![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 26 October 2015 ![]() |
Co nie zmienia faktu, że obecną technologia produkcji EV to ratowanie planety na styl pożyczki w providencie
![]() -------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM Praca: Rimac <TBD> |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 29 January 2007 Skąd: Z Mercedesów i Hond ![]() |
Naukowcy od wielu lat nie mają żadnej wątpliwości na temat antropogenicznego pochodzenia globalnego ocieplenia, więc się nie ośmieszaj. Ekolodzy to naukowcy, a mówiąc ekolodzy masz na myśli nie ekologów, a ekoaktywistów, a to zupełnie różni ludzie, którzy nie są ze sobą powiązani. Cykle Milankovicia to tylko jeden parametr, katastrofa ekologiczna dzieje się na naszych oczach czy tego chcesz czy nie i jak nie podejmiemy kroków teraz to będziemy mieli przewalone, a w sumie to już mamy Już od dawna jest za późno i nie jest to żadne proroctwo. Zwyczajnie mamy naszą planetę za śmietnik. Oglądajcie film Lucka Beson Home SOS ziemia nich https://m.youtube.com/watch?v=XRk1nTMsu50 -------------------- Hondy i Mercedesy AirRide modyfikacje seryjnego Airmatica
Diagnozujesz czy zgadujesz ? Zawodowo -obrabiarki przemysłowe. Z pasji -samochody, elektronika Współpraca z Monster Garaż-kompleksowe remonty silników |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 08 October 2003 Skąd: Augustów ![]() |
Chroń Ziemię, nie kupuj elektryka!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
Naukowcy od wielu lat nie mają żadnej wątpliwości na temat antropogenicznego pochodzenia globalnego ocieplenia, więc się nie ośmieszaj. Ekolodzy to naukowcy, a mówiąc ekolodzy masz na myśli nie ekologów, a ekoaktywistów, a to zupełnie różni ludzie, którzy nie są ze sobą powiązani. Cykle Milankovicia to tylko jeden parametr, katastrofa ekologiczna dzieje się na naszych oczach czy tego chcesz czy nie i jak nie podejmiemy kroków teraz to będziemy mieli przewalone, a w sumie to już mamy Może kolega zatem wytłumaczyć co się stało z dziurą ozonową? w 1995 roku miałem kilka książek na ten temat, w których twierdzono, że warstwa ozonu jest tak cienka, że za 10 lat nie będziesz jej już i przestaniemy być chronieni przed promieniowaniem itd. minęło ponad 25 lat a temat dziury ozonowej nie istnieje. Lodówki nadal są z freonem, ich produkcja jest kilkukrotnie wyższa, dezodoranów nie usunęli z rynku ![]() Proszę tylko o dowody od wspomnianych przez Ciebie naukowców. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 13 August 2008 Skąd: Bratislava ![]() |
Może kolega zatem wytłumaczyć co się stało z dziurą ozonową? w 1995 roku miałem kilka książek na ten temat, w których twierdzono, że warstwa ozonu jest tak cienka, że za 10 lat nie będziesz jej już i przestaniemy być chronieni przed promieniowaniem itd. minęło ponad 25 lat a temat dziury ozonowej nie istnieje. Lodówki nadal są z freonem, ich produkcja jest kilkukrotnie wyższa, dezodoranów nie usunęli z rynku ![]() Proszę tylko o dowody od wspomnianych przez Ciebie naukowców. https://przystaneknauka.us.edu.pl/artykul/d...a-sie-zmniejsza https://ec.europa.eu/clima/policies/ozone_pl To wystarczy? ew. samo badanie: https://science.sciencemag.org/content/353/6296/269 -------------------- Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind Insta: @tqmmpl Twitter: @tqmmpl |
|
|
![]()
|
|
No jest to już ciekawy punkt wyjścia do dalszej rozmowy. Co prawda te wykresy wyglądają ciekawie i całkiem przekonująco, ale jestem ciekaw jak wspomniane regulację działają na świecie. Dziękuję bardzo za te linki, będzie co poczytać. Jakbyś miał coś jeszcze to daj znać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 29 January 2021 ![]() |
Może kolega zatem wytłumaczyć co się stało z dziurą ozonową? w 1995 roku miałem kilka książek na ten temat, w których twierdzono, że warstwa ozonu jest tak cienka, że za 10 lat nie będziesz jej już i przestaniemy być chronieni przed promieniowaniem itd. minęło ponad 25 lat a temat dziury ozonowej nie istnieje. Lodówki nadal są z freonem, ich produkcja jest kilkukrotnie wyższa, dezodoranów nie usunęli z rynku ![]() Proszę tylko o dowody od wspomnianych przez Ciebie naukowców. Nie obraź się, ale za korepetycje raczej się płaci ;p Polecam książki popularnonaukowe, magazyny typu science mag (dostępne również online za darmo), crazynauka, naukowy bełkot i inne takie. W ostateczności podręcznik do liceum z biologii, fizyki czy co tam cię interesuje w wersji z rozszerzonia. To nie jest rocket science, źródła naukowe są powszechnie dostępne, jak nie umiesz sam znaleźć informacji to pora się nauczyć Polecam obejrzeć https://youtu.be/osm5vyJjNY4 |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 30 January 2019 ![]() |
Poczekamy, aż ty zadasz jakieś pytanie na forum. To samo miałem napisać, z tym że kolega już pytał o jakieś śmieci do e36. Do samochodu który jest rozpykany w całym internecie, więc chyba Batorer pora nauczyć się szukać informacji w sieci ![]() Takie przytyki to ogólnie nie w moim stylu, ale kolega Honada to bardzo wartościowy użytkownik forum i ciężko przejść obok obojętnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
nie jeździmy elektrykami żeby ratować planete tylko póki co po to żeby część spalin wyprowadzić z centrów miast - czyli tam gdzie jest wytwarzana energia zasilająca te elektryki.
tak bedzie do czasu aż odnawialne źródła nie bedą podstawą energetyki. A to i tak bardzo dużo. -------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
jak długo obserwujemy dziurę ozonową? 50 lat? Co o niej wiemy? Rośnie i maleje. Owszem, chemia może mieć wpływ na to zjawisko, ale byłoby ono ciągłe a nie sezonowe. A dziura ozonowa jest zjawiskiem sezonowym. Mnie zaintrygował fakt, że najgrubsze warstwy robią się dookoła dziury ozonowej na kształt ruchu obrotowego ziemi. W 2018 roku dziura też była spora wg tych badań, dlaczego? Bawimy się w TVPInfo XD ? Tam też sami specjaliści tylko
![]() Jeżeli lodowce się topią to znaczy, że gdzieś ta energia musi się podziać, przecież nic w przyrodzie nie ginie. Czy to nie dlatego Golfsztrom się wychładza? I wpływa to na cały świat. Do tego topniejące lodowce wydzielają jeszcze więcej CO2. Taki efekt kuli śnieżnej. Im więcej lodowca się stopi tym szybciej dalej się będzie topił. Czy mamy jakiś dowód na to, że na nasz układ słoneczny nie ma wpływu jakaś gwiazda daleko od nas? Czy to, że bieguny się przesuwają na ziemi nie ma wpływu na klimat (na wszystko)? Wg badań, Dochodziło nawet do przebiegunowania ziemi. Człowiek ma wpływ na to wszystko, czy natura sama sobie radzi? |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
nie jeździmy elektrykami żeby ratować planete tylko póki co po to żeby część spalin wyprowadzić z centrów miast - czyli tam gdzie jest wytwarzana energia zasilająca te elektryki. tak bedzie do czasu aż odnawialne źródła nie bedą podstawą energetyki. A to i tak bardzo dużo. ciekawa teoria, takiej jeszcze nie slyszalem... |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
Ja to wogole tego posta nie rozumiem ... Wombat chciałeś powiedzieć ,że energia jest wytwarzana w centrum miasta? Możesz to jeszcze raz napisać ale jakos inaczej?
![]() -------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 17 August 2008 ![]() |
Mnie tam rozwala cisza wśród eko-aktywistów na temat dodatkowej emisji pyłów z klocków hamulcowych i dodatkowego CO2, gdy sznur samochodów najpierw musi się zahamować, a następnie przyspieszyć z powodu każdego pieszego zbliżającego się do przejścia po ostatnich zmianach przepisów. A ta emisja występuje nie gdzie indziej, a właśnie w miastach, z których trzeba przecież zanieczyszczenia wyprowadzić
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
Mnie tam rozwala cisza wśród eko-aktywistów na temat dodatkowej emisji pyłów z klocków hamulcowych i dodatkowego CO2, gdy sznur samochodów najpierw musi się zahamować, a następnie przyspieszyć z powodu każdego pieszego zbliżającego się do przejścia po ostatnich zmianach przepisów. A ta emisja występuje nie gdzie indziej, a właśnie w miastach, z których trzeba przecież zanieczyszczenia wyprowadzić ![]() Jaka cisza? Wyjmij stopery z uszu ![]() Plus jest taki, że w elektrykach i hybrydach masz rekuperację, więc spada emisja pyłów z klocków. -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 29 January 2021 ![]() |
Poczekamy, aż ty zadasz jakieś pytanie na forum. Tylko, że pytania na forum zadaje się o wiedzę, która nie jest ogólnodostępna i raczej nikt nie pisze, znajdź mi link, bo mi się nie chce Poza tym i tak dużo namiarów na rozwiązania dałem, a nawet link do godzinnego filmu, który naprawdę dobrze wprowadza w temat. Na forum często robimy rzeczy o których nie da się znaleźć żadnych informacji, bo są to eksperymenty na bardzo małą skalę, które robi jedna osoba, a często wielu parametrów istotnych nie dostaniemy nigdzie, a bez zaawansowanej wiedzy nie otrzymamy rezulatatów, więc można kogoś poprosić kto ma np. jakąś część o porównanie. Dlatego takimi informacjami jak mogę to się dzielę, a pomysły, które ktoś podsuwa spradzam i piszę czy się sprawdziły. Na forum naukowym nie byłby problemu, gdyby poprosił o linki, a tutaj jest trochę inna tematyka i po prostu nie każdy ma ochotę pracować w wolnym czasie (robić to z czego się utrzymuje np.), a ja może też przesadziłem trochę z odpowiedzią, bo zabrzmiało dla mnie to jak rozkaz. Na zgodę załączam grafikę oraz artykuł, mam nadzieje, że nikt się nie obraził: jak tak to przepraszam https://powietrze.gios.gov.pl/pjp/content/show/1000577 https://powietrze.gios.gov.pl/pjp/content/content_image/184 W związku z wdrożeniem postanowień protokołu montrealskiego światowa produkcja substancji niszczących ozon spadła niemal do zera. Mniej więcej od roku 2005 obserwuje się powolny wzrostowy trend zawartości ozonu w stratosferze nad biegunem południowym i spadek zasięgu dziury ozonowej (przy dużych wahaniach z roku na rok). Według prognoz ONZ, warstwa ozonowa może się całkowicie zregenerować do 2060 roku. Odbudowa warstwy ozonowej może zostać opóźniona, jeśli pojawią się nowe emisje substancji niszczących ozon. W latach 2018–2019 opublikowano wyniki pomiarów wskazujące, że substancja CFC-11 jest ponownie lub w dalszym ciągu wykorzystywana w Chinach. Władze chińskie zadeklarowały, że problem ten zostanie jednak rozwiązany. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 30 January 2019 ![]() |
Ja to wogole tego posta nie rozumiem ... Wombat chciałeś powiedzieć ,że energia jest wytwarzana w centrum miasta? Możesz to jeszcze raz napisać ale jakos inaczej? ![]() Wombatowi chodziło o to że wyprowadzamy spaliny z miast do miejsc w których jest wytwarzana energia elektryczna. Jak masz prąd z węgla i jeździsz elektrykiem, to faktycznie w mieście nie dymisz, ale elektrownia wtedy dymi tam gdzie jest zbudowana. To żadna teoria a najzwyklejszy fakt ![]() |
|
|
![]()
|
|
Audi RS3 najszybsze w klasie na Nurburgring. Niby w pełni seryjne ale jakoś nie kojarzę tego dodatkowego wyposażenia na liście opcji
![]() http://dailydriver.pl/nowosci/wydarzenia/a...ru-nurburgring/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 04 May 2017 Skąd: Krk ![]() |
Sciemniaja jak wszyscy, prawdy sie nie dowiesz.
![]() Fajny woz. -------------------- IXgen-TypeR K20C
M240iX |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 July 2010 ![]() |
Ja im wierzę, RS3 to świetne auto do bicia rekordów na ringu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 11 September 2025 - 14:14 |