Shoutbox 0 nowych PW 



 
Reply to this topicStart new topic
> Cooper S R56 silnik n14 powracający błąd sondy lambda
Wojtek
post Thu, 11 Jan 2018 - 22:34
Post #1


Forum Homee
Dołączył: Wed, 25 January 2006
Skąd: Krosno





Witam
Cooper S r56 motor n14.
W aucie są nowe cewki, swiece, I lambda, termostat, rozrząd, oraz zawory dolotowe po czyszczeniu z uroków bezpośredniego wtrysku.
Problem z bledem od sondy jest od kiedy kupiłem auto i w/w zabiegi nie pomogły.
Nie przeszkadza to w jeździe, z wozem nic zlego się nie dzieje oprócz ciagle powracającego checka, jeździ zupełnie normalnie itd. nie ma innych problemów.
Wywala blad od niskiego napięcia na I sondzie.
Dzieje się to w dość specyficznej sytuacji, jeśli auto przestoi noc i silnik jest zimny.
Odpalam pod domem jade np. 500 metrow do piekarni gasze, zapalam znow robie 500 metrów do domu gasze i po następnym odpaleniu wywala check.
Np. jeśli zrobi się z 5-10 km troszkę żwawiej lub dłuzsza trase to nie wywala bledu.
Bywa tez tak ze np. nie kasuje go jade gdzies w trase i po drodze sam znika po którymś odpaleniu.
Wyglada to tak jak by sonda nie dogrzewala się na tak krótkim odcinku ale to chyba nie ma sensu ? Np. jak zrobie ok 2-3 km gasząc 2 razy to raczej za 3 odpaleniem tez wywali checka.
Pozdrawiam.


--------------------
EVO X GT400 HKS
Cooper S R56
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 11 Jan 2018 - 22:34
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
flapjck1
post Thu, 11 Jan 2018 - 23:05
Post #2


Forum Killer
Dołączył: Tue, 14 November 2006





Moze byc grzalka sondy walnieta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rrrr
post Fri, 12 Jan 2018 - 08:36
Post #3


User
Dołączył: Sun, 11 December 2016





Objawy wskazuja raczej na zamulona sonde niz grzalke. Z uszkodzeniem grzalki ktora jest sprawdzana po zaplonie nie skasowalbys bledu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
flapjck1
post Fri, 12 Jan 2018 - 10:04
Post #4


Forum Killer
Dołączył: Tue, 14 November 2006





a jaki jest nr bledu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wojtek
post Fri, 12 Jan 2018 - 21:00
Post #5


Forum Homee
Dołączył: Wed, 25 January 2006
Skąd: Krosno





p131
grzalka raczej nie - to nowa sonda, wymieniłem bo myslalem ze to przez nia, na starej czy nowej jest to samo, wiec jako tako sama sonde wykluczam raczej cos powoduje jej blad.


--------------------
EVO X GT400 HKS
Cooper S R56
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rrrr
post Fri, 12 Jan 2018 - 22:03
Post #6


User
Dołączył: Sun, 11 December 2016





Dziwna historia. Generalnie błąd niskiego napięcia zazwyczaj występuje gdy sonda jest już przysyfiała i nie widzi sygnału ze spalin = zgłasza zbyt ubogą mieszankę. ECU próbuje wtedy podlać, idąc z korekcja krótkoterminową w górę, a że nie widzi efektu w postaci wzrostu napięcia dochodząc do granicy korekcji wyrzuca błąd bo uważa, że sonda umarła skoro jest brak efektu. Jaką sondę założyłeś? Oryginał czy coś uniwersalnego?

Wypadałoby sprawdzić oscyloskopem fizyczne działanie sondy (napięcie) w trakcie wyrzucania błędu...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
flapjck1
post Fri, 12 Jan 2018 - 22:50
Post #7


Forum Killer
Dołączył: Tue, 14 November 2006





CYTAT(Wojtek @ Fri, 12 Jan 2018 - 21:00) *
p131
grzalka raczej nie - to nowa sonda, wymieniłem bo myslalem ze to przez nia, na starej czy nowej jest to samo, wiec jako tako sama sonde wykluczam raczej cos powoduje jej blad.



Mozliwe przyczyny:
Slabe polaczenie
Zwarcie obwodu sygnalowego do masy
Usterka przedniej sondy lambda
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wojtek
post Fri, 12 Jan 2018 - 23:32
Post #8


Forum Homee
Dołączył: Wed, 25 January 2006
Skąd: Krosno





rrrr nie wrzuca go nigdy podczas jazdy, tylko jak 2 razy zgasze i zapale na krótkich odcinkach na zimnym silniku, to od razu po odpaleniu wywala checka.
Sonda pierburg, w ic nic innego zbytnio nie ma.
Wczesniej nie wiem jakiej była firmy, ale na pewno ktoś nie mogł się z tym uporac, po wykręceniu sondy z która kupiłem auto gwint na sondzie rozje*** ledwo uratowałem ten w kolektorze, oslona przy sondzie cala pogieta od wykręcania, wiec ktoś już z tym walczył a sobie chyba nie poradzil.
flapjack1 usterke sondy wykluczam, z tego co kolega mi mowil jak diagnozowal auto icomem to jak wywali checka to komp nie widzi wcale napięcia na sondzie.
Koledze od diagnostyki zalatwilem na chwile na nowa sonde - nie zakręcał jej tylko lezala sobie luzem podpieta tylko pod wiazke. Nic to nie zmieniło.
Powiedział mi ze auto potrafi pracować 2h i komp widzi napiecie po czym nagle cos się dzieje i napiecie 0, on obstawia uszkodzony ecu.


--------------------
EVO X GT400 HKS
Cooper S R56
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rrrr
post Fri, 12 Jan 2018 - 23:55
Post #9


User
Dołączył: Sun, 11 December 2016





CYTAT(Wojtek @ Fri, 12 Jan 2018 - 23:32) *
rrrr nie wrzuca go nigdy podczas jazdy, tylko jak 2 razy zgasze i zapale na krótkich odcinkach na zimnym silniku, to od razu po odpaleniu wywala checka.
Sonda pierburg, w ic nic innego zbytnio nie ma.
flapjack1 usterke sondy wykluczam, z tego co kolega mi mowil jak diagnozowal auto icomem to jak wywali checka to komp nie widzi wcale napięcia na sondzie.
Koledze od diagnostyki zalatwilem na chwile na nowa sonde - nie zakręcał jej tylko lezala sobie luzem podpieta tylko pod wiazke. Nic to nie zmieniło.
Powiedział mi ze auto potrafi pracować 2h i komp widzi napiecie po czym nagle cos się dzieje i napiecie 0, on obstawia uszkodzony ecu.


Poczekaj poczekaj. Chcesz mi powiedzieć, że podpięliście nową sondę do wiązki bez wkręcania jej w kolektor i dziwicie się, że błąd się pojawił od razu? No a co ona luzem leżąc ma widzieć? Będzie widzieć samo powietrze więc nie pokaże żadnych voltów bo nie widzi spalin laugh.gif Tak robiąc diagnozę to do żadnych mądrych wniosków się nie dojdzie tongue.gif

Dlatego sugeruje jeszcze raz sprawdzić działanie starej sondy oscyloskopem. Jeżeli oscyloskop podobnie jak ECU nie będzie widział napięcia to winna jest sonda. Jeżeli oscyloskop będzie widział napięcie w momencie wystąpienia błędu napięcie, a sterownik nie to czepiamy się wiązki, masy, i na końcu ECU smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wojtek
post Sat, 13 Jan 2018 - 09:42
Post #10


Forum Homee
Dołączył: Wed, 25 January 2006
Skąd: Krosno





Nie nie hehe, gosc który grzebie mi elektronikie raczej wie co robi. Lezac luzem nie wywala bledu odrazu - chodzi o to ze sonda lezac luzem tylko wpieta w wiazke pokazuje jakies napiecie (wiadomo ze to cuda ale cos pokazuje) a po jakims czasie jest caly czas 0. Tak dzieje się na nowej i 2 starych sondach, nawet jak jest wsadzona w wydech to sytuacja jest identyczna.
Mogę mu zasugerować test oscyloskopem.


--------------------
EVO X GT400 HKS
Cooper S R56
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Sat, 13 Jan 2018 - 15:58
Post #11


Forum Homee
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Pokaż zamrożoną ramkę tego błędu.


--------------------
E36 328i 4xxHP 6xxNM @1,4bar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tuesday, 23 January 2018 - 18:28