Daily/Trackday, Hyundai GC/Renault RS |
Daily/Trackday, Hyundai GC/Renault RS |
Mon, 08 Nov 2021 - 19:05
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 11 April 2017 Skąd: Lublin |
Hallo Hallo.
Rozglądam sie za autem daily/trackday. Budżet 60k, wiek do 10 lat. Auta które rozpatruje to Clio 4 RS, Megane 3 RS oraz Hyundai Genesis Coupe polift 2.0 275 km. O Renault powiedziano i napisano juz wiele tak z Hyundaiem jest problem. Pytanie do forumowiczów posiadających wiedze w temacie Hyundaia. -Cena i dostępnośc części? -Na co zwrócic uwagę przy zakupie? -Czy wart zakupić takie auto? Wdzięczny będę za takie informacje o Clio/Megane. Pozdrawiam |
|
|
Wspieraj forum |
Mon, 08 Nov 2021 - 19:05
|
Dotacja |
|
|
|
Sun, 19 Nov 2023 - 17:47
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki |
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
Mon, 30 Sep 2024 - 15:58
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 11 April 2017 Skąd: Lublin |
Dla potomnych odwiedzających temat:
Ponieważ widzę dużo wyświetleń a brak odpowiedzi, może ktoś szuka info jak ja w 2021 r. 1. Hyundai Genesis Coupe 2.0 polift - Silnik przyjemnie oddaje moc, chociaż przydało by się więcej a podobno problemy bywają z remapem. Skrzynia ZF, poprawnie działa, szybciej niż w Clio RS wolniej niż s-tronic. Przepiękny, przyciągający wzrok wygląd rasowego coupe. Dobre na krótkie i długie trasy ale branie go na tor chyba mija się z celem, ponieważ jest ciężkie i niezbyt szybkie, no chyba że wersja z v6, szperą i mocno odchudzając auto. Chociaż dla frajdy pewnie zarzucił semi slick, szpere od V6 i produkował endorfiny. Z częściami może być problem, ale na grupach FB można znaleźć ludzi posiadających części używane i nowe (np. bracia Cudzik z Kielc). Z naprawą powinien być mniejszy problem bo auto jest bardzo "mechaniczne". Przy zakupie trzeba przede wszystkim sprawdzić jakość napraw blacharskich oraz geometrię zawieszenia, bo 90% procent to auta ze stanów. Odsyłam na grupy FB które są kopalnią wiedzy. Plusy: - Wygląd - Wygląd x2 - Prowadzenie Minusy: - Części - Jakość i ilość aut na sprzedaż 2. Clio 4 RS - Clio zaskoczyło mnie brzydkim wnętrzem i ciasnymi fotelami a jestem szczupły. Automatyczna skrzynia dopiero w trybie race radziła sobie ze sprawną zmianą biegów. Mimo wszystko rasowy, przyjemny Hothatch, który sprawdzi się na codzień i trackday. Plusy: - Prowadzenie - Użytkowanie trackday/daily Minusy - Wnętrze - Skrzynia 3. Megane 3 RS - Kupiłem wersję CUP. Szpera na początku sprawia wrażenie łamania praw fizyki a auto prowadzi się genialnie, i jest takie .... narwane ale przewidywalne. Sprawdza się tak w codziennym użytkowaniu (drabinę przewiezie), jak i w podróżach np. nad morze gdzie przewiozło 5 osób plus bagaże, chociaż niezbyt komfortowo, ale za to szybko . Na torze sprawdzi się równie genialnie, jest szybkie na prostych, dzięki LSD i zawieszeniu zakręty jedziemy jak chcemy a tył auta w ciasnych zakrętach lub nawrotach łatwo się rotuje. Części również zaskoczyły mnie pozytywnie ceną. Tarcza przód nacinana brembo - 300 zł./szt. klocki brembo 120 zł. Z problematycznych napraw to parownik klimatyzacji pada, produkowany w rosji i od początku wojny niedostępny, pasuje z jakiegoś porsche lub na aliexpress, ale jest dwa rodzaje więc trzeba zedrzeć deskę i pomierzyć. Z newralgicznych rzeczy to również sworznie dolne zwrotnicy, można kupić za 100 zł ale warto dołożyć i kupić z Chorwacji za 400 zł. Przy zakupie sprawdzić czy wymieniany był filtr kabinowy. Plusy: - Układ napędowy - Zawieszenie - Świetne na co dzień i na tor - Cena części Minusy: - Elektryka zwłaszcza w gorące dni W mojej ocenie Renault Megane 3 RS CUP jest zwycięzcą tego nieoczywistego porównania. Pozdrawiam. |
|
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 14 October 2024 - 16:25 |