![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 29 March 2017 Skąd: Tarnowskie Góry ![]() |
Witam,
pierwszy raz poszukuję opon na KJS w rozmiarze 185/55R14, które (z racji ograniczonego budżetu) będą się sprawdzać w słoneczne dni, ale też nie przestraszą się (albo bardziej mnie) gdy zacznie padać. Wiem, że to temat jakich wiele, bo trochę takich przeczytałem i w sumie byłem już zdecydowany na Toyo R1R, lecz nie znalazłem ich w tym rozmiarze. Moi aktualni faworyci to - Yokohama A539 - EXTREME VR2 TYPE-R5 NK 1) Które z nich byście wybrali? Lub może są jakieś alternatywy godne uwagi w tym rozmiarze, które pominąłem? 2) PS. Auto kupiłem na niemal nowej Yokohamie Advan A048 (muszę zmienić ponieważ nie mają homologacji drogowej) - startowałem na nich w deszczu, dały radę, ale nie mogę powiedzieć by rewelacyjnie odprowadzały wodę. Nie mam porównania z innymi oponami rajdowymi, dlatego czy ktoś z Was wie czy te wyżej wymienione będą się lepiej zachowywać na deszczu pomimo niższej ceny? Z góry dziękuję ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 17 March 2013 Skąd: Pruszków ![]() |
Yokohama A539 to całkiem niezłe cywilne opony. Do Extreme i A048 dużo im brakuje. Na mokrym mogą być całkiem przyzwoite, ale bez szału.
Extreme nie ma na tą chwilę w swojej ofercie opon uniwersalnych - na suche i na mokre. VR2 to bardzo dobra opona na suche nawierzchnie ale ze względu na bieżnik z wodą będą miały duże problemy. Jak na mokre to VR1 ale z kolei na suchym znikną po kilkunastu ostro przejechanych kilometrach. p.s. A048 na pewno nie ma homologacji drogowej? |
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź
![]() CYTAT p.s. A048 na pewno nie ma homologacji drogowej? No właśnie jest mały haczyk: są dwie wersje S i M, które zazwyczaj nie są wyszczególnione w nazwie. S-ka jest oponą drogową, a M-ka oponą jedynie na tor... i niestety trafiły mi się te drugie. Trochę lipnie przesiadać się na gorsze opony ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 August 2009 Skąd: Białystok ![]() |
VR2 jeszcze na wilgotnym daje rady całkiem nieźle (miękka mieszanka). Ale jak już się robi więcej wody, to zaczyna być niefajnie
![]() ![]() ![]() -------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
![]()
|
|
Suzuki Swift II 1.3 GTI
![]() |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 11 March 2005 Skąd: SRC ![]() |
Z ciekawości gdzie znajdujesz te opony na sprzedaż? Bo ja chyba słabo szukam ale jeśli chodzi o 185/55/14 to niczego sensownego w PL na miejscu chyba nie ma?
-------------------- Skoda 120 1.4T
525d F11 |
|
|
![]()
|
|
Yokohama A539 będąc dokładnym występuje w rozmiarze 185/50R14 - w zaprzyjaźnionym serwisie powiedzieli mi, że mogą mi je ściągnąć z hurtowni bodajże z... Austrii
![]() Extreme VR2 w różnych mieszankach tutaj: http://www.zakupopon.pl/advanced_search_re...p;x=20&y=14 A Advany A048 są chyba dość łatwo dostępne, np jeden z pierwszych linków: https://www.sklepopon.com/opona-letnia/yoko...-r14-80-v-69416 ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 07 July 2025 - 04:27 |