Shoutbox 0 nowych PW 

3 Stron V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> Jak wzmocnić korby., Usterka po wsadzeniu sportowych wałków
kakao
post Wed, 05 Sep 2012 - 09:56
Post #41

Forum Killer

CYTAT(jabcok20 @ Tue, 04 Sep 2012 - 13:54) *
Niuedoważenia 10g to strasznie dużo. i z takimi korbami kręcić do 8000 rpm???? wązyłem kroby z tdi z dwóch różnych silników i były różnice rzędu 2-5 gram

U mnie na tłokach są różne symbole jak się dowiadywałem oznaczają ich wagę. Z tego co piszesz wynikałoby, że należy dążyć aby wszystkie korby miały identyczną wagę. A jak wygląda sprawa z tłokami? Czy wskazane jest żeby różniły się wagą? Odkryłem co zabiło silnik ale nadal szukam odpowiedzi dlaczego tak się stało i zastanawiam się czy przy poprzednim remoncie nie zostały pomylone tłoki, korby, stopy korb. Planuję je zważć ale chcę się upewnić jaki jest ideał.

--------------------
volvoturbo.pl
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 05 Sep 2012 - 09:56
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
gość_kubasiek_*
post Wed, 05 Sep 2012 - 10:08
Post #42

Najpierw bym na Twoim miejscu zmierzył wał

+Quote Post
!markos
post Wed, 05 Sep 2012 - 11:13
Post #43

prawie jak integra

Ideal jest kiedy kazda korba ma taka sama wage, to samo dotyczy tlokow. Nie wiem kto napisal o niedowazeniu 10g, to chyba nie bylo o kutych?

+Quote Post
ANTEQ
post Wed, 05 Sep 2012 - 11:24
Post #44

Frequent User

Panowie, po co nakręcać dyskusję, wszyscy którzy dłubią te silniki zaczynają od wymiany korb ze śrubami na kute i nie ma problemów.
Tłoki daja sobie radę.
Kształt śladu na bloku nie do końca wygląda tylko na ten ząbek, może śruba była kilkukrotnie dokręcana i była wyciągnięta, tam jest ciasno przy bloku ale nie aż tak żeby luz na panewce spowodował takie dobicie na bloku.
Polerowanie powierzchni korbowodu nie wpłynie na strukturę materiału i jeśli ma pojawić się jakieś wypaczenie to się pojawi.

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 13:54