Shoutbox 0 nowych PW 

160 Stron V  « < 122 123 124 125 126 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Mercedes A 45 AMG, Nowy król super hot-hatchy?
jackkpl
post Mon, 15 Feb 2016 - 11:26
Post #2461

I live here !

Na wszystkich filmikach z testow A45 mowiono, ze to auto jest podsterowne. Ciezko je postawic bokiem uzywajac prawej nogi. Podejrzewam, ze ogarniety kierowca nie lubi takiego zachowania, bo sam woli kontrolowac nadsterownosc i ewentualnie ustawiac sobie samochod gazem. A takie a45 , skoro jedzie jak po szynach, to mozna powiedziec, ze jest nudne, bo niczym nie zaskoczy, na dohamowaniu nie zawinie tylem, a przy przegieciu z gazem nie wyleci na trawe. A to, ze kreci dobre czasy to inna bajka. Pewnie przy innej konfiguracji zawieszenia i napedu moznaby cos urwac z czasu, ale dopiero w rekach zawodowcy.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
Go to the top of the page

+Quote Post
skandaloo
post Mon, 15 Feb 2016 - 11:44
Post #2462

Super User

CYTAT(micky @ Mon, 15 Feb 2016 - 10:30) *
Gucior ja i Nicram100 tez juz po przeglądzie u mnie 0 problemów, boxa i dolot wymontowalem na spokojnie tydzień przed przeglądem.

Jesli chodzi o linka z forum UK to faktycznie panuje tam chaos ale między wierszami można coś wyczytac.
O problemach z boxami od Rebellion'a również. Zresztą na mój gust te wszystkie boxy działają na tej samej zasadzie i zawsze po czasie w serwisie pokaże komunikat o PRZEKROCZENIU MOMENTU OBROTOWEGO !!!
Tylko wszystko zależy od tego jak ASO podejdzie do tego tematu.

PS. Znajomy teraz zamówił boxa od Racechip ten nowy model sterowany ze smartfona. Podobno 440KM daje smile.gif
Ustawie się z nim tak dla porównania wink.gif

to pewnie ten :
http://www.racechip.de/shop/mercedes-benz/...p;is_selected=1

+86 PS to bardzo dużo.

micky daj znać jaki wynik wink.gif

+Quote Post
micky
post Mon, 15 Feb 2016 - 11:51
Post #2463

Super User

CYTAT(kontrolm @ Mon, 15 Feb 2016 - 11:22) *
redukcja 2,6" to mało ? Przez to można przepuścić 800KM...

Można pewnie przepuścić i 1000hp tylko po co jak przy np 4" to pewnie z 20% mocy dojdzie ?
Pozatym nie widziałem jeszcze auta z takimi mocami z wąskim gardłem przy dolocie na 2,6".
Gdyby 2,6" wystarczalo to by tunerzy nie robili redukcji a są to bardzo znane firmy jak Rebellion, Willal ,AMS czy Mishimoto.
Jezeli juz zrobił się taki szum o tych dolotach to w niedługim czasie przeprowadze testy na MAHA.Tylko wcześniej wyczyszcze stozek bo filtr seryjny mam całkiem nowy.Zeby test był miarodajny.Ciekawe co z tego wyjdzie biggrin.gif

--------------------
CLA 45 AMG stage 2 Performance Package
_https://m.facebook.com/MercedesCLA45
M5 F10 710/900 było
GTR MY17 jest

+Quote Post
Ralf01
post Mon, 15 Feb 2016 - 12:23
Post #2464

User

CYTAT(gucior @ Mon, 15 Feb 2016 - 04:37) *
u mnie w 6mps po dołożeniu dp 3", usunięciu dwóch cat'ów, zrobieniu reszty wydechu 2,75" + pełnego dolotu w obudowie doszło mniej więcej tyle ile Tobie po samym dolocie - nieźle wink.gif

Kolegę kojarzę z forum mazdamps, które obserwuję biernie od kilku ładnych lat (MPS-a mam od 2008).
Po samych szpejach jeśli dobrze pamietam było ponad 280KM. Podkreślam, że całośc została ogarnięta indywidualnym programem.

+Quote Post
kompot
post Mon, 15 Feb 2016 - 19:58
Post #2465

Forum Clubber

CYTAT(MadeInPoland @ Mon, 15 Feb 2016 - 09:09) *
A tak nawiasem mówiąc to czy nie wydaje się Wam, że ktoś kto mówi, że samochód jest albo podsterowny albo nadsterowny to nigdy chyba nie doświadczył jeszcze tego jak na typową karoserię samochodu działa aerodynamika i samochód w miarę wzrostu prędkości staje się nadsterowny nawet jeżeli przy niskich prędkościach jest podsterowny?

Mozesz wytlumaczyc? Nie zrozumialem.

CYTAT(MadeInPoland @ Mon, 15 Feb 2016 - 09:09) *
A45 ma przecież dobre przeciążenia boczne, więc dlaczego ma sobie nie poradzić w zakręcie na torze?

Jest spora roznica miedzy jazda (powiedzmy quasi statyka) po okregu a jazda w slalomie (dynamika).
Nie jest to zaden prztyczek w nos A45 AMG, tylko ogolne stwierdzenie.

--------------------
2024 F-Pace D300
2011 E90 330d
2000 W210 E55
BTG 9:49 (IS200)

+Quote Post
bob.dsk
post Mon, 15 Feb 2016 - 21:34
Post #2466

Frequent User

To kto się deklaruje na inaugurację TPTD 6.03 ? Ja wstępnie się piszę, czekam jeszcze bliżej terminu by nie było wtopy z pogodą tongue.gif

--------------------
Tor Poznań
BMW 320d E90 - 1:40.6
BMW 318is CUP - 1:51.8
Mercedes A45 AMG - 1:52.0

+Quote Post
Kajman
post Mon, 15 Feb 2016 - 23:01
Post #2467

I live here !

Jedźcie, bijcie rekordy, czekam na wyniki smile.gif Pogoda może być idealna na to maleństwo, jeszcze tylko p2g na wszelki wypadek w zapasie i można z pucharem wrócić

--------------------
Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth

+Quote Post
xTasior
post Tue, 16 Feb 2016 - 02:06
Post #2468

User

ja zrozumialem MiP tak ze wypadaloby okreslic przy jakich predkosciach sie to dzieje bo ma wplyw na to aerodynamika lecz nie wypowiem sie, tez poslucham wiecej na ten temat. Swoja droga smiga mi tu w okolicy taki jeden i jak przepina biegi to brzmi zajebiscie (na pelnej bombie zawsze wyjezdza co mnie cieszy biggrin.gif )

+Quote Post
gość_gucior_*
post Tue, 16 Feb 2016 - 02:36
Post #2469

QUOTE (bob.dsk @ Mon, 15 Feb 2016 - 22:34) *
To kto się deklaruje na inaugurację TPTD 6.03 ? Ja wstępnie się piszę, czekam jeszcze bliżej terminu by nie było wtopy z pogodą tongue.gif

Ja chce na ten termin pojechac ale zapisywac sie bede blizej terminu!

+Quote Post
krz_p
post Tue, 16 Feb 2016 - 11:16
Post #2470

User

CYTAT(jackkpl @ Mon, 15 Feb 2016 - 11:26) *
Na wszystkich filmikach z testow A45 mowiono, ze to auto jest podsterowne. Ciezko je postawic bokiem uzywajac prawej nogi.

patrz, ten to chyba nie oglądał tych filmików o podsterowności, od 2.10

https://www.youtube.com/watch?v=w24khR2XhvI

+Quote Post
micky
post Tue, 16 Feb 2016 - 11:53
Post #2471

Super User

CYTAT(krz_p @ Tue, 16 Feb 2016 - 11:16) *

Az miło popatrzeć a45 lata bokami i same pochlebstwa np skrzynia biegów ,która podobno słabo działa w tym aucie biggrin.gif

--------------------
CLA 45 AMG stage 2 Performance Package
_https://m.facebook.com/MercedesCLA45
M5 F10 710/900 było
GTR MY17 jest

+Quote Post
jackkpl
post Tue, 16 Feb 2016 - 13:50
Post #2472

I live here !

CYTAT(krz_p @ Tue, 16 Feb 2016 - 11:16) *

Chyba bez sensu sie na forum przekomarzac, ale to, ze auto przednionapedowe pojdzie bokiem przy hamowaniu w zakrecie, to normalne. Nawet moim kombi FWD zrobie 1/4 ronda bokiem bez uzycia recznego, ale calego kolka juz nie. Problem pojawia sie w dalszej czesci "slajdu", gdy dajesz gazu. Posluchaj co sie dzieje tutaj z przednimi oponami, po pierwszych 15-20m boka.

https://youtu.be/w24khR2XhvI?t=399

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
MadeInPoland
post Tue, 16 Feb 2016 - 14:16
Post #2473

Forum Clubber

jackkpl czy uważasz, że jak Cię tył wyprzedza w trakcie hamowania na limicie przed zakrętem to znaczy, że samochód jest nudny?
W rajdach zwykle kończy się to dzwonem, o ile jedziesz faktycznie na limicie.

--------------------
Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy

+Quote Post
jackkpl
post Tue, 16 Feb 2016 - 14:35
Post #2474

I live here !

CYTAT(MadeInPoland @ Tue, 16 Feb 2016 - 14:16) *
jackkpl czy uważasz, że jak Cię tył wyprzedza w trakcie hamowania na limicie przed zakrętem to znaczy, że samochód jest nudny?
W rajdach zwykle kończy się to dzwonem, o ile jedziesz faktycznie na limicie.

Odpowiem mala opowiescia. Caly sezon przejezdzilem mazda RX8 na roznych torach. Auto tylko z butem w podloge w zakrecie bylo nadsterowne. Udalo mi sie pare razy poleciec bokiem dohamowujac do zakretu i w zakrecie (kwestia duzego skoku zawieszenia i bardzo miekkich sprezyn), ale w 95% przypadkow samochod byl podsterowny i ta tendencje bylo ciagle czuc. Pewnie dzieki temu ani razu nie wylecialem z toru, gdy jechalem na czas, ale trudno tez bylo utrzymac sensowny poslizg, gdy chcialem sie pobawic i samochod niestety, ale byl dla mnie coraz bardziej nudny.

Teraz po zmianie ustawien zawieszenia i dowaleniu grubego stabilizatora na tyle, jadac w zakrecie czuje, ze lekkie dodanie i ujecie gazu powoduje przekraczanie tej granicy pod/nadsterowny i musze znacznie wiecej i delikatniej pracowac gazem i kierownica. Wydaje mi sie,ze A45 mozna pojsc bokiem przy drastycznym manewrze, ale ze wzgledu na "wbudowana" podsterownosc, trzeba drastycznych srodkow.

Dlatego wkleilem link do filmu, gdzie Chris leci bokiem, a po 15-20m slychac, ze nagle ryje przodem i kierownica jest za mocno skrecona. Kazde auto mozna zmusic do zarzucenia tylem, pytanie jak duzo wysilku to kosztuje i jak wplywa to na czas okrazenia.

--------------------

+Quote Post
MadeInPoland
post Tue, 16 Feb 2016 - 15:06
Post #2475

Forum Clubber

Tak samo każdy samochód może ryć przodem. A45 ma 54% masy na przedniej osi, nie jest źle. Przypomnę, że evo ma gorzej nawet x, o poprzednikach nie wspomnę.
Tak ma zestrojone zawieszenie oraz napędy i tak pewnie wyszło, że pokonuje najszybciej zakręty.
Przypomnę, że Kubica zawsze mawiał, że samochód podsterowny w zakręcie przejedzie ten zakręt szybciej niż nadsterowny. Obecne WRC jak i poprzednie kit cary wszystkie przy niskich prędkościach są podsterowne. Natomiast nie sądzę, aby jazdę Kubicy nawet podsterownym Clio S1600 można nazwać nudną. Widzę to tak jak mam w podpisie. Szybki kierowca bierze samochód i robi robotę, nudziarz wymyśla jak baletnica.

P.S. Zresztą widać aktywność maruderów w tym wątku. A45 to szybki samochód, nikt nie zaprzecza, na prostej masakruje i już nikt nie próbuje kontestować. Więc się zaczyna, że słabo skręca, że nie skręca. Okaże się, że jednak skręca, to będzie, że ma słabe hamulce. Jak się okaże, że ma dobre to komuś w końcu padnie skrzynia lub napęd i pójdzie fama, że A45 to jednak jest be bo się skrzynie sypią. Po co to? Zamiast się cieszyć tym, że pojawił się kolejny szybki wóz na rynku to marudzenie na wyrost? Inna sprawa komentowanie wyników, ale tutaj jest szamańskie przewidywanie, że pewnie nie skręca.

--------------------

+Quote Post
jackkpl
post Tue, 16 Feb 2016 - 15:29
Post #2476

I live here !

Przez te fora to ciezko sie dogadac smile.gif. Ja nie uwazam ,ze a45 jest wolne, czy zle. Sam chetnie bym takim jezdzil, gdyby mnie bylo stac. Odnioslem sie tylko do wpisu Kajmana, gdzie przytoczyl opinie, ze a45 jest nudny w oczach doswiadczonego kierowcy. Z reguly przejazdy najszybszych samochodow sa nudne, a te najbardziej widowiskowe sa znacznie wolniejsze. Zreszta pisalem, ze 1:54 na Poznaniu uwazam za dobry czas i sam chcialbym taki zrobic swoja wydumka. Na tym chyba zakoncze, zeby nie powtorzyc bledow z tematu "turbo vs na" wink.gif.

--------------------

+Quote Post
MadeInPoland
post Tue, 16 Feb 2016 - 15:33
Post #2477

Forum Clubber

haha, dobra puenta. Mi to się nadal wydaje, że doświadczony kierowca czuje trochę pokory i nie plecie takich farmazonów o samochodzie ze znaczkiem AMG, który robi takie czasy.
Nawet formula126p potrafi być widowiskowa.
Ale niech sobie mówią co chcą. Pewnie dla niejednego araba bugatti veyron jest nudny. Tylko jaką wartość merytoryczną ma dla nas taka opinia. Wg mnie żadną.

--------------------

+Quote Post
Kajman
post Tue, 16 Feb 2016 - 16:53
Post #2478

I live here !

Nie przesadzaj już z gloryfikowaniem tego baby AMG wink.gif Np po C63 black czy AMG GTs jak się do niego wsiadło, to może być ciutkę nudno tongue.gif Sprawne auto do poruszania się, ale narowisty rumak to to nie jest. Czasy robi niezłe, ale gwiazda toru to to też nie jest. Lubię to autko bo jest niezłe do wszytkiego, zwłaszcza na codzień, ale odnoszę wrażenie, że jesteś w nie strasznie ślepo zapatrzony. Ten nudny kierowca do którego się przyczepiłeś robi np starym kapciem E36 240KM na poznaniu czasy rzędu 1.40, a poprzednim autem schodził poniżej 1:40, może to da ci pogląd na to że nie u każdego to auto musi wzbudzać niesamowite emocje.
Powiedz mi od dawna je masz i miałeś coś szybszego wcześniej?

--------------------
Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth

+Quote Post
MadeInPoland
post Tue, 16 Feb 2016 - 17:26
Post #2479

Forum Clubber

Kajman akurat ja nie jestem zupełnie zainteresowany tym pojazdem. Jest wg mnie za mały na jazdę po ulicach.
Nigdy nie jeździłem A45 i nie czuję specjalnej potrzeby, nie jeździłem szybszym wozem.
Po prostu obiektywnie, niejako z boku czytam ten temat i widzę, że zaczyna się jakaś wojna religijna antyA45.

--------------------

+Quote Post
poolak
post Tue, 16 Feb 2016 - 17:27
Post #2480

User

Nie zgodzę się z przedmówcą "Kajman". Auto należy wychwalać jako bardzo udaną konstrukcję wśród hot-hatchy. A zestawianie go z C63, GT lub pozostałymi pojazdami spoza tego segmentu jest na tyle nieuzasadnione merytorycznie, że wręcz śmieszne.
Mamy takie czasy, że producenci oferuja nam ciekawe pojazdy w każdym z segmentu i jak o=komuś nie pasuje HH to nic go nie przekona co do słuszności posiadania tego typu pojazdu.
W niecały rok przejechałem 52k km tym samochodem, czterokrotnie odwiedząjąc imprezy typu track day. Samochód nie jest maszyną strikte torową, nie do tego został stworzony. On daje mnóstwo frajdy na krętych, wąskich drogach i nadaje się okazjonalnie na tor. Przy takim założeniu użytkowania, w moim odczuciu nadal potrafi pozytywnie zaskoczyć i wzbudzić zachwyt.

+Quote Post

160 Stron V  « < 122 123 124 125 126 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 06 November 2025 - 22:45