzewał, jak za długo to kupię termostat.

Czy będzie na 100% potrzebny?

Bedzie na 100%, bo wydluzy ci to w kazdych warunkach nagrzewanie silnika. Ewentualnie moglbys kupic chlodnice z RX8, ktora ma wbudowany termostat w chlodnice. Ktos tam pisal (chyba cowboy), ze w takich warunkach olej maks 70 stopni, a to troche malo na odparowanie benzyny itp.

Poza tym nie wiem jaki masz styl jazdy, ale ja uzytkowalem k20 doladowane z fabrycznym wymiennikiem woda/olej na torze i jeszcze go nie zajezdzilem, a bylo po 10-15 minut jazdy ogniem przy 30 st na zewnatrz.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
!markos
post Tue, 12 Jan 2016 - 20:49
Post #143

prawie jak integra

Olej w ogóle nie będzie się nagrzewał, a branie oleju sprzed filtra to niemądry pomysł. Chłodnica jak na 400 koni, albo i lepiej. W ogóle nie ogarniasz, to widać, ale bez kitu, turbienie to nie jest nauka o rakietach i jak sam mówiłeś masz takie świetne wzory z hameryki, to chyba można popatrzeć i poczytać co zrobili inni (ogólnie, nie tylko w R18) i coś z tego wywnioskować, żeby nie pytać o wszystko 20 minut przed kliknięciem "kupuję i płacę"?

+Quote Post
harnas55
post Tue, 12 Jan 2016 - 21:22
Post #144

User

Ja mam 16 rzędową z termostatem 84*C na przewodach w 3.2 n/a. Przy temperaturze zewnętrznej około 0*C, 80*C oleju osiągam po około 10-12 km (mieszkam poza miastem), bez termostatu musiałbym zrobić pewnie ze dwa razy tyle. A z drugiej strony patrząc, stałem dzisiaj w korkach z pół godziny to dobiło do 110*C.

+Quote Post
MuMineQ
post Tue, 12 Jan 2016 - 22:46
Post #145

Frequent User

CYTAT(Winni @ Tue, 12 Jan 2016 - 19:38) *

Mocal robi też takie termostaty:

+Quote Post
Winni
post Tue, 12 Jan 2016 - 22:48
Post #146

Super User

Nikt ze znanych mi projektów R18 nie montował do tej pory chłodnicy oleju, ale wolę chuchać na zimne niż wk*rwiać się latem i chodzić silnikz przymusu. Podczas Time-Attack latem dobijałem do 110 stopni bez problemu, nie chcę wiedzieć ile było by bez chłodnicy z turbo w takich warunkach.

Dzięki Harnaś za konkretny przykład, zamówiłem termostat Mocala i dodatkowo wewnętrzny wkład termostatu, która otwiera się całkiem dopiero przy 90° (standart 80°) żeby jak najszybciej się nagrzewał.

Chłodnica będzie zamontowana za prawym takim wlotem, które wpadną zamiast halogenow, za lewym wlotem będzie filtr od CAI :

CYTAT(MuMineQ @ Tue, 12 Jan 2016 - 22:46) *
Mocal robi też takie termostaty:

Widziałem taki ale jest mi za drogi, wpadnie ten :

+Quote Post
harnas55
post Wed, 13 Jan 2016 - 00:03
Post #147

User

W jaki sposób łączy się go z przewodami? Poprzez zakucie czy na opaski, co jest słabym rozwiązaniem?

+Quote Post
addam24
post Wed, 13 Jan 2016 - 00:18
Post #148

Forum Killer

Do wlasciciela tematu-dlaczego nie wkleisz zdjec tego co chcesz kupic przed zakupem??Tylko kupujesz cos a pozniej dopiero ludzi Ci mowia ze mozna bylo to rozwiazac lepiej,inaczej??

+Quote Post
Winni
post Wed, 13 Jan 2016 - 00:28
Post #149

Super User

CYTAT(harnas55 @ Wed, 13 Jan 2016 - 00:03) *
W jaki sposób łączy się go z przewodami? Poprzez zakucie czy na opaski, co jest słabym rozwiązaniem?

W zestawie są opaski. Wiadomo, na fitting wkręcany było by "lepiej", ale będzie dobrze smile.gif

+Quote Post
kaziu1985pn
post Wed, 13 Jan 2016 - 07:57
Post #150

Frequent User

Tylko ze ten zestaw jest pod waz gumowy zbrojony,stalowy pancerz nie będzie tak latwo napchać.

+Quote Post
P@bLO
post Wed, 13 Jan 2016 - 08:02
Post #151

Forum Killer

Z tym termostatem co kupiłeś to go albo odeślij jak dojdzie paczka albo od razu zmierz grubość ścianki i otwór wew. tych króćców i jeżeli starczy materiału to rozkręcaj, gwintuj wewnątrz i zrób to jak powinno być czyli skręcane bo patent opaski ala cytryn&gumiak to słaby pomysł przy chłodzeniu oleju.

--------------------
Fiat Coupe 2.5 20VT (Italiano DAZA) > 800HP + DSG powered by WALAS MotorSport
World first Fiat with DSG DQ250 - FB -> Fiat Coupe - YellowProject

+Quote Post
Misior
post Wed, 13 Jan 2016 - 11:30
Post #152

Forum Homee

CYTAT(addam24 @ Wed, 13 Jan 2016 - 00:18) *
Do wlasciciela tematu-dlaczego nie wkleisz zdjec tego co chcesz kupic przed zakupem??Tylko kupujesz cos a pozniej dopiero ludzi Ci mowia ze mozna bylo to rozwiazac lepiej,inaczej??

Bo stać go na wyrzucanie pieniędzy w błoto. Nie tylko Ty addam24 ale i reszta - kiedy to zrozumiecie? Jego kasa jego sprawa.
Przepraszam za OT.

+Quote Post
jackkpl
post Wed, 13 Jan 2016 - 16:17
Post #153

I live here !

Albo odeslij termostat i chlodnicze i kup uzywke z rx8 za 40zl smile.gif

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
Winni
post Wed, 13 Jan 2016 - 17:25
Post #154

Super User

Jak coś nie podejdzie to odsyłam spowrotem więc spoko wink.gif

Ten od RX8 wygląda ciekawie, szkoda że nówki nie mogę nigdzie znaleźć. Przy ilu stopniach się otwiera i jakie ma gwinty na przewody?

+Quote Post
jackkpl
post Wed, 13 Jan 2016 - 17:36
Post #155

I live here !

Znalazlem, ze termostat otwiera sie przy 90. Sruby to chyba 18x1.5. Ale to nie ma znaczenia, bo i tak przykrecasz srubka "banjo" oczko w przewodzie.

--------------------

+Quote Post
bolus1
post Wed, 13 Jan 2016 - 17:53
Post #156

Super User

CYTAT(jackkpl @ Wed, 13 Jan 2016 - 17:36) *
Znalazlem, ze termostat otwiera sie przy 90. Sruby to chyba 18x1.5. Ale to nie ma znaczenia, bo i tak przykrecasz srubka "banjo" oczko w przewodzie.

i nad czym się zastanawiać, dostępne, tanie i uniwersalne rozwiązanie, zakucie przewodu na końcówkę z oczkiem to kilka zł i śruba drążona "banjo" też kilka zł i dostępna wszędzie smile.gif

+Quote Post
CZUCZU
post Wed, 13 Jan 2016 - 18:41
Post #157

Moderator

Pokażcie link do allegro

+Quote Post
Joker
post Wed, 13 Jan 2016 - 18:55
Post #158

Forum Clubber

CYTAT(Winni @ Wed, 13 Jan 2016 - 17:25) *
Jak coś nie podejdzie to odsyłam spowrotem więc spoko wink.gif

Ja szczerze współczuję tym wszystkim, którym to odsyłasz "bo nie pasuje" i to nie pasuje bo wcześniej nie zapytasz nikogo albo się nie słuchasz bardziej doświadczonych.

Przy dzisiejszych prawach konsumenta sprzedawca musi Ci jeszcze zwrócić koszt wysyłki, za którą to on płaci firmie kurierskiej/poczcie, nie licząc pakowania towaru i obsługi komputerowo/papierkowej takiej transakcji. A częściami zazwyczaj handlują drobnicowcy także własnymi rączkami to wszystko robią by dowiedzieć się o zwrocie (czyli stracony czas, wkład pracy a także poniesienie kosztów).

+Quote Post
Tomek89
post Wed, 13 Jan 2016 - 21:07
Post #159

Super User

CYTAT(P@bLO @ Wed, 13 Jan 2016 - 08:02) *
Z tym termostatem co kupiłeś to go albo odeślij jak dojdzie paczka albo od razu zmierz grubość ścianki i otwór wew. tych króćców i jeżeli starczy materiału to rozkręcaj, gwintuj wewnątrz i zrób to jak powinno być czyli skręcane bo patent opaski ala cytryn&gumiak to słaby pomysł przy chłodzeniu oleju.

Można gdy jest zewnętrzna pompa obiegowa z malutkim ciśnieniem. Jak olej z magistrali tylko skręcane połączenia.
Przy ciśnieniu oleju i wysokiej temperaturze wąż na opasce prędzej czy później się zsunie/zerwie i to w najmniej oczekiwanym momencie. Jak ci szkoda kasy na porządne złącza to nie montuj nic, ryzyko zabicia silnika duże.

Można dospawać alu nyple, ale nie wiem czy to spawalny materiał

+Quote Post
bolec666
post Wed, 13 Jan 2016 - 22:06
Post #160

User

pare lat temu znajomy mi pokazywal u siebie zestaw chlodnica plus przewody ( garbus jakos tam wysilony), kilka lat jezdzil, upalal i nigdy nie mial problemu ze spadajacym wezem ani wyciekami. malo tego - mowil ze mial duzy problem by po dluzszym czasie zdjac waz z rurki. Wydaje mi sie ze polaczenia na opaskach sa niepotrzebnie demonizowane.

+Quote Post

34 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 27 June 2025 - 02:39