Shoutbox 0 nowych PW 

437 Stron V  « < 387 388 389 390 391 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Dowcip. REWELKA !, [uwagi odn. zamieszczania w pierwszym poście]
yotomeczek
post Fri, 30 Aug 2019 - 10:05
Post #7761

Forum Killer

CYTAT(Bio @ Fri, 30 Aug 2019 - 09:08) *
Z ciekawostek - Belgowie sami twierdzą, że kiedyś jeździli jak debile ale zostali "nauczeni" wysokością mandatów. Także sądzę, że coś w tym jest.

Oczywiście że wysokość mandatów ma przełożenie na liczbę wykroczeń drogowych - szczególnie przekroczeń prędkości. Dla kogoś kogo stać na drogą, szybką furę - mandat nawet 500zł to tyle co nic. Raz na dwa tankowania może zapłacić i nawet nie poczuje. Jak dla mnie mandaty powinny być proporcjonalne do dochodów - taki mandat 50% miesięcznego dochodu za grube przekroczenie prędkości dało by do myslenia każdemu.
W naszym pięknym kraju do głupoty kierowców (i ich arogancji) dochodzi głupota urzędników, którzy z chorobliwą lubością stawiają na naszych drogach miliardy znaków z czego duża część to idiotyczne ograniczenia prędkości. Często wręcz nie wiadomo jaka jest dopuszczalna prędkość na danym odcinku, bo co chwilę to inne ograniczenie. Trudno jest zrobić przyzwoitą średnią jadąc przepisowo. W krajach zachodnich (Austria, Niemcy) nie jest to problemem. Kolejna sprawa to ciężarówki - dlaczego u nas muszą tak wolno jeździć? Do 90 na autostradzie do 80 poza nią (a często 60-70km/h)? W Austrii poza miastem można jechać 100km/h i tyle zasuwają ciężarówki.

--------------------
Nie ma takiego okrucieństwa, do którego nie posunie się rząd, kiedy braknie mu pieniędzy
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 30 Aug 2019 - 10:05
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Misior
post Fri, 30 Aug 2019 - 10:30
Post #7762

Forum Homee

Jeśli mówisz o "polskich kasztanach" co wraca raz na dwa łikendy do Polski autem na austriackich blachach i w biedronce na kasie pyta się czy zapłaci w euro i przytakuje słowem JA to się zgadza. Ale przeważnie do pierwszego grubego mandatu.
Kumplowi za grube przekroczenie prędkości dowalili 600e i od tej pory szanuje kasę smile.gif

CYTAT(yotomeczek @ Fri, 30 Aug 2019 - 10:05) *
Kolejna sprawa to ciężarówki - dlaczego u nas muszą tak wolno jeździć? Do 90 na autostradzie do 80 poza nią (a często 60-70km/h)? W Austrii poza miastem można jechać 100km/h i tyle zasuwają ciężarówki.

W Polsce ograniczenie na autostradzie dla DMC powyżej 3,5t to 80km/h.

+Quote Post
zmoświ
post Fri, 30 Aug 2019 - 12:06
Post #7763

Super User

CYTAT(yotomeczek @ Fri, 30 Aug 2019 - 10:05) *
Oczywiście że wysokość mandatów ma przełożenie na liczbę wykroczeń drogowych - szczególnie przekroczeń prędkości. Dla kogoś kogo stać na drogą, szybką furę - mandat nawet 500zł to tyle co nic. Raz na dwa tankowania może zapłacić i nawet nie poczuje. Jak dla mnie mandaty powinny być proporcjonalne do dochodów - taki mandat 50% miesięcznego dochodu za grube przekroczenie prędkości dało by do myslenia każdemu.

Co w sytuacji jak kierowca nie ma majątku, nie ma dochodów, jest zarejestrowanym bezrobotnym i porusza się luksusowym samochodem zarejestrowanym na brata? Jest bezkarny bo 0 pomnożone przez jakąkolwiek liczbę da 0?

+Quote Post
Loobo
post Fri, 30 Aug 2019 - 12:59
Post #7764

Frequent User

CYTAT(zmoświ @ Fri, 30 Aug 2019 - 12:06) *
Co w sytuacji jak kierowca nie ma majątku, nie ma dochodów, jest zarejestrowanym bezrobotnym i porusza się luksusowym samochodem zarejestrowanym na brata? Jest bezkarny bo 0 pomnożone przez jakąkolwiek liczbę da 0?

No to są już skrajne sytuacje (ale pewnie u nas nie byłyby rzadkością smile.gif ), ale jakby taki bezdomny w Lambo dostał ze 300h prac społecznych, to by pewnie poczuł.

Od wielu lat co roku jeżdżę na Słowację. Odkąd parę lat temu wzrosły mandaty, jazda w tym kraju zmieniła się diametralnie.

+Quote Post
Misior
post Fri, 30 Aug 2019 - 13:20
Post #7765

Forum Homee

CYTAT(Loobo @ Fri, 30 Aug 2019 - 12:59) *
No to są już skrajne sytuacje (ale pewnie u nas nie byłyby rzadkością smile.gif ), ale jakby taki bezdomny w Lambo dostał ze 300h prac społecznych, to by pewnie poczuł.

Albo jakby za karę musiał przekazać to Lambo ojcu dyrektorowi laugh.gif

+Quote Post
zmoświ
post Fri, 30 Aug 2019 - 13:55
Post #7766

Super User

CYTAT(Loobo @ Fri, 30 Aug 2019 - 12:59) *

Zaraz się okaże, że jest inwalidą z nadciśnieniem tętniczym oraz ma chory kręgosłup przez co stan jego zdrowia nie pozwala pracować fizycznie. wink.gif

Ci sprytniejsi i zamożniejsi sobie zawsze poradzą, wszelkie zmiany odczują boleśnie normalni obywatele.

+Quote Post
Grzesi(E30)k
post Fri, 30 Aug 2019 - 14:07
Post #7767

Forum Killer

No dobra ,a UK? Punktów chyba tylko z 12, niektóre kasują sie po 2 latach i dłużej. Smród ciągnie się za tobą nawet jak wybierasz ubezpieczenie ,a jak skłamiesz z punktami lub kolizją to mogą ci dowalić bana na ubezpieczenia w firmie X i jej pokrewnych. Tam naprawdę dosyć sztywniutko się jeździ na ograniczeniach

+Quote Post
hubi91
post Fri, 30 Aug 2019 - 14:18
Post #7768

Super User

Nie ma chyba w świecie nic gorszego niż jazda zgodnie ograniczeniami prędkości sad.gif (całe szczęście 99.9% społeczeństwa tego nie przestrzega)

+Quote Post
yotomeczek
post Fri, 30 Aug 2019 - 14:33
Post #7769

Forum Killer

CYTAT(hubi91 @ Fri, 30 Aug 2019 - 14:18) *
Nie ma chyba w świecie nic gorszego niż jazda zgodnie ograniczeniami prędkości sad.gif (całe szczęście 99.9% społeczeństwa tego nie przestrzega)

Bo? Co w tym takiego strasznego?

--------------------
Nie ma takiego okrucieństwa, do którego nie posunie się rząd, kiedy braknie mu pieniędzy

+Quote Post
burski
post Fri, 30 Aug 2019 - 14:42
Post #7770

Super User

CYTAT(hubi91 @ Fri, 30 Aug 2019 - 14:18) *

Jest coś jeszcze gorszego:

1. Jest na forum temat wypadku na Słowacji - 90% forum twierdzi, że to wina tego w Ferrari, bo hamował - reszta była git.
2. Jest na forum temat przestrzegania przepisów i wysokości mandatów - 90% forum jeździ 80 km/h i pragnie mandatów po 10 000 zł.

+Quote Post
yotomeczek
post Fri, 30 Aug 2019 - 14:50
Post #7771

Forum Killer

CYTAT(burski @ Fri, 30 Aug 2019 - 14:42) *
Jest coś jeszcze gorszego:

1. Jest na forum temat wypadku na Słowacji - 90% forum twierdzi, że to wina tego w Ferrari, bo hamował - reszta była git.
2. Jest na forum temat przestrzegania przepisów i wysokości mandatów - 90% forum jeździ 80 km/h i pragnie mandatów po 10 000 zł.

Jest jeszcze coś gorszego:
Zapierdalacze mający innych w dupie (wyprzedzają na trzeciego - bo się udaje - nawet jak ktoś zjedzie do rowu to przecież nic takiego, zmieniają pas na milimetry od zderzaków innych, przeganiają innych na autostradzie bo im blokują pas, uważają że przepisy są dla lamerów). Oczywiście są za mandatami po 50zł jak już ktoś ich przyłapie na piratowaniu...

--------------------

+Quote Post
Maciek1234
post Fri, 30 Aug 2019 - 15:12
Post #7772

Forum Homee

CYTAT(hubi91 @ Fri, 30 Aug 2019 - 15:18) *

na chwilę obecną TAK - ja naprawdę chciałbym jechać w terenie zabudowanym 50kph, ale krew mnie zalewa, jak do mnie wtedy dojeżdża 40-tonowy TIR, najpierw grzecznie miga długimi, potem trąbi, a na końcu wyprzedza najczęściej na przejściu dla pieszych.
Wysokość mandatów jest śmieszna - 100-200 złotych, nawet 500. To nie są pieniądze, które wywołują zastanowienie u większości kierowców, więc większość popyla w terenie zabudowanym 80-90 i więcej. Chcąc jechać zgodnie z przepisami, jesteś wśród nielicznych i dla bezpieczeństwa psychicznego, człowiek wtapia się w ten tłum, wbrew woli przyśpieszając - kraczesz jak wrona.

Wystarczy pomnożyć mandaty x10 - 1000-2000 złotych to już jest kwota, którą odczuje większość ludzi. I ta większość ludzi zacznie szanować przepisy - jak będzie ograniczenie do 50kph w terenie zabudowanym, to żaden TIR nie siądzie ci na ogonie, bo będzie miał w głowie, że jak pociśnie do tych 80kph, to stanie się lżejszy o 2-3 tysiące złotych. Stopniowo (ale szybko, lecz pewnie przy głośnym kwiku ludzi ceniących sobie tzw. wolność), większość ludzi zacznie jeździć zgodnie z przepisami. Zaczną się wyróżniać ci, którzy zgodnie z przepisami nie jeżdżą - i o to w tym wszystkim chodzi.

Najpierw punkty, potem zabieranie prawka na 3 miesiące - to ładnie zadziałało, ludzie się trochę opamiętali. Teraz tylko mandaty przemnożyć przez 10 i zapanuje święty spokój na drogach.

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
yotomeczek
post Fri, 30 Aug 2019 - 15:40
Post #7773

Forum Killer

CYTAT(Maciek1234 @ Fri, 30 Aug 2019 - 15:12) *
na chwilę obecną TAK - ja naprawdę chciałbym jechać w terenie zabudowanym 50kph, ale krew mnie zalewa, jak do mnie wtedy dojeżdża 40-tonowy TIR, najpierw grzecznie miga długimi, potem trąbi, a na końcu wyprzedza najczęściej na przejściu dla pieszych.
Wysokość mandatów jest śmieszna - 100-200 złotych, nawet 500. To nie są pieniądze, które wywołują zastanowienie u większości kierowców, więc większość popyla w terenie zabudowanym 80-90 i więcej. Chcąc jechać zgodnie z przepisami, jesteś wśród nielicznych i dla bezpieczeństwa psychicznego, człowiek wtapia się w ten tłum, wbrew woli przyśpieszając - kraczesz jak wrona.

Wystarczy pomnożyć mandaty x10 - 1000-2000 złotych to już jest kwota, którą odczuje większość ludzi. I ta większość ludzi zacznie szanować przepisy - jak będzie ograniczenie do 50kph w terenie zabudowanym, to żaden TIR nie siądzie ci na ogonie, bo będzie miał w głowie, że jak pociśnie do tych 80kph, to stanie się lżejszy o 2-3 tysiące złotych. Stopniowo (ale szybko, lecz pewnie przy głośnym kwiku ludzi ceniących sobie tzw. wolność), większość ludzi zacznie jeździć zgodnie z przepisami. Zaczną się wyróżniać ci, którzy zgodnie z przepisami nie jeżdżą - i o to w tym wszystkim chodzi.

Najpierw punkty, potem zabieranie prawka na 3 miesiące - to ładnie zadziałało, ludzie się trochę opamiętali. Teraz tylko mandaty przemnożyć przez 10 i zapanuje święty spokój na drogach.

Zgadzam się - z tym że na niektórych żadnego wrażenia nie robi utrata prawka i zapieprzają nadal. Taka recydywa powinna skutkować mandatem np. 10.000 zł to może by się jeden z drugim zastanowił.
Co do zapieprzania ciężarówek w zabudowanym - pełna zgoda - mam podobne obserwacje, że jadą 70-80 w wiosce i ch..j.

--------------------

+Quote Post
16vg60
post Fri, 30 Aug 2019 - 17:21
Post #7774

Forum Killer

Hahahah jpr. uwielbiam te tematy na tym forum laugh.gif laugh.gif
50km/h !!!! laugh.gif
W ciagu ostatniego półtora roku dwa razy mialem zatrzymane prawko i musialem jeździć na przypale przez zjebane przepisy 50km/h
Rozumiem miasto,osiedle ,zaden problem popieram , ale 50km/h w wypizdziszowie gdzie dwoch cymbalow stoi i czeka aby ujebac jak najwiecej kierowcow rolleyes.gif
Jezdzac bez uprawniec i stosujac sie do przepisów ,w moim odczuciu wygladalem jak bym byl najeb.. albo jechal na przypale niesprawnym samochodem, czekałem kiedy drogówka mnie zgarnie rolleyes.gif
Nikt ,doslownie nikt nie jezdzi zgodnie z dozwolona predkoscia ,ja przez te kilka miesiecy nie widzialem takiego kierowcy ,a codziennie do pracy dojezdzam 30km w jedna str.

--------------------
GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
RS4 B5 SPORTEC -family cars
S3 8l ABT ,BAM ,Imola Gelb -wife car
GOLF MK2 RALLYE R32 4M...-toys

+Quote Post
hubi91
post Fri, 30 Aug 2019 - 17:26
Post #7775

Super User

CYTAT(16vg60 @ Fri, 30 Aug 2019 - 17:21) *
[...]
Nikt ,doslownie nikt nie jezdzi zgodnie z dozwolona predkoscia ,ja przez te kilka miesiecy nie widzialem takiego kierowcy ,a codziennie do pracy dojezdzam 30km w jedna str.

Może jeździ 0.1%, na szczęście takich nie spotykam. Za to wszyscy, którzy tutaj piszą niezależnie jakby mocno zaprzeczali przekraczają predkość. (Najgorzej jak się jedzie 2 pasmówką i nagle policja jedzie to wtedy wszyscy równa z nią, nadal więcej niż przepisy pozwalają, ale już nieznadznie smile.gif )
PS. żeby było mniej wątpliwość rozróżniam tu niestosowanie się do ograniczeń prędkości od jeżdżenia jak debil, po prostu przepisy, które są mają mało wspólnego z 2 najważniejszymi w mojej ocenie czynnikami na drodze 1. bezpieczeństwem 2. optymalizacją czasu przejazdu...

+Quote Post
tonku
post Fri, 30 Aug 2019 - 18:08
Post #7776

User

Czy moderator może wydzielić?

+Quote Post
Tommo
post Fri, 30 Aug 2019 - 20:03
Post #7777

Forum Clubber

CYTAT(Maciek1234 @ Fri, 30 Aug 2019 - 15:12) *

Mam rozumieć, że widząc innych kierowców łamiących przepisy nie masz wyjścia i do nich dołączasz? smile.gif

--------------------
A110S

+Quote Post
nomad66
post Fri, 30 Aug 2019 - 21:00
Post #7778

Forum Killer

Gdyby było tak jak w Francji gdzie ograniczenia prędkości dobiera się zdroworozsądkowo, nie mam nic przeciwko wysokim karom. W tych miejscach "w terenie zabudowanym" w Polsce gdzie jest 50, we Francji w analogicznej sytuacji zwykle jest w przedziale między 70 a 90. Natomiast koło szkół, miejsc gdzie chodzi dużo osób jest 40. I we Francji zestawem 40t średnia w okolicach 60km/h z małym plusem jest do osiągnięcia na zwykłych drogach. W Polsce trzeba lecieć z lewym kierunkiem i łamać przepisy żeby dało radę taką zrobić. Osobówką.

+Quote Post
Tom-Lee
post Fri, 30 Aug 2019 - 21:04
Post #7779

Forum Killer

CYTAT(16vg60 @ Fri, 30 Aug 2019 - 17:21) *
Jezdzac bez uprawniec i stosujac sie do przepisów ,w moim odczuciu wygladalem jak bym byl najeb..

Przeczytales to co napisales? Jezdzilem bez uprawnien. Mistrz, pochwal sie w gazecie.

--------------------
IXgen-TypeR K20C
M240iX

+Quote Post
flapjck1
post Fri, 30 Aug 2019 - 22:06
Post #7780

Forum Homee

Halo?! Policja?! Przyjedźcie na fejsbuka

+Quote Post