Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Dodatkowy zbiornik podciśnienia dla serwa hamulcowego
KierowcaTDI
post Mon, 23 Sep 2024 - 16:46
Post #1

Rookie

Hej, mam pytanie o dołożenie zbiornika podciśnienia, który będzie dodatkowo wspomagał serwo hamulcowe.

Nie mogę tego przetrawić w mojej głowie czy to ma prawo działać. Zbornik przed serwem, który będzie magazynem podciśnienia, żeby serwo zawsze miało zapas na ostre hamowanie.

Dlaczego tak? Bo coś u mnie jest konkret spierdzielone i N75 lubi sobie czasem bezsensownie upuszczać podciśnienie przez co czasem brakuje go dla serwa. Poważnie. Jak zatkam kruciec ATM z N75 to mam hamowanie jak złoto raz za razem. Jak jest wolny to czasem jest lux, czasem słabsze, czasem lepsze.
Zmiana zaworka nic nie daje. Chyba ECU świruje bo co innego? Ale zostawmy N75.

Da się zrobić oddzielny dla serwa akumulator podcisnienia, który nie będzie go wytracał przez tą chorą sytuację z N75?

Passat B5FL 1.9TDI-PD
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 23 Sep 2024 - 16:46
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
flapjck1
post Mon, 23 Sep 2024 - 22:07
Post #2

Forum Homee

bedzie to dzialalo, masz tam gdzies zawor kierunkowy? moze on swiruje i czasami sie zawiesza?

+Quote Post
Nanab
post Tue, 24 Sep 2024 - 14:48
Post #3

Frequent User

Możesz po prostu oddzielić serwo zaworkiem zwrotnym, problem że akumulator serwa robi też za akumulator do sterowania n18 i n239. Akumulator dla n75 jest w błotniku i jest izolowany zaworkiem zwrotnym od reszty układu.
Jak tak się dzieje to coś jest mocno nie tak, może pompa nie wydala z jakiegoś powodu, może podciśnienie gdzieś ucieka. Może zastana mechanika turbiny albo membrana w gruszce przepuszcza.

+Quote Post
KierowcaTDI
post Tue, 24 Sep 2024 - 16:24
Post #4

Rookie

Są zaworki kierunkowe jak fabryka, wymieniałem, nawet dokładałem dodatkowe, żeby to sprawdzić i nic. Serio, jak zatkam ATM w N75 to hamulce brzytwa, jak odetkam to raz brzytwa raz tak sobie, raz lipa.
Pompa jest nowa, robi -0,9 na momencie. Układ podciśnienia cały nowy. Problem jest ultra niespotykany, widziałem na googlu tylko dwa takie posty bez konkretnego rozwiązania.

Mógłbym próbować wymenić ECU i pewnie to kiedyś zrobię, ale zastanawia mnie właśnie czy może ten zbiornik sobie dołożyć, żeby był takim magazynem podciśnienia tylko na serwa.

N75 też oczywiście wrzucony nowy. Serwo i te sprawy. Sprawdziłem wszystko...

Wrzucę pod maskę możliwie duży zbiornik i zobaczę.

+Quote Post
flapjck1
post Tue, 24 Sep 2024 - 21:18
Post #5

Forum Homee

Co to za fura?

+Quote Post
KierowcaTDI
post Tue, 24 Sep 2024 - 21:37
Post #6

Rookie

Jest w pierwszym poście tongue.gif
Passat B5FL 1.9TDI-PD

+Quote Post
Driftman
post Wed, 25 Sep 2024 - 21:57
Post #7

Forum Homee

Jakiej firmy części kupowałeś

--------------------
Hondy i Mercedesy
Diagnozujesz czy zgadujesz i wymieniasz ?
Elektronika Diagnostyka i Serwis Mechaniczny.
Współpraca z Monster Garaż-kompleksowe remonty silników.

+Quote Post
KierowcaTDI
post Wed, 25 Sep 2024 - 23:55
Post #8

Rookie

Cześći same top mam w samochodzie.

To nie wina niczego innego niż tego, że COŚ? zmusza N75 do jakieś głupiej pracy przez krócieć ATM i to może być chyba tylko ECU bo co innego? Jeszcze możliwym by było, że wiązka gdzieś czegoś dotyka ale nigdy nie było żadnego błedu z tym związanego.
Było tak od początku auta u mnie, a auto kupiłem w stanie seryjnym od sąsiada. Wymieniłem sobie przez ten czas wszystko związane z hamowaniem na najlepszych częściach i problem nadal istnieje. Aż wkońcu przypadkiem kiedyś zatkałem krócieć ATM i eureka. Ale zatkany on być nie może bo turbo po jakimś czasie nie możę się wysterować.

Także, serio Panowie nie traćcie czasu na inne domysły bo tu winny jest przezemnie wybadany, a spędziłem nad tym nie godzinę, nie dwie ani 5 smile.gif
Popatrzę na szybko z tym zbiornikiem, ale docelowo trzeba to wyleczyć bo to uja nie podobnie, żeby z takim cyrkiem jeździć pod maską.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 14 October 2024 - 16:33