![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 20 September 2010 ![]() |
Fajnie, że napisaliście tyle odpowiedzi
![]() Tak jak pisałem wcześniej - EVO i STI odpada, bo nie mam zamiaru wozić się po odcinkach w tempie zdłubanego Seicento i martwić się czy czegoś nie urwę, bo części kosztują krocie. S4 też odpada z tego samego względu co japońce, a także ze względu na wagę silnika, teoretycznie większą awaryjność (dwa turba to nie jedno) i pewnie gorszego dostępu do osprzętu w komorze silnika. Jeśli okaże się, że wystarczy zakuć silnik, posadzić jakieś większe turbo i wysterować(oczywistości takie jak IC czy paliwo pomijam) to bardzo prawdopodobne, że projekt uda się zrealizować. Najbardziej zależy mi na tym, żeby jak najwięcej części było z aut produkowanych seryjnie - czyli np. szpera z innego modelu, hamulce 312 z A4B6 czy A6C5, wywalenie ABSu, jeśli jeszcze dałoby się bezpiecznie to zrobić te okolice 300km na seryjnym kompie to już w ogóle bajka. W B5 silnik jest mocno wysunięty do przodu więc dlatego pytałem o ewentualne problemy z prowadzeniem. Martwi mnie też to zawieszenie, nie można tam wsadzić poliuretanu, żeby się nie wytłukło? No i co z napędami? Można zostawić te z 1.8T? Z tego co widziałem to chyba skrzynie i np. przeguby dzielą się na małe i duże - małe dla silników do 1.8T i duże dla silników od 2.4 V6 w zwyż. (coś ala dyfry z mała i dużą głową w BMW) mam racje? Jeśli się zdecyduje to plan jest taki żeby kupić B5Q z początków produkcji (podobno 1.8T AEB miały kute tłoki) i stopniowo etapami usprawniać auto i swoje umiejętności. ![]() EDIT: Kolega z postu wyżej napisał, że motoru do ok. 300km wcale nie trzeba kuć, a nawet jeśli takie 1.8T nie wytrzyma to przecież jest tego mnóstwo na rynku. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 04 February 2010 ![]() |
Jak wybebeszysz evo czy sti będziesz miał wagę pewnie < 1200 kg co przy mocach rzędu 300 km już bedzie robilo przeciąg. Tylko nie wiem czy koledze az o taki hardcore chodzi. Pamiętajmy tez ze evo czy sti maja pod 300 km w serii bez żadnych modow, a mody + wybebeszenie to już hula ostro....
-------------------- M57N xd
JZDA |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 25 October 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Kolega miał legacy do rajdów ,zmienił na audi ,bo mimo niezłego potencjału koszta eksplatacji były duuużó wyższe ( remont skrzyni na gratach sti -ok 6 koła )
W a4 myśle że desz jesteś w stanie zbliżyć się do 1200 kg szczególnie w 1,8T . Proponowałbym kupić wersję 180 KM ( tam chyba jest K03s) zrobić program i wydech i pouczyć się auta ,poznać jego słabe i mocne strony . Na moc zawsze jest czas -ważniejsze na początku jest zawieszenie i bezpieczeństwo -klatka +- 4 tyśie z homologacją ( w inną się nie baw) ,hamulce, ![]() -------------------- quattro
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
LCQ po co Ci taki zestaw AP Racing w aucie do KJS'ów i popularek? Sprawdziłem zacisk AP Racing, np CP3228, do tarczy 280mm, cytat "Group A Race & Rally for small ventilated discs.". A grupa na KJSy? To chyba lekka przesada. Czy ty masz może jakieś inne doświadczenie wyniesione z upalania auta na track day'ach ? Wybrałeś się swoim S4 na tego typu imprezę, albo na jakiś supersprint?
Jeśli chodzi o rowki, to też wynika chyba z tego, że ten klocek mega duży w porównaniu do standartowego klocka. Jak zobaczysz jakieś CL'e, DS UNO itp klocki do innych aut już nie mają takich rowków. Obecne klocki gazów specjalnie nie wydzielają. Żeby B5 Q jeździło to trzeba wydać siano, ale głównie na treningi, paliwo i opony. To akurat jest najlepsza inwestycja, a nie jakieś szpery za 4.5k czy zakute 300+. dizajner czy CoLo budował auto do amatorskiego sportu? Zakup takiego Evo 3 lub Evo 4 chyba nie jest końcem wydatków w przypadku amatorskiego upalania. No i po co komu 350 KM? Kierowca pewnego Justy na Rally Służewiec regularnie udowadnia, że moc to ostatni element takiej układanki. noorec maciu$ odnośnie wielowachacza chyba tak sobie gdybał, niż skazywał je na pożarcie, tak to odczytałem. Tak jak pisze kiwi, na początku warto ogarnąć to co się ma, nawet zostawiając seryjne 150 czy tam 180 KM. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 05 July 2008 Skąd: Białystok ![]() |
Dokładnie czyste gdybanie, bo tak naprawdę ciężko przewidzieć zachowanie poszczególnych elementów w danych warunkach, jeśli jeszcze nikt takiego auta nie upala.
Poliuretany są dostępne w sumie za jakieś grosze. Co do szperowania za 4,5k to można pokombinować z dyfrem z V8 jak już ktoś wcześniej pisał, jeśli udałoby się przypasować do A4 zawsze to lepsze niż otwarty dyfer. "Jeśli się zdecyduje to plan jest taki żeby kupić B5Q z początków produkcji (podobno 1.8T AEB miały kute tłoki) i stopniowo etapami usprawniać auto i swoje umiejętności. biggrin.gif" Najlepsza opcja, nie wiem jaką masz charakterystykę okolicznych pojeżdżawek, ale na przykładzie podlaskich "odcinków specjalnych" śmiem twierdzić, że 200km to aż aż, szczególnie, że ich większość jeździ się na drugim biegu ![]() Nie wiem czym jeździłeś dotychczas, ale efektywnie ogarnąć zakładane 300km w bądź co bądź lekkiej budzie na luźnych nawierzchniach to też nie takie hop siup, chociaż niektórzy lubią być rzucani na głęboką wodę, ja tam jestem za opcją progresu kierowcy i samochodu. Co do samego prowadzenia B5 z ciężką mordą w wydmuszce możesz poczytać w temacie wspominanego wcześniej SIDa i jego skorupy, z tego co pamiętam było tam sporo biadolenia, że auto będzie jeździć tylko prosto, a finalnie wyszło na to, że potrafi także skręcać ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 06 January 2007 Skąd: to wiesz? ![]() |
LCQ po co Ci taki zestaw AP Racing w aucie do KJS'ów i popularek? Sprawdziłem zacisk AP Racing, np CP3228, do tarczy 280mm, cytat "Group A Race & Rally for small ventilated discs.". A grupa na KJSy? To chyba lekka przesada. Czy ty masz może jakieś inne doświadczenie wyniesione z upalania auta na track day'ach ? Wybrałeś się swoim S4 na tego typu imprezę, albo na jakiś supersprint? Jeśli chodzi o rowki, to też wynika chyba z tego, że ten klocek mega duży w porównaniu do standartowego klocka. Jak zobaczysz jakieś CL'e, DS UNO itp klocki do innych aut już nie mają takich rowków. Obecne klocki gazów specjalnie nie wydzielają. po to że lubie konkretny hamulec w aucie, może dlatego że wiem że czasami lepiej dopłacić poszukać czegoś i mieć konkret niż później zmieniać tracić czas i kasę. Nie upalam SKi na tego typu imprezach bo nie takie jest jego przeznaczenie, a Ty upalasz? Wydaje mi się że jesteś w błędzie co do rowków, jak nie zapomne podpytam Leszka Wójcika bo z tego co ja wiem służą do tego co pisałem. -------------------- Jaguar XKR V8 Kompressor Stage1+
Porsche Cayenne II V6 TDI Stage1+ |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 11 June 2007 Skąd: WG ![]() |
jeżeli chodzi o zawieszenie przednie to najbardziej jazdę po dziurach odczuwają sworznie. Wydaje mi się że włożenie tulei poliuretanowych nie wydłuży żywotności zawieszenia.
Jeżeli chodzi o hamulce, to można włożyć tarczę 312 i zacisk czterotłoczkowy od AR 166 i wtedy taki hebel wchodzi na felgę 16 cali. Z wersją 180KM to już nic nie da się zrobić. K03S nie jest większą turbiną tylko ma inną ilość łopatek na stronie gorącej. Także można śmiało kupować wersję 150KM i jakiś chip na 180-190KM za jakieś 500 PLN i będzie to samo. Mi również wydaje się że a4 b5q z 1.8T będzie lepszym wyborem. Jak ktoś wyżej wspomniał angoli jest od cholery, co za tym idzie części blacharskie są tanie. Silnik 1.8T jest bardzo popularny i dosyć wytrzymały, a i części "tuningowskich" również jest sporo. -------------------- A4 Allroad 3.0TDI
KTM 520EXC |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 28 June 2010 Skąd: Mogilno ![]() |
na K03s spokojnie można zrobić 230KM, a są i 250KM gdzie na tej z AEB do 200KM nie dociągnie
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
LCQ po co stosować hamulec, którego możliwości się nie wykorzysta, który kosztuje 'majątek'? Zacisk CP3228 kosztuje 350Ł x 2 = 3.5 tys zł + klocki? Do budżetowego auta, które ma być tańsze niż jakieś Evo lub STI ? Które na rallysprintach w warunkach szutrowych będzie jeździć na 2 może 3 ? W tym budżecie to sprawdzisz po dwa zestawy zaciskó i tarcza z VAG do felg 15 i 16 calowych, już nie mówiąc o wykorzystaniu tego hamulca.
Moim autem odwiedziłem już kilka track day'ów, Golf mk2 GTI 16v. Z tymi klockami to nie dokończyłem myśli, chodzi mi o to, że rowki tam są bo m.in. jest to mega duży klocek (190mm x 106.3mm vs seryjny klocek w Evo VIII/IX jeśli się nie mylę to 149.8mm x 46mm, 2.5 x większa powierzchnia!), więc i pyłu jest odpowiednio więcej. Co do gazów (i nacinania/nawiercania tarczy) to znalazłem takie info http://fsae.com/eve/forums/a/tpc/f/125607348/m/97510003641 CYTAT You still learn about those gases at university or somewhere else but the fact is that they disappeared nearly completely within the last decade after the sintermetallic technique was introduced. ...................................... The grooves in the rotor are now mostly used to increase the number of "leading edges" on the rotor. ...................................... I was told by engineers at Performance Friction and AP Racing that increased numbers of leading edges do help to increase initial bite on the pads but don't do much past that. ps. Nie chcę się czepiać słówek, ale sam piszesz, wcześniej że 'polecam S4', a tutaj 'Nie upalam SKi na tego typu imprezach bo nie takie jest jego przeznaczenie' ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 28 June 2010 Skąd: Mogilno ![]() |
może ktoś robił i napisze ile kosztowało go zrobienie 1.8T 300KM + poprawienie zawiasu i hamulców i niech zestawi to z kosztami zakupu i serwisu S4 gdzie nie tykasz zawiasu ani hebli, robisz program i śmigasz a nowe turbiny można kupić za 6000zł / komplet to do 1.8T kupisz jedną i zrobisz wydech a gdzie reszta i S4 będzie mniej awaryjna niż dłubany AEB
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 25 October 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Rajdy to trochę inna historia - tu potrzebujesz auta które bedzie miło jak najlepszy rozkład mas i ew dostęp serwisowy do jednostki napędowej .1.8T jest wyraźnie lżejszy ,kupując bazę czyli np wersję 180KM quattro ,robisz program i masz bezpieczne 230KM ,które w zupelności wystarczą .
Zawias z S4 też może wymagać wymiany springów czy amortyzatorów ....kolejna kwestaia w 1,8 T ..spokojnie można mieć lepsze heble niż seryjne w s4 ..bo zakładasz 312 i zaciski brembo lanci czy alfy i wszystko wchodzi Ci na felgę 16 ( tańsze opony ,felgi -a to w rajdach wymaga dosyć częstej ingerencji czy tam wymiany ) . Wydech bez przesady z tymi kosztami ..nie musi to być z kwasiaka robionę ...byle miało 2,5-3 calę jedną cichą puchę ![]() Edit: Po za tym nie kupi się zdrowej s4 za 10koła ..a te za 15-20 wymagają sporego wkładu ,żeby jeździły jak seria -------------------- quattro
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 30 August 2025 - 00:26 |