![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
No to pisałem że akumulator w inne miejsce dam, choć to tylko 6 kg to tak "pro psyche" bardziej raczej
![]() I że wazenie to tak na kiedyś może. O ważeniu i ustawianiu na krzyż czytałem. Ale zakwalifikowałem to na razie do kategorii pt "niuanse - jeszcze nie ten czas" ![]() Spokojnie powolutku wszystko , nie może być tak że przy aucie cały czas coś do roboty, a ja przez to jeździć nie mogę i się przyzwyczaić i maximum wycisnąć z tego co mam nie potrafię. I tak są przerwy jak się coś psuje. I i tak poza plan pierwotny (jak ją kupowałem to miało być zero modyfikacji tylko nauka jazdy i zużywanie opon ![]() Ostatnio mi się świetnie jeździło - byle nic nie psuć teraz ![]() ![]() Puszczam sobie właśnie przejazdy z treningów Jastrzębia z zeszłego roku jak była nieodelżona, nałożone na te same odcinki toru teraz po odelżeniu - i kurcze jest faktycznie szybsza ![]() -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 04 October 2005 Skąd: Warszawa ![]() |
A gdzie ten film? Pokaż...
![]() -------------------- Warner R4 180KM 380kg, Łódź 56,3, Rozeta Wróbla 1:09,72
Mercedes w202 C230 m111 Turbo 405KM 550Nm 1150kg Poznań 1:44.8 (bez aero) Mercedes R129 SL500 M119, 6-manual, AMG 8 tłoczków 360mm, ET 13:382, Poznań 1:55 |
|
|
![]()
|
|
Nie zmontowałem
![]() Z dawniejszych to mam porównanie siebie w 156 V6 (2,5l 190 koni cywilnej ) i pucharówce (2.0 148 koni jeszcze blaszanej ale już i tak 300kg lżejszej niż V6) . https://www.youtube.com/watch?v=68ZSSdFiUe0 Wiem że mokro vs sucho, że troszkę doświadczenia więcej, ale jednak różnica w silnikach spora. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Andrzej wagi dużo dają. Mam już taki komplet wag w garażu na własny użytek i możne sporo się dowiedzieć i poprawić. Na oko to wiesz... ![]() Odpowiedź Jacka traktuj jako "psztyczek" bo rozkład masy to zmienisz jak dasz w inne miejsce akumulator ![]() Co do psztyczka, to nie do końca. Od kiedy coś tam kumam jak to działa, to staram się prostować pewne "urban legends". ustawianie na wagach tak, żeby samochód miał w miarę równy rozkład nacisków daje to ,że będzie podobnie jechał w lewo i prawo. I pomyliłem się w nazwie, poprawna to corner-weight (samo ustawianie auta na wagach), a cross-weight to mechanizm działania (to, że po krzyżu naciski zmieniają się razem). Ja sam nigdy tego nie robiłem, bo samochód opuszczam i podnoszę co track-day i chyba nie ma to aż takiego znaczenia, skoro przy ustawieniach wysokości na oko udaje się powalczyć z czołówką. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 03 June 2013 Skąd: Kraków ![]() |
Ja również mam problem z nadsterownością ale auto dużo mniejsze bo daewoo tico :-D
Z regulacją zawieszenia za dużo sie nie da zrobić bo z tyłu belka ale ostatnio tył obniżyłem o jakieś 3cm i belka lekko "skrzywiona" żeby był minimalny negatyw, na dochamowaniach jest dużo lepiej i przód teraz dużo bardziej przyczepny jednak pasowało by jeszcze zmniejszyc nadsterowność żeby był łatwiejszy do wyprowadzenia. |
|
|
![]()
|
|
Wymienić belkę na wielowahacz. To ten sam problem co w starszych Mustangach.
-------------------- Warner R4 180KM 380kg, Łódź 56,3, Rozeta Wróbla 1:09,72
Mercedes w202 C230 m111 Turbo 405KM 550Nm 1150kg Poznań 1:44.8 (bez aero) Mercedes R129 SL500 M119, 6-manual, AMG 8 tłoczków 360mm, ET 13:382, Poznań 1:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 August 2009 Skąd: Białystok ![]() |
Ja również mam problem z nadsterownością ale auto dużo mniejsze bo daewoo tico :-D Wymienić belkę na wielowahacz. To ten sam problem co w starszych Mustangach. ![]() W Tico!? To by chyba z 10x wartość auta przekroczyło ![]() @przemo W tym wypadku to opony jakieś bardzo miękkie (Extreme, RaceGC, zależnie od dostępności rozmiaru) i z dobrze dobranym ciśnieniem by pewno pomogły najlepiej i najszybciej. No chyba, że już takie masz. Bo póki nie wiemy co już jest zrobione w aucie, to ciężko doradzić. Ja w miotającej dupą Astrze GSi postawiłem na opony i.. przyzwyczajenie się. I jakoś idzie. Korektor siły hamowania też pomaga ![]() -------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
![]()
|
|
Parafrazując znane powiedzenie, jak se Tico kupisz to Tico masz
![]() Porada by się przyzwyczaić nie wiem czy była lepsza ![]() -------------------- Warner R4 180KM 380kg, Łódź 56,3, Rozeta Wróbla 1:09,72
|
|
![]()
|
|
Są już twardsze sprężyny i amortyzator plus to że teraz jeszcze belka wygięta żeby był mały bo mały zale zawsze to jakiś negatyw :-)
Opon narazie szukam bo jedyne co wejdzie sensownego to 175/50/13. Auto budżetowe więc po 400zł/szt extremów nie bedę kupował :-) chyba że sie trafi okazja |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 18 May 2015 ![]() |
Może camber shims od kogoś ogarniętego na tył?
|
|
|
![]()
|
|
Niestety z tylu tylko wchodzi w gre gięcie belki bo czopy są na stałe wspawane w belke.
Ewentualnie zastanawialem się nad dystansami żeby tył był szerszy |
|
|
![]()
|
|
Dodam po czasie jako zakładający temat, że po kilku próbach (niestety jeszcze nie było warunków jak ta która wywołała temat "wariującego tyłu" - czyli zimno i Kielce , ale były Kielce co samo w sobie już jest wyzwaniem dla przyczepności kół
![]() - obniżenie tyłu o 2 cm (to może mniej) - jak najbardziej miękkie opony na tył - to zdecydowanie (ostatnio dawałem deszczowe dość mocno wytarte) - zdecydowane bardziej i szybkie reakcje kierowcy na pierwsze oznaki uciekania tyłu Pomagają. Ciągle nie miałem okazji i możliwości zastosowania bardziej miękkich sprężyn na tył czy odpięcia stabilizatora. Może z tym stabilizatorem końcem tego miesiąca uda się popróbować bo będzie znów 4nano TA Ch na Kielcach , a że to koniec września to może zimno i mokro być. Tyle że tam jest szansa w odróżnieniu od Classicauto Cup na nagrzanie opon . No, ale generalnie piszę aby podkreślić rolę stosowania bardziej miękkiej mieszanki na tył w takiej syt jak moja. I / lub jak tylko jest możliwość - nagrzewania opon. Naprawdę jest różnica. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 12 June 2018 ![]() |
Z TYM przyzwyczajaniem sie to bym uwazal.... potem w nieodpowiednim momencie konczy sie na drzewie obok oesu
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 13 June 2018 ![]() |
Mój kumpel zrobił to samo, szkoda auta, bo w sumie nie wiadomo na co postawić.
-------------------- _Prawo jazdy testy
|
|
|
![]()
|
|
Kurcze nie łapię o czym piszecie, o co chodzi z przyzwyczajeniem ?
I co to samo i czemu szkoda auta? -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa ![]() |
Bardziej spamują niż piszą
![]() -------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
![]()
|
|
To jak już się temat przypomniał sam, to dodam taki oto efekt odelżania ( @EssiRS wcześniej pytałeś o porównanie) :
https://www.youtube.com/watch?v=XIUvqebuYWg&t=1s Jednak warto. Tylko faktycznie te opony na tył miękkie muszą być po prostu. No i zawieszenie na rajdy i podbijania dziury nie bardzo, tu widać jak się tył odrywa a nie powinien jednak: https://www.youtube.com/watch?v=B_Qrqtsu3kc Porządny tor, to łapie przyczepność, ale jednak podskakuje ten tył sztywny. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 12 June 2018 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 10 January 2008 Skąd: Warszawa WJ ![]() |
ale są też rady jak zniwelować uciekanie tyłu, jazda na pół gwizdka bo auto się nie prowadzi jak kiedyś po odelżeniu to chyba nie jest to.
-------------------- cztery koła i silnik
|
|
|
![]()
|
|
To by było zdecydowanie nie to
![]() Rozumiem sprawę z "przyzwyczajeniem" tak, że po prostu każdy samochód ma swoją charakterystykę, do której się trzeba "przyzwyczajać" - ot przesiadka chwilowa moja na centralnosilnikową MR2 dobrze wzmocnioną - centralnosilnikowa więc idealnie wyważona w końcu - kompletnie inaczej przecież się tym jeździ i wymaga właśnie "przyzwyczajenia" żeby szybko jechać, a da się na pewno co widać po czasach innego kierowcy w tym samym wozie. Takie przyzwyczajenie - czyli nauka auta, to pozytywny proces. Co do zawieszeń - tu też ma znaczenie czy po dziurach się jeździ czy po gładkim. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 14 July 2025 - 03:54 |