![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Brachttal / Niemcy ![]() |
Coz niemieckie policaje nie lubia polskich kierowcow, ale trzepac po kieszeni to baaardzo lubia ![]() mozesz miec przy aucie wszystko ok, ale i tak sobie wymysli cos za co i tak bedziesz musial zaplacic... Odsetki od niezaplaconego mandatu sa smieszne okolice 2% w skali roku bodajze. Od przyznania mandatu masz rok na zaplacenie. Po tym czasie jesli Cie capna na ich terenie zostajesz z nimi poprowadzony na komende i placisz na miejscu plus odestki plus jeszcze jakies pierdoly. Sprawdzone na wlasnej skorze ![]() Tzn jak mają trzepać jak na wszystko jest sztywny taryfikator? Polski kierowca dostaje tyle samo co niemiecki. Naturalnie od mandatu można się odwoływać etc - jesteś pewny, że jesteś czysty to tak zrób i po sprawie. Na zapłacaenie mandatu jest sporo mniej niż rok. A ja mam trochę inne pytanie: znajoma dostała pismo z Rzeszy, fotoradar cyknął zdjęcie 107/70 i w tym piśmie chcą wyjasnień, dlaczego za kierownicą siedzi chłop, skoro auto zarejestrowana na kobiete (znajomy jechał jej autem). Pismo po niemiecku, bez polskiego tłumaczenia. Co z tym fantem zrobić? Chodzi o wskazanie kierującego zapewne. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 12 July 2008 ![]() |
Pewnie chodzi im o umowę użyczenia pojazdu, ew. pobodnie jak u nas o wskazanie kierującego. Chodzi o wskazanie kierującego zapewne. No ja się domyślam, że o wskazanie kierującego chodzi, ale teraz co zrobić? Odpisać grzecznie, czy olać temat i czekać na dalszy rozwój wydarzeń? dejv widze sie orientujesz ![]() orientujesz się po ilu przyszła pocztówka? bo rozumiem, że piszesz o fotoradarze Kolega był w Holandii na kilka miesięcy. Zapłacił 3 mandaty, właśnie za przekroczenie o jakieś 6 albo 10 km/h i tanio nie było ![]() |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 09 September 2013 Skąd: Galicja ![]() |
CYTAT Kolega był w Holandii na kilka miesięcy. Zapłacił 3 mandaty, właśnie za przekroczenie o jakieś 6 albo 10 km/h i tanio nie było ![]() Toś pocieszył, no nic mam nadzieje się nie doczekać pamiątki... :-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 05 July 2011 Skąd: ZabrzE ![]() |
Ja tez przekroczyłem prędkość o 12 km/h na początku maja w DE, jeszcze nic nie przyszło. Holandia ma inne cenniki z tego co wiem niż Niemcy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 30 April 2006 Skąd: Łąg ![]() |
W Holandii mandaty są uzależnione od miejsca popełnienia wykroczenia.W zależności autostrada czy teren zabudowany.
Dla przykłady za przekroczenie na autostradzie o 18 km/h zapłaciłem 120 E... -------------------- 406 3.0 V6
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Brachttal / Niemcy ![]() |
No ja się domyślam, że o wskazanie kierującego chodzi, ale teraz co zrobić? Odpisać grzecznie, czy olać temat i czekać na dalszy rozwój wydarzeń? dejv widze sie orientujesz ![]() Ciężko jest mi doradzić co zrobić - w moim wypadku działa to inaczej bo ja tu mieszkam. Z najnowszymi mandatami się nie znam i nie chcę znać bo po obniżeniu punktacji za łatwo stracić PJ ;/ Ja tez przekroczyłem prędkość o 12 km/h na początku maja w DE, jeszcze nic nie przyszło. Holandia ma inne cenniki z tego co wiem niż Niemcy. Nie mam 100% ale w wypadku Niemiec wysyłają od określonej sumy (wcześniej koszta są zbyt duże). W każdym razie trwają prace nad tym aby unormować to i karać obcokrajowców za każde wykroczenie. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 19 November 2008 Skąd: SGL / M / GAP ![]() |
Panowie, czy ktoś z Was dostał zakaz prowadzenia pojazdów w De za prędkośc? Dzis dostalem takie pytanie od znajomego. Idzid o +/- 140/100 wiec 120 do 160euro, 2 pkt i miesiac bez jazdy. Ja mam staly meldunek w de i prawko, więc wiem jak wyglada praktyka w przypadku obywateli. On pkt nie dostanie, i poleciłem mu wyjechac autem z kraju bo to auto z wypozyczalni i dodatkowo w leasingu
![]() Ktos coś wie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 10:04 |