Shoutbox 0 nowych PW 



 
Reply to this topicStart new topic
> 2.7 Bit, reanimuje klocka
bolus1
post Tue, 12 Jan 2021 - 18:34
Post #1


Super User
Dołączył: Sun, 15 June 2014





Cześć, jestem w trakcie reanimacji Allroada z BES pod maską.. piec w szlifierni na dniach składam. Z racji że 5hp19 nie należy do zbyt wytrzymałych i bezawaryjnych stwierdziłem że wrzucę manuala.. auto nie ma być żadnym killerem a daily -> lubię długie przełożenia, więc wpada skrzynia z 2.5 (nie pamiętam oznaczeń) ALE! pytań mam. Jak poskładać sprzęgło i zamach żeby działało..
Oryginalnie było patrząc od wału -> dystans, koło zabierakowe/zębate, dystans, i dalej hydrokinetyk itp. Pytanie jaki założyć zamach żeby działało to z czujnikiem wału, jakie założyć sprzęgło.. no i co z rozrusznikiem?
Kilka lat temu szukałem tych informacji w internecie to było tego tony.. dziś już nic nie umiem znaleźć

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 12 Jan 2021 - 18:34
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
lightman
post Wed, 13 Jan 2021 - 14:10
Post #2


Forum Killer
Dołączył: Sun, 03 December 2006
Skąd: łódzkie





CYTAT(bolus1 @ Tue, 12 Jan 2021 - 18:34) *
Kilka lat temu szukałem tych informacji w internecie to było tego tony.. dziś już nic nie umiem znaleźć

Pozdrawiam.


Podziękuj rakowi w postaci Facebooka i innych portali społecznościowych do których ludzie się wyprowadzili...cenna wiedza ginie w oczach


--------------------
S2 500KM
330D + 530D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bolus1
post Wed, 13 Jan 2021 - 18:13
Post #3


Super User
Dołączył: Sun, 15 June 2014





CYTAT(lightman @ Wed, 13 Jan 2021 - 14:10) *
Podziękuj rakowi w postaci Facebooka i innych portali społecznościowych do których ludzie się wyprowadzili...cenna wiedza ginie w oczach



być może jest jak mówisz, mam nadzieje że tutaj znajdą się osoby które będą potrafiły mi pomóc.. albo chociaż nakierują komu pupe zawracać smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kamikadze
post Wed, 13 Jan 2021 - 19:32
Post #4


Rookie
Dołączył: Thu, 21 March 2013





Ja akurat przekładam silnik z A6 do 80 i mam manuala.
To co potrzebujesz.... przekładka między skrzynię a blok. Nie pamietam jaką mam grubość ale były chyba dwa rodzaje.
Koło zamachowe możesz założyć oryginalne od manuala, czyli dwumas... Nowy trochę drogi. Sprzęgło też oryginał od manuala.
Ja zakładam kustom zamach i sprzęgło dwutarczowe od 3.0 tdi A5... koszt ok 3000pln. Ale sprzęgło nie do zajeżdżenia.
Rozrusznik powinien być ten sam, jak coś to mogę zerknąć jaki mój ma numery oryginału.

Najważniejsze to sprawdź jakie masz przełożenia dyfra i jakie przełożenie główne w skrzyni. Bo allroad miał inne, a zwykły miał inne. Jak coś podaj oznaczenia to dam Ci znać czy masz właściwe.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vegetagt
post Thu, 14 Jan 2021 - 13:46
Post #5


User
Dołączył: Sun, 31 October 2010





> Nowy trochę drogi
A do tego spotkałem pare opinii, że nowe dwumasy luka stukają od razu po wyjęciu pudełka. Reklamacje co prawda uznali i wymienili, ale kolejny dwumas nie wytrzymał 2 tys km. Gdzie ori wytrzymuje katanie przez prawie 20 lat. I sam mam niezłą zagwozdkę, czy szukać używki, czy ryzkować nówke...

Jak będziesz składął manuala to pamietaj, ze pod czujnikiem wału powinien być dystans. Zresztą zerknij w etce, jakie częsci podchodzą do oryginalnego 2.7 w manualu smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kamikadze
post Thu, 14 Jan 2021 - 13:53
Post #6


Rookie
Dołączył: Thu, 21 March 2013





No ja właśnie swój dwumas ze sprzęgłem sprzedałem, był w super stanie. Teraz już takich nie robią.

Ja kupiłem całe A6 w manuału i silnik że skrzynią przekładam w całości, więc wszystko mam. Faktycznie pod czujnikiem jest podkładka. Myślałem że to integralna część smile.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
bolus1
post Sat, 16 Jan 2021 - 22:12
Post #7


Super User
Dołączył: Sun, 15 June 2014





Dzięki Pany, co do dyfra mam od zestawu z 2.5 więc luz, no to muszę szukać kompletnego sprzęgła od 2.7 manuala...
jeszcze pytanie, dość nietypowe. Składam sporo nowych silników.. tam wszędzie mamy używany "silikon".. ttuaj dużo metalowych uszczelek, mogę je zastąpić nowocześniejszym środkiem? (pytam bo np. w motocyklach niewolno wszystko jest dokładnie policzone nawet grubość uszczelki)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MisioLBN
post Sun, 17 Jan 2021 - 08:30
Post #8


Forum Homee
Dołączył: Tue, 16 December 2014





CYTAT(lightman @ Wed, 13 Jan 2021 - 14:10) *
Podziękuj rakowi w postaci Facebooka i innych portali społecznościowych do których ludzie się wyprowadzili...cenna wiedza ginie w oczach

Ten rak to jest coś strasznego... Kiedyś wchodzisz na forum i masz opisane wszystko, stworzone guidy itd. a teraz ? Grupa vw wiecznie te same pytania kurna co tydzien o to samo. Na forum byly informacje np jakie moduły jkakie numery itd a teraz na fb poszukiwania kto wie jaki kupic zeby dzialalo...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 23 January 2021 - 01:27