Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> a6 c6 2-osobowe, kupno auta ciężarowego i przerobienie na osobowy
Wiktor
post Wed, 07 Jan 2015 - 10:36
Post #1

User

Witam,

mam następujące pytanie.
Zastanawiam się nad kupnem audi a6 c6 kombi, auto było sprowadzone z Danii ok 2-ch lat temu. Sprowadzone jako ciężarowe i takie jest zarejestrowane w pl, ma tylko dwa przednie fotele. Dodam że jako że auto było i jest ciężarowe nie była zapłacona akcyza i tego się właśnie obawiam.
Zastanawiam się nad kupnem tego auto zarejestrowaniem go na siebie i przerobieniem na 5 osobowe.
Jak wygląda sprawa takiego przerobienia wg prawa? czy skarbówka czy urząd celny mogą się do czegoś przyczepić i żądać zapłaty akcyzy czy jakiejś kary?
Nie chciał bym wejść na jakąś mukę. Auto jest dość dobrej cenie i w ciekawym stanie dlatego rozważam zakup.
Kilka lat temu kupiłem jakieś kombi po firmowe (z polskiej firmy) zarejestrowane jako 2 osobowe z tym ze miało kpl. foteli i wtedy robiłem na stacji diagnostycznej badanie za bodajże 180 zl i na tej podstawie było rejestrowane na 5 osób bez żadnych problemów.
W wypadku audi obawiam się problemów z akcyzą szczególnie po przeczytaniu kilku tematów w necie.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 07 Jan 2015 - 10:36
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
WLD_Wlodi
post Wed, 07 Jan 2015 - 15:24
Post #2

Frequent User

CYTAT
Jak wygląda sprawa takiego przerobienia wg prawa? czy skarbówka czy urząd celny mogą się do czegoś przyczepić i żądać zapłaty akcyzy czy jakiejś kary?
Nie chciał bym wejść na jakąś mukę. Auto jest dość dobrej cenie i w ciekawym stanie dlatego rozważam zakup.
Kilka lat temu kupiłem jakieś kombi po firmowe (z polskiej firmy) zarejestrowane jako 2 osobowe z tym ze miało kpl. foteli i wtedy robiłem na stacji diagnostycznej badanie za bodajże 180 zl i na tej podstawie było rejestrowane na 5 osób bez żadnych problemów.
W wypadku audi obawiam się problemów z akcyzą szczególnie po przeczytaniu kilku tematów w necie.

Montujesz fotele, itd , jedziesz do stacji kontroli pojazdów wraz z rachunkiem za przerobienie samochodu(montaż foteli itd).

Celni po kilku latach sprawdzają auta sprowadzone jako ciężarowe(żądają zdjęć itd), więc lepiej akcyze zapłacić.

+Quote Post
LAWNOWERMAN
post Wed, 07 Jan 2015 - 15:33
Post #3

User

CYTAT(WLD_Wlodi @ Wed, 07 Jan 2015 - 15:24) *
Montujesz fotele, itd , jedziesz do stacji kontroli pojazdów wraz z rachunkiem za przerobienie samochodu(montaż foteli itd).

Celni po kilku latach sprawdzają auta sprowadzone jako ciężarowe(żądają zdjęć itd), więc lepiej akcyze zapłacić.

ale co go obchodzi akcyza?
nie on sprowadzał

+Quote Post
rafals
post Wed, 07 Jan 2015 - 16:19
Post #4

User

Żeby nie płacic akcyzy auto musi byc wyprodukowane i przywiezione jako ciężarowe, przerobić na osobówke można już nastepnego dnia- takie info dostałem z celnego.
Audi pewnie było wyprodukowane jako osobe więc akcyze i tak pewnie przyjdzie zapłacić sprowadzającemu auto.

+Quote Post
no_fear
post Wed, 07 Jan 2015 - 18:11
Post #5

Frequent User

CYTAT(LAWNOWERMAN @ Wed, 07 Jan 2015 - 15:33) *
ale co go obchodzi akcyza?
nie on sprowadzał

Ten co sprowadził- sprowadził jako ciężarowe i sprzedał jako ciężarowe...
więc raczej jest czysty

1.5 roku temu sprowadziłem z Danii Forda Galaxy "ciężarowego" 2 osobowego.
Przegląd "zerowy" jako ciężarowy, przeróbka na osobowy, twardy dowód już jako osobowy.
Zapłaciłem akcyzę dla świętego spokoju, bo prędzej czy później upomną się...

--------------------
Sklep przeniesiony poza forum.

+Quote Post
chyzio_vr6
post Wed, 07 Jan 2015 - 19:12
Post #6

User

Akcyze oplaca sprowadzajacy ale moze byc tak, ze na czas sciagania naleznosci urzad zatrzyma pojazd jako 'zabezpieczenie'. Urzad Celny ma na to 5 lat. Co do przeróbki to zadna filozofia: Kupujesz kanape, pasy, montujesz badz zlecasz warsztatowi (ważne, musi miec uprawnienia do zmian konstrukcji pojazdow), bierzesz fakture za usluge, jedziesz na przeglad za 180zl i idziesz do wydzialu komunikacji. Finito

+Quote Post
Koki
post Wed, 07 Jan 2015 - 19:56
Post #7

User

Akcyza spoczywa na sprowadzającym , sprowadził ciężarowe i nie przerabiał więc jest ok , Ty spokojnie możesz przerobić i spać spokojnie tylko tak jak przedmówcy napisali , faktura z warsztatu na montaż i stacja diagnostyczna , potem wydział komunikacji.
Problemy z akcyzą były jak ktoś sprowadził jako ciężarowe i w krótkim okresie po rejestracji zmieniał na osobówkę.

+Quote Post
Salieri
post Wed, 07 Jan 2015 - 19:56
Post #8

Super User

Co do akcyzy to polecam zadzwonic lub napisac maila do Izby Celnej tak jak ja to zrobilem przed kupnem sprowadzanego samochodu, bo tu kazdy ma swoje zdanie a nie do konca to co sie mysli ma odbicie w rzeczywistosci wink.gif
W Izbie Celnej bardzo rzetelnie i uprzejmie informują o takich rzeczach.

--------------------
'08 b8 3.0tdi

+Quote Post
kompot
post Sun, 11 Jan 2015 - 13:19
Post #9

Forum Clubber

CYTAT(Koki @ Wed, 07 Jan 2015 - 18:56) *
Akcyza spoczywa na sprowadzającym , sprowadził ciężarowe i nie przerabiał więc jest ok , Ty spokojnie możesz przerobić i spać spokojnie tylko tak jak przedmówcy napisali , faktura z warsztatu na montaż i stacja diagnostyczna , potem wydział komunikacji.
Problemy z akcyzą były jak ktoś sprowadził jako ciężarowe i w krótkim okresie po rejestracji zmieniał na osobówkę.

Brzmi logicznie, ale gdyby tak było, to na ominięcie akcyzy byłoby zbyt proste. Raczej każdy kupowałby przez pośrednika.
Najlepiej poprosić o odpowiedź na piśmie. Straszny jest ten brak jednoznaczności polskich przepisów w PL, ile było już różnych odpowiedzi z wydziałów komunikacji w zależności od położenia geograficznego...

--------------------
2024 F-Pace D300
2011 E90 330d
2000 W210 E55
BTG 9:49 (IS200)

+Quote Post
Koki
post Sun, 11 Jan 2015 - 20:36
Post #10

User

Podałem info jakie otrzymałem z urzędu celnego w 2010 roku , do tej pory jest spokój.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 09:40