![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 22 August 2014 ![]() |
Wsumie masz rację w razie "W" i tak du.pa i tak d.upa //
Tylko ja myślałem o tak wielkim IC by miał wyjścia na dole pod kontem 90 St w stronę silnika coś takiego IIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIII O IIIIIIIIIIIII O taki podgląd tylko musiał ny mieć ponad 67cm albo wiecej by wyjśc pod to wzmocnienie i dołem mieć wypuszczone :Kolanka : w stronę silnika I sam widze jaką robi różnice IC pare stopni w dół i zupełnie inne auto dziś z wieczora ... -------------------- Volvo V40 T4 1855 ccm Filtr walcowy +box MBC Wałki N.A W planach wydech
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 March 2012 Skąd: Warszawa ![]() |
Ripper, ic o którym piszesz nie wejdzie, bo orurowanie musi ominąć chłodnicę wody, która jest jak naleśnik za seryjnym ickiem.
Czekając na sylikony do fmica robię sobie poliuretanowe poduszki belki silnika. ![]() ![]() ![]() Górne natomiast zrobił mi DrRedDevil ![]() -------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
To zdradz tajemnice czym to zalewasz ?
i jaką masz twardość bo mi się widzi że przy 80 to już wszystko będzie na budzie -------------------- Volvo V40 T4 1855 ccm Filtr walcowy +box MBC Wałki N.A W planach wydech
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 08 August 2010 Skąd: Busko Zdrój ![]() |
Ripper : " robię sobie poliuretanowe poduszki belki silnika "
to chyba na logike biorąc, poliuretanem. |
|
|
![]()
|
|
k,,,, To wiem a dokładnie ?
Bo mam namiar na kauczuk poliuretanowy gdzie 1.36 KG kosztuje sporo / Gdzie to można kupić i czy trzeba wygrzewać w piecu czy zastyga przy 25 st C Ew może być na PW -------------------- Volvo V40 T4 1855 ccm Filtr walcowy +box MBC Wałki N.A W planach wydech
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 12 January 2006 Skąd: Pionki/Warszawa ![]() |
To jest pewnie klej do szyb za pare zł
|
|
|
![]()
|
|
O .. ja zdradzę tajemnicę bo to nie leży na każdej półce na allegro też nie bardzo
jedną żywicę miałem za 6litrów coś 670 zł a druga opcja to za 176 zł 1,36 KG Można by robić sam wkład ale wiem z doświadczenia jak wymieniałem wkłady w szczególności w bocznych poduszkach to latało to na boki nie trzymało . Wiec lepiej jest zalać metal tak jak kolega wyżej robi . Skład jest taki że są 2 składniki miesza się w proporcji różnej -------------------- Volvo V40 T4 1855 ccm Filtr walcowy +box MBC Wałki N.A W planach wydech
|
|
|
![]()
|
|
Ripper, żadna tajemnica
![]() Użyłem masy poliuretanowej ze sklepu lakierniczego za 17pln ![]() Patent testowany przez ziomali tutaj: http://www.v40.pl/viewtopic.php?t=7852&...uszkami+silnika -------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 11 June 2013 ![]() |
Ripper, żadna tajemnica ![]() Użyłem masy poliuretanowej ze sklepu lakierniczego za 17pln ![]() Hardkor ![]() -------------------- S40 T4 1.9T 200KM/325NM
|
|
|
![]()
|
|
Rozwiń myśl.
-------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
masz tam napisane na opakowaniu
Twardość według Shora A ? 50 ..70 ? Byłem w Casto i znalazłem coś podobnego ale twardość ma 50 co dla mnie bardzo mało jest mam próbki 70 80 90 -------------------- Volvo V40 T4 1855 ccm Filtr walcowy +box MBC Wałki N.A W planach wydech
|
|
|
![]()
|
|
Nic nie piszą o twardości
http://www.motorowki.pl/e-sklep/index.php?...0ml-czarna-sika -------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Identyczny produkt BOLL ma twardość 50,
http://www.google.pl/url?sa=t&source=w....73612305,d.d2s więc ten którego użyłem pewnie podobnie. -------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
To pal diabli twardość jak Ci to wyszło nakładasz po kawałki czy nalałeś na maksa ?
to ma 70 http://allegro.pl/sika-tack-drive-klej-do-...4463818200.html -------------------- Volvo V40 T4 1855 ccm Filtr walcowy +box MBC Wałki N.A W planach wydech
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 28 November 2012 ![]() |
Takie posty teoretyków są najlepsze , ten za 500 tamten za 1000 , a praktyk zrobił za 17 zł i działa tak samo ....
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 11 June 2013 ![]() |
Rozwiń myśl. Wolę by ktoś to potestował za nim ja to zrobię bo bym się trochę bał, ale pomysł dobry, już dość dawno temu Ripper drążył temat a ostatnio wziął się do jego realizacji. Jeżeli patent się sprawdzi to już nikt nie będzie szukać i kupować poduszek a ceny nie których są chore. -------------------- S40 T4 1.9T 200KM/325NM
|
|
|
![]()
|
|
Zasmarkałem do połowy na początek. Po dwóch dniach było twarde na wierzchu więc zalałem do końca. Zaskoczyło mnie, że cd, którym centrowałem tuleje pomino tego, że był posmarowany olejem to przylejił się do masy poliuretanowej i musiałem go odcinać nożykiem do tapet. Okazało się też, że pod odciętym cd masa jeszcze nie jest twarda. Kolo co tym się bawił na v40 pisał, że poducha twardniała tydzień a uzupełniał jedynie puste przestrzenie bez wycinania ori gumy. Po kilku dniach poprawiłem centrowanie tuleji używając suwmiarki i zapałek jako bocznych podpurek. Od czterech dni masa w poduszcze jeszcze nie stwardniała.
-------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
no tego się boje że nie stwardnieje bo utwardza się z powietrzem -powieżchniowo może trzeba dawać po małych warstewkach
Ale mam znajomego co załatwia poliuretan od kogoś w rozsądnych cenach ale jeszcze nic nie załatwiłem Poduszki strasznie mnie irytują choć u mnie są w dobrym stanie to wolał bym by było sztywno ale by nie przenosiło nic na budę , -------------------- Volvo V40 T4 1855 ccm Filtr walcowy +box MBC Wałki N.A W planach wydech
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 30 October 2009 Skąd: Sopot ![]() |
no i wlasnie z tego powodu uszczelniacze typu RTV/humidity self curing nie beardzo nadaja sie na takie przerobki. Sika np dla kleju 11fc (fast curing poliurethane sealant) podaje
1).....40°C/65%RH - 10mm glebokosci 4 dni 2).....20°C/65% RH - 10mm glebokosci 11 dni 3).....20°C/40% RH - 10mm glebokosci ok 15dni 4).....5°C/65% RH - 10mm glebokosci ok 30 dni sikaflex 221(40 sha), 256(50 sha), tack drive(70 sha) itp - 23°C/50%RH - 12mm glebokosci ok 14dni dla innych klei moze to sie rozni, ale bez wypalania raczej nie ma szans na utwardzenie poliuretanu. -------------------- Alfa Romeo 156 2.0 TS TURBO
|
|
|
![]()
|
|
Moje górne poduchy mają sztywność 80ShA. Robię sztywniejsze poduszki żeby mieć lepszą trakcję przy starcie a teraz silnik "obraca się razem z kołami". Prawdopodobnie efektem ubocznym będzie przeniesienie drgań silnika na budę. Napewno podniosę wolne obroty żeby drgania były mniejsze. Jeżeli chcesz mieć podobnie jak w serii to pomyśl nad tym żeby zachować wolne przestrzenie w wypełnieniu.
Gościu w lakierniczym doradził mi tą masę ze względu na jej całkowite zasychanie w przeciwieństwie do kleju do szyb, który też sprzedaje. Wcześniej wkleiłem przepływkę na ten wynalazek: http://www.racingforum.pl/index.php?showto...t&p=1130002 i jak chciałem go użyć po ok. miesiącu to był zeschnięty cały. Tubki z tą masą są hermetycznie zapuszkowane. -------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 06:25 |