Shoutbox 0 nowych PW 

11 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > »   
Reply to this topicStart new topic
> turbo/wolnossak - ta sama moc = takie samo spalanie?
jackkpl
post Sun, 27 Jul 2014 - 12:33
Post #121

I live here !

CYTAT(Tommo @ Sun, 27 Jul 2014 - 12:26) *
proszę:

Chyba do wytworzenia 10 koni nie potrzeba uruchamiać turbo nawet przy 1.2.

Czytaj ze zrozumieniem. 1.2 ma mniejsze opory wewnetrzne (pojemnosc i strata energii cieplnej do cylindra , tarcie) i dlatego bedzie bardziej sprawne przy mocach 10-20 koni. Obrazuja to wykresy BSFC, gdzie najwieksza sprawnosc jest przy niskich obrotach i duzym obciazeniu.
Dodatkowo przy 1000rpm 20 koni to ~140nm. Przy takim 1.2 litra trzeba dmuchac 0.5 bara jak nie wiecej, ale nie zmienia to faktu,ze 1.2 bedzie mial zawsze wieksze cisnienie w cylindrze (wieksze napelnienie) niz 2.0 i tym samym wieksza sprawnosc przy takich mocach.
CYTAT(MadeInPoland @ Sun, 27 Jul 2014 - 12:30) *
jackpl najlepsze cytaty:

Turbo musi miec bogatsza mieszanke, zeby nie poplynely tloki. Z tego powodu bedzie palil wiecej przy kreceniu pod odcine.

Turbo nie ma wiekszej sprawnosci (efektywnosci), bo napedzanie turbo nie bierze sie z nikad - napedza je cisnienie spalin. Stad w turbo (szczegolnie malym) jest wysokie EGT. Silnik musi sie mocno nameczyc,zeby te spaliny wypchnac.

W ktorym miejscu silnik turbo jest bardziej efektywny? I skad wynika ta zasada? To co piszesz, jest sprzeczne z fizyka. Turbo ma wieksza sprawnosc wolumentryczna (objetosciowa), bo jezdzi na doladowaniu. Czyli z mniejszej pojemnosci moze wygenerowac wiecej momentu. Ale efektywnosc (czy sprawnosc) silnika okresla ile energii ze spalania mieszanki silnik zamienia na energie mechaniczna. I tutaj turbo nie jest wcale lepsze, bo nie ma podstaw, zeby tak bylo.

Moc generuje sie z powietrza i paliwa. Nie ma mozliwosci, zeby przy takiej samej ilosci powietrza zasysanej przez turbo i NA, turbo bralo mniej paliwa - bo to by oznaczalo,ze jezdzi na lambdzie >1.
Jedyny sposob na zwiekszenie sprawnosci , to obnizenie strat na napedach i tarcia w silniku , czy pobieranej przez osprzet. To robi sie stosujac nowe konstrukcje (lzejsze elementy ruchome ), materialy o mniejszym tarciu i przede wszystkim obnizajac obroty stalej pracy.

cdn.

Wszystko to jest prawda i na dodatek jest w kontekscie tematu, o ktorym dyskutujemy, czyli 1.4 tsi @ 200 koni .
Chciales materialow ktore popra moja teze, wkleilem opracowanie forda, gdzie jest napisane ,ze wolnossak ma BARDZIEJ KORZYSTNE zuzycie paliwa przy duzych obciazeniach.

Fakt ten skrzetnie pominales i z Tommo zaczynacie wyrywac slowa z kontekstu. Dziekuje, dla mnie koniec dyskusji

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 27 Jul 2014 - 12:33
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
E30 owner
post Sun, 27 Jul 2014 - 12:35
Post #122

Forum Killer

Made in poland, przestań punktować, cytować wybiórczo bo się pogrążasz - już wiem jak czytasz te fachowe linki, i już rozumiem skąd takie farmazony wychodzą.

Nie dość że nie masz pojęcia w tym temacie, to jeszcze nie masz pojęcia na jakiej zasadzie działa silnik doładowany ...

Hz10, Jackkpl - mam dobrą wódkę zapraszam na ukojenie nerwów smile.gif

--------------------
_http://400metrow.pl

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 27 Jul 2014 - 12:43
Post #123

Forum Clubber

jackpl cytaty ciąg dalszy:

Przy WOT wyglada tak , a to z prostej przyczyny, ze turbo benzyna MUSI dostawac o 10-15% wiecej paliwa na ta sama ilosc powietrza,zeby nie stopic tlokow , bo generuje wieksze EGT nawet za turbo , niz wolnossak

Jeszcze jest kwestia taka, ze przy dobrym kompresorze nie uzyskasz tak duzego EGT, a tym samym mieszanka moze byc ubozsza niz przy turbo, wiec ostatnie 2 miejsca zaleznie od aplikacji moga byc zamienne.

A dlaczego uzywa sie wiecej? A dlatego,zeby obnizyc temperature spalin i nie zepsuc silnika. Czyli paradoksalnie w silniku turbo ochladzamy spaliny, uzywajac do tego dodatkowej dawki benzyny.

Kolejny fakt - podnoszenie stopnia sprezania. Bez zwiekszania ilosci zasysanego powietrza oraz paliwa, uzyskujemy wiekszy moment i moc. Czyli zyskujemy na sprawnosci. Obnizajac ten stopien sprezania (co robi sie w silnikach turbo), tracimy SPRAWNOSC ,ale zyskujemy mozliwosc wepchniecia wiekszej ilosci mieszanki do cylinda,w celu uzyskania wiekszej mocy. Lopatologicznie, oddajemy 5% sprawnosci wzgledem NA, aby moc wpakowac o 100% wiecej mieszanki. Czyli palac 2x tyle paliwa, dostajemy 190% mocy wyjsciowej

--------------------
Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 27 Jul 2014 - 12:46
Post #124

Forum Clubber

jackpl ten wykres powyżej co ma niby udowodnić, że wolnossący jest wydajny na wysokich obrotach, ten high load w ramce czerwonej, podpisany jako C.
Otóż jak widać wyraźnie w tytule wykresu po lewej dotyczy to 2000 obr/minutę.
Tak właśnie próbujesz marnie przerobić teorię na swój sposób.

P.S. Favorable znaczy korzystny. Bardziej korzystny byłoby more favorable, a powinno być nawet more favorable then turbo charged engine. A nie ma tego i nie będzie. Trzeba czytać ze zrozumieniem.

--------------------

+Quote Post
E30 owner
post Sun, 27 Jul 2014 - 12:54
Post #125

Forum Killer

Bo te 2000 obr to wypadkowa najlepszych osiągów pod względem najmniejszego spalania. Więc powyżej tych obrotów osiągi wzrosną a i owszem ale kosztem coraz większej konsumpcji paliwa, ze względy na czynniki których nie dopuszczasz do swojej wiadomości a o których pisaliśmy wcześniej. Natomiast poniżej tych obrotów konsumpcja paliwa spadnie, lecz i moc także spadnie ...

Ja kończę temat, piwko otwarte - śliwkowa fortuna - polecam, teraz ja popatrzę na Twoje wywody Made In Poland. Przedstaw i wytłumacz swoje racje. MAsz wykresy BSFC, wykresy indykatorowe, w tym temacie masz wszystko jednym słowem biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 27 Jul 2014 - 12:57
Post #126

Forum Clubber

Aha, a w przypadku silnika turbo jest inaczej, tak? Sami się zakręciliście. jackpl twierdził nawet już po kilku lekcjach, z wielkim bólem zapewne, że turbo engine jest sprawniejsze przy niskich obrotach, a teraz podaje wolnossaka, że niby jest bardziej korzystne zużycie paliwa przy 2000 obr/min. Zakręciliście się sami.

--------------------

+Quote Post
E30 owner
post Sun, 27 Jul 2014 - 12:59
Post #127

Forum Killer

Ecoboost to silnik wolnossący?? Nie wiedziałem ... Do tego ta charakterystyka z wykresu po prawej - wolnossak jak się masz ... Made In Poland DZIĘKUJĘ CI znów za naukę ...

--------------------

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 27 Jul 2014 - 13:00
Post #128

Forum Clubber

To Ty juz nawet nie czytasz tego co pisze jackpl?

jackpl:
Chciales materialow ktore popra moja teze, wkleilem opracowanie forda, gdzie jest napisane ,ze wolnossak ma BARDZIEJ KORZYSTNE zuzycie paliwa przy duzych obciazeniach.

P.S. A to podobno ja fakt ten skrzętnie pominąłem...

P.S. E30 owner teraz to się totalnie pogrążasz. Nie widzisz Naturally Aspirated? Nie widzisz, że wykres po prawej generuje większy moment przy wysokich obrotach, co wg Was nie jest cechą silnika turbo? Po prostu kręcicię się wokół własnej osi szybciej niż samo turbo smile.gif

P.S. Na schemacie obrazkowym też widać tam turbo, prawda? Alkohol Cię już usprawiedliwia chyba.

--------------------

+Quote Post
E30 owner
post Sun, 27 Jul 2014 - 13:19
Post #129

Forum Killer

To wyjaśnij jak silnik z AFR 11:1 spali mniej niż silnik na AFR 12,5:1 przy mocy max biggrin.gif Bardziej uprościć się już nie da biggrin.gif Bo weszliśmy na BSFC dla obrotów których temat nie dotyczy ...

--------------------

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 27 Jul 2014 - 13:34
Post #130

Forum Clubber

Spali mniej ponieważ ma wyższą sprawność, o czym tłumaczę Wam już dosyć długo.
Natomiast jak widzimy błąd rozumowania jackpl prawdopodobnie wynika z tego, że nie potrafi zinterpretować poprawnie wykresów, które sam wkleja.

--------------------

+Quote Post
E30 owner
post Sun, 27 Jul 2014 - 13:37
Post #131

Forum Killer

Dobrze, więc olewam m50b28 i robienie go by utrzymać te 200koni a zwiększyć sprawność, robię 200konnego isa turbo do upalania smile.gif Taka sama wręcz technologia wykonania obu silników taka sama moc wyjdzie a spali mniej przy bogatszej mieszance - dziękuję Made In Poland za naukę smile.gif

EDIT: Zwrócisz mi za graty i czas jak wyjdzie że jednak spali podobnie jak nie więcej??

--------------------

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 27 Jul 2014 - 14:04
Post #132

Forum Clubber

Proszę bardzo. Nie widzę przepraszam powodów, dla których mam zwracać Ci za graty w przypadku nieprzemyślanego i/lub nieprawidłowego montażu.
Natomiast jeżeli będzie Ci spalał mniej, w co wierzę z racji Twoich umiejętności warsztatowych to będę się cieszył i Ci gratulował.

--------------------

+Quote Post
Tommo
post Sun, 27 Jul 2014 - 14:22
Post #133

Forum Clubber

CYTAT(E30 owner @ Sun, 27 Jul 2014 - 12:29) *
Tommo, przeczytaj co Jackkpl napisał, zrozum, przeproś ...

Za co konkretnie mam go przepraszac?
Za to ze powinienem wiedziec ze silnik 1.2 przy 1k rpm. generuje ponad 0,5 bara? biggrin.gif Ciekawe co ten 1.2 ma za turbo i jak ono pracuje przy 6 k rpm.

A może za to:
CYTAT(jackkpl @ Thu, 24 Jul 2014 - 11:08) *
Turbo nie ma wiekszej sprawnosci (efektywnosci), bo napedzanie turbo nie bierze sie z nikad - napedza je cisnienie spalin. Stad w turbo (szczegolnie malym) jest wysokie EGT. Silnik musi sie mocno nameczyc,zeby te spaliny wypchnac.

i
CYTAT(jackkpl @ Sun, 27 Jul 2014 - 10:32) *
Przy downsizingu i zoptymalizowaniu zakresu pracy , silnik TURBO bedzie bardziej sprawny, ale w zadnym wypadku nie beda to obroty mocy maksymalnej - co najwyzej maksymalnego momentu.

jest progres ?

--------------------
A110S

+Quote Post
E30 owner
post Sun, 27 Jul 2014 - 14:27
Post #134

Forum Killer

Tak za to że nie czytasz ze zrozumieniem, może dlatego że nie rozumiesz o jakich zjawiskach pisał Jackkpl.

W pierwszym cytacie pisał o pracy silnika w wysokich obrotach. W drugim w niskich ...

W pierwszym zdaniu to opisujesz dziwiąc się jednocześnie ...

Made in poland, pozostanę przy m50 bo widzę że nie dość że wyjdzie na moje, to jeszcze za moje pieniądze, skoro już szukasz dziury w całym ...

--------------------

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 27 Jul 2014 - 14:39
Post #135

Forum Clubber

Tommo, badaj na to. Teraz na spokojnie jeszcze raz (jestem w pracy i mam chwilę czasu) badam to co przedstawił nam jackpl.
Mianowicie chodzi mi o to:
http://www1.eere.energy.gov/vehiclesandfue...vich_2011_o.pdf

Spójrz na stronie 23, wykres po lewej stronie pokazuje pośrednio jak bardziej wydajny jest turbo silnik względem N/A.
Natomiast po prawej stronie już widać wyraźnie to co jest opisane jako G: Good BSFC over larger region of engine map.
Więc po prostu kręcą się dookoła własnej osi niczym turbo nasi koledzy.
Natomiast strona 24 i 25 udowadniają nasze twierdzenie, że turbo jest sprawniejsze i mniej spali. Zauważ jak na stronie 25 jest po prawej stronie duże zielone koło N dla Turbo i przede wszystkim jest ono przesunięte w wyższy zakres prędkości (dla obrotów jest podobnie dla turbo i N/A).
A na 24 stronie jest kolejny dowód na to, że turbo spali mniej przy butowaniu. Skoro jak widać i co wiadomo z turbo obroty mocy maksymalnej będą niższe niż w wolnossaku, a wraz z obrotami rosną straty mechaniczne, no to proszę.
Badaj też na stronie 25 po lewej, że turbo jest sprawniejsze o około 10% (po uwzględnieniu innego przełożenia skrzyni biegów). Ciekawe.

Z drugiej strony jackpl odwołał się do tego co ja wkleiłem:
http://www.princeton.edu/cefrc/Files/2012%...eton-CEFRC2.pdf

Strona 17, na której widać, że im wyższe obroty tym silnik łatwiej wciągnie więcej powietrza wraz ze wzrostem ciśnienia doładowania (czerwona prosta przebiega 'bardziej poziomo'). Wbrew temu co koledzy twierdzą o krztuszeniu się spalinami.

P.S. Więc jest progres. Dajmy im jeszcze trochę czasu. I powtórzmy jeszcze kilka razy. Turbo silnik beznynowy jest sprawniejszy od wolnossącego benzynowego.
Repetitio est mater studiorum.

--------------------

+Quote Post
E30 owner
post Sun, 27 Jul 2014 - 15:04
Post #136

Forum Killer

Nikt się nie kręci dookoła ... porównujesz wielkości kółek bez żadnych cyferek, co nie jest miarodajne. Do tego w obrotach o których ten temat nie jest. To AD1 Dlaczego ford dalej nie podaje BSFC tych silników - zapewne wstyd nie pozwala, lub marketing. Skupiają się tylko na plusach w różnicach tych silników. Czyli na tym że silnik ecoboost ma lepsze BSFC w szerszym zakresie obrotów niż NA - tylko skupiają się na obrotach 2000obr/min pomijając obroty mocy max biggrin.gif To taki rodzaj "kreatywnej księgowości" smile.gif

AD2 - silnik łatwiej wciągnie powietrze im wyższe ma ciśnienie w dolocie/atmosferyczne -racja. Tylko turbo nie wtłoczy więcej powietrza w momencie gdy w cylindrze zalega połowa jego objętości spalin. I tutaj Twoja teoria pada ... Trzeba wtedy opróżnić cylinder ze spalin, a to już nie chodzi o nic innego jak o rozrząd WG i samą turbosprężarkę.

Zauważ że jak chłopaki turbią silniki występują dwa zjawiska:
- przeładowania gdy masz za mały wg i/lub za małą turbinę
- do spadku ciśnienia gdy jest za mały kompresor turbosprężarki

Przeładowanie występuje w momencie gdy turbosprężarka nie może wtłoczyć powietrza bo coś to powietrze blokuje ... stąd wzrost ciśnienia w dolocie smile.gif Tak sobie turbo próbuje poradzić z oporem tłoczenia biggrin.gif I zauważ że założenie większego WG zazwyczaj problem rozwiązuje - ciekawe dlaczego skoro żadna turbosprężarka nie pogarsza wypływu spalin hmmm ...

Spadek ciśnienia występuje gdy silnik ma za duży apetyt na powietrze po prostu.

I od razu uprzedzam, o tym pisaliśmy już wcześniej, tylko debili z siebie robicie i udawaliście że nie kumacie, lub faktycznie nie kumacie jak działa silnik doładowany biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 27 Jul 2014 - 15:09
Post #137

Forum Clubber

OK, my jesteśmy debilami, ale bardzo mnie zastanawia skąd u Was to przekonanie (jak widać jackpl już powoli łapie, że silnik turbo jest bardziej sprawny):

jackpl:
Przy downsizingu i zoptymalizowaniu zakresu pracy , silnik TURBO bedzie bardziej sprawny, ale w zadnym wypadku nie beda to obroty mocy maksymalnej - co najwyzej maksymalnego momentu.

No i e30 owner też tak twierdzi, że na wysokich obrotach to już turbo jest mniej sprawne. Ciekawe skąd im to wynika. Z tego co jackpl przedstawił nigdzie tego nie widać.

--------------------

+Quote Post
E30 owner
post Sun, 27 Jul 2014 - 15:16
Post #138

Forum Killer

Czyli według Ciebie doładowanie silnika aby miał moc jak większy silnik, da także obniżenie spalania przy obrotach mocy maksymalnej ?? Bo to że taki silnik spali mniej przy niższych obrotach to jest oczywiste i od początku wszyscy to pisaliśmy.

--------------------

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 27 Jul 2014 - 15:29
Post #139

Forum Clubber

Aha, od początku to pisaliście smile.gif Wg mnie silnik turbo jest sprawniejszy również w zakresie obrotów mocy maksymalnej, ponieważ musi generować maksymalną moc przy odpowiednim doładowaniu.

Więc żeby była jasność, co ja twierdzę:
Silnik turbodoładowany jest sprawniejszy od wolnossącego w całym zakresie obrotów użytecznych.

--------------------

+Quote Post
E30 owner
post Sun, 27 Jul 2014 - 15:40
Post #140

Forum Killer

Więc trwajcie w swoim przeświadczeniu dalej smile.gif.

--------------------

+Quote Post

11 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 17 August 2025 - 19:18