Shoutbox 0 nowych PW 

3 Stron V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> E30 M50b25 z czego e34 e36 ?
maaaad
post Fri, 04 Jul 2014 - 22:12
Post #41

Forum Killer

Nie końcówka, tylko początek wink.gif Np. S3.15 (szpera, przełożenie 3.15).
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 04 Jul 2014 - 22:12
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
NewYorker
post Tue, 08 Jul 2014 - 20:03
Post #42

Rookie

Niestety na dyfrze żadnych oznaczeń, jednym i drugim. Mechanik mi przeliczy ilość zębów przy najbliższej okazji

Trzy kwestie:

1) shortshifter brać od z3m czy coś customowego z allegro np. ten z tłumikiem drgań za 100 zł?
http://allegro.pl/short-shifter-bmw-e30-e3...4405688779.html

2) jakie przewody silikonowe? od e34? pod maską to wygląda w ten sposób jak na zdjęciu. Chłodnica wygląda na tą od diesla, a umieszczona jest nie w przedniej belce, lecz już w komorze silnika. na razie jest wisko, ale już zamawiam elektryka klimy od e32 i umieszczę go od przodu

3) z tyłu mam bębny na 4x100, chcę tarcze pozostajac przy 4x100. Czego i od czego szukać?

za odpowiedzi dzięki!

+Quote Post
maaaad
post Tue, 08 Jul 2014 - 22:38
Post #43

Forum Killer

ad. 3)
Od e30 w wersji z tarczami na tyle (wszystkie wersje z ABS, 325e, 325i, 318is, 324td).

+Quote Post
E30 owner
post Wed, 09 Jul 2014 - 14:56
Post #44

Forum Killer

CYTAT(maaaad @ Tue, 08 Jul 2014 - 21:38) *
ad. 3)
Od e30 w wersji z tarczami na tyle (wszystkie wersje z ABS, 325e, 325i, 318is, 324td).

I Touringi smile.gif Mam takie na sprzedaż jakby co. Tarcze i klocki śmieć. Reszta kulturalna.

Co do chłodnicy ta na zdjęciu jest zamocowana poprawnie, wszystkie chłodnice są CHYBA tej samej szerokości, różnią się wysokością, od diesla były dwa rozmiary - niska i wysoka, wysoka montowana też w wersjach tropikalnych w silnikach benzynowych. Chłodnica z ETY bodajże ma odwrotnie umiejscowione króćce, lub z innego silnika, ale z tego co słyszałem kiedyś jest jedna chłodnica w e30 która ma króćce odwrotnie umiejscowione (wysokościowo).

Short shifter - wystarczy dospawać kawałek pręta do oryginalnego "wajhadełka" biggrin.gif Tak z 1 cm. W necie są zdjęcia porównawcze fabrycznych "short shifterów" BMW z podanymi wymiarami. Zaoszczędzoną kasę proponuję włożyć w nowe tulejki wybieraka, często są już zużyte i biegi średnio precyzyjnie wchodzą.

EDIT: Co do dyfra, nie trzeba liczyć zębów, wystarczy nanieść znak na wale i półosi załóżmy przy dyfrze i liczyć ile razy obróci się wał po przekręceniu półosi o jeden obrót. I masz wynik, i nie potrzeba mechanikowi płacić bo można to samemu ogarnąć w 10 minut.

--------------------
_http://400metrow.pl

+Quote Post
NewYorker
post Wed, 09 Jul 2014 - 15:55
Post #45

Rookie

E30 OWNER, poszło PW.

Jeszcze mam problem. Przyspieszanie na pełnym gazie jest jakby nierównomierne. Coś jak przy turbinach załączała się zmienna geometria łopatek lub zmienna faza rozrządu. Tak może ze 2-3 razy na całym zakresie obrotów, szczególnie chyba na 2-3 biegu. Jaka może być przyczyna? Dzisiaj sprawdzałem szczelność dolotu, więc jest ok, bo akurat króciec jeden odpadł przy dolocie i przygasał/gasł przy lekkim ruszaniu, teraz jest ok.

I jaki dać filtr powietrza? Teraz jest stożek jakiś chiński duży, bez grodzi czy ściany termicznej (jak na fotce na górze). Tak po prostu włożony przed przepływką. Dać airbox'a customowego typu Simota, firmowy stożek czy wracać do serii? Jakie rozwiązania? Od razu mówię, że auto do upalania na Słomczynie i innych tego typu, gdzie jest sporo kurzu, błota.

Wisko demontować przy elektryku od przodu?

+Quote Post
kowalczykowy
post Wed, 09 Jul 2014 - 20:50
Post #46

Super User

Może kłopoty z paliwem? Słaba pompa, zapchany filtr? jaka tam teraz siediz pompa paliwa?

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 29 June 2025 - 17:06