Shoutbox 0 nowych PW 



 
Reply to this topicStart new topic
> Co mozna wyłaczyc w me7.5
mlody1921
post Sun, 15 Apr 2018 - 17:52
Post #1


Forum Homee
Dołączył: Sun, 03 January 2010





Witam mam 1.8t ajl po remoncie mam juz dawce na me7.5 co mozna myłączyc?:
1.sai
2.druga sade
3.czy trzeba licznic przekladac?
4.chce dołozyc tempomat
5.czy mozna wylaczyc przeplywke?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 15 Apr 2018 - 17:52
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
zgredd
post Sun, 15 Apr 2018 - 23:04
Post #2


Frequent User
Dołączył: Sun, 04 March 2012





wszystko co napisałeś jeden problem jest z przepływką digitun i evo ogarnią na 100% temat wiec. Tam jest map sensor wiec bez można przepływka wyłączyć.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
djkompot
post Mon, 16 Apr 2018 - 09:54
Post #3


Rookie
Dołączył: Fri, 25 June 2010





Ja też ogarniam sporo hahah biggrin.gif cool.gif . Mafa nie da się wyłączyć chyba bo cały sterownik bazuje na maf i liczy sobie obciążenie z niego itp. Osobiście nie miałem potrzeby wyłączać. Robisz większą rurę i skalujesz mafa i masz po problemie. Na upartego można brać det3 i zrobić konwersje MAF->MAP i też będzie ale raczej to stosuję jak auto nie ma MAPa. Ja mam r30 na MAF sobie robiony i 450km na luzie ogarnia. Tam z MAFem był problem że da się wyłączyć wsio ale auto chodzi w trybie awaryjnym mimo braku błędów... nie zagłębiałem się ale nie chodzi to podobno dobrze... bo nie miałem potrzeby może digun ma patent już opracowany. Ogólnie MAF jest szybszy od MAP nie wiem czy wiesz. Licznik nie wiem dokładnie ale wydaje mi się że nie powinno być problemu bo to nie jest jakiś nowy sterownik. Tempomat to ostatecznie kwestia manetki/pinologii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mlody1921
post Mon, 16 Apr 2018 - 15:07
Post #4


Forum Homee
Dołączył: Sun, 03 January 2010





Mniej rzeczy pod maska mniej problemów biggrin.gif jako rodzinne daily jakoś reakcja na gaz chyba mniej ważna smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Mon, 16 Apr 2018 - 17:07
Post #5


Forum Homee
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





CYTAT(djkompot @ Mon, 16 Apr 2018 - 09:54) *
Ja też ogarniam sporo hahah biggrin.gif cool.gif . Mafa nie da się wyłączyć chyba bo cały sterownik bazuje na maf i liczy sobie obciążenie z niego itp. Osobiście nie miałem potrzeby wyłączać. Robisz większą rurę i skalujesz mafa i masz po problemie. Na upartego można brać det3 i zrobić konwersje MAF->MAP i też będzie ale raczej to stosuję jak auto nie ma MAPa. Ja mam r30 na MAF sobie robiony i 450km na luzie ogarnia. Tam z MAFem był problem że da się wyłączyć wsio ale auto chodzi w trybie awaryjnym mimo braku błędów... nie zagłębiałem się ale nie chodzi to podobno dobrze... bo nie miałem potrzeby może digun ma patent już opracowany. Ogólnie MAF jest szybszy od MAP nie wiem czy wiesz. Licznik nie wiem dokładnie ale wydaje mi się że nie powinno być problemu bo to nie jest jakiś nowy sterownik. Tempomat to ostatecznie kwestia manetki/pinologii.

Nie wątpię w Twoje umiejętności, bo Cię nie znam, ale da się wystroić ME7 bez błędów bez przepływki z działającą trakcją poprawnie. Wkładanie w większą obudowę przepływki jest proste, ale wyskalowanie już nie, to naprawdę chwila siedzenia, żeby korekty były max 10% w obie strony.

CYTAT(zgredd @ Sun, 15 Apr 2018 - 23:04) *
wszystko co napisałeś jeden problem jest z przepływką digitun i evo ogarnią na 100% temat wiec. Tam jest map sensor wiec bez można przepływka wyłączyć.

Takie coś ogarnia jeszcze Zaprzal z turbodiesel.pl, Witek z R-Performance, Patryk z Compsport (chociaż starają się nie stosować tego rozwiązania) i jeszcze kilka kumatych osób w Polsce, nie uważam siebie za kumatego.

Do autora tematu, jak nie przewidujesz powyżej 400-450KM to daj sobie spokój z wyłączaniem przepływki.



--------------------
E36 328i 4xxHP 6xxNM @1,4bar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MisioLBN
post Mon, 16 Apr 2018 - 17:53
Post #6


Forum Killer
Dołączył: Tue, 16 December 2014





Podpowie cos ktos odnosnie montazu przeplywki w 2.0tfsi? Chce zrobic dolot 3 cale z amelinum i mielismy wspawac flansze pod pr,eplywke i git ale tak czytam i chyba zle to rozumiem. Srednica rury dla przeplywki musi pozostac taka jak w serii?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RasPL
post Mon, 16 Apr 2018 - 20:59
Post #7


Forum Killer
Dołączył: Sun, 28 October 2012
Skąd: Tychy





a do czego dolot 3 cale jak turba na 2,5cala robia 800ps


--------------------
Golf II 2.0 16V eaton 4Motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MisioLBN
post Tue, 17 Apr 2018 - 07:40
Post #8


Forum Killer
Dołączył: Tue, 16 December 2014





Nie to bylo pytaniem:p moze 3 cale przegialem ale na bank cos wiekszego bedziemy spawac
Go to the top of the page
 
+Quote Post
spychu
post Tue, 17 Apr 2018 - 09:10
Post #9


Frequent User
Dołączył: Sat, 17 March 2007
Skąd: Łódź





CYTAT(Mis @ Mon, 16 Apr 2018 - 17:07) *
Takie coś ogarnia jeszcze Zaprzal z turbodiesel.pl, Witek z R-Performance, Patryk z Compsport (chociaż starają się nie stosować tego rozwiązania) i jeszcze kilka kumatych osób w Polsce, nie uważam siebie za kumatego.

Do autora tematu, jak nie przewidujesz powyżej 400-450KM to daj sobie spokój z wyłączaniem przepływki.

Dokladnie jak wyzej smile.gif



CYTAT(MisioLBN @ Mon, 16 Apr 2018 - 17:53) *
Podpowie cos ktos odnosnie montazu przeplywki w 2.0tfsi? Chce zrobic dolot 3 cale z amelinum i mielismy wspawac flansze pod pr,eplywke i git ale tak czytam i chyba zle to rozumiem. Srednica rury dla przeplywki musi pozostac taka jak w serii?

Przeplywke z tfsi sobie daruj. wkladasz co najwyzej obudowe 3" S3/TT/odpowiednie TDI i odpowiednio kalibrujesz, jak planujesz moce dla ktorych Twoja mala przeplywka nie bedzie w stanie juz ogarnac przeplywu
CYTAT(RasPL @ Mon, 16 Apr 2018 - 20:59) *
a do czego dolot 3 cale jak turba na 2,5cala robia 800ps

CYTAT(MisioLBN @ Tue, 17 Apr 2018 - 07:40) *
Nie to bylo pytaniem:p moze 3 cale przegialem ale na bank cos wiekszego bedziemy spawac

Zmieniajac obudowe z malej na 3' warto zrobic sobie tez TIPa 3" zamiast dawac redukcje z przeplywki na mniejsza srednice TIPa, jest roznica w przeplywie miedzy takimi TIPami.


--------------------
Ibiza Cupra 1.8T by CompSport
Go to the top of the page
 
+Quote Post
djkompot
post Tue, 17 Apr 2018 - 14:35
Post #10


Rookie
Dołączył: Fri, 25 June 2010





Mis -> Jak masz narzędzia już gotowe do tego to skalowanie Maf może być nawet przyjemne tongue.gif (wcale nie mówię że jest łatwe). Korekty 10% to dużo jak dla mnie.. ja staram się dokręcać inne mapy by mieć najbliżej 0%. Motronik został stworzony od początku na MAF jako "primary load input" bez ingerencji w kod ASM się nie obejdzie. Można urzeźbić kod w ASM do przeliczenia wartości MAPa na "load" ale to nie działa dobrze i mało kto to umie albo bardzo dużo kosztuje... rozbija się wszystko o filtrację sygnału, najczęściej lub najlepiej to zrobić moduł zewnętrzny. Nie robiłem konwersji, trochę teoretyzuje bazując na doświadczeniu z ME7...

mlody1921 -> Jeśli to ma być auto na co dzień poniżej 500km to bym temat odpuścił. MAFy aż tak strasznie się nie psują smile.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MisioLBN
post Tue, 17 Apr 2018 - 17:01
Post #11


Forum Killer
Dołączył: Tue, 16 December 2014





CYTAT(spychu @ Tue, 17 Apr 2018 - 09:10) *
Dokladnie jak wyzej smile.gif




Przeplywke z tfsi sobie daruj. wkladasz co najwyzej obudowe 3" S3/TT/odpowiednie TDI i odpowiednio kalibrujesz, jak planujesz moce dla ktorych Twoja mala przeplywka nie bedzie w stanie juz ogarnac przeplywu


Zmieniajac obudowe z malej na 3' warto zrobic sobie tez TIPa 3" zamiast dawac redukcje z przeplywki na mniejsza srednice TIPa, jest roznica w przeplywie miedzy takimi TIPami.


Wydaje mi się że moja przepływka z BWA ogarnie 350km czy się myle ? Nie ogarniam trochę tego tematu.... U mnie przepływka wygląda jak prostokąt który przykręcam do tej śmiesznej plastikowej obudowy silnika. Chciałem się tego pozbyć i wyspawać fajny amelinowy dolot z dużym stożkiem żeby turbo troche bylo słychać. Patrze na Dedykowane doloty Revo itd to rzeczywiście przed samym turbo jest redukcja i przepływka.

TIP to przecież Turbo inlet pipe czyli dolot. Podsumowując potrzebuje obudowę z S3 czy innego TTRSa, łącze to silikonami z rurami amelinum i ma hulać ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
spychu
post Thu, 19 Apr 2018 - 09:10
Post #12


Frequent User
Dołączył: Sat, 17 March 2007
Skąd: Łódź





A sorry, umknelo mi, ze to AJL, przy konwersji na ME7.5 i tak musisz zastosowac przeplywke do tego przeznaczona, wiec obudowa z S3 bedzie odpowiednia a Twoj wklad nie bedzie pasowal.



--------------------
Ibiza Cupra 1.8T by CompSport
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nomaster
post Fri, 20 Apr 2018 - 17:59
Post #13


Super User
Dołączył: Wed, 09 November 2016





CYTAT(RasPL @ Mon, 16 Apr 2018 - 20:59) *
a do czego dolot 3 cale jak turba na 2,5cala robia 800ps

ale czy nie jest lżej dla silnika jak ma "łatwiej"? Mniej musi się wysilić turbo, żeby zassać powietrze>mniejszy backpresure>niższe EGT>szczęśliwszy silnik. Wiem, że czasem może to być na wyrost ale jeśli to nie jest problemem to dlaczego nie? Nie widzę w tym żadnych innych minusów niż więcej zajętego miejsca. no chyba że mnie czymś oświecisz, dopiero się ucze smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RasPL
post Fri, 20 Apr 2018 - 19:40
Post #14


Forum Killer
Dołączył: Sun, 28 October 2012
Skąd: Tychy





no backpressure to akurat nie ta strona turbo. niczym nie oswiece mozna dac i 4 czemu nie. Jedyne co bym zrobil to usunal maf zostawiajac odpowiedni map. Maf zbedny po calosci, chyba ze ktos bawi sie w ekologie, diagnostyke kody bledow i tryby awaryjne.


--------------------
Golf II 2.0 16V eaton 4Motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nomaster
post Fri, 20 Apr 2018 - 20:38
Post #15


Super User
Dołączył: Wed, 09 November 2016





no oczywiście, że nie ta strona turbo ale ma bezpośredni wpływ na tą drugą, jak będzie ciasny dolot to do wyprodukowania takiego samego ciśnienia będzie potrzeba więcej energii>większe ciśnienie strony gorącej jakby nie patrzeć, wiem, że w tym przypadku będą minimalne różnice pewnie niezauważalne ale ja zawsze lubiłem wszystko na wyrost i jeśli coś nie szkodzi a może pomóc to czemu nie? smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 22 August 2018 - 01:10