![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 24 April 2003 Skąd: wwa ![]() |
W kwestii silnika tylko s3 albo cupra bo tam jest stare tfsi na pasku. Gti i octa rs (poliftowa) ma silnik tsi na łańcuchu który lubi się posypać tak jak we wszystkich tsi począwszy od 1.4. Tutaj pierwszy z brzegu przykład
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=73994 Jeśli chodzi o zawias to w wersji bez adaptacyjnych amorów golf VI to to samo co golf V,octa rs ,cupra. Tylko s3 ma alu wahacze a tt wahacze z regulowanym sworzniem |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 02 August 2007 Skąd: Kraków ![]() |
już się nacieszyłeś ? Kusi mnie evo x ;-) mimo kupowatej skrzyni ![]() W kwestii silnika tylko s3 albo cupra bo tam jest stare tfsi na pasku. Gti i octa rs (poliftowa) ma silnik tsi na łańcuchu który lubi się posypać tak jak we wszystkich tsi począwszy od 1.4. Dokładnie o tym samum pisałem. V GTI ma chyba jeszcze do pewnego momentu rozrząd na pasku a potem wszystkie te wersje 200/210hp miały łańcuch, który delikatnie rzecz ujmując wyszedł VAG'owi słabo. -------------------- e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone scirocco r dsg |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 13 October 2002 Skąd: z kątowni ![]() |
W sensie drugie tyle tak ? Mam jednego R na oku ale 90.000 PLN kosztuje. Wydałbyś tyle ? Na Golfa ? Zdecydowanie tak. Zamieniłem EIX na R20 DSG i jestem bardzo zadowolony. Poszukaj tylko sztuki od drugiej połowy '11 bo w nich można całkiem odłączyć ESP, potem delikatne mody na 360/450 i jest naprawdę fajny samochód na co dzień. Z osiek brałbym Megane RS |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 02 January 2004 Skąd: Zambrów (woj. Podlaskie) ![]() |
to samo myślę ! zapłacił bym tyle za golf-a bo w tej cenie + osiągi i uzyteczność na codzień nic ciekawszego nie widzę (biorąc pod uwagę 4x4)
-------------------- Pozdrawiam Rapix
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 20 August 2004 Skąd: Warszawa / Mokotów ![]() |
jak by co to u nas teoretycznie jest jedna niebieska Cupra na sprzedaz w stanie bardziej niz idealnym
![]() w razie czego wiesz gdzie szukac ![]() pzdr -------------------- Sociedad Espanola Automoviles de Turismo
był: Toledo T.U.R.B.O 1.8 20VT GT28R VW Golf VII R Tornado Red 400/500 - Mistrz Polski Street AWD 2016 Audi RS4 B8 450HP |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań ![]() |
No bez jaj panowie, Golf R jest fajny, ale 110.000 PLN za 2011 ? W tej cenie można szaleć w segmencie D !!! Do planowanego 50-60.000 PLN budzetu dołożyć jeszcze raz tylę ? Chyba że zrzuta forumowa
![]() -------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 02 August 2007 Skąd: Kraków ![]() |
Cena Golfa R nie znajduje racjonalnego uzasadnienia. Nie ma się co czarować i nie ma znaczenia czy są jakieś konkurencyjne modele w podobnym budżecie czy nie. Gdybym stał przed wyborem czy dokładać kasę do golfa r to dołożyłbym ale do Audi S3. Natomiast jeżeli nie chcesz zwiększać budżetu to wybieraj między Megane RS a Cupra R bo to najbardziej racjonalne wybory w kwestii performance/stan/cena
-------------------- e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone scirocco r dsg |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 02 January 2004 Skąd: Zambrów (woj. Podlaskie) ![]() |
przytocze z innego forum wypowiedź kolegi który miał megan rs, a teraz ma golf v gti 30edition
"Meganka to byl prawdziwy rs, twarde zawieszenie, jeszcze twardsze fotele itp.Czuc ze auto typowo do sportu.Do tego mala masa i calosciowo super auto. Choc dosc paliwozerne, miasto to 14-15 norma w trasie tez ciezko bylo zejść ponizej 9L. Poza tym co bys nie wzial do reki do meganki to kosztowalo maly woreczek pieniedzyA z vagiem wszyscy wiemy jak jest" lagadula do tej pory nie znaliśmy Twojego budżetu - a to faktycznie zmienia postać rzeczy bo na golf r trzeba go zwiększyć prawie x2 ja osobiście wybrał bym s3 ze względu na 4x4 ale jeśli Ci to nie jest jakoś strasznie potrzebne to golf gti -------------------- Pozdrawiam Rapix
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 05 September 2012 Skąd: Warszawa ![]() |
Ten Bialy GTI z Warszawy o którym myślałes jest na prawdę godny polecenia. Pochodzi z polskiego salonu. Jest sprzedawany tylko i wyłącznie z powodu wypadków losowych właściciela. Właściciel to pedant motoryzacyjny, człowiek z branży, z należytą wiedzą i kulturą motoryzacyjną.
Weź pod uwagę że 3/4 takich aut pochodzi z rąk rzeźników... I bardziej bym patrzył na stan konkretnej sztuki, a mniej na fakt czy to Golf czy Seat... Udanych łowów!!! |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 31 May 2010 ![]() |
Ostra jazda S3 vs inne (gti,cupra) - zdecydowanie S3...to jest kompletnie inna klasa trakcji na drodze.
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 29 November 2011 Skąd: myślenice ![]() |
możecie się smiać ale ja proponuje ASTRE OPC. Miałem,jezdziłem i gryby nie wypadek to dalej bym jezdził astra. Minus że nikt(tak mi się wydaeje)nie ogranie programu do tego kompa. Na duży plus to kultura prowadzenia tego samochodu.Przycisk SPORT oznacza że zawieszenie robi się twardesze,układ kierowniczy również ,oraz szybciej budzi się turbo. Spalanie ok 10l sednia.
PS.według mnie najładniejszy samochód po s3. -------------------- www.gardengold.pl
www.kaczor-sklad.pl Leon cupra tfsi 240ps pulsar GTI-R 4x4 364ps |
|
|
![]()
|
|
możecie się smiać ale ja proponuje ASTRE OPC. Miałem,jezdziłem i gryby nie wypadek to dalej bym jezdził astra. Minus że nikt(tak mi się wydaeje)nie ogranie programu do tego kompa. Na duży plus to kultura prowadzenia tego samochodu.Przycisk SPORT oznacza że zawieszenie robi się twardesze,układ kierowniczy również ,oraz szybciej budzi się turbo. Spalanie ok 10l sednia. PS.według mnie najładniejszy samochód po s3. Witam kolege. Posiadam obecnie Opla Astre H OPC 2007r. Fakt, auto daje niesamowita adrenaline. #plusy: - nadmiar mocy juz w serii ( w trybie sport da sie ostro ruszyc tylko przy +30C i dobrym laczku ) - swietny dzwiek silnika jak na 4rke, to co Turbo robi powyzej 4k obr/min to jest cos pieknego (efekt zasysanego powietrza conajmniej jak przy starcie embrajera ;-)) - swietny wyglad i stylistyka z zew - relatywnie tanie auto w utrzymaniu nawet serwisujac w ASO co robie od zawsze a mam juz nakulane 191k - bardzo malo pali, kiedy oszczedzamy pedal gazu (moja srednia 50/50 miasto/trasa to ok 8.5-9.0L/100km) - fajen tryby dzialania ESP: esp wlaczone: zalacza sie zdecydowanie pozniej niz w seryjnych autach, ale jeszcze zawalu nie dostaniesz... sport: zalacza sie ekstremalnie pozno kiedy wpadniesz w poslig, mozna dostac zawalu, ale w ostatnim momencie ratuje dupe esp off: nie polecam w tym aucie ;-) # minusy: - slabe wykonczenie w srodku (w porownaniu do Audi ;-)) - zero trakcji, po przesiadce z A4B6 1.8TQ - myslalem ze sie zabije na pierwszym lepszym zakrecie ;-) Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
lmatys z tym spalaniem to przesadziłeś bo ja jak jezdziłem i ''głaskałem'' pedał gazu to zszedłem aż tylko do 10l. Niżej to nie jest realnie.
Nie wiem jak S3 ale astra wykończenie ma b.dobre.Fajny bajer przy odpalaniu jak (nie wiem jak to fachowo nazwać)wskazówki na liczniku resetują sie. Mi ogólnie leona i golf wogóle nie podobają sie. Ja osobiści wybrał bym s3. -------------------- www.gardengold.pl
|
|
![]()
|
|
lmatys z tym spalaniem to przesadziłeś bo ja jak jezdziłem i ''głaskałem'' pedał gazu to zszedłem aż tylko do 10l. Niżej to nie jest realnie. Nie wiem jak S3 ale astra wykończenie ma b.dobre.Fajny bajer przy odpalaniu jak (nie wiem jak to fachowo nazwać)wskazówki na liczniku resetują sie. Mi ogólnie leona i golf wogóle nie podobają sie. Ja osobiści wybrał bym s3. Witaj kolego. Jak to mowia w Audi - wszystko jest kwestia techniki (co nie oznacza ze jej troche brakuje takze i w Audi). Podam dwa przyklady: # duze spalanie A2 POZ<>WAW wyszlo 29L/100 km..bylo szybko # male spalanie WROC<>POZ (byla totalna mgla, nie przekroczylem 80 km/h), nonstop 6 bieg i miedzy 1500-1900 obt/min -> spalila 6.9L !!! Co do wykonczenia - no comment - opel w srodku wyglada jak chinska zabawka w porownaniu do Audi - wiem bo mam OPC i jezdze od 4 lat Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
No oczywiście że można było by co nie co poprawić i w S3 i OPC ale jak dla mnie OPC ma fajne wykończenia i nie ustępuję s3 . Ja nie miałem navi a tak poza tym było wszystko co chciałem. Na duży plus w astrze to że fajnie się prowadzi. No i też wygląd ale to już kwestia gustu. Golf gti nie rzuca na kolana pod względem wyglądu.
-------------------- www.gardengold.pl
|
|
![]()
|
|
No oczywiście że można było by co nie co poprawić i w S3 i OPC ale jak dla mnie OPC ma fajne wykończenia i nie ustępuję s3 . Ja nie miałem navi a tak poza tym było wszystko co chciałem. Na duży plus w astrze to że fajnie się prowadzi. No i też wygląd ale to już kwestia gustu. Golf gti nie rzuca na kolana pod względem wyglądu. Co to wg Ciebie oznacza 'fajnie sie prowadzi' ? Prowadziles jakies auto ktore mialo niezalezne wielowahaczowe zawieszenie z napedem na 4 kola? Astra ma z tylu skretna belke, i kolo ktore sie unosi w ciasnych zakretach - to jest jakis dramat przeciez ! ;-). Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
jeśli wykonanie opc nie ustępuje a3... to ja nie mam pytań. przecież to dwa światy.
|
|
|
![]()
|
|
Imatys porównuje z samochodami którymi jezdziełm i mam porównanie.Jak dla mnie nei mam zastrzeżeń do jazdy. Po wciśnięciu sporta można pozwolić sobie na więcej.
Siewcu gdzie napisałem że nie ustępuję wyposarzeniu a3? jak już cos to pisałem o S3... -------------------- www.gardengold.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 13 August 2025 - 15:10 |