![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 20 September 2010 ![]() |
Cześć
W związku z tym, że fundusze teraz i w najbliższej przyszłości nie pozwalają mi nawet myśleć o SI albo Evo a zawsze marzyłem o mocnym AWD to wpadł mi do głowy taki pomysł jaki widnieje w tytule tematu. Generalnie auto miałoby być bardziej Rally niż Racing czyli od czasu do czasu dziurawy asfalt i jakieś szuterki na popularkach więc lekkiego życia nie przewiduje. Taki setup by mnie satysfakcjonował: - ok. 300ps (w zależności od kosztów i awaryjności, jeżeli 250 będzie o wiele mniej awaryjne od 300 to może być) - klatka, kubeł i wybebeszone wnętrze, hydrołapa - jakieś dobre opony i zawias Jako, że nie mam żadnego doświadczenia z mocnymi AWD to mam kilka pytań. 1. Czy można okolice 300ps w 1.8t osiągnąć bez potężnego laga? Trzeba już zakuć motor? 2. Co na to napędy? Czy można/trzeba posadzić napędy np. od S4 przy takiej mocy? 3. Można dostać szperę np. na tył do B5? 4. Jak myślicie jest w ogóle sens się w takie coś bawić, może to bezsensu, bo np. auto będzie słabo się prowadzić? Pozdrawiam : ) |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 25 October 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Szukałbym wersji z ok. 99 roku 180 KM seryjnie
-napędy wytrzymają -na tył można most z b4 z blokadą mechaniczną -tylko na szutry,śnieg rozwiązanie ...ew spróbować wrzucić torsena z V8 -Auto wg mnie mniej podsterowne niż b4 - w sprawnych rękach i z odpowiednią konfiguracją zawieszenia ..każde b2-b4 potrafiło być nadsterowne ( negatyw z przodu ,"0" na tyle pomaga takiej charakterystyce prowadzenia ,Torsen z tyłu tym bardziej ) To co można do przerzucenia między osie : akumulator ( mimo ,że jest na podszybiu),zbiornik spryskiwaczy itp do środka ,lżejsza maska Masa silnika jest jak najbardziej na + Wg mnie niezły pomysł ![]() -------------------- quattro
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 08 November 2004 Skąd: Wawa/Kobyłka/Radzymin ![]() |
Takie A4tq prowadzi sie juz w serii o wiele lepiej niz b4q.
Powoze takim wozidlem na codzien i na mokrym auto bardzo chetnie wyrzuca tyl na zakrecie, nie ma takiej walki z podsterownoscia jak w b4q i to mimo ze mam jedynie seryjne 1.8T 150km. Na luznych nawierzchniach typu snieg czy szuter jest jeszcze fajniej ![]() -------------------- Audi 80 2.2 20V turbo quattro by STREET LANE GARAGE
Holset HX35 VEMS Powered 415KM/490Nm ET 11,62 - tak było... Holset Hybrid EMU Powered 460KM/540Nm Power Slider - YEAH BABY :D |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 28 June 2010 Skąd: Mogilno ![]() |
prościej i taniej pewnie wyjdzie S4, przy 300KM trzeba by zmienić hebel i zawias a S4ka ma już to wszystko standardowo więc wliczone w cene zakupu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 06 January 2007 Skąd: to wiesz? ![]() |
prościej i taniej pewnie wyjdzie S4, przy 300KM trzeba by zmienić hebel i zawias a S4ka ma już to wszystko standardowo więc wliczone w cene zakupu jakich 300? nawet seryjna moc starcza żeby ugotować szybko hamulce. Do upalania najlepiej 6 tłoczek lekko pogrzebany żeby na 17" wszedł (chyba że pasują ci 18"), ewentualnie 4 tłoczek na gotowo (zainwestuj w dobre klocki min jakiś Pagid a najlepiej DS2500), polecam S4 ale koszta wzrosną ci expresowo i przy upalaniu już tak tanio nie wyjdzie -------------------- Jaguar XKR V8 Kompressor Stage1+
Porsche Cayenne II V6 TDI Stage1+ |
|
|
![]()
|
|
Skoro auto ma być rally ...to raczej hebel 312mm z zaciskami brembo +np 300mm z s4b6 wystarczą ..a wszystko powinno zmieścić się w 16-17"
Skłaniałbym się raczej w kierunku 1,8T niż s4 ....bo silnik lżejszy o ok 50kg i do takiej zabawy jest idealny ![]() -------------------- quattro
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
Szutry na popularkach to chyba 15stka maks 16stka, więc jakieś 6 tłoczki to lekkie nie zrozumienie tematu.
Co do S4 B5 to jakoś masowo na szutrowych popularkach się nie pojawiąją, ciekawe dlaczego ? Ile s4 b5 w pl pojawiało się regularnie na torze? Ps. Pagid to marka, a nie konkretny klocek, poza tym istnieją jeszcze CLe, Hawki... |
|
|
![]()
|
|
Szutry na popularkach to chyba 15stka maks 16stka, więc jakieś 6 tłoczki to lekkie nie zrozumienie tematu. Co do S4 B5 to jakoś masowo na szutrowych popularkach się nie pojawiąją, ciekawe dlaczego ? Ile s4 b5 w pl pojawiało się regularnie na torze? Ps. Pagid to marka, a nie konkretny klocek, poza tym istnieją jeszcze CLe, Hawki... Jeżeli to ma głównie poruszać się na szutrach to rzeczywiście zostają małe heble (ale zbudowanie tego na dobrych gratach] będzie kosztowało nie mało). Cieszę się że wytłumaczyłeś mi że Pagid to marka ![]() P.S. kiwi z przodu 312 a z tyłu 300, nie będzie przesadą? wydaje mi się że za mocny będzie tył -------------------- Jaguar XKR V8 Kompressor Stage1+
|
|
![]()
|
|
Wiesz ta 300 jest na jednym tłoku...a dodatkowo sporo część masy w takim projekcie trafia między osie min klatka ,akumulator
-------------------- quattro
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 08 November 2004 Skąd: Wawa/Kobyłka/Radzymin ![]() |
No ale Panowie, przeciez skoro auto do upalania to ja rozumiem ze bedzie odelzone.
Zobaczcie ile wazy wydmuszka S4 Sida, robi sie dosc lekkie auto z tego, a taka B5 z 1.8T bedzie jeszcze lzejsza badz w podobnej wadze. Smiem twierdzic ze zdrowa seria 288 na dobrym klocku i tarczy sppokojnie wyda na luznych nawierzchniach, a ew. zmiana na 312 zalatwi sprawe rowniez na asfaltach. -------------------- Audi 80 2.2 20V turbo quattro by STREET LANE GARAGE
Holset HX35 VEMS Powered 415KM/490Nm ET 11,62 - tak było... Holset Hybrid EMU Powered 460KM/540Nm Power Slider - YEAH BABY :D |
|
|
![]()
|
|
No ale Panowie, przeciez skoro auto do upalania to ja rozumiem ze bedzie odelzone. Zobaczcie ile wazy wydmuszka S4 Sida, robi sie dosc lekkie auto z tego, a taka B5 z 1.8T bedzie jeszcze lzejsza badz w podobnej wadze. Smiem twierdzic ze zdrowa seria 288 na dobrym klocku i tarczy sppokojnie wyda na luznych nawierzchniach, a ew. zmiana na 312 zalatwi sprawe rowniez na asfaltach. Też tak myśle ![]() -------------------- quattro
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 08 February 2012 ![]() |
Z ciekawości - ile waży odelżone s4 2.7biturbo ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 29 May 2007 Skąd: Cambridge/Skrzeszowice k.Krakowa ![]() |
Zaglądnij w temat SID-a ale z tego co pamietam ostatnio było coś ~1300kg.
-------------------- Fabia vRS daily
Golf mk2 16v almost no progress... ,,If you no longer go for the gap that exists,you no longer a racing driver" |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
LCQ o jakim budowaniu 'małego hebla' na dobrych gratach mówisz? Jeśli w przypadku Imprez wystaczy dwutłoczek/jednotłoczek z WRX, to co takiego chciałbyś zaaplikować w tym Audi co będzie kosztowało nie mało?
No i co takiego specjalnego jest w tym Pagidzie? Po prostu mieszanka o lepszym współczynniku tarcia. Możesz dostać takiego Pagida do innych aut, możesz dostać też Pagida na poziomie OEM. iceman_n daj znać jak już zaczniesz startować, mało jst tego typu aut, jestem ciekawy jakie będą efekty, powodzenia w startach! |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 05 July 2008 Skąd: Białystok ![]() |
Nie popadajmy w skrajności z tymi hamulcami, seria na dobrych gratach powinna spokojnie obsłużyć, tym bardziej, że z auta wyleci dobrych kilka kg. Lepiej mieć możliwość upalania szutrów na tanich 15/16" niż lans na 18" z monstrualnym zaciskiem którego potencjału i tak się nie wykorzysta. Ciekawi mnie bardziej co na takie traktowanie powie osławiony alu wielowahacz czy weekend upalania takiego woza nie skończy się potrzebą wymiany połowy zawieszenia.
|
|
|
![]()
|
|
LCQ o jakim budowaniu 'małego hebla' na dobrych gratach mówisz? Jeśli w przypadku Imprez wystaczy dwutłoczek/jednotłoczek z WRX, to co takiego chciałbyś zaaplikować w tym Audi co będzie kosztowało nie mało? No i co takiego specjalnego jest w tym Pagidzie? Po prostu mieszanka o lepszym współczynniku tarcia. Możesz dostać takiego Pagida do innych aut, możesz dostać też Pagida na poziomie OEM. iceman_n daj znać jak już zaczniesz startować, mało jst tego typu aut, jestem ciekawy jakie będą efekty, powodzenia w startach! Pisałem o dobrym zestawie np: coś z AP Racing i podobnych marek. Może i mam zboczenie z hamulcami , al jeżeli auta ma służyć do dobrego upalania zwykłe hamulce szybko odmówią posłuszeństwa a po co tracić kasę jak można coś zrobić raz a dobrze. Wszytsko zależy od autora wątku, my jedynie możemy podywagować na ten temat. Nie odkryłeś nowości że Pagid/Brembo (klocek do 6 tłoczka mają te same numery...) ma inny skład mieszanki, ale chodzi o budowę, zwykły klocek nie posiada tzw "rynienek" które odprowadzają efektownie pył/brud i gazy powierchniowe. Jest to zdecydowanie odczuwalne przy upalaniu. Żeby nie było i tak bardziej polecam np: DS2500 które są o niebo lepsze. iceman pytałeś o szperę, nie ma problemów i można kupić np: do S4 za ok 4500 zł, możesz podpytać w Re5pect mają w ofercie jakieś -------------------- Jaguar XKR V8 Kompressor Stage1+
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Co do hamulcow to dobre klocki , dobry plyn i narazie wystarczy. Po co walic wielka tarcze, skoro mozna przy malej tarczy zastosowac klocek do 600 stopni i plyn , ktory sie nie zagotuje. Na szutrze nie trzeba miec takiej sily hamowania jak na suchym asfalcie. Tak jak piszesz DS2500/DS3000 (skoro szuter, to smialo sie rozgrzeja), do tego rbf 660/600.
-------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 04 February 2010 ![]() |
Nie chcesz wiedzieć ile CoLo wsadzil w swoje 1.8T żeby zrobić 300+
![]() ![]() ![]() -------------------- M57N xd
JZDA |
|
|
![]()
|
|
Nie chcesz wiedzieć ile CoLo wsadzil w swoje 1.8T żeby zrobić 300+ ![]() ![]() ![]() masz racje Arek, prowadzenie i tak będzie lepsze, żeby B5 Q jeździło bardzo dobrze trzeba kupę siana dołożyć. Koszty rzecz jasna wyższe w JDM, ale te auta budowane głównie z myślą sportu i rajdów -------------------- Jaguar XKR V8 Kompressor Stage1+
|
|
![]()
|
|
Na okolice 300KM (czyli zakres jaki planuje autor 250-300) wystarczy k04, wydech, dolot, cooler, wtryski i strojenie.
Kuc na takie moce nie ma sensu, auto nadal bedzie mialo dol i spokojnie da rade na szutry itp. Zawias wcale sie nie rozleci od razu, bez mitologii prosze, no chyba ze "formaksika" sie zapodaje, to nie ma co liczyc na trwalosc.. Aaa i audi nie wazy 1500kg. Moja A4tq wazy 1380kg i jeszcze wybebeszajac conieco da sie urwac, patrz skorupa Sida. Owszem nie bedzie to evo czy sti ale napewno wyjdzie taniej niz gej di em ,rowniez w ewentualnych naprawach, jak cos nie wyjdzie bo angoli na czesci pelno. Reasumujac wg mnie pomysl na start dobry -------------------- Audi 80 2.2 20V turbo quattro by STREET LANE GARAGE
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 29 August 2025 - 22:47 |