Shoutbox 0 nowych PW 

5 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Closed TopicStart new topic
> Audi S5 4.2 FSI, Czy warto?
prnit
post Thu, 10 Jan 2013 - 18:05
Post #21

Forum Homee

Nie napisałem ze urywa dupe bo TO AUTO NIE JEST DO TEGO...czy każde auto musi mieć 3 z hakiem do 100 zeby było fajne i szybkie??? no chyba ze pisze z 16 latkiem który nigdy nie jezdził szybkimi autami...jest sobie takie porsche które ma te 3 z hakiem do sto ale to auto nigdy nie dorówna takiemu S5 w komforcie podróżowania, wyposażeniem itd....S5 to auto GT, ma być szybko, wygodnie, komfortowo i w miarę sportowo i właśnie takie S5 spełnia te założenia w 100%. A dodawanie tam turbo, kompresorów czy innych cudactw spodowoduje to ze do Włoch na przejazdzke to już się nie bedize nadawać bo 2 raz pierdyknie na austradzie przy maksymalnym bucie, zostawić tak jak jest S5 jest według mnie zarąbiste.

--------------------
Kilka wariatów w garażu.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 10 Jan 2013 - 18:05
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
artix
post Thu, 10 Jan 2013 - 18:39
Post #22

Moderator

CYTAT(prnit @ Thu, 10 Jan 2013 - 18:05) *
Nie napisałem ze urywa dupe bo TO AUTO NIE JEST DO TEGO...czy każde auto musi mieć 3 z hakiem do 100 zeby było fajne i szybkie??? no chyba ze pisze z 16 latkiem który nigdy nie jezdził szybkimi autami...jest sobie takie porsche które ma te 3 z hakiem do sto ale to auto nigdy nie dorówna takiemu S5 w komforcie podróżowania, wyposażeniem itd....S5 to auto GT, ma być szybko, wygodnie, komfortowo i w miarę sportowo i właśnie takie S5 spełnia te założenia w 100%. A dodawanie tam turbo, kompresorów czy innych cudactw spodowoduje to ze do Włoch na przejazdzke to już się nie bedize nadawać bo 2 raz pierdyknie na austradzie przy maksymalnym bucie, zostawić tak jak jest S5 jest według mnie zarąbiste.

Jedyna rozsadna opcja !

--------------------
E36 coupe M50b28 T by Artix
Audi A4 B8 TDI Avant by KingSoft

+Quote Post
Rav.
post Thu, 10 Jan 2013 - 18:41
Post #23

Super User

S5 v8 jest fajne bo:
w miarę szybkie, relatywnie tanie, dobrze wygląda, fajnie brzmi. I czego tu chcieć więcej smile.gif

S5 v8 nie jest fajne bo:
Na torze potrafi oberwać od m3 e46. Kotłuje dość spore ilości paliwa jak na mizerne osiągi. Tuning mocno ograniczony -> koszty takie, że gdyby montować kompresor w przyzwoitym zakładzie, to bez problemu można za cenę zakupu S5 + wydatki na tuning kupić RS5.

+Quote Post
Andrzej_K
post Thu, 10 Jan 2013 - 19:51
Post #24

Super User

Mizerne osiągi? Błagam. Ten samochód jeździ dokładnie tak jak wszystkie inne o podobnym stosunku mocy do masy. To są normalne osiągi nie odbiegające zbytnio od tego co oferuje konkurencja czyli np. E92 335i czy CLK 500.

+Quote Post
artix
post Thu, 10 Jan 2013 - 20:32
Post #25

Moderator

CYTAT(Andrzej_K @ Thu, 10 Jan 2013 - 19:51) *
Mizerne osiągi? Błagam. Ten samochód jeździ dokładnie tak jak wszystkie inne o podobnym stosunku mocy do masy. To są normalne osiągi nie odbiegające zbytnio od tego co oferuje konkurencja czyli np. E92 335i czy CLK 500.

Tylko popatrz jak jedzie 335 a ile pali smile.gif

--------------------

+Quote Post
Aval
post Thu, 10 Jan 2013 - 20:34
Post #26

Forum Killer

Nie wiem, co jest trudnego w pojęciu że ten samochód jest po prostu ciężki i nie będzie jechał jak golf z haldexem podciągnięty na tyle samo mocy-nawet z 1.8T.

Naprawdę, teksty że jak na taką moc to dupy nie urywa... A JAK MA URYWAĆ JAK TYLE WAŻY?! To jest "GT"(cudzysłów celowo), zabawka dla dwóch osób służąca do szybkiej, niekoniecznie sportowej jazdy. Nie na tor. Nie na kreskę.

+Quote Post
kotpsot
post Thu, 10 Jan 2013 - 20:46
Post #27

User

Anal: Dlatego lepiej kupić E92 M3! Też V8 a osiągi i feedback jakby inne.

+Quote Post
Andrzej_K
post Thu, 10 Jan 2013 - 20:48
Post #28

Super User

CYTAT(artix @ Thu, 10 Jan 2013 - 20:32) *
Tylko popatrz jak jedzie 335 a ile pali smile.gif

Zgadzam się. Ale ja nie o tym, pisałem o przyspieszeniu.

+Quote Post
Andrzej_K
post Thu, 10 Jan 2013 - 20:55
Post #29

Super User

CYTAT(kotpsot @ Thu, 10 Jan 2013 - 20:46) *
Anal: Dlatego lepiej kupić E92 M3! Też V8 a osiągi i feedback jakby inne.

Założyciel wątku już pisał, że tylko info dotyczące S5 go interesuje a poza tym M3 to trochę inna półka.

PS. Jaki anal? laugh.gif

+Quote Post
Rav.
post Thu, 10 Jan 2013 - 23:03
Post #30

Super User

CYTAT(Andrzej_K @ Thu, 10 Jan 2013 - 19:51) *

Jesteś redaktorem pewnej gazety, że wyjmujesz z kontekstu dwa wyrazy z całego zdania ? Mizerne w odniesieniu do zużycia paliwa.

Jak @Artix słusznie zauważył. 335i jedzie bardzo podobnie co S5, natomiast pali 4-5 litrów mniej i o tym pisałem. I dzięki temu że akurat przyczepiłeś się do tego, wyjdzie na to że akurat najistotniejszym czynnikiem dla mnie jest spalanie angry.gif

+Quote Post
Andrzej_K
post Thu, 10 Jan 2013 - 23:12
Post #31

Super User

Ok, masz rację.

+Quote Post
Nikolas
post Fri, 11 Jan 2013 - 00:45
Post #32

Forum Clubber

CYTAT(Andrzej_K @ Thu, 10 Jan 2013 - 20:55) *
Jaki anal? laugh.gif

laugh.gif

335i tez brzmi jak V8?
Są silniki V8 słabsze czy to Amerykańce czy tez inne niewysilone europejskie jednostki i ludzie je kupują bo kochają ten dzwiek czy tez są milosnikami motoryzacji gdzie spalanie jest np na drugim miejscu...

+Quote Post
prnit
post Fri, 11 Jan 2013 - 10:54
Post #33

Forum Homee

335i jest do tego troche mniejsze, według mnie mniej prestiżowe a bardziej nastawione na osiągi...do tego napęd RWD i brak smaczków serii S jak chromowane lusterka, znaczki S na tablicy zegarów itd itd...takie 335i to normalne autko, S5 ma troche luksusu wink.gif

--------------------
Kilka wariatów w garażu.

+Quote Post
specnaz14
post Fri, 11 Jan 2013 - 11:13
Post #34

Forum Killer

Ja dodam od siebie tylko tyle ze ładnie wsumie brzmi to Audi. Przynajmniej mi sie podoba dzwiek jaki wydaje:)
Pozdroo

+Quote Post
Andrzej_K
post Fri, 11 Jan 2013 - 11:18
Post #35

Super User

CYTAT(prnit @ Fri, 11 Jan 2013 - 10:54) *
335i jest do tego troche mniejsze, według mnie mniej prestiżowe a bardziej nastawione na osiągi...do tego napęd RWD i brak smaczków serii S jak chromowane lusterka, znaczki S na tablicy zegarów itd itd...takie 335i to normalne autko, S5 ma troche luksusu wink.gif

Wiesz, w przeciwieństwie do S5, w335i można zmienic wydech, zrobic program i mieć osiągi porównywalne z RS5 czy M3. Także chromowane lusterka to trochę marny ekwiwalent...

+Quote Post
Nikolas
post Fri, 11 Jan 2013 - 11:43
Post #36

Forum Clubber

W S5 jest więcej smaczków wink.gif No i V8 - dla kogoś to wystarczy. No i moim zdaniem jest bardzo ładne.

+Quote Post
artix
post Fri, 11 Jan 2013 - 12:40
Post #37

Moderator

Oczywiscie ze S5 jest ladnym altem i gdy ktos postanowil takie nabyc nie pwinnismy go odwodzic od tej mysli.

My caly czas patrzymy na nie z punktu widzenia "malo rozwojowe" smile.gif , a ono jest dobre jakie jest wink.gif

--------------------

+Quote Post
rennen
post Fri, 11 Jan 2013 - 13:29
Post #38

I live here !

CYTAT(prnit @ Thu, 10 Jan 2013 - 18:05) *
.jest sobie takie porsche które ma te 3 z hakiem do sto ale to auto nigdy nie dorówna takiemu S5 w komforcie podróżowania, wyposażeniem itd....

No to napisz proszę w czym 997 turbo "nie dorównuje" komfortem czy wyposażeniem w stosunku do S5 - oba auta są relatywnie "za twarde" na polskie drogi, ale ja nie odczuwałem wielkiego dyskomfortu w P w porównaniu do bmw M czy audi S, a jakość wykończenia i wyposażenie są po stronie Porsche. Wiem, że to nie ta cena i nie ta półka, ale akurat przykład z Porsche dość nietrafiony, bo jedynymi minusami w stosunku do S5 jest cena i wielkość bagażnika, nawet spalanie można niższe osiągnąć w porsche laugh.gif

Jako były pracownik porsche, prywatnie entuzjasta bmw, ale również były właściciel audi S8 - odradzam kupowanie wolnossących audi. W autach nie czuć deklarownej mocy, automaty są powolne, silniki nie trzymają serii i są nierozwojowe. W nowszych modelach dochodzi problem syfu pochodzącego od FSI, czuć również że auta są "nudne" (to akurat dla jednych wada a dla innych zaleta) i nie czują się za dobrze na krętych drogach. Niektóre audi to fajne auta, ale dotyczy to modeli 2.2T, 2.7TT, TT RS, S4/S5 3.0 TFSI, RS6 5.0 TFSI, prawdododobnie RS5 4.2 TFSI (z tym modelem nie miałem osobistej styczności, ale jest to RS z turbo) i tylko w manualu/s-tronic, w RS6 V10 można wybaczyć tiptronic bo motor produkuje ogromną moc. I osobiście dziwie się jak ktoś pisze, że to dźwięk V8 i fajny cruiser to można wybaczyć brak osiągów i nie trzymanie mocy. Może i można, ale jak kogoś z założenia nie interesują osiągi to jest w A5 gama tdi albo 2.0 tfsi. Nie było w historii audi żadnego udanego wolnossącego V8 - przynajmniej dotychczas. Jak chcesz coś szybkiego i ciekawego - porsche lub bmw M, jak chcesz super dźwięk V8 i osiągi przynajmniej na prostej - mercedes AMG. Jak chcesz dopracowane i wykończone auto, przewidywalne i bezpieczne to wybierz audi, ale raczej nie wolnossące ze znaczkiem S - te modele są nieudane. smile.gif

--------------------
'93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8

+Quote Post
Andrzej_K
post Fri, 11 Jan 2013 - 13:36
Post #39

Super User

CYTAT
prawdododobnie RS5 4.2 TFSI (z tym modelem nie miałem osobistej styczności, ale jest to RS z turbo)

Błąd. To jest tak samo FSI czyli ssak, tylko, że z redlinem powyżej 8k rpm.

CYTAT
Jak chcesz coś szybkiego i ciekawego - porsche lub bmw M, jak chcesz super dźwięk V8 i osiągi przynajmniej na prostej - mercedes AMG.

Jest jeszcze IS-F. Przyspiesza jak M3 a do tego jest zadziwiająco wygodny. Ponadto piekny dźwięk V8 i duży Nm (5l robi swoje).

+Quote Post
rennen
post Fri, 11 Jan 2013 - 14:06
Post #40

I live here !

CYTAT(Andrzej_K @ Fri, 11 Jan 2013 - 13:36) *
Błąd. To jest tak samo FSI czyli ssak, tylko, że z redlinem powyżej 8k rpm.

Jest jeszcze IS-F. Przyspiesza jak M3 a do tego jest zadziwiająco wygodny. Ponadto piekny dźwięk V8 i duży Nm (5l robi swoje).

W takim razie przepraszam - audi RS5 odpada, audi nie umie robić mocnych wolnossących motorów. A lexus IS-F przegrał z kretesem z bmw m3 nawet w japońskim teście best motoring, który lubi promować japońskie auta wink.gif także ta propozycja jest mocno naciągana.

--------------------
'93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8

+Quote Post

5 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Closed TopicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 09:54