Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Czy padł czujnik temperatury oleju?, Focus Rs mk2
designer
post Thu, 26 Nov 2015 - 00:40
Post #21

Forum Killer

CYTAT(KrisSz @ Wed, 25 Nov 2015 - 20:07) *
W focusie RS MK2 te zegarki pokazują różne rzeczy ale na bazie wartości wyliczonych na między innymi z czujnika MAP. Ciśnienie i temp oleju jest liczona na bazie między innymi danych z czujnika MAP (przykręcony w ICKU), temp wody, czasu pracy, etc. Objawy to dziwne wskazania lub ich brak ciśnienia i temp oleju, brak cyklu ssania przy rozruchu zimnego silnika. Zazwyczaj jest to nieszczelność w dolocie albo coś z czujnikiem MAP (brudny, zepsuty, odłączony, uszkodzony mechanicznie np przy przykręcaniu). Jak pisałem na forum fokusa odczytaj najpierw błędy.

Jeszcze pytanko. Ten czujnik znajdę i wymontuję przez otwarta tylko maskę czy trzeba demontować zderzak?

--------------------
M57N xd
JZDA
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 26 Nov 2015 - 00:40
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
addam24
post Thu, 26 Nov 2015 - 21:12
Post #22

Forum Killer

CYTAT(KrisSz @ Wed, 25 Nov 2015 - 20:07) *
W focusie RS MK2 te zegarki pokazują różne rzeczy ale na bazie wartości wyliczonych na między innymi z czujnika MAP. Ciśnienie i temp oleju jest liczona na bazie między innymi danych z czujnika MAP (przykręcony w ICKU), temp wody, czasu pracy, etc. Objawy to dziwne wskazania lub ich brak ciśnienia i temp oleju, brak cyklu ssania przy rozruchu zimnego silnika. Zazwyczaj jest to nieszczelność w dolocie albo coś z czujnikiem MAP (brudny, zepsuty, odłączony, uszkodzony mechanicznie np przy przykręcaniu). Jak pisałem na forum fokusa odczytaj najpierw błędy.

Jesli tak jest,to jest to dla mnie chore.To musza byc jakies gadzety dla dzieci neostrady.Nie rozumiem co moze miec wspolnego temperature oleju z cisnieniem.Do tego brane informacji z map i temperatury plynu chlodzacego.Przeciez zadaniem wskaznikow jest podawanie faktycznych wartosci.A nie jakis mix z kilku czujnikow.Ale dzisiaj stosuje sie glosniki pod maska zeby poprawic odglos pracy silnika-np najnowszy golf gti.W clio rs mozna sobie wybrac odglos silnika-czy ma byc jak r4. Czy moze v6 lub v8.Naprawde chore..

+Quote Post
KrisSz
post Thu, 26 Nov 2015 - 22:20
Post #23

Super User

Imho wynika to z faktu że to nie jest rajdówka i wskazania nie muszą być super dokładne - mogą być wyliczone tak jak w st. Jest dużo programów które na bazie różnych parametrów podaja boost choć nie ma czujnika - tak jest taniej. Ford jechał z księgowymi tak żeby wykorzystać jak najwięcej seryjnych elementów (np zaciski od volvo xc90). Księgowi w mk3 już nawet na budzie oszczędzili.

Żeby zdemontować czujnik wystarczy wyjąć zdaje się jedną z lamp (chyba prawy) Przynajmniej u mnie tak jest (mam niestandardowy icek). W standardowym nie wiem, ale reflektor wyjąć łatwiej niż odkręcać osłonę chłodnicy

+Quote Post
designer
post Thu, 26 Nov 2015 - 22:24
Post #24

Forum Killer

CYTAT(KrisSz @ Thu, 26 Nov 2015 - 22:20) *
Imho wynika to z faktu że to nie jest rajdówka i wskazania nie muszą być super dokładne - mogą być wyliczone tak jak w st. Jest dużo programów które na bazie różnych parametrów podaja boost choć nie ma czujnika - tak jest taniej. Ford jechał z księgowymi tak żeby wykorzystać jak najwięcej seryjnych elementów (np zaciski od volvo xc90). Księgowi w mk3 już nawet na budzie oszczędzili.

Żeby zdemontować czujnik wystarczy wyjąć zdaje się jedną z lamp. Przynajmniej u mnie tak jest (mam niestandardowy icek). W standardowym nie wiem, ale reflektor wyjąć łatwiej niż odkręcać osłonę chłodnicy

Dzięki, jutro dam znac jaka wstępna diagnoza.

--------------------
M57N xd
JZDA

+Quote Post
designer
post Fri, 27 Nov 2015 - 18:17
Post #25

Forum Killer

Padł (podobno) czujnik temperatury powietrza doładowanego i komp zwariował. Na zimnym silniku temperatura tegoż powietrza wynosiła 47 stopni ohmy.gif . Co dziwne po skasowaniu błędów czujnik temperatury oleju na desce zaczął normalnie działać...

--------------------
M57N xd
JZDA

+Quote Post
KrisSz
post Fri, 27 Nov 2015 - 19:16
Post #26

Super User

Hmmm. Jesteś pewien że w twoim aucie jest taki czujnik ? Jest MAF w rurze nad silnikiem i MAP w icku. Pytanie czy błąd wróci. Jakiś nr błędu Ci podali ? Jak będziesz chciał poczytać błędy to kup interfejs na obd na wifi, ściągnij forscana i sam będziesz mógł odczytać i samodzielnie resetować błędy.

+Quote Post
designer
post Fri, 27 Nov 2015 - 19:30
Post #27

Forum Killer

CYTAT(KrisSz @ Fri, 27 Nov 2015 - 19:16) *
Hmmm. Jesteś pewien że w twoim aucie jest taki czujnik ? Jest MAF w rurze nad silnikiem i MAP w icku. Pytanie czy błąd wróci. Jakiś nr błędu Ci podali ? Jak będziesz chciał poczytać błędy to kup interfejs na obd na wifi, ściągnij forscana i sam będziesz mógł odczytać i samodzielnie resetować błędy.

IAT z angielskiego chyba jest? Przynajmniej tak piszą na forum
http://www.focusrsoc.com/forums/topic/6447...required/page-2

--------------------
M57N xd
JZDA

+Quote Post
Jadzwin
post Sun, 29 Nov 2015 - 00:52
Post #28

Forum Clubber

Przeciez to norma ze wspolczesne "usportowione" samochody estymuja cisnienie oleju i jego temperature na podstawie innych czujnikow.
Fordy, mini i pewnie inne smile.gif Dlatego nie znajdziecie w nich odpowiednich czujnikow.

--------------------
Knock Knock! Who's there ? DETONATION

+Quote Post
KrisSz
post Sun, 29 Nov 2015 - 01:08
Post #29

Super User

Hmmmm. Najważniejsze pytanie : działa ?

+Quote Post
Jadzwin
post Sun, 29 Nov 2015 - 01:36
Post #30

Forum Clubber

Nie bo nie moze smile.gif Np. jezeli zalozysz chlodnice oleju to ECU bedzie ciagle obliczal temp. oleju i cisnienie oleju w ten sam sposob. Jezeli na pompie oleju zacznie spadac cisnienie to tez tego nie bedzie widac. ECU bedzie obliczal cisnienie jak zawsze.
Ogolnie to ma poprawic samopoczucie wlascicielowi smile.gif No i wyciagnac dodatkowa kase jezeli jest to w opcji (jak np. w mini)

--------------------
Knock Knock! Who's there ? DETONATION

+Quote Post
KrisSz
post Sun, 29 Nov 2015 - 01:46
Post #31

Super User

To że pomiary są z du** to rozumiem już od jakiegoś czasu ;-). Mnie bardziej chodziło czy auto jeździ po resecie i nie wchodzi w tryb awaryjny. Imho to czujnika temp. powietrza w swoim Rsie na razie nie widziałem. Sprawdzę ....

+Quote Post
KrisSz
post Sun, 29 Nov 2015 - 12:19
Post #32

Super User

No i sprawdzilem. IAT jest brana z czujnika MAP. Nie ma osobnego czujnika temperatury. Czyli był MAP padnięty. Serwis "profesjonalnie" to wyjaśnił ;-)

+Quote Post
designer
post Tue, 01 Dec 2015 - 14:01
Post #33

Forum Killer

Sprawca zamieszania

Po nr części figuruje jako boost pressure sensor, więc wygląda na to że istnieje...

--------------------
M57N xd
JZDA

+Quote Post
klakson89
post Tue, 01 Dec 2015 - 15:24
Post #34

User

istnieje ale nie jest to czujnik IAT

+Quote Post
designer
post Tue, 01 Dec 2015 - 15:47
Post #35

Forum Killer

CYTAT(klakson89 @ Tue, 01 Dec 2015 - 15:24) *
istnieje ale nie jest to czujnik IAT

Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem. Cytuję serwis. W każdym razie wygląda na to że problem zażegnany, przynajmniej na razie.

--------------------
M57N xd
JZDA

+Quote Post
KrisSz
post Wed, 02 Dec 2015 - 12:19
Post #36

Super User

To jest czujnik MAP. Wkręcany w ICka na 1 śrubkę.

+Quote Post
designer
post Wed, 02 Dec 2015 - 17:00
Post #37

Forum Killer

CYTAT(KrisSz @ Wed, 02 Dec 2015 - 12:19) *
To jest czujnik MAP. Wkręcany w ICka na 1 śrubkę.

Ok dzięki za info.

--------------------
M57N xd
JZDA

+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 08 August 2025 - 11:23