Shoutbox 0 nowych PW 

KW Suspensions


 
Closed TopicStart new topic
> Jak montować rozpórke kielichów ??
Kosiarz
post Fri, 28 May 2004 - 23:38
Post #1


Forum Killer
Dołączył: Wed, 18 February 2004
Skąd: MIASTO MOCY... WROCŁAW





Czy na autko podniesionym na podnośniku ?
Czy na autko stojącym kołami na ziemi ?


--------------------
Fuel Games Part I am 21.05.2011 Rothenburg 1/4 ET 13,6 SCIERWOLOT
https://picasaweb.google.com/112471818709940932677/SIERRACOSWORTHKOSIARZ
http://www.youtube.com/user/Kosiarzzz

http://tnij.org/cosworth Mój projekt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 28 May 2004 - 23:38
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
subar
post Fri, 28 May 2004 - 23:41
Post #2


Rookie
Dołączył: Thu, 17 April 2003
Skąd: Szczecin





na podnosniku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kubek
post Fri, 28 May 2004 - 23:50
Post #3


Forum Clubber
Dołączył: Thu, 12 February 2004





Tak jak bedziesz jezdzil, czyli pewnie na ziemi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bullitt
post Sat, 29 May 2004 - 00:39
Post #4


I live here !
Dołączył: Mon, 14 October 2002
Skąd: z dupy...





Bzdura.... Montujesz na podnosniku... Jak masz dodatkowo na rozpórce śrubę rzymską, po zamontowaniu rozpórki rozkręcasz ją i dopiero opuszczasz auto....


--------------------
530---------------220koni
LC----------------230 koni
Evolution V------496 koni
V12--------------408 koni
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kubek
post Sat, 29 May 2004 - 00:53
Post #5


Forum Clubber
Dołączył: Thu, 12 February 2004





Ale geometrie zawieszenia ustawia sie na ziemi, pod obciazeniem. Jak podniesiesz auto, to karoseria ci sie rozejdzie a rozporka tylko utrwali ten stan i bedziesz mial zle ustawiona geometrie. Pozatym tak zalozona rozporka bedzie pracowala caly czas, nawet na parkingu, a nie tylko wtedy kiedy potrzeba.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wombat
post Sat, 29 May 2004 - 11:45
Post #6


Forum Clubber
Dołączył: Sun, 16 February 2003
Skąd: Wawa Ursus





CYTAT
Bzdura.... Montujesz na podnosniku... Jak masz dodatkowo na rozpórce śrubę rzymską, po zamontowaniu rozpórki rozkręcasz ją i dopiero opuszczasz auto....


Aha, tylko że to teoria. Praktyka jest inna.

1. Jak nie masz śruby rzymskiej to montujesz ja w takiej pozycji w jakiej ci sie pozwoli założyć (podpowiedź: można posługiwac sie lewarkiem) nie ma reguł czy to bedzie na podniesionym , troche podniesionym czy całkiem na glebie. Zależy jakie buda miałą przygody

2. Jak ma śrube rzymską to rozpierasz (albo ściągasz - róznie to bywa a "ropzpórka" to tylko nazwa.. może być i "ściągarka") w dowolniej pozycji. Dlaczego? Dlatego że gwint ma taką siłe że sobie możesz nadwozie sprasowac albo ściągnac w domu sufit z podłoga (lewarek z gwintem na 15mm podniesie swobodnie 2,5t) . Rozpepchnięcie lub ściśnięcie samochodu stojącego na ziemi to żadna filozofia. W przypadku śruby rzymskiej łatwiej zakładac na ziemi bo kolumny - nie wylecą w doła a śrubką na rozpórce sobie potem i tak możesz doregulowac.


--------------------
Wombat
www.wombat.prv.pl <<Accord IV Gen. ('90-'93)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morgan
post Sat, 29 May 2004 - 12:25
Post #7


User
Dołączył: Sun, 29 February 2004
Skąd: PL





Ja słyszałem i byłem święcie przekonany, ze na podnosniku. Ale Wombat ma chyba racje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gr00bY
post Sat, 29 May 2004 - 12:38
Post #8


Forum Clubber
Dołączył: Sun, 15 June 2003
Skąd: Warszawa





CYTAT("morgan":18omhoyk)
Ale Wombat ma chyba racje.


[OT]
Wombat zawsze ma racje
[/OT]

Jak masz bez śruby dedykowaną to nie masz za bardzo wyboru. Zakladasz jak się da. Ze śrubą ja bym zakładasz jak samochód stoi na ziemi kręcac tak śruba, aby nie był spiety za bardzo, ani rozpiety


--------------------
WORKSHOP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bullitt
post Sat, 29 May 2004 - 13:42
Post #9


I live here !
Dołączył: Mon, 14 October 2002
Skąd: z dupy...





rozpórke ze śróbą zakładasz na podnośniku, a nastepnie śróbe rozpierasz, oczywiście robisz to z sensem, bo możesz sobie krzywde zrobić...


--------------------
530---------------220koni
LC----------------230 koni
Evolution V------496 koni
V12--------------408 koni
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lorak
post Sat, 29 May 2004 - 14:14
Post #10


Forum Homee
Dołączył: Thu, 15 May 2003
Skąd: Starachowice/Kielce/Krakow





ja zakladalem na glebie, na poziomej powierzchni, zalozylem, maxymalnie rozkrecilem, pozniej sprawdzilem geometrie, wszystko gralo

tak na marginesie powiem wam ze jak dla mnie najwiekszym plusem rozporki jest o wiele wolniejsze zuzywanie sie przednich opon na rantach


--------------------
Usunięto komercyjną sygnaturę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wombat
post Sat, 29 May 2004 - 14:37
Post #11


Forum Clubber
Dołączył: Sun, 16 February 2003
Skąd: Wawa Ursus





teoria jest taka. kupujemy furke z zerowym przebiegiem. kupujmy dedykowana rozpórke na wymiar. Siłą rzeczy buda postawiona na kołach ulegnie odkształceniu (minimalnemu jeżeli jest nowa, jeżeli to 10 letnia skoda favorit to moze przeżyć implozje i zapaśc sie do środka jak czarna dziura wciągając za sobą pól warsztatu). Teoretycznie powinno sie ją podnieśc aby odciażyc punkty mocowania zawiechy i żeby wróciły na teoretycznie fabryczny wymiar. Wtedy taka dedykowana teoretycznie powinna pasowac idealnie.

teoretycznie to fajnie by było...


--------------------
Wombat
www.wombat.prv.pl <<Accord IV Gen. ('90-'93)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AS...
post Sat, 29 May 2004 - 15:29
Post #12


Forum Homee
Dołączył: Thu, 31 October 2002
Skąd: ze wśi! jestem wieśniakiem!





no dobrze to gdzie w wawie mi załozą dobrze i będę mieli pojęcie jak to zrobić?
-chodzi mi o to aby "mechanik" nie uczył się zakładać tego na moim aucie tylko to umial zrobić i wiedział jak to zrobić!
Kogo polecacie?


*tylko że chcę 3rozpórki: przód: góra,dół, tył: góra
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gr00bY
post Sat, 29 May 2004 - 16:09
Post #13


Forum Clubber
Dołączył: Sun, 15 June 2003
Skąd: Warszawa





Eltec? Oni robią na zamówienie więc założyć pewnie też potrafią


--------------------
WORKSHOP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AS...
post Sat, 29 May 2004 - 18:19
Post #14


Forum Homee
Dołączył: Thu, 31 October 2002
Skąd: ze wśi! jestem wieśniakiem!





hmm rozpurexy jusz "mam" ( i w jednej jest ta nieszczesna śruba )...
tylko trzeba je zamontować...
Eltec dobra wiem kogo "atakować"....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kosiarz
post Sat, 29 May 2004 - 18:30
Post #15


Forum Killer
Dołączył: Wed, 18 February 2004
Skąd: MIASTO MOCY... WROCŁAW





Dzięki za informacje
Wie ktoś może gdzie mi to we wrocku zamontują ?
Rozpórka bez śruby.


--------------------
Fuel Games Part I am 21.05.2011 Rothenburg 1/4 ET 13,6 SCIERWOLOT
https://picasaweb.google.com/112471818709940932677/SIERRACOSWORTHKOSIARZ
http://www.youtube.com/user/Kosiarzzz

http://tnij.org/cosworth Mój projekt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gr00bY
post Sat, 29 May 2004 - 18:33
Post #16


Forum Clubber
Dołączył: Sun, 15 June 2003
Skąd: Warszawa





Sam sobie zamontuj


--------------------
WORKSHOP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kosiarz
post Sat, 29 May 2004 - 19:46
Post #17


Forum Killer
Dołączył: Wed, 18 February 2004
Skąd: MIASTO MOCY... WROCŁAW





CYTAT("Gr00bY":2lqmlybx)
Sam sobie zamontuj


Wiesz niechce czegoś spieprzyć !
U mnie trzeba nawiercic w kielichach a puźniej jakoś te otwory nagwintować no i jakimi śrubami to trzeba przykręcić ? Bo pewnie muszą mieć odpowiednią wytrzymałoś materiałową na zmęczenie i ścinanie, wolę żeby mi to ktoś założył kto to już robił.


--------------------
Fuel Games Part I am 21.05.2011 Rothenburg 1/4 ET 13,6 SCIERWOLOT
https://picasaweb.google.com/112471818709940932677/SIERRACOSWORTHKOSIARZ
http://www.youtube.com/user/Kosiarzzz

http://tnij.org/cosworth Mój projekt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
!markos
post Sat, 29 May 2004 - 20:43
Post #18


prawie jak integra
Dołączył: Mon, 29 December 2003
Skąd: waw





gwintowac dziury w blasze kielichow? powodzenia... ja raczej myslalbym o zlapaniu tego srubami z nakretkami samoblokujacymi..

nie sadzilem, ze do montazu rozporek potrzebny jest jakis specjalista.. ja pojechalem do mechanika tylko na montaz dolnej rozporki mocowan wachaczy i stabilizatora, bo robilem po tym geometrie.. gorna przednia zamontowalem sam, tyl tez - wiercac bude na wylot. wszystko dziala bez zarzutu juz rok.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morgan
post Sat, 29 May 2004 - 21:59
Post #19


User
Dołączył: Sun, 29 February 2004
Skąd: PL





CYTAT("Kosiarz":2ydc7oun)
CYTAT("Gr00bY":2ydc7oun)
Sam sobie zamontuj


Wiesz niechce czegoś spieprzyć !
U mnie trzeba nawiercic w kielichach a puźniej jakoś te otwory nagwintować no i jakimi śrubami to trzeba przykręcić ? Bo pewnie muszą mieć odpowiednią wytrzymałoś materiałową na zmęczenie i ścinanie, wolę żeby mi to ktoś założył kto to już robił.


Jesli nie chcesz montowac sam to zapytaj na forum GDS gdzie i kto Ci to we wro zrobi Pozdro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PrOsIaQ
post Sat, 29 May 2004 - 22:06
Post #20


Forum Clubber
Dołączył: Sun, 20 October 2002
Skąd: W-wa





http://www.forum.streetracing.pl/viewto ... sc&start=0

polecam lekture tego watku
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Closed TopicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 21 December 2014 - 12:52