![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 29 February 2004 Skąd: Pjaseczno ![]() |
he he ciekawy jestem ile teraz osób ściąga pokrywę zaworów
![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 09 October 2011 ![]() |
ja sie zastanawiam wlasnie nad tym, ale problemu ktory jest tu opisany u mnie brak.
moze sie bardziej do czyszczenia przyłożyłem:D |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 21 December 2004 Skąd: Kraków ![]() |
zajechałem 3 pompy oleju w swoim aucie nie mogąc znaleźć przyczyny - teraz już wiem... Dzięki Kisiel
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 12 September 2009 Skąd: www.Mickey-Garage.pl ![]() |
bo czasami, jak np farba jest zdjęta z pokrywy nieczyści sie jej korundem, tylko chemicznie (nowe elementy wyspawane z alu przed malowaniem mam tak czyszczone (akurat sie dowiedziałem przy okazji zapytania o zablokowanie dolotu piachu do puszki
![]() -------------------- WWW.MICKEY-GARAGE.COM
Części wykonywane indywidulanie Racing Custom Parts zapraszam ![]() ![]() Tsunami 0-100km/h - 1.7sec - 1231KM 1171Nm - ET@8,471 / 275km/h |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
zauwaz ,ze dopiero kisiel rozkminił co sie stało wiec nie ma co sie dziwic ,ze jakis chłop który piaskuje na codzien konstrukcje stalowe nie wpadł na takie cos sam piaskowałem sobie pokrywe zaworów choc spód wykleiłem i nic sie tam nie dostało ale nie wpadł byhm na to ze mogą byc takie akcje
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 12 September 2009 Skąd: www.Mickey-Garage.pl ![]() |
akurat z kąd Kisiel to wie, wiem od dawna i byc może zrobiłbym ten sam błąd, niemówie że nie, ale ostatnio kupilem kolektor ssący lexmaula od kogoś kto go wymalował proszkowo i chciał montować, pierwsze co sprawdziłem to właśnie co ma w środku a miał grubo
![]() -------------------- WWW.MICKEY-GARAGE.COM
Części wykonywane indywidulanie Racing Custom Parts zapraszam ![]() ![]() Tsunami 0-100km/h - 1.7sec - 1231KM 1171Nm - ET@8,471 / 275km/h |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 03 January 2012 ![]() |
To co Wy na to żeby podpiąć ostrzeżenie na forum? Gro ludzi piaskuje pokrywy pod malowanie i pewnie nei mają pojęcia jak poważne konsekwencję może to nieść ze sobą.... No chyba że chcemy byc chamscy i zatrzeć im silniki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 01 October 2006 Skąd: Wwa / Octane Squad ;) ![]() |
To co Wy na to żeby podpiąć ostrzeżenie na forum? Gro ludzi piaskuje pokrywy pod malowanie i pewnie nei mają pojęcia jak poważne konsekwencję może to nieść ze sobą.... No chyba że chcemy byc chamscy i zatrzeć im silniki ![]() odkrywanie hameryki na nowo ? Normą jest sprawdzanie elementów po piaskowaniu, oprocz w/w wymienionych elementow nie rzadko piasek pozostaje w otworach na szpilki dekla tworzac z proszkiem na 1 rzut niewidoczne grudy. -------------------- WWW.PROCUSTOM.PL
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 03 January 2012 ![]() |
Jak widać po tym temacie, i po paru innych z tym problemem nie jest to takie oczywiste... Kłopot w tym że nie wystarczy przedmuchać pokrywy kompresorem/benzyną jak by się wydawało... Skoro tak uszkodzonych silników przybywa to znaczy że problem istnieje i jest częsty-w moim mniemaniu wypadało by pomóc kolegą w jego niepopełnieniu i zaznaczyć na forum temat o tym, tymbardziej że tyczy się to każdego silnika każdej marki(no z wyjatkiem tych z plastikową pokrywą
![]() Ale to już moderacje wedla własnego sumienia osądzi... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 10 December 2002 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
Jeszcze pamiętajmy o miskach olejowych. też je czyszczą i malują.Ja miałem taki przypadek że w zakamarkach nie wyśrutowali starego oleju i potem zamalowali farbą. Wszystko potem niby umyte bo przecież była farba ale pod wpływem temperatury farba odeszła tam gdzie zostawili resztki brudu i śrut się wydostał.Dalszy ciąg już znany.
-------------------- Yakuza
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 17 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
Trzeba pamiętać o wszystkich elementach piaskowanych, nawet tak prostych jak rury dolotowe.
Pył przylega do wszystkich ścianek, nie tylko w zakamarkach i samo płukanie/dmuchanie nie wystarczy żeby się go pozbyć. Trzeba go fizycznie zetrzeć szmatą/szczotką czy co kto tam ma pod ręką. Polecam oldschool'owe, długie szczotki do butelek i słoików. -------------------- www.motorsportshop.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 18 May 2004 Skąd: http://fightboxing.pl/ ![]() |
Jeżeli chodzi o mnie to właśnie oprócz dmuchania i mycia, wszystkie zakamarki wycierałem szmatami. Akurat w Evo jest nie najgorszy dostęp pod te blaszki, a auto jeździ od kwietnia i ma się dobrze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 23 August 2007 Skąd: Kędzierzyn-Koźle ![]() |
Też jestem tego samego zdania, elementów w silniku się nie piaskuje, co innego zawieszenia, blacharka.
-------------------- Golf 4 1,9 TDI 240KM
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 11 August 2008 Skąd: Polska ![]() |
blacharka też różnie tego piachu nawali się wszędzie, słupki, progi i inne profile z otworami, usnąć się tego całkiem nie da a lakier potem wychodzi z posypką...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 19 May 2006 Skąd: LBN ![]() |
to może czas się sodą zainteresować
![]() -------------------- https://www.facebook.com/ztunepl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 18 October 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Z tego co pamietam krzysiek dostal te pokrywy z lakierni praktycznie sterylnie czyste, nikomu nie przyszlo do glowy zeby zagladac pod blaszki
![]() Zeby byla jasnosc kilkuktrotnie stalismy nad jego rozebranym silnikiem "kilkuosobowa komisja" rozkminijac WTF , i nikt nawet nie wpadl na tak blachy pomysl jak dekle i blaszki pod odmami.... Takze wielkie podziekowania i gratki dla kisielisodd'a za rozwiazanie zagadki !! nie chce nic mowic ale kolejny remont najprawdopobniej skonczyl by sie tak samo a supra wyladowalaby tym razem w wisle ![]() W dupe dostaly glownie panewki na korbach i pompa oleju (niestety tym razem OEM noweczka z salonu, po poprzednich doswiadczeniach) i podobnie przezyla jedynie kilkaset KM Teraz pod maska bedzie bandycko czarno dekle i reszta pierdoł w czarnym VHT Fotki syfu ktory siedzial pod blaszkami : ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 14 January 2003 Skąd: krakow ![]() |
Radzikowskiego 182
31-342 Kraków Tutaj można wysyłać whisky ![]() ![]() ![]() p.s. Nie tak dalej jak 2 dni temu oglądałem program na discovery, gdzie przed malowaniem proszkowym elementy były trawione w kwasie czy czymś. Tamta firma była wyspecjalizowana w malowaniu części samochodowych, większość elementów w Polsce malowana jest w firmach które raczej przemysłowo malują konstrukcje i łatwiej piaskować. -------------------- Pozdrawiam
A. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 08 October 2011 ![]() |
Ja tylko powiem panowie że jeśli wiedzieliście że dekle były piaskowane to naturalną sprawą była rozbiórka takiego dekla już po, celem doczyszczenia. Zwłaszcza jak ma taką konstrukcję "kanapkową". Sporo dekli silnikowych ma takie blaszki pod którymi zawsze szlam siedzi.
Niemniej współczuję bo pech straszny. -------------------- narkotyczny zapach dogrzanych slicków...