![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Thu, 21 August 2003 Skąd: Stalowa Wola ![]() |
Obd nie mam w aucie, pozatym brak absu i linki licznika więc zostaje wróżenie z fusów
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 13 November 2004 ![]() |
jesli tak wtedy faktycznie tylko GPS i masz takie opcje wg mnie
1.telefon wyposażony w GPS wtedy dodatkowa aplikacja i masz juz zegary (mozna tanio na przyklad nokia symbianowa z wbudowanym GPS) 2.urzadzenie Androidowe i tutaj mozna podlaczyc zewnetrzny GPS na przyklad 5Hz i mozna wykorzystywac do roznych innych celow w tym pomiary auta itp 3. navigacja z programem tez mozna i sa takie programy ktore pokaza predkosc itp Jesli chcesz tylko do celow informacyjnych typu ile jade ile przejechalem km itp spokojnie styka 1Hz GPs jesli chcesz dokonywac dodatkowych pomiarow to sensowne minimum to 5Hz Pozdrawiam -------------------- Wskaźniki4w1 EGT, Boost, Temperatura i ciśnienie Oleju + Boost Kontroler
http://www.racingforum.pl/Wskazniki-do-projektow-budzetowych-4w1-EBC-t118442.html Wielokanałowy wskaźnik EGT http://www.racingforum.pl/Wielokanaowy-wskanik-EGT-t118766.html |
|
|
![]()
|
|
No włąśnie skoro mam już inwestowac to wolę własnie tablet i gps 5hz. Musze skompletowac jakiś senwony zestaw i odpalić w clio bo od razu będzie do filmów z telemetrią
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Brachttal / Niemcy ![]() |
Bierz 10Hz, cena niewiele wyższa a jednak o wiele dokładniejszy pomiar.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 19 December 2006 Skąd: 100lica ![]() |
No włąśnie skoro mam już inwestowac to wolę własnie tablet i gps 5hz. Musze skompletowac jakiś senwony zestaw i odpalić w clio bo od razu będzie do filmów z telemetrią a zastanawiałeś się może nad jakimś komputerem pokładowym z allegro co do tabletu to zdecydowanie android 4.x i warto pomyśleć nad takim z simem |
|
|
![]()
|
|
co mi da komputer skoro potrzebuje on sygnału prędkości a tego nie wyczaruje. dejv muszę poszukac
|
|
|
![]()
|
|
co mi da komputer skoro potrzebuje on sygnału prędkości a tego nie wyczaruje. dejv muszę poszukac Ja używam tego: http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&...id=260784523470 W ofercie mają też lepszy model za circa 140 funtów w komplecie z softem. Zajrzyj na ich stronę, może znajdziesz coś dla siebie. |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
co mi da komputer skoro potrzebuje on sygnału prędkości a tego nie wyczaruje. dejv muszę poszukac A ten zestaw auto gauge nie ma swojego czujnika? Mozna zrobic to bardzo prosto, a mianowicie zamontowac cos ala czujnik ABS do tylnego kola i zrobic wskazanie predkosci. Wtedy nie bedzie problemu,ze nad polska nie ma satelitow i nie masz predkosci. Rozwiazanie z gpsem mniej inwazyjne w auto, ale bardziej zawodne (nieraz widzialem onboardy i sie np na nurburgringu gubil gps, a za 3-5 sekund nagle ze 120 pokazywal skokowo 190). -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
A ten zestaw auto gauge nie ma swojego czujnika? Mozna zrobic to bardzo prosto, a mianowicie zamontowac cos ala czujnik ABS do tylnego kola i zrobic wskazanie predkosci. Wtedy nie bedzie problemu,ze nad polska nie ma satelitow i nie masz predkosci. Rozwiazanie z gpsem mniej inwazyjne w auto, ale bardziej zawodne (nieraz widzialem onboardy i sie np na nurburgringu gubil gps, a za 3-5 sekund nagle ze 120 pokazywal skokowo 190). Powiem szczerze, że jeszcze mi się nie zdarzyło aby mi GPS zgubił sygnał o ile raz go złapał. Oczywiście w warunkach jakichś ekstremalnych typu ulewny deszcz czy bardzo mocne zachmurzenie nie testowałem. W każdym razie ja to kupiłem bo sytuacje ze skaczącym sygnałem GPS miałem w telefonie. Również akcelerometr działał mi średnio i przez to jakiekolwiek pomiary przyśpieszenia dawały zbyt duży rozrzut. |
|
|
![]()
|
|
Narazie posiłkuje się nawigacją ale wolę coś lepszego.
Wybór padnie na tablet plus gps 10mhz i aplikacje |
|
|
![]()
|
|
Narazie posiłkuje się nawigacją ale wolę coś lepszego. Wybór padnie na tablet plus gps 10mhz i aplikacje Z aplikacji możesz przetestować to czego sam używam. Kosztuje na tyle mało, że testy nie robia dziury w kieszeni ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
szkoda że nie ma nawigacji z wyswietlaczem na androidu 5hz, wgrałbym soft i już
|
|
|
![]()
|
|
nawigacje to są ale żadne urządzenie nie ma wbudowanego GPS 5Hz po prostu nie są potrzebne do "cywilnych" zastosowań
Pozdrawiam -------------------- Wskaźniki4w1 EGT, Boost, Temperatura i ciśnienie Oleju + Boost Kontroler
http://www.racingforum.pl/Wskazniki-do-projektow-budzetowych-4w1-EBC-t118442.html Wielokanałowy wskaźnik EGT http://www.racingforum.pl/Wielokanaowy-wskanik-EGT-t118766.html |
|
|
![]()
|
|
są ale w wersji do motorówek i kosztują kilka tysięcy..
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
są ale w wersji do motorówek i kosztują kilka tysięcy.. Zaczalem prace nad aktualizacja mojej aplikacji (Racedroid). Narazie testuje to z gpsem 5 hz. Jesli sam predkosciomierz Ci wystarczy, to za krotka chwile powinna byc ta aplikacja dostepna na markecie. Oczywiscie bedzie bezplatna, a przy okazji pomierzy czasy przyspieszen itp. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
jackpl a wykorzystujesz gps zewnętrzny czy wewnętrzny tez można wykorzystać . Pytam bo tez z chęcią przetestuje ale wykorzystam dwa rodzaje GPS czyli zewnętrzny po BT i wewnętrzny oba można ustawić jako 5Hz i 10Hz ( tak naprawdę jest to ten sam GPS zewnętrzny z tym że raz podłącze go przez BT a raz podłącze go przez USB z oprogramowaniem emulującym go jak GPS wewnętrzny)
-------------------- Wskaźniki4w1 EGT, Boost, Temperatura i ciśnienie Oleju + Boost Kontroler
|
|
![]()
|
|
jackpl a wykorzystujesz gps zewnętrzny czy wewnętrzny tez można wykorzystać . Pytam bo tez z chęcią przetestuje ale wykorzystam dwa rodzaje GPS czyli zewnętrzny po BT i wewnętrzny oba można ustawić jako 5Hz i 10Hz ( tak naprawdę jest to ten sam GPS zewnętrzny z tym że raz podłącze go przez BT a raz podłącze go przez USB z oprogramowaniem emulującym go jak GPS wewnętrzny) Moge zrobic tez obsluge wewnetrznego (w sumie to bardzo malo roboty). Nie spotkalem sie jednak jeszcze z urzadzeniem na androida , ktore mialoby dokladny 5hz gps na pokladzie. Wszystko to badziew i predkosc aktualna pokazuje po 5 sekundach, na dodatek probuje robic aproksymacje predkosci i wychodza czasem mega bzdury. Ten 5hz zewnetrzny co mam (qstarz 818X) dziala naprawde bardzo dobrze, po logach widac nawet moment zmiany biegu (predkosc utrzymuje sie przez 400-600ms). Quaki - czy ty produkujesz jakis sprzet z androidem,ktory bedzie mial wewnetrzny GPS 5hz? Jesli tak, to przy tej aplikacji moze byc zajebista alternatywa do racelogica, przy ulamku kosztow. Aplikacje robie z nudow, zysk z tego zaden. Sam sie wkurzam, ze nie ma nic na rynku, co dziala caly czas i po trasie sobie zerkam na wyniki i sprawdzam, ile mi sie udalo zrobic 80-120 albo 100-200. Do tego jakis eksport logow i nic wiecej do szczescia nie potrzeba. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Tak ale na razie jest tylko jedna sztuka to jest zewnętrzny GPS ktory mozna podpiac albo po USB (wtedy z odpowiednim softem jest widoczny jako wewnętrzne urządzenie) albo po BT (ta wersja jeszcze nie powstala do konca bo trzeba do tego zrobic odpwoiednia plytke z zasilaniem 3.3v dla GPS i 5V dla BT ) przy wersji BT calosc zasilana bedzie z gniazda zapalniczki przy wersji USB zasilanie jest z USB. GPS można ustawić jako 1Hz , 5Hz i 10Hz
Pozdrawiam ps. ja tez wszystkie rzeczy elektroniczne robię z ciekawości i jeśli są mi potrzebne gdzieś do czegoś nawet elektronikiem nie jestem bo z zawodu jestem inz. mechanikiem ![]() -------------------- Wskaźniki4w1 EGT, Boost, Temperatura i ciśnienie Oleju + Boost Kontroler
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 07 August 2025 - 00:58 |