![]() ![]() |
Thu, 10 Mar 2016 - 08:23
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 04 November 2002 Skąd: Bydgoszcz |
Dokładnie, dlatego na gwarancji w aso leje ich olej, tylko zmieniam go znacznie częściej, w daily co 7kkm
-------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 09:10
|
|
|
Super User Dołączył: Thu, 19 April 2007 |
Tchniesz optymizmem. Może dlatego w sporcie się jeździ na takich a nie innych olejach, a jeśli ktoś myśli że w serwisie mb dostaje to samo co petronas leje do f1, to się myli Idąc tym tropem to żadnych innych elementów eksploatacyjnych nie powinno sie kupować w Aso, bo przecież nożna kupić lepsze. Bzdura. W dodatku to nie F1 żeby było trzeba szukać wyrafinowanego oleju i uważam, ze narażanie sie gwarantowi wcale nie ułatwia tematu w przypadku awarii. Co wiecej większość z tych aut ma tez przedłużona gwarancje na kolejne lata... Zreszta brak dowodów, ze Millers czy motul lepiej sprawdzałby sie w tym silniku. |
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 13:03
|
|
|
User Dołączył: Thu, 11 February 2016 Skąd: Kraków |
U mnie ASO leje Shell Helix Ultra 5w40 .
Olej musi spełniac normę MB 229.5 https://bevo.mercedes-benz.com/bevolisten/229.5_en.html |
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 15:43
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań |
Poszukajcie sobie specyfikacji każdego oleju , w internecie i porównajcie jego właściwości przy 100 stopniach i temp wrzenia. Są oleje lepsze od tego Shella. A dealer wcale nie leje to co najlepsze dostępne.
Co ile robicie wymianę oleju w A45 ? -------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 16:12
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 |
Idąc tym tropem to żadnych innych elementów eksploatacyjnych nie powinno sie kupować w Aso, bo przecież nożna kupić lepsze. Bzdura. Wysuwasz bardzo daleko wnioski, troszkę przystopuj. Zanim przeczytasz resztę wyłącz też światło na swojej jedynej i najprawdziwszej najsłuszniejszej drodze jaką jest marka Mercedes i cała ta otoczka. Jak go nie wyłączysz i pójdziesz tą świetlistą drogą to dalszej części postu nie zrozumiesz. Nie raz w postach widać, że jesteś (bez urazy) ślepo zapatrzony w markę i model 45 AMG. Model sam w sobie w porządku, ale gadanie, że tylko ASO wie co jest najlepsze i tylko ASO jest najlepsze i tylko producent wie co lać do auta to możesz opowiadać przypadkowym ludziom na ulicy a nie tutaj. W BMW też jest napisane, że należy lać Castrola. Zgadnij - ile świadomych użytkowników leje Castrola do swoich BMW? Nie mówię tylko o ///M, gdzie TWS 10W60 o ile jest ori to dobry i polecany olej. Reszta to tragedia w większości i to nie jest zasłyszane a sprawdzone organoleptycznie. To tak jak Alfaholicy mówią, że Alfy są super bo im się jedna czy dwie nie zepsuły. Jaka jest specyfikacja oleju w MB? Mają 3-4 różne beczki (bo z nich jest rozlewane) i leją w zależności od silnika? Pisząc, że słabe ASO bo pozwoliło Motula komuś zalać wystawiasz swoją osobę na pośmiewisko jeżeli chodzi o te forum - nie piszę tego z atakiem bo pewnie całość tak odbierzesz ale naprawdę złap trochę obiektywizmu to może coś niecoś zrozumiesz. Umowa danego producenta z dostawcą oleju/opon itd. to kwestie marketingowe a nie najlepszy możliwy wybór. Niby to nie jest forum gdzie są dzieci, a tak proste rzeczy trzeba wyjaśniać. PS. We wcześniejszych AMG i mocnych dieslach MB też nie zalecało wymieniać oleju w skrzyni - jakby ktoś chciał to przecież będziesz mówił, że producent wie co najlepsze |
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 16:30
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 06 April 2014 |
Wysuwasz bardzo daleko wnioski, troszkę przystopuj. Zanim przeczytasz resztę wyłącz też światło na swojej jedynej i najprawdziwszej najsłuszniejszej drodze jaką jest marka Mercedes i cała ta otoczka. Jak go nie wyłączysz i pójdziesz tą świetlistą drogą to dalszej części postu nie zrozumiesz. Nie raz w postach widać, że jesteś (bez urazy) ślepo zapatrzony w markę i model 45 AMG. Model sam w sobie w porządku, ale gadanie, że tylko ASO wie co jest najlepsze i tylko ASO jest najlepsze i tylko producent wie co lać do auta to możesz opowiadać przypadkowym ludziom na ulicy a nie tutaj. W BMW też jest napisane, że należy lać Castrola. Zgadnij - ile świadomych użytkowników leje Castrola do swoich BMW? Nie mówię tylko o ///M, gdzie TWS 10W60 o ile jest ori to dobry i polecany olej. Reszta to tragedia w większości i to nie jest zasłyszane a sprawdzone organoleptycznie. To tak jak Alfaholicy mówią, że Alfy są super bo im się jedna czy dwie nie zepsuły. Jaka jest specyfikacja oleju w MB? Mają 3-4 różne beczki (bo z nich jest rozlewane) i leją w zależności od silnika? Pisząc, że słabe ASO bo pozwoliło Motula komuś zalać wystawiasz swoją osobę na pośmiewisko jeżeli chodzi o te forum - nie piszę tego z atakiem bo pewnie całość tak odbierzesz ale naprawdę złap trochę obiektywizmu to może coś niecoś zrozumiesz. Umowa danego producenta z dostawcą oleju/opon itd. to kwestie marketingowe a nie najlepszy możliwy wybór. Niby to nie jest forum gdzie są dzieci, a tak proste rzeczy trzeba wyjaśniać. PS. We wcześniejszych AMG i mocnych dieslach MB też nie zalecało wymieniać oleju w skrzyni - jakby ktoś chciał to przecież będziesz mówił, że producent wie co najlepsze Drzewo przeczytaj ten post kilka razy i przyjmij do świadomości. Każde słowo. I więcej luzu. -------------------- Audi S8D4 Będzie
Audi S8D3 Jest i Audi S8D2 Było KTM 660 supermoto, KTM pro50 :) Panonia z koszem , Jeep 4.0, passeratdi i kilka kosiarek :D |
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 17:07
|
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 September 2010 |
Moje ASO wlało Castrola zamiast Ori MB. Czy mnie to obchodzi? Nie
W Scirocco kombinowałem z olejami, Motule, nie Motule, w sumie dopiero Millers ogarniał temat. Motul z każdą kolejną wymianą był gorszym syfem, kupowałem w jednym i tym samym miejscu, a ostatniego zjadło mi prawie 0,5 litra na 1000 km. Zalałem Millersa i przez 25kkm tylko od wymiany do wymiany, bez żadnych ubytków. Jak się popatrzy na specyfikacje obecnych Motuli i porówna do Amsoila, Millersa i Penrite to w sumie też za kolorowo to nie wygląda. Wielu z was nie wie, jak długo Drzewo siedzi w temacie i ogólnie rzecz biorąc wie co mówi, bo jest praktykiem, a nie internetowym teoretykiem -------------------- www.mikis525.pl
|
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 17:16
|
|
Moje ASO wlało Castrola zamiast Ori MB. Czy mnie to obchodzi? Nie W Scirocco kombinowałem z olejami, Motule, nie Motule, w sumie dopiero Millers ogarniał temat. Motul z każdą kolejną wymianą był gorszym syfem, kupowałem w jednym i tym samym miejscu, a ostatniego zjadło mi prawie 0,5 litra na 1000 km. Zalałem Millersa i przez 25kkm tylko od wymiany do wymiany, bez żadnych ubytków. Jak się popatrzy na specyfikacje obecnych Motuli i porówna do Amsoila, Millersa i Penrite to w sumie też za kolorowo to nie wygląda. Wielu z was nie wie, jak długo Drzewo siedzi w temacie i ogólnie rzecz biorąc wie co mówi, bo jest praktykiem, a nie internetowym teoretykiem Sprawa z gwarancją to jedno i tu 100% logiki w podejściu - "robię co mówią", by później nie było problemów. Motul - no jest problem z oryginałami, to prawda. Jest kilka innych dobrych olei, ja np. leję Millersa. Ale wytłuszczona część zdania - sorry, za dużo czytałem postów Pana Drzewo by się zgodzić. |
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 17:18
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań |
Chodzi bardziej o to że w turbo silnikach, i do tego tak wysilonych, powyżej 5000 km przebiegu, jakość oleju drastycznie spada, zatem należy lać jak najlepszy, aby uniknąć awarii. Co z tego jak ma się gwarancję, skoro ona kiedyś się skończy, lub nastąpi awaria w jej trakcie, ale MB Polska odrzuci roszczenie z powodu montażu PowerBoxa, lub innych naciąganych powodów.
Jeśli chcecie wiedzieć, to sposób w jaki używamy nasze auta (miasto, zapylenie, wysokie obroty, częste odpalanie) oznacza "warunki użytkowania - ciężkie" i wymaga częstszych interwałów serwisowych. -------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 17:38
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa |
Wysuwasz bardzo daleko wnioski, troszkę przystopuj. Zanim przeczytasz resztę wyłącz też światło na swojej jedynej i najprawdziwszej najsłuszniejszej drodze jaką jest marka Mercedes i cała ta otoczka. Jak go nie wyłączysz i pójdziesz tą świetlistą drogą to dalszej części postu nie zrozumiesz. Nie raz w postach widać, że jesteś (bez urazy) ślepo zapatrzony w markę i model 45 AMG. Model sam w sobie w porządku, ale gadanie, że tylko ASO wie co jest najlepsze i tylko ASO jest najlepsze i tylko producent wie co lać do auta to możesz opowiadać przypadkowym ludziom na ulicy a nie tutaj. W BMW też jest napisane, że należy lać Castrola. Zgadnij - ile świadomych użytkowników leje Castrola do swoich BMW? Nie mówię tylko o ///M, gdzie TWS 10W60 o ile jest ori to dobry i polecany olej. Reszta to tragedia w większości i to nie jest zasłyszane a sprawdzone organoleptycznie. To tak jak Alfaholicy mówią, że Alfy są super bo im się jedna czy dwie nie zepsuły. Jaka jest specyfikacja oleju w MB? Mają 3-4 różne beczki (bo z nich jest rozlewane) i leją w zależności od silnika? Pisząc, że słabe ASO bo pozwoliło Motula komuś zalać wystawiasz swoją osobę na pośmiewisko jeżeli chodzi o te forum - nie piszę tego z atakiem bo pewnie całość tak odbierzesz ale naprawdę złap trochę obiektywizmu to może coś niecoś zrozumiesz. Umowa danego producenta z dostawcą oleju/opon itd. to kwestie marketingowe a nie najlepszy możliwy wybór. Niby to nie jest forum gdzie są dzieci, a tak proste rzeczy trzeba wyjaśniać. PS. We wcześniejszych AMG i mocnych dieslach MB też nie zalecało wymieniać oleju w skrzyni - jakby ktoś chciał to przecież będziesz mówił, że producent wie co najlepsze +1, Joker jak zawsze w punkt "zwykłe", to czujniki ciśnienia mogą ześwirować -------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 18:26
|
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 September 2010 |
lagadula, akurat w MB do tej pory nie było z niczym żadnych problemów, o dostawczych nawet nie wspominając. Za to serwis w MINI/BMW to jest jakaś masakra. Za każdym razem BMW Polska musi interweniować, za każdym razem potem dają jakieś bilety czy duperele, ale podejście mają tragiczne, typowo korporacyjne. Ale zobaczymy jak to będzie później wyglądać wszystko
Sciro serwisowałem w ASO, tyle tylko że tam za każdym razem widziałem ich niekompetencję ( Połczyńska ), jeden wielki koszmar. Halogen parował, prosiłem o zrobienie z tym czegoś, to mechanik podszedł, załadował kopa w halogen ( wszystko obserwowałem na kamerze w serwisie) po czym doradca przyszedł i powiedział, że mechaniczne uszkodzenie halogenu i oni mogą mi za 3 stówy wsadzić nowy, bo tego gwarancja nie obejmuje. Potem doradca i cały zespół się dowiedział co komu kto może wsadzić, importer zaprosił na darmową wymianę po wymienieniu z centralą kilku telefonów. Nie chodzi już o sam fakt kilku stów, bo to nie są pieniądze żeby robić z siebie cebulę, ale z takim podejściem do klienta to... -------------------- www.mikis525.pl
|
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 18:30
|
|
|
Sprawa z gwarancją to jedno i tu 100% logiki w podejściu - "robię co mówią", by później nie było problemów. Motul - no jest problem z oryginałami, to prawda. Jest kilka innych dobrych olei, ja np. leję Millersa. Ale wytłuszczona część zdania - sorry, za dużo czytałem postów Pana Drzewo by się zgodzić. Joker nie mam teraz czasu bawić sie w odpisywanie na Twojego długiego i po części słusznego posta. Ale uwierz, ze farmazonów nie pisze i nie jest to wyssane z palca. Pokaz mi, który mój post jest nieprawda lub mitem? Jak chcesz to mogę Ci podać przykłady kiedy Aso odmówiło gwarancji na silnik po tym jak był załamy olejem przywiezionym ze sklepu, lub nawet wiecej - dobra wola producenta w kolejnych latach niże nie zadziałać jeśli klocki wymieniales poza Aso. Takie są realia. A, ze jestem ślepo zapatrzony w Mb to fakt, może czasem za bardzo, ale dobrze mi z tym |
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 19:35
|
|
Jestem zaskoczony Twoją odpowiedzią, nie spodziewałem się
A, ze jestem ślepo zapatrzony w Mb to fakt, może czasem za bardzo, ale dobrze mi z tym Skoro masz tego świadomość to nie jest tak źle jak myślałem PS. MB też jest mi bliski, lubię tę markę żeby nie było. |
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 19:55
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 14 February 2006 Skąd: Poznań |
ja również się zastanawiałem nad innym olejem aniżeli leją w ASO Mercedes . Tak oczywiście , doradca serwisowy mówił że można byle spełniał norme Mercedesa , może tak mówić również mechanik , kolega itd. ale przecież nikt z nich nie decyduje i nie zagwarantuje uznanie gwarancji w przypadku poważnej awarii ! Gwarancja w Mercedesie jest załatwiana w ten sposób że jeżeli przykładowo np. wydech okaże się wadliwy to w pierwszej kolejności zgłaszamy to w ASO Mercedes u doradcy serwisowego i on wysyła wniosek do Warszawy o uznanie gwarancji. Jeżeli jest zgoda z Warszawy , to dealer czeka jeszcze na decyzje z centrali z Niemiec czy to podlega gwarancji. Jeżeli dealer wymieni część w samochodzie pomimo zgody centrali z Warszawy a w między czasie centrala z Niemiec odrzuci wniosek to dealer ponosi wszystkie koszty wymiany danego elementu. I nikogo nie interesuje co mówił doradca serwisowy czy może kolega na forum...
|
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 22:18
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 04 November 2002 Skąd: Bydgoszcz |
Lejąc olejki z MB trzeba jak z każdym mało znanym przyjąć taktykę zmiany co upalanie lub dwa i tyle, nie jesteś pewien oleju, zmieniasz go cześciej i tyle. Ja w daily zamiast co 20kkm zmieniam co 7kkm i nie mam problemu z jazdą kilka godzin z tempomatem koło 200. W CL tempomat oscyluje koło 270,ale odcinki krótsze
-------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 22:23
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 17 December 2002 Skąd: Kraków |
Moje ASO zalewa Shella do wszystkich moich Mercow które u nich serwisuje od dłuższego czasu.
Jesli chodzi o naprawy gwarancyjne, a było ich już trochę to prawie zawsze były naprawiane w przeciągu dwóch dni i nigdy nie było z tym najmniejszych problemów. Tyle że ja nigdy nie dostarczałem swoich olejów ,filtrów i nigdy nie montowałem klocków poza ASO. Z ciekawostek to właśnie Motula poleca Brabus, tyle że tego oryginalnego.Też słyszałem że u nas bardzo łatwo kupić podróbke,i sporo osób przerzuciło się na Millersa. My mając gwarancję powinniśmy lać to co oni zalecają ,a jeżeli auto jest mocno eksploatowane zmieniać dwa razy cześciej niż pokazuje system assist.Oni wymienia z miło chęcią bez kasowania inspekcji co drugą wymianę .Przynajmniej tak jest w moim ASO. Inaczej sytuacja wygląda tak jak pisze Kajman jak upalamy na torze. Np mój kumpel po powrocie z ringu w a45 po dwudziennym upalaniu zmieniał komplet tzn olej w silniku,płyn hamulcowy i klocki i tak średnio co trzy miesiące bo często tam lata. -------------------- CLA 45 AMG stage 2 Performance Package
_https://m.facebook.com/MercedesCLA45 M5 F10 710/900 było GTR MY17 jest |
|
|
|
Thu, 10 Mar 2016 - 23:09
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 11 Mar 2016 - 15:59
|
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 20 July 2015 |
CYTAT ad.1. Mercedes-Benz Warszawa, Daimlera 1, Pan Karol Piątkowski Dzwoniłem tam i jestem umówiony na jutro w sprawie świstu w szyberdachu. Natomiast Pan, który twierdzi że zna wszystkich serwisantów, powiedział że pierwszy raz słyszy nazwisko Piątkowski. Zna jedynie Karola Winiarskiego. |
|
|
|
Fri, 11 Mar 2016 - 17:08
|
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 21 October 2015 Skąd: Warszawa |
Dzwoniłem tam i jestem umówiony na jutro w sprawie świstu w szyberdachu. Natomiast Pan, który twierdzi że zna wszystkich serwisantów, powiedział że pierwszy raz słyszy nazwisko Piątkowski. Zna jedynie Karola Winiarskiego. Winiarski to doradca serwisowy a Piątkowski to mechanik |
|
|
|
Fri, 11 Mar 2016 - 17:53
|
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 20 July 2015 |
okay
|
|
|