![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 22 May 2008 ![]() |
Ciężarówka z II wojny światowej GAZ-51 Jaki olej szedł do niej na dalekiej mroźnej rosji w czasie wojny ? Jakie oleje stosowano podczas wojny ? Pytanie za sto punktów do forumowych znawców Ester i PAO czy GTL to nie było a chodziło i nie tarło ![]() Ja do starej skody zalewaam zrod 20W50 od amsoil i chodzi dobrze już od kilku sezonów |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
Ciężarówka z II wojny światowej GAZ-51 Jaki olej szedł do niej na dalekiej mroźnej rosji w czasie wojny ? Jakie oleje stosowano podczas wojny ? Pytanie za sto punktów do forumowych znawców Ester i PAO czy GTL to nie było a chodziło i nie tarło ![]() Witam, Mój znajomy dziadek z którym kiedyś pracowałem skłądał rurociągi na Syberii i pyyałem go specjalnie jak sobie radzili z Kraazami i innymi maszynami . Tak więc jak na wiosne auto pracowało to przez całą zimę nikt tego auta nie gasił i zadnego innego , wiec olej był cały czas ciepły. Ogniskiem to sobie można zrobić tak i nikt normalny tego nie robi : https://www.youtube.com/watch?v=qlW7s9_-7go Paliło się owszem ale nie takie ogniska ale coś małego. Oleje w czasie wojny mieszano z paliwem i był olej do dyfrów a jak było juz nieznośnie zimno w dyfrach była sama ropa. Olej cóż były to jednosezonowe oleje mineralne Natomiast oleje przekładniowe to były również jednosezonowe oleje klasy 90 gl-4. Na syberii rozcienczało się to ropą Millers Oils ma bardzo fajną ofertę olejów do aut zabytkowych Pozdrawiam Piotr Dziektarz www.zmienolej.pl -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 21 March 2005 Skąd: pl ![]() |
Jaką oliwe polecacie do A6 3.0 bitdi 313 zrobione na 400hp , 120 przelotu...
-------------------- 2.7 AZR 550ps K04 rs6
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Avensis 2.0 D4D 2002 - fabrycznie bez DPF'a ori 200k przelotu....5W40? czy 5W30? Zwykły Shell się nada?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2005 Skąd: Wieliczka ![]() |
Jaką oliwe polecacie do A6 3.0 bitdi 313 zrobione na 400hp , 120 przelotu... Ja bym polecił dwa oleje : Amsoil 5W30 European Car Formula jeden z najlepszych olejów syntetycznych na rynku Propozycja druga to Fiński olej NESTE 5W30: https://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/434...l-6412241178457 Ale jaki to jest rocznik produkcji ? Pozdrawiam Piotr Dziektarz www.zmienolej.pl -------------------- www.zmienolej.pl
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Avensis 2.0 D4D 2002 - fabrycznie bez DPF'a ori 200k przelotu....5W40? czy 5W30? Zwykły Shell się nada? 5W30 będzie wystarczający. Alternatywnie 0W30 lub 0W40 i tutaj fajnego PAO-syntetycznego full sapsa można "ustrzelić". 5W40 trochę za wysoka lepkość a jak już to na lato. Shell w miarę da radę. Jak olej będzie z C2/C3 to tym bardziej warto rozważyć dodanie Archoila AR9100. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
5W30 będzie wystarczający. Alternatywnie 0W30 lub 0W40 i tutaj fajnego PAO-syntetycznego full sapsa można "ustrzelić". 5W40 trochę za wysoka lepkość a jak już to na lato. Shell w miarę da radę. Jak olej będzie z C2/C3 to tym bardziej warto rozważyć dodanie Archoila AR9100. Dziękuję. Co zatem z niedrogich 5W30? To nie wysilone BMW ![]() |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 17 January 2014 ![]() |
Witam
Peugeot 308 1.6 bluehdi 2017r dotychczas total ineo first 0W30 użytkowanie 30% trasa 70 % miasto, przebieg 34 kkm wymiana co 10-12 kkm. Tu pytanie czy zostać przy tym oleju czy może zalać coś grubszego ostatnio chodzi mi po głowie shell helix ect c2/c3 0w30, a może jest coś lepszego w powiedzmy w cenie do 40-50 zł za litr. |
|
|
![]()
|
|
Eurol Ultrance PSA 0W30, Millers XF longlife C2 0W30
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Wed, 27 March 2013 Skąd: Warszawa ![]() |
Wybór oleju jest bardzo ważny, dlatego aby wybrać ten najlepszy należy się dobrze przygotować.
My polecamy olej. Będzie idealny dla Twojego samochodu. Daj znać, czy Ci odpowiada. ![]() -------------------- Zapraszamy do sklepu iParts.pl
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 13 January 2015 ![]() |
To juz lepej zostać przy 0w30 niż lać proponowany 5w40.
|
|
|
![]()
|
|
Wybór oleju jest bardzo ważny, dlatego aby wybrać ten najlepszy należy się dobrze przygotować. My polecamy olej. Będzie idealny dla Twojego samochodu. Daj znać, czy Ci odpowiada. ![]() Kolego żarty sobie robisz? Chyba tak bo po pierwsze ten silnik wymaga normy B71 2312 po drugie C2 a po trzecie lepkości najlepiej 0W30. A Ty proponujesz mu olej, który nie spełnia żadnego z tych wymagań w dodatku jest to produkt z niskiej półki jakościowej i niczym się nie wyróżnia. Jak nie wiesz jaki olej dobrać to jest coś takiego jak wyszukiwarka olejowa i praktycznie każdy producent ma coś takiego. Jeszcze jak byś proponował coś nie spełniające norm ale dobrej jakości jak Kolega Hexx to bym to zrozumiał ale Ty polecasz "byle co" w dodatku ZŁEJ LEPKOŚCI (o barku norm nie wspominając) i jeszcze piszesz że będzie idealny. Dokształć się proszę i 2x zastanów zanim komuś polecisz olej bo konsekwencje mogą być opłakane. W Eurol Ultrance PSA 0W30 jest przewaga bazy PAO-syntetycznej bo jest nieczęste w olejach C2/C3 i patrząc na analizy Eurola Synthence FS 0W30 to ten olej powinien również być bardzo dobry. Z tego Millersa też wielu Klientów jest bardzo zadowolonych i generalnie Millers trzyma wysoki poziom dlatego również polecam ten produkt. Shell też jest niezły ale dla mnie te 2 są o oczko wyżej -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 29 January 2007 Skąd: ś ![]() |
I do tego kolega pytał o coś lepszego, a ten mu najtańsze HC z podstawowymi dodatkami poleca. No k...a ban za wiedze ujemną.
Ładna reklama Iparts. Ładna ![]() Tak w ogóle to za kryptoreklame dał by Ci drugiego bana. Za reklamowanie gówna. http://www.racingforum.pl/Nowe-forum-Sprze...nie-t52654.html |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 17 January 2014 ![]() |
Dzięki koledzy za pomoc trochę czytam o olejach i ten 5w40 od iparts to wiadomo odpada nie ma co nawet komentować tej porady.
Na pewno chcę pozostać przy 0W30 pomyślę o powyższych propozycjach wcześniej w Fordzie Focusie 1.6 tdci i Peugeocie 407 jeździłem na oleju Neste i w sumie wszystko było OK chętnie bym przy tej marce pozostał, mają niby olej spełniający normę B71 2312 Neste pro C2 0W30 tylko nigdzie nie jest dostępny. |
|
|
![]()
|
|
Z tego co wiem od importera ten olej będzie dostępny dopiero w marcu. Lej Eurola lub Millersa i będzie dobrze.
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 21 February 2019 - 13:12 |